Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ciddi Sonuçlara Neden Olabilecek Mallar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ciddi Sonuçlara Neden Olabilecek Mallar"— Sunum transkripti:

1 Ciddi Sonuçlara Neden Olabilecek Mallar
TÜRKİYE EŞLEŞTİRME Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Ciddi Sonuçlara Neden Olabilecek Mallar

2 YÜKÜN KORUNMASI YENİ BÖLÜM 1.10
TAŞIMA ARACININ ÇALINMASI TAŞINAN MALLARIN ÇALINMASI TAŞIMA ARACININ KAÇIRILMASI

3 Ciddi Sonuçlara Neden Olabilecek Mallar
Yüksek risk teşkil eden tehlikeli mallar, kullanım amacı dışında, bir terör olayında kullanılabilen ve bu sebeple kitlesel ölümler veya özellikle de Sınıf 7 durumunda sosyo-ekonomik kitlesel rahatsızlıklara neden olabilecek mallardır.

4 TEHLİKELİ MALLARIN GÜVENLİĞİ
Genel hükümler Tehlikeli malların taşınmasına müdahil olan tüm kişiler, sorumluluklarına bağlı olarak bu Bölümde belirtilen emniyet zorunluluklarını göz önünde bulundurmalıdır Uygun şekilde tanımlanan taşıyıcılar Geçici depolama alanlarının tehlikeli mal taşımacılığı sırasında güvenliği Sürücünün tanımlanması (araç ekibinin)

5 Güvenlik Eğitimi Bölüm 1.3’te belirtilen eğitim, güvenliğe ilişkin bilgiler içermelidir. Emniyete ilişkin bilgi tazeleme eğitiminin yalnızca düzenlemelerdeki değişikliklerle ilgili olması gerekmez. Güvenlik farkındalık eğitimi, güvenlik risklerinin yapısını, güvenlik risklerini belirlemeyi ve güvenlik ihlali durumunda bu riskleri ve eylemleri azaltma ve ele alma yöntemlerini konu alır. Güvenlik planlarını uygulama konusundaki bireylerin sorumluluklarına ve görevlerine uygun olarak güvenlik planları (gerekliyse) ile ilgili farkındalığı içerir. Bu eğitim, tehlikeli malların taşınmasını içeren bir istihdam üzerine sunulacak ve onaylanacak olup, düzenli olarak bilgi tazeleme eğitimleri ile pekiştirilir. Alınan tüm güvenlik eğitimleri ile ilgili kayıtlar işveren tarafından tutulur ve talep edilmesi halinde çalışana veya yetkili kuruma sunulur. İşveren kayıtları yetkili kurum tarafından belirtilen süre boyunca muhafaza eder.

6 1.10.4 hükümleri uyarınca, , , ve (d) zorunlulukları, BM No. 0029, 0030, 0059, 0065, 0073, 0104, 0237, 0255, 0267, 0288, 0289, 0290, 0360, 0361, 0364, 0365, 0366, 0439, 0440, 0441, 0455, 0456 ve 0500 ve aktivite seviyesi A2 değerini aşarsa BM No ve 2911 (bkz 'nin ilk satırı) haricinde, bir taşıma ünitesindeki ambalajlarda taşınan miktar ’te belirtilen miktarı aşmadığında geçerli değildir. Ayrıca, , , ve (d) zorunlulukları, bir taşıma ünitesinde tanklarda veya dökme halinde taşınan miktar ’te belirtilen miktarı aşmadığında uygulanmaz. Bununla beraber işbu Bölüm hükümleri BM No RADYOAKTİF MALZEME, DÜŞÜK ÖZEL AKTİVİTE (LSA-I) ve BM No RADYOAKTİF MALZEME, YÜZEYİ BOZULMUŞ CİSİMLER (SCO-I) taşımacılığı için uygulanmaz.

