EGZERSİZ VE KAN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
Advertisements

AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
İLAÇ TEDAVİSİ VE KİMYA (KAN KİMYASI)
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
Kan ve Bağışıklık Sistemi
YAPISAL BÜTÜNLÜĞÜN PRENSİPLERİ
İNSANDA DOLAŞIM SİSTEMİ
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
Asit ve Baz Metabolizması
DOLAŞIM SİSTEMİ HAZIRLAYAN: Uğur ÖZEL Fen ve Teknoloji Öğretmeni.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
KAN DOKU.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
BAGIŞIKLIK SİSTEMİ.
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ Dolaşım Sistemi 10 – 17 Mart 2014.
HEMATOPOEZ Kan Hücrelerinin Yapımı
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kan ve Bağışıklık Sistemi -
Dolaşım Sistemi
KAN TRANSFÜZYONLARI VE KOMPLİKASYONLARI
2 3 Kılcal damarlarda çıkan kan sıvısının tamamı tekrar damarlara geri döne- mez.Bir miktar sıvı,dokular arasındaki boşlukta birikir.
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
Kan Fizyolojisine Giriş
FİZYOLOJİK TAMPON SİSTEMLERİ
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
DOLAŞIM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
KAN VE KAN HASTALIKLARI YRD. DOÇ. DR. Kadri KULUALP
Kan ve Kalp Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
İMMÜNOLOJİ VE İMMUNOPATOLOJİ
VÜCUT SIVILARI ELEKTROLİT DENGESİ DOLAŞIM BOZUKLUKLARI
Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
PROTEİNLER.
SİNDİRİM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
Kan Fizyolojisi.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Lenfoid Doku ve Trafikler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
Eritrositler – Alyuvarlar Kırmızı Kan Hücreleri
Dolaşım sistemi.
SerdarSARICI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ SerdarSARICI
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
PROTEİNLER
Hücrelere gerekli olan besin ve oksijenin götürülmesini, hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar. Hücrelere gerekli.
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
KILCAL DAMARLARLA DOKU HÜCRELERİ ARASINDA MADDE ALIŞVERİŞİ
Yenidoğanın sıvı elektrolit dengesi
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
KAN VE EGZERSİZ.
İNSAN VÜCUDU.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
İNSAN ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

EGZERSİZ VE KAN

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin böbrek, akciğer, ter bezleri v.b gibi bölgelere taşınımı, Endokrin bezlerden hücrelere hormon taşınımı, Hücrelere enzim taşınımı, PH’ın düzenlenmesi

Vücut ısısının düzenlenmesi, Hücrelerin su yoğunluğunun düzenlenmesi(Na++ iyonunun yoğunluğuna göre), Toksik ve yabancı mikroplara karşı vücudu koruma, Eloktrolit dengesini düzenleme, Kanamayı durdurma ve kan kaybını önleme.

Kanın hacim ve komposizyonu Kişinin vücut yapısı, su miktarı, eloktrolit dengesi ve içerdiği yağ miktarına ve antrenman düzeyine göre değişiklik gösterir. Erkekte 75ml x vücut ağırlığı (kg) Bayanda 65 ml x vücut ağırlığı (kg)’dır.

Kanın Komposizyonu

KAN

Plazma 1.Plazma Proteinler Albumin (%4,8) Globulin (%2,3) Fibrinojen (%0,3) 2.Besinler ve Gazlar 3.Eloktrolitler 4.Düzenleyici Maddeler 5.Nonprotein (atık) maddeler)

Kan Hücreleri 1.Eritrositler(Alyuvarlar) 2.Lökositler(Akyuvarlar) Granülositler (bazofil, asidofil, nötrofil) Agranülositler(Monosit, lenfosit) Başlıca işlevleri mikroorganizmalara karşı vücudu koruma, kanın pıhtılaşmasını engellemedir 3.Trombositler (kan pulcukları) Kanın pıhtılaşmasında görevlidirler.

KANSIZLIK (ANEMİ) Anemi’yi oluşturan faktörler; Kan kaybı, Kemik iliğinin yıkımı, Eritrositlerin olgunlaşmaması, Eritrosit hemolizi(eritrosit hücre zarının yırtılması)dır.

Anemi Çeşitleri Nutritional Anemi Pernicious Anemi Hemorarjik Anemi Eritrositlerin yetrsiz üretimi sonucunda olur. Hemorarjik Anemi Hemolitik Anemi Eritrosit hücre zarının olgunlaşmadan yırtılmasıyla, Aplastik Anemi Kırmızı kemik iliği hücrelerinin yıkımı ile oluşur. Hasta hücre anemisi Abnormal bir biçimde hemoglobin üretimi ile oluşur.

Anemi ve Sporcu Nedenleri; Egzersizde kansız kalan böbrekte doku zedelenmesine bağlı olarak idrarda kan bulunması Kas hücrelerinin tahribine bağlı myoglobinuri Bağırsaklarda kanama ve hemoroid Plazma hacmi değişiklikleri Terle demir kaybı ve Beslenme eksikliğidir.

Antijen ve Antikor Kan grubu Antijen tipi Antikor tipi A A B B B A AB A ve B Antikor yok O Antijen Taşımaz A ve B

Kan Alıp Verebilme Düzeyleri Kan Grubu Kan alabileceği grubu A O ve A B O ve B AB(genel verici) A,B,AB ve O O (genel verici) Yalnızca O

Antrenmanın Kan Dolaşım Sistemine Etkisi Kalp atım hızı Kalp debisi Kalp Hipertrofisi Kan Volümü Kılcallanma Hemoglobin Miktarı Kan basınçları

Lenfatik Sistem ve Lenf Dolaşımı Lenf, lenf damarları, lenf dokuları, lenf düğümleri ve tonsil(bademcik), timus bezi ve dalak lenfatik sistemi oluşturur. Lenf sıvısı ise lenf kanallarında dolaşan kanla karışık bir doku sıvısıdır. Kılcal damarlardan kan basıncı nedeniyle tekrar kana geri dönemeyen su ve protein gibi çözünmüş maddeler doku sıvısından lenf kılcallarına geçerek, lenfatik dolaşım ile yeniden kana döndürülmektedir. Bu sistemin temel fonksiyonu dokulardan protein ihtiva eden sıvıyı kana akıtmak, sindirim sisteminden yağların kana geçişini sağlamak ve lenfosit üreterek vücudun antikor sistemini oluşturmaktır.

Asit Baz Dengesi, PH ve Egzersiz Ph değeri H+ iyonlarını yoğunluğunu gösterir. Kanın PH’ı 7.4 tür ve bunun sabit tutulması şarttır. Çünkü; Protein moleküllerinin yapısı, Enzim aktiviteleri Eloktrolit dağılımı Membran geçirgenliği PH’a bağlıdır. Vücutta asit-baz dengesi başlıca akciğer ve böbreklerce sağlanır. PH üç şekilde korunmaya çalışılır -Kimyasal tamponlarla -solunumsal tamponlarla -böbrek fonksiyonları

Asit Baz Dengesi, PH ve Egzersiz PH’ın dengede tutulması için önemli tamponlar; Hemoglobin-tampon sistemi Meydana gelen hidrojenin %20’sini bağlayarak tamponlama etkisine katkı sağlar. Bikarbonat –tampon sistemi Fosfat-tampon sistemi