Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi"— Sunum transkripti:

1 Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
Boşaltım ve Üreme Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi

2 BOŞALTIM SİSTEMİ Vücut organ ve hücrelerinin biyolojik aktiviteleri (sentez, solunum, yıkım, dönüşüm…) sonucu bazı artıklar oluşur. Vücuttaki zararlı artıkların ve fazla olan su ve minerallerin dışarı atılmasına boşaltım denir. Hücrelerde besinlerin kullanılması sonucu artık maddeler oluşur.

3 Bu artıklar; Karbonhidratlardan → CO2 ve H2O Yağlardan → CO2 ve H2O Proteinlerden  → Amonyak, üre, ürik asit,CO2 ve H2O ’dan oluşur.

4 İnsan vücudunda oluşan zararlı maddeler böbreklere yardımcı olarak deri, akciğer ve karaciğer yardımıyla dışarı atılır.  Akciğerlerden → CO2 ve su buharı Deriden → Ter (su, mineral, üre) Karaciğer → safra tuzları

5 İnsanda Boşaltım Sistemi
İnsanlarda; Böbrekler idrar atar. (su, mineral, üre v.s.) Akciğerler karbondioksit ve su atar. Safra kesesi safra tuzlarını atar. Ter bezleri; su, mineral, üre, laktik asit v.s. atar. BÖBREK Böbrek dıştan içe doğru kabuk, öz ve havuzcuktan oluşur. Böbrekte görev yapan temel birim nefrondur. Nefron, bir böbrekte yaklaşık bir milyon tanedir.

6 İnsanda Boşaltım Organları

7

8 SİNDİRİM SİSTEMİ Sindirim sistemi gastrointestinal kanal, ağız, tükrük bezleri, farenks, özofagus,karaciğer, safrakesesi, pankreas, rektum ve anüsten oluşur. Bu sistemin fonksiyonu yiyeceği sindirerek vücut hücrelerini beslemektir. Sindirim, yiyeceğin ağza alınmasıyla başlayarak gerekli bileşiklerin alınıp, bütün hücreleri beslemek için dolaşım sistemiyle taşınmasına kadar süren komplike bir olaydır.

9

10 ÜREME SİSTEMİ DİŞİ ÜREME SİSTEMİ
İnsanda dişi üreme sistemi; yumurtalıklar (ovaryum), yumurta kanalı (fallopi tüpü), döl yatağı (rahim = uterus) ve vagina’ dan meydana gelir. Yumurtalıklarda mayoz bölünmeyle oluşan yumurtalar, yumurta kanalında döllenir. Döllenen yumurta rahime gelerek, burada duvara tutunur ve gelişimini devam ettirir.

11 ÜREME SİSTEMİ

12 ÜREME SİSTEMİ ERKEK ÜREME SİSTEMİ
İnsanda erkek üreme sistemