Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MARDİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ SOBA ZEHİRLENMELERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MARDİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ SOBA ZEHİRLENMELERİ"— Sunum transkripti:

1 MARDİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ SOBA ZEHİRLENMELERİ

2 Kış mevsimine girdiğimiz bu aylarda Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmelerde artış görülmektedir.

3 Güneybatıdan esen bir rüzgâr olan Lodos nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmekte ve hayatını kaybetmektedir.

4 Karbon monoksit, Hava gazı, Kömür vb ısıtma amacıyla kullanılan her türlü soba ve ocakta yanma sırasında oluşur..

5 Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir

6 Soba ve Bacalarla İlgili Uyulması Gereken Kurallar
kalite belgesine sahip olup olmadığına, İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı, Soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli, Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı Yatmadan önce sobaya kesinlikle kömür konulmamalıdır, Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı,

7 Alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli, Baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli, Bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı, Binaların Yangından Korunması yönündeki mevzuat hükümlerine uyulmasına özen gösterilmelidir

8 Şofben Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar
Alınan cihazın kalite belgesi ve garantilerine dikkat edilmeli, Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan (bina aydınlığına v.b. bağlı) şofben asla çalıştırılmamalı, Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, şofben mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir havadar mekana takılmalı, Şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalı,

9 Şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı,
Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemeli, Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde: Öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, Elektrik düğmelerine ve elektrikli aletlere kesinlikle dokunulmamalı, Kibrit - çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir şey kullanılmamalı, Pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalı, Hızla gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi aranmalıdır.

10 Fırtınalı Havalarda Dikkat Edilecek Hususlar
Fırtına etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalıdır. Soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmelidir. Kopan, sarkan ve yere düşen elektrik hatlarına ve kablolarına yaklaşılmamalı ve bu gibi durumlar 186 no'lu telefondan Elektrik Arıza Servisi'ne bildirilmelidir. Yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda derhal 110 no'lu telefondan İtfaiye Servisi'ni aranmalıdır.

11 Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 no'lu telefondan Acil Yardım Servisi aranmalıdır. Olası bir zehirlenmede kişilerin: Temiz havaya çıkarılmasının sağlanması 112’nin aranması Ambulans gelene kadar solunumu engelleyebilecek ağız ve burundaki kusmuk, balgam gibi maddelerin temizlenmesi, Hastanın battaniye ile sarılarak vücut ısısının korunması ve en yakın sağlık kurumuna hastanın nakil edilmesinin sağlanması hayati önemdedir.


"MARDİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ SOBA ZEHİRLENMELERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları