TEHLİKELİ MADDELERİN HAVAYOLU İLE TAŞINMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Advertisements

GENEL SHY-6A HAVA TAKSİ İŞLETMELERİ RUHSAT AKIŞ DİYAGRAMI
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
GENEL SHY-6A TİCARİ HAVA TAŞIMA İŞLETMELERİ RUHSAT AKIŞ DİYAGRAMI
NÜKLEER SANTRALLERİN LİSANSLANMASI İÇİN YASAL VE DÜZENLEYİCİ ÇERÇEVE
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI TERMİNOLOJİSİ
Aerobus Güvenliği ve Emniyeti Aerobus yolcularının ve sisteminin Güvenliği ve Emniyeti için alınması gereken Proaktif Önlemler.
Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü
Uluslararası Taşımacılık Yönetimi
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIK PERSONELİNİN ÇALIŞMAKTAN KAÇINMA HAKKI
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
UÇUŞA ELVERİŞLİLİK SERTİFİKASYONU
DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNDE ACİL DURUMLARDA MÜDAHALE VE ZARARLARIN TAZMİNİ ESASLARINA DAİR KANUN Kanun Numarası            
992 SAYILI SERİRİ TAHARRİYAT VE TAHLİLAT YAPILAN VE MASLİ TEAMÜLLER ARANILAN UMUMA MAHSUS BAKTERİYOLOJİ VE KİMYA LABORATUVARLARI KANUNU KABUL TARİHİ:
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
YABANCI UÇAKLARDA GÜVENLİK DEĞERLENDİRİLMESİ
SİVİL SAVUNMA.
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28717
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (SHGM)
HURDAYA AYIRMA.
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
SİVİL HAVACILIK DENETİMLERİ
Konu : Kurullar – Kuruluşlar – Komisyonlar
ULUSLARARASI SİVİL HAVACILIK KURULUŞLARI
1) İşveren veya vekili (okul/kurum müdürü)
İL STOK HAVUZU VE İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI 2009/45 SIRA NOLU GENELGE Hakan KARAGÖZ Şube Müdürü.
Mart 2012 tarihinde Türkiye genelinde gerçekleştirilecek Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri İle Her Türdeki.
TANIMLAR Patlayıcı Ortam : Yanıcı maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu.
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
GENEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
Yöneltme/Yerleştirme
Havacılıkta Emniyetle İlgili Faktörler
Havacılık ve Havayolu İşletmeleri Nasıl Yönetilir ?
Yrd. Doç. Dr. M. Dilek AVŞAROĞLU ERKAN
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEYAHAT ACENTALARINA SAĞLANACAK TURİZM DESTEĞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME.
HAVACILIK SİGORTALARI
Uçuşa Elverişlilik Dairesi
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI OCAK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI OLUŞUMU EĞİTİMİ VE ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ.
TANILAMA.
PERİYODİK KONTROL ÇALIŞTAYI
Periyodik Kontroller-Ölçümler
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Ciddi Sonuçlara Neden Olabilecek Mallar
HASTA HAKLARI.
ÖZEL EĞİTİM Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim.
IATA VE ICAO.
Tur Sırasında Kullanılan Evraklar
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
07 Aralık 1944 Perşembe Günü Chicago’da imzalanan ICAO Uluslararası Sivil Havacılık Konferansı Ilk Baskı.
Güncelleme Tarihi: Hazırlayan: Pilotaj Bölüm Başkanlığı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
AKDENİZ UNİVERSİTESİ FİNİKE MESLEK YÜKSEK OKULU DERS : TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI AD : ABDURRAHMAN SOYAD : KAYAN NO :
Sunum transkripti:

TEHLİKELİ MADDELERİN HAVAYOLU İLE TAŞINMASI TAŞIMACILIK MEVZUATI

Tehlİkelİ Maddelerİn TanImI: ADR tarafından yapılan resmi tanıma göre tehlikeli madde; Doğal özellikleri veya taşıma esnasındaki durumları sebebiyle; genel emniyet ve düzeni, özellikle umumu önemli malların, insanların, hayvanların ve diğer canlıların sağlık ve hayatlarını tehlikeye sokan madde nesnelerdir.