7 Güvenlik Planı Uygulanması
Taşıma ünitesindeki tehlikeli malların toplam miktarı Ambalajlarda, tanklarda, dökme 1.10.4 > limitleri Uygulanamaz > > (Sınıf 7 > 3000A2) Genel hükümler uygulanır: Sürücünün kimliği İşletmenin kimliği Emniyetli alanlar eğitimler Hepsine uygulanır : Genel ve koruma planı hayır evet hayır evet

8 Zehirli gazlar T,TF,TC,TO,TFC,TOC Sıvı alevlenir PG I ve II
Sınıf Alt sınıf Madde veya nesne Miktar Tank Dökme Ambalajlı 1 1.1 Maddeler ve nesneler uygulanamaz 1.2 1.3 Grup C maddeler ve nesneler 1.5 2 Alevlenir gazlar F 3000 Yüksek riskli madde değil Zehirli gazlar T,TF,TC,TO,TFC,TOC 3 Sıvı alevlenir PG I ve II Duyarlılığı azaltılmış patlayıcılar 4.1 4.2 PG I 4.3 5.1 Yükseltgen sıvı PG I Perkloratlar, amonyum nitrat, gübre 6.1 6.2 Bulaşıcı Kategorii A 7 Radyoaktif 3000A1 veya A2 B veya C ambalajlar 8 Aşındırıcı PG I

9 Güvenlik zorunluluklarının uygulanması
Taşıma ünitesindeki tehlikeli malların toplam miktarı Ambalajlarda, tanklarda, dökme 1.10.4 > limitleri Uygulanamaz > > (Sınıf 7 > 3000A2) Genel hükümler uygulanır: Sürücünün kimliği İşletmenin kimliği Emniyetli alanlar Eğitimler Hepsine uygulanır : Genel ve koruma planı evet hayır hayır evet

10 Taşıma güvenlik eşiği (TBq
Sınıf 7 tehlikeli malları için, ciddi sonuçlar doğurabilecek radyoaktif malzeme, aşağıdaki Tablo ’de taşıma güvenlik eşiği verilen radyonüklidler hariç olmak üzere, tek bir ambalaj başına taşıma güvenliği eşiği 3000 A2 veya daha fazla olan ( ’e de bakınız) aktiviteli radyoaktif malzemedir. Element Radyonükleid Taşıma güvenlik eşiği (TBq Amerikyum Am-241 0,6 Altın Au-198 2 Kadminyum Cd-109 200 ….

11 Güvenlik Planları Ciddi sonuçlara neden olabilecek tehlikeli malların (bkz. Tablo ) veya ciddi sonuçlara neden olabilecek radyoaktif malzemelerin (bkz. Tablo ) taşınmasına dahil olan, 1.4.2’de ve 1.4.3’te belirtilen taşıyıcılar, gönderenler ve diğer taraflar, en azından ’de belirtilen öğeleri yerine getiren bir güvenlik planı benimsemeli, yürürlüğe koymalı ve bu plana uymalıdır.

12 Güvenlik Planları Güvenlik planı, en azından aşağıdaki öğelere sahip olmalıdır: Güvenlik ile ilgili sorumluluk dağılımı Tehlikeli malların kayıtları Mevcut işlemler ve bunlara ilişkin risklerin değerlendirilmesi Riskleri azaltmak için al.ınması gereken tedbirlerin listesi Etkin ve güncel prosedürler Güvenlik planlarının değerlendirilmesi ve test edilmesi Güvenlik planında yer alan taşıma bilgilerinin fiziksel açından güvenliğini sağlamaya yönelik önlemler Güvenlik planında bulunan taşıma bilgilerinin, yalnızca gerekli kişilerle paylaşılmasını sağlamaya yönelik önlemler. NOT: Taşıyıcılar, gönderenler ve alıcılar, tedbirlerle ilgili bilgileri paylaşmak, gerekli güvenlik önlemlerini uygulamak ve güvenlik olaylarına müdahale etmek amacıyla birbirileri ile ve yetkili kurumlar ile işbirliği yapar.

13 Ciddi sonuçlara neden olabilecek tehlikeli malların (bkz. Tablo ) veya ciddi sonuçlara neden olabilecek radyoaktif malzemelerin (bkz. Tablo ) taşıyan aracın ve kargosunun çalınmasını engellemek üzere aygıtlardan, teçhizatlardan veya düzenlemelerden yararlanılır ve bunların her zaman kullanılabilir ve etkili durumda olması sağlanır. Bu koruyucu önlemlerin uygulanması, acil durumda müdahaleyi tehlikeye sokmaz. NOT: Gerekli durumlarda veya varsa, taşıma telemetrisi veya diğer izleme yöntemleri veya aygıtları ciddi sonuçlara neden olabilecek tehlikeli malların (bkz. Tablo ) dolaşımını izlemek amacıyla kullanılmalıdır.

14 İlginiz için teşekkürler


"Ciddi Sonuçlara Neden Olabilecek Mallar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları