FÜMİGANTLARIN MUHAFAZASI VE KORUNMA TEDBİRLERİ. Fümigantlar, zehirli maddeler oldukları için, uygulama sırasında olduğu gibi muhafazaları sırasında da.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hasta Başı Test Cihazı(POCT) Kullanım,Temizlik,Kalibrasyon Talimatı
Advertisements

LABORATUVAR GÜVENLİĞİ
Sorular ve Cevaplar.
MADDENİN HALLERİ ve ISI
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ. M. BROMİDİN İNSANLARA VE SICAK KANLILARA ETKİSİ Bu ilacın insan ve memelilere etkisi gaza maruz kalma süresine göre değişir.
MARDİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ SOBA ZEHİRLENMELERİ
CALADIUM BICOLOR (KALADYUM)
KBRN KORUYUCU MALZEMELERİ
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları
5 ADIMDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ARICILIKTA İLKBAHAR ÇALIŞMALARI
LOJİSTİK.
6.Ünİte Madde ve IsI.
KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK
1. Isı alır genleşir, ısı verir büzülür
Basınçlı Kaplar.
ERK İSG&İK ERK –
BASINÇLI TÜP DEPOLAMA VE KULLANIM TALİMATI
SOBA VE TÜPGAZ (LPG) ZEHİRLENMELERİ
YANGIN EKİBİ ÇALIŞMA TALİMATI
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ ve ZEHİRLENMELERDE ALINACAK ÖNLEMLER.
OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Olay Yerinde Yapılacak İşler Kazaya uğrayan araç mümkünse yolun dışına ve güvenli bir alana alınmalı, kontağı kapatılmalı.
KÜLTÜR ALMA YÖNTEMLERİ
Resimler:SIRI Sıkıştırılmış Gaz Tüpü Emniyeti 1.Tüpte valf veya kapak yok. 2. Döşemede yatay vaziyette 3. Hasar alabilir, tehlikeye açık.
İzlenecek yol kimyasalın sınıfı ve miktarına göre değişir
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
LABORATUVAR KURALLARI
Arı Kışlatma.
KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMESİ
İLAÇLAMA.
KİMYASALLARI DEPOLAMA TALİMATI
EVDE YAŞANABİLECEK KAZALAR
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
Peperomia caperata.
İLAÇ UYGULAMASIYLA İLGİLİ TEMEL KURALLAR
Maddenin değişimi ve tanınması
PİLLER SUYU NASIL KİRLETİYOR?
ÇAĞIN GÖKTAŞ.
MADDELERİ TANIYALIM.
BETON YÜZEYİNDEKİ KUSURLAR
BOYA İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
BASINÇLI TÜP İLE ÇALIŞMA TALİMATI
KAYNAK İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
BORU İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI. Hiçbir kapalı boru kontrol edilmeden kesinlikle kesilmemelidir. Tüm borular flanşı varsa sökülmeli ve borudan gazdan arındırma.
FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVARINDA GÜVENLİK
İSRAF NEDİR Malı, dinin ve mürüvvetin uygun görmediği yerlere dağıtmaya israf denir. Mürüvvet, faydalı olmak, iyilik yapmak arzusudur. Dine uymayan israf,
KAYNAK İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
Laboratuvar çalışmalarına başlamadan önce yapılacak işlemler:
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
Danışman Neşet DEMİRCİ IŞIK VE MADDE IŞIK KAYNAKLARI
TANKERİN ÖZELLİKLERİ.
ZEHİRLENMELER Sağlık Sunumları:
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
ECZANELERDE PERSONEL YÖNETİMİ
ISININ YAYILMA YOLLARI
-Sel Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
 Sel  Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
Ambar ve silolarda depolama teknikleri
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