Havayolu Taşımacılığı Tehlikeli maddelerin özellikleri dikkate alınarak; her bir taşıma moduna uygun olarak konvansiyonlar geliştirilmiş ve bu konvansiyonlar çerçevesinde kurallar oluşturulmuştur. TAŞIMA MODU SORUMLU KURULUŞ KONVANSİYON Havayolu Taşımacılığı ICAO ICAO-TI IATA IATA-DGR

TEHLİKELİ MADDELERİN HAVA YOLU İLE TAŞINMASI Amaç: Madde 1- Bu talimatın amacı, uçuş emniyetinin ve güvenliğinin sağlanması için, Türk tescilli hava araçları ile tehlikeli madde taşınması konusunda sorumlu kurum ve kuruluşlar tarafından uyulması gereken özel kuralları belirlemek ve bu konudaki faaliyetleri düzenlemektir. Kapsam: Madde 2- Bu talimat, Türk tescilli hava araçlarıyla, savaş mühimmatı ve patlayıcılar hariç ICAO-TI’ da tehlikeli madde olarak sınıflandırılan maddeleri taşıyacak olan hava yolu işleticilerini ve göndericilerin uymak zorunda oldukları usul ve esasları kapsar.

TEHLİKELİ MADDELERİN HAVA YOLU İLE TAŞINMASINDAKİ SINIRLAMALAR Hava yolu ile taşınması yasak maddeler: ICAO-TI’ da hava yolu ile yasaklanmış maddeler, hiçbir şart altında her hangi bir hava aracında taşınamazlar. Hariç tutulmadıkça hava yolu ile taşınması yasak tehlikeli maddeler: ICAO-TI’ da normal şartlarda hava yolu ile taşınması yasaklanmış maddeler ile bulaşıcı hastalıklı canlı hayvanlar hava aracında taşınmazlar. Radyoaktif maddeler: Belirlenen limitleri geçenler ve B tip paketlerde taşınan radyoaktif maddelerin hava yolu ile taşınması Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan yazılı izin alınmadan yapılamaz.

Madencilik ekipmanları Elektrikli ekipmanlar TEHLİKELİ MADDELER Patlayıcılar, Boyalar, Yapıştırıcılar, Spreyler, Kimyasallar, Madencilik ekipmanları Elektrikli ekipmanlar Lityum İyon ve Lityum Polimer Piller ve Şarj Cihazları vb.

TEHLİKELİ MADDELER

Paketleme İşlemleRİ AşağIdakİ Esaslar İçerİsİnde YapILIR Tehlikeli maddelerin havayolu ile taşınması esnasında kullanılacak paketler, normal taşıma şartlarında; sıcaklık, nem, basınç veya titreşimden kaynaklanabilecek sıkıntıları önleyebilecek şekilde imal edilmiş ve güvenli bir şekilde kapatılmış olmalıdır. Paketler, içerdiği maddelere uygun olacaktır. Direk olarak tehlikeli madde ile temas eden paketler, bu maddelerin kimyasal veya diğer tesirlerine dayanabilecek şekilde olmalıdır.

Paketleme İşlemleri Aşağıdaki Esaslar İçerisinde YapIlIr İç paketlerin, normal hava taşıma şartları altında dış paketlerin içerisinde kırılmaması ve sızdırma yapmama için güvenli bir şekilde desteklemesi gerekmektedir. Hiçbir paket, incelenmeden ve herhangi bir zarar veya baka bir hasarı olmadığından emin olunmadan tekrar kullanılamaz.

Paketleme İşlemleri Aşağıdaki Esaslar İçerisinde YapIlIr Tehlikeli Maddeler, Hava-Kara-Deniz-Demiryollarında UN ( Birleşmiş Milletler ) temel kuralları gereği, Uluslararası Hava-Deniz-Kara yollarından onay alınarak taşınırlar. Bu onay üretilen paketlere alınır, alınma sürecinde ilgili paketler test merkezlerinde test edilerek onaylanır. Bu onaylar ve UN işareti paketler üzerinde gösterilmek zorundadır. Bir başka deyişle bu onaylar paketlerin kimliğidir ve o paketi detayları ile anlatır.

ETİKET VE İŞARETLEME Tehlikeli maddelerin hava yolu ile taşınması esnasında kullanılacak her paket ICAO-TI da belirlendiği gibi işaretlenmelidir. İşaretlemeler de kullanılacak dil İngilizce’ dir.

ETİKET VE İŞARETLEME

GÖNDERİCİNİN SORUMLULUKLARI Tehlikeli maddenin hava yolu ile taşınmasının yasak olmadığından, Tehlikeli maddenin ICAO-TI da belirtilen şartlara uygun şekilde sınıflandırıldığından, paketlendiğinden, etiketlendiğinden, işaretlendiğinden ve beraberinde uygun şekilde doldurulmuş tehlikeli madde taşıma dokümanları bulunduğundan emin olacaktır.

