Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOLAŞIM SİSTEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOLAŞIM SİSTEMİ."— Sunum transkripti:

1 DOLAŞIM SİSTEMİ

2 KALP VE YAPISI

3 KALBİN ANATOMİSİ Kalp temel olarak içi boş bir kas dokusudur ve kanı sürekli olarak vücuda pompalar. Bir yumruktan daha büyük değildir ve buna rağmen yaşam süresince vücuda 304 milyon litre kan pompalar.

4 KALBİN ANATOMİSİ Kalpten başlayan büyük kan damarları, kanı akciğerlere ve vücuda, buradan da tekrar kalbe taşır. Kalbin yüzeyinde bulunan daha küçük kan damarları, kalbe besin ve oksijen taşıtıp buradaki atık maddeleri ve karbondioksitin atılmasını sağlarlar

5 KALBİN ANATOMİSİ

6 KALBİN ANATOMİSİ

7 KALP ATIŞI VE HIZI Kalbimiz, saniyede bir kereden fazla atar. Kan, kalbimize toplardamar denilen damarlardan akar. Kalp kası, kanı iyice sıkıştırır ve basınç uygulayarak atardamarlara geçmesini sağlar. Kalp, hiçbir zaman yorulmayan özel bir çeşit kastan yapılmıştır. Bu kas dakikada 60 ve 80 arasında kasılır ve gevşer. İdman yaptığımızda bu değerler dakikada 100’e kadar çıkabilir.

8

9 KALP KAPAKÇIĞI ÇEŞİTLERİ
Kalbimizin içindeki kapakçıklar, kanın vücudumuz içinde yanlış yönde akmasını engellerler. Kapakçıklar, doku kapaklarından oluşurlar. Eğer kan yanlış yönde akarsa, geriye doğru olan kan akımı kapaklara ulaşır, kapamaları için zorlar ve geçiş yolunu tıkarlar. İkili ve üçlü kapakçıklar, geriye dönen kanın, kalbin yanlış kısımlarına akmasını engeller. Kalbin çıkışında bulunan yarımay kapakçıkları, kanın içeriye girmesi engeller.

10

11 Yarımay kapacığı, kanın geri akışını balonlaşarak durduran üç tane, üç kenarlı takoz şeklinde cep kapacığına sahiptir.

12 İkili kapacık,iki tane,giderek incelerek bir noktada sivrilen kapacığa sahiptir. Sivri uçlar kanın geri akışını engellemek için kapanırlar.

13 NABIZ Kalbimiz her çarpışında atardamarlarımıza kan pompalar. Bu kanını akışıyla atardamarlar genişler, gevşer ve bir dalga etkisi yaratır. Bu dalgaların her birine nabız denir dakikadaki nabız sayısını, saymak kalp hızımızı ölçmek için en kolay yoldur.

14 Nabzımızı, derimizin altında, bir kemik ya da kiriş gibi diğer katı dokular tarafından sıkıştırılmış bir atardamarın olduğu her yerde hissedebiliriz. Nabzımızı hissetmek için en kolay yer bileklerimizdir. Hareketimiz arttıkça, kalbimiz atardamarlara daha fazla kan pompalar ve nabız hızımız artar.

15 NABIZ

16

17 KAN DAMARLARI

18 Kan damarları, kalbin pompaladığı kanı vücut içerisine taşır.
KAN DAMARLARI Kan damarları, kalbin pompaladığı kanı vücut içerisine taşır. Üç çeşit kan damarı vardır: Atar damarlar, Toplar damarlar ve Kılcal damarlar.

19 Kan, kalpten vücuda atardamarlarla taşınır ve toplar damarlarla geri döner. Kılcal damarlar, bu ikisini birbirlerine bağlar.

20 Kanın bir devreyi tamamlaması için kalpten iki kere geçmesi gerekmektedir. Birincisinde vücuda gitmek için, ikincisindeyse akciğerlerden oksijen almak için kalpten geçer.

21 KAN DAMARLARI ATAR DAMARLAR TOPLAR DAMARLAR KILCAL DAMARLAR

22 AORT ve Akciğer atardamarları
2. TOPLARDAMARLAR Alt ve Üst ana toplardamarlar ile Akciğer toplar damarı 3. KILCAL DAMARLAR İnce kan damarları

23

24 atardamarlar

25 Kalpten çıkan kanı organ ve dokulara taşıyan damarlardır.
Atardamarlar Kalpten çıkan kanı organ ve dokulara taşıyan damarlardır. Kalpten akciğer atardamarı ve aort damarları çıkar. Aorttan vücuttaki organlara temiz kan götüren çeşitli atardamarlar ayrılır. Akciğer atardamarı hariç hepsi temiz kan taşır. Akciğer atardamarı kirli kan taşır.