FÜMİGANTLARIN MUHAFAZASI VE KORUNMA TEDBİRLERİ

Fümigantlar, zehirli maddeler oldukları için, uygulama sırasında olduğu gibi muhafazaları sırasında da bazı önlemler alınmalıdır. FÜMİGANTLARIN KİMYASAL FÜMİGANTLARIN KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ BİLİNMELİDİR Kİ BU ÖNLEMLER ALINSIN Kİ BU ÖNLEMLER ALINSIN Bu özellikler çerçevesinde ; Bu özellikler çerçevesinde ; 1 – Isı attıkça buharlaşma artacağından, serin, iyi havalanabilen, güneş görmeyen ve nem olmayan yerlerde ağızları gayet sıkı kapalı olarak depolanır. Teneke kutular içindeki M.bromid nemli yerlerde muhafaza edilirse üst ve alt kapak boyunca çepeçevre çürüyebilmektedir. Bunun sonucunda çürüyüp delinen yerlerden sızıntı olmaktadır. Bu tür çürüyen kutular uygulama esnasında da delindiğinden fümigant, kullananın üstüne sıçramaktadır.

2 – Çok sıcak yerlerde, fümigant silindirlerini serinletmek amacıyla içinde su bulunan kaplara daldırılmalı veya suni şekilde serinletilen depolarda muhafaza edilmelidir.

3 – Silindir veya teneke kutular ters ve yan konmamalıdır. 4 – Gaz kaçakları olabileceği düşünülerek depoda hava akımı olmalı veya sağlanmalıdır.

5 – Bazı fümigantlar kokusuz olduğundan depoda kaçak sonucunda havada gaz olup, olmadığı anlaşılamaz. Bu bakımdan diğer ilaçlardan ayrı bir yerde kilit altında saklanmalıdır.

5 – Fümigantlar gaz haline geçtiklerinde hava ile belirli bir karışım oluşturabildiklerinden patlayıcı olabilmektedirler. karışım oluşturabildiklerinden patlayıcı olabilmektedirler. Bu sebepten fümigant depolarında ateş yakılmamalı Bu sebepten fümigant depolarında ateş yakılmamalı Sigara içilmemeli kibrit, çakmak çakılmamalıdır. Sigara içilmemeli kibrit, çakmak çakılmamalıdır. Depoya girildiğinde öncelikle kapı ve pencereler açılarak hava sirkülasyonu sağlanmalı veya tavana yada uygun yerlere tesis edilen aspiratör yada vantilatörler çalıştırılmalıdır. 6 – Fümigant ambalajları, tahta ızgaralar üzerine yerleştirilmelidir.

7 – Depoda sadece M.Bromid muhafaza ediliyorsa gerektiğinde dedektörle sızıntı kontrolü yapılmalıdır.

8 – Fümigant ambalajları çok değişiktir. Fümigantların özellikleri bilinmeden büyük ambalajdan küçük ambalaja aktarılması doğru değildir. Örneğin : M.Bromid +4 derecede gaz haline geldiği halde, Chlorosol + 25 dereceden sonra gaz haline geçer.

9 – Boşalan ambaljlar hiçbir amaçla kullanılmamalıdır. Bunlar imha edilmeli veya derin çukurlara gömülmeli yada özel muhafaza kaplarında saklanmalıdır. Boş çelik tüpler veya tıkanıklık yapmış olanlar, bekletilmeden firmasına iade edilmelidir. Boş çelik tüpler veya tıkanıklık yapmış olanlar, bekletilmeden firmasına iade edilmelidir.

10 – Ambalajlar taşınırken bir yere çarpılmamalı, düşürülmemelidir. 11 – Ambalajlar uygulamalar esnasında serin ve gölge yerlerde tutulmalıdır. Operatörden olmadan hiç kimse kullanmamalıdır.

12 – Uygulamanın bitiminden itibaren kullanılmayan ambalajlar derhal kilit altına alınmalıdır. 13 – Fümigantın depodan alınışı ve uygulama sonrası tekrar depoya konması sorumlu bir teknik elemanın gözetiminde olmalıdır. Fümigantların durumları sık sık gözden geçirilerek gaz kaçırıp kaçırmadıkları incelenmelidir. Fümigantların durumları sık sık gözden geçirilerek gaz kaçırıp kaçırmadıkları incelenmelidir. Tüplü ambalajlar üzerine bir etiket takılarak içindeki miktar yazılmalıdır. Tüplü ambalajlar üzerine bir etiket takılarak içindeki miktar yazılmalıdır.