TEHLİKELİ MADDE TAŞIMA DÖKÜMANLARI Gönderilen maddenin tehlikeli madde olduğu, Tehlikeli maddenin uygun gönderi adına göre tam ve doğru tanımlandığı, Kurallara uygun şekilde sınıflandırıldığını, paketlendiğini, etiketlenip işaretlendiğini gösteren, gönderici tarafından imzalı bir beyan içerecektir. Dili İngilizce olmalıdır.

TAŞIYICI SORUMLULUKLARI Tehlikeli maddeler beraberinde uygun şekilde doldurulmuş tehlikeli madde taşıma dokümanları bulunmuyorsa, Paket veya paket grupları ICAO-TI da belirtilen kabul şartlarına uygun şekilde kontrol edilmediyse, Bu tehlikeli maddeleri havayolu ile taşıma için kabul etmeyecektir.

TAŞIYICI SORUMLULUKLARI Kabul kontrol listesi Sızıntı ve hasar için inceleme Yolcu kabini ve kokpitteki yükleme sınırlamaları Tehlikeli madde kirliliğinin temizlenmesi Radyoaktif madde kirlilik durumu Ayırma Yerleştirme Yükleme Kargo uçaklarına yükleme

HAZIRLANACAK BİLGİLER Sorumlu kaptan pilota verilecek bilgiler Uçuş ekibine verilecek bilgi ve talimatlar Yolcuya verilecek bilgiler Diğer şahıslara verilecek bilgiler Sorumlu pilotun meydan yetkililerine vermesi gereken bilgiler Hava aracı kazası veya olayı meydana gelirse verilecek bilgiler

EĞİTİM Tehlikeli maddelerin hava yolu ile taşınması konusundaki eğitim programları, ICAO-TI da belirtildiği şekilde hazırlanacaktır. Düzenli olarak hava yolu ile tehlikeli madde gönderen göndericiler tarafından, Tehlikeli madde taşıması yapan işletmeler tarafından hazırlanacaktır.

TEHLİKELİ MADDE KAZALARI VE OLAYLARI Kaza ve Olayların Rapor Edilmesi Tehlikeli maddenin taşınması durumunda meydana gelen kazalarda, 72 saat içerisinde işletici veya işletici adına yetkilendirilmiş kurumlar tarafından ICAO-TI da belirtilen şartlar doğrultusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ ne yazılı olarak bildirilecektir.

GÖZETİM VE DENETİM Bu talimat hükümlerinin uygulanmasına yönelik denetim, tehlikeli madde taşıması yapan her bir havacılık işletmesi için SHGM tarafından bir yıl içerisinde en az bir kere kontrol listesine göre periyodik olarak yapılır. Periyodik olarak yapılan denetimler dışında SHGM gerektiğinde denetleme ve inceleme yapmaya yetkilidir.

SORUMLULUKLAR Bu talimatta belirtilen esas ve sınırlamaların uygulanmasından, havacılık işletmeleri, işletme yönetiminden sorumlu genel müdür, kalite müdürü, uçuş işletme müdürü, sorumlu kaptan pilotlar ve uçucu ekipler sorumludur.

AYKIRI DAVRANIŞLAR VE İDARİ YAPTIRIMLAR SHGM tarafından kusurlu görülen havacılık işletmesine, gerekli düzeltici uyarıda bulunur. SHGM’ nin uyarısına rağmen kusurun devamı veya hükümlerine aykırı hususların tekrarı halinde, inceleme komisyonu tarafından değerlendirilerek, ‘Tehlikeli Madde Taşıma’ izinleri askıya alınarak, eksikliklerin giderilmesi için 3 ay süre verilir ve bu süre içinde gerekli şartlar sağlanmaz ise hiçbir bildirimde bulunulmadan izin yetkisi iptal edilir.

AYKIRI DAVRANIŞLAR VE İDARİ YAPTIRIMLAR İşletme yönetiminden SHGM’ ye karşı sorumlu genel müdür, kalite müdürü, uçuş işletme müdürü kusurlu görülürse yazılı olarak ihtar edilir. SHGM tarafından sorumlu kaptan pilot veya uçucu ekip kusurlu görülürse, kusur derecesine göre yazılı ihtar edilebileceği gibi, İnceleme Komisyonunun tespit edeceği kusur derecesine göre de ilgili şahsın lisansı üç aya kadar askıya alınır.

Son hükümler Yürürlük: Bu talimat yayınladığı tarihte yürürlüğe girmiştir. (17 Şubat 2003) Yürütme: Bu talimat hükümleri Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür.

Hande HİÇDÖNMEZ Selin Işık AKAN Hakkı ÇETİNKAYA Volkan EMEKÇİ TEŞEKKÜRLER Hande HİÇDÖNMEZ Selin Işık AKAN Hakkı ÇETİNKAYA Volkan EMEKÇİ