26 atardamarlar Atardamarlar kan basıncına karşı dayanıklıdır. Duruma göre genişleyip daralarak damar çapını azaltıp, artırabilir. Damarın en iç kısmında ENDOTEL adı verilen bir kısım vardır. Endotel kanın damar içinde rahatça akmasını sağlar.

27 ATARDAMARLARIN GÖREVİ :
Dokuları oluşturan Hücrelere BESİN ve OKSİJEN taşımaktır.

28

29

30

31

32

33

34

35 TOPLAR DAMARLAR

36 TOPLARDAMARLAR Organ ve dokulardaki kanı kalbe getiren damarlardır.Akciğer toplardamarı hariç hepsi kirli kan taşır.Akciğerlerdeki temizlenmiş kanı kalbin sol kulakçığına getirir.

37 TOPLARDAMARLAR Kalbin sağ kulakçığına bağlı alt ve üst ana toplardamarlar vücudun faklı bölümlerinde kirlenmiş kanı kalbe getirir.

38 TOPLARDAMARLAR Toplardamarlarda atardamarlara göre esnek lifler azdır. Vücudun alt bölümlerindeki atardamarlarda olmayan kanın geriye dönüşünü engelleyen kapakçıklar bulunur.

39 TOPLARDAMARLAR GÖREVİ : Doku ve hücrelerde oluşan artık maddeleri ve karbondioksiti kalbe getirmektir. UYARI Karaciğer toplardamarı besinleri toplar ve karaciğere getirir. Yani kalbe kan getirmeyen tek toplardamar karaciğer toplardamarıdır.

40

41

42

43

44

45

46

47 KILCAL DAMARLAR

48 KILCAL DAMARLAR Kılcal damarlar, sayıca en fazla olan en küçük kan damarlarıdır. Mikroskobiktirler ve bir saç telinin çapının sadece onda birine sahiptirler.

49 KILCAL DAMARLAR Görevleri vücudumuzdaki bütün hücrelere kan taşımak,bu hücrelere oksijen ve besin taşıyıp artık maddeleri uzaklaştırmaktır.

50 KILCAL DAMARLAR Kılcal damarların duvarları, maddeciklerin kan ve hücrelerinin arasında kolayca hareket etmelerini sağlayacak kadar incedir.

51 KILCAL DAMARLAR Kılcal damarlar, vücut dokularımızda çok geniş bir ağ oluştururlar. Bütün hücrelerin besin bakımından desteklenmesini sağlarlar.

52 KILCAL DAMARLAR

53 Böbreklerimizde, NEFRON adlı milyonlarca küçük tüp bulunur.
KILCAL DAMAR DÜĞÜMLERİ Böbreklerimizde, NEFRON adlı milyonlarca küçük tüp bulunur. Her nefronun başında, iyice düğümlenmiş kan damarlarına ( kılcal damarlara ) ev sahipliği eden fincan şeklinde kapsül bulunur.

54 Kandaki sıvı kılcal damar düğümlerinde süzülür ve kapsülde toplanır.
Bu sıvı, idrarı oluşturmak için diğer nefronlar tarafından işlemden geçirilir.

55 KILCAL DAMAR DÜĞÜMLERİ

56 DOKULARDA OKSİJEN ALIŞ VERİŞİ

57 Vücudumuzun dokularında kan, oksijen alıp karbondioksit verir.
DOKULARDA OKSİJEN ALIŞ VERİŞİ Vücudumuzun dokularında kan, oksijen alıp karbondioksit verir. Oksijen, kılcal damar duvarlarından süzülerek, oksijene ihtiyacı olan doku hücrelerine geçer. Artık ürün olan karbondioksit ters yönden ilerler. Buradan akciğere taşınır ve oradan dışarı atılır.

58 KAN DOLAŞIMI

59 KANIN İZLEDİĞİ YOL Kan vücutta iki yolla dolaşır: Oksijen almak için akciğerlerle kalp arasında (KÜÇÜK KAN DOLAŞIMI) , besin ve oksijen dağıtmak için kalple vücudun diğer bölümleri arasında (BÜYÜK KAN DOLAŞIMI).

60 KAN DOLAŞIMI Kan, vücut dokularını besleyen besin ve oksijeni içerir. Kan, vücuda, dolaşım sistemi denilen karışık bir ağ sayesinde dağıtırlar. Üç çeşit kan damarı vardır: Kanı kalpten alan atardamarlar, kanı kalbe geri taşıyan toplardamarlar ve bu iki damarı birbirlerine bağlayan ve kanı vücut dokularına taşıyan kılcal damarlar.

61 KAN DOLAŞIMI

62


"DOLAŞIM SİSTEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları