Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hücrelere gerekli olan besin ve oksijenin götürülmesini, hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar. Hücrelere gerekli.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hücrelere gerekli olan besin ve oksijenin götürülmesini, hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar. Hücrelere gerekli."— Sunum transkripti:

1

2

3 Hücrelere gerekli olan besin ve oksijenin götürülmesini, hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar. Hücrelere gerekli olan besin ve oksijenin götürülmesini, hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar.

4 DOLAŞIM SİSTEMİNİN GENEL GÖRÜNÜŞÜ

5 Dolaşım Sistemi Organları Dolaşım Sistemi KalpDamarlarKan

6 Kalbin Görevi  Kanın damarlar içinde ilerlemesi için gerekli kuvvetin oluşmasını sağlayan bir pompa gibidir.  Çizgili kaslardan oluşmasına rağmen istemsiz çalışır.

7 Kalbin Yapısı KKKKalp dört odacıktan oluşur. ÜÜÜÜstteki odacıklar kulakçık, alttakiler ise karıncıktır. KKKKalbe kan getiren damarlar kulakçıklara; kalpten kanı uzaklaştıran damarlar karıncıklara açılır.

8 Damar Çeşitleri Atardamarlar : Toplar damarlar : Kılcal damarlar : Kanı dokulardan kalbe getiren damarlardır. Akciğer toplar damarı hariç kirli kan taşırlar. Hücreler arasında bulunan ve madde değişiminin gerçekleştiği damarlardır. değişiminin gerçekleştiği damarlardır. Kanı kalpten uzaklaştıran damarlardır. Akciğer atardamarı hariç temiz kan taşırlar.

9 KAN PULCUKLARI AKYUVAR ALYUVAR PLAZMA (SERUM) KAN HÜCRELERİ KAN İNORGANİK MADDE ORGANİK MADDE PROTEİN SU

10 KAN HÜCRELERİ  ALYUVAR (ERİTROSİT) Yapısında bulunan hemoglobin sayesinde oksijen ve karbondioksit taşır. Kana kırmızı renk verir. Yapısında bulunan hemoglobin sayesinde oksijen ve karbondioksit taşır. Kana kırmızı renk verir.

11 KAN HÜCRELERİ  AKYUVARLAR (LÖKOSİT) Vücudun mikroplara karşı savunmasını sağlar. Vücudun mikroplara karşı savunmasını sağlar.

12 KAN HÜCRELERİ  KAN PULCUKLARI (TROMBOSİT) Yaralanma ve kesiklerde kanın pıhtılaşmasını sağlar. Yaralanma ve kesiklerde kanın pıhtılaşmasını sağlar.

13 KAN HÜCRELERİ

14 BÜYÜK KAN DOLAŞIMI KÜÇÜK KAN DOLAŞIMI DOLAŞIM ÇEŞİTLERİ

15   NABIZ: Kalp, her kasılışında basınç yaparak atardamarlara kan pompalar. Kan basıncının etkisiyle damarlar genişler ve hemen ardından daralır. Kan, damarlarda boğum boğum ileriye doğru gider. Kanın damarlardaki bu hareketi, nabız dalgalarına sebep olur. Nabız, kalbin atış hızıyla aynı hızdadır.   TANSİYON:Kanın damar duvarlarına yaptığı basınca tansiyon denir. Kalbin kasılması sırasında oluşan basınca büyük tansiyon, kalbin dinlenmesi sırasında oluşan basınca küçük tansiyon denir. Nabız ve Tansiyon

16 DOLAŞIM ÇEŞİTLERİ BBÜYÜK KAN DOLAŞIMI : Akciğerde temizlenen kanın vücuda dağıtılıp, vücutta kirlenen kanın kalbe getirildiği dolaşım çeşididir. KKÜÇÜK KAN DOLAŞIMI : Vücutta kirlenen kanın temizlendiği dolaşım çeşididir. Kan temizlenmek üzere akciğerlere gönderilir.

17 BÜYÜK VE KÜÇÜK KAN DOLAŞIMI

18 KAN GRUPLARI İnsanda kan gruplarını alyuvar üzerindeki bazı proteinler belirler AAAALYUVARDAKİ PROTEİN I. A Proteini II. B Proteini III. A ve B Proteini IV. P rotein yok KKKKAN GRUBU I. A Grubu II. B Grubu III. A B Grubu IV. 0 Grubu

19 Kan Nakil Şeması O O A AB A BB

20 DDDDolaşım sisteminin sağlığını olumsuz etkileyen en önemli etkenler sigara, alkol ve kirli havadır. SSSSigaradaki nikotin, kanın mikroplara karşı direncini azaltır. AAAAlkol, damarların esnekliğini bozarak genişletir. ÇÇÇÇocuklukta geçirilen enfeksiyonlar ve bademcik hastalıkları kalbi olumsuz etkiler. UUUUzun süre ayakta kalmak veya hareketsiz kalmak, toplardamar kapakçıklarını bozarak varise sebep olur. Dolaşım Sisteminin Sağlığı Etkileyen Etmenler ve Zararları

21  Dengeli beslenilmeli,  Düzenli spor yapılmalı,  Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durulmalı,  Kalbi yoracak, yaşa ve bedene uygun olmayan işlerde çalışılmamalıdır. Dolaşım Sisteminin Sağlığının Korunması İçin:

22


"Hücrelere gerekli olan besin ve oksijenin götürülmesini, hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar. Hücrelere gerekli." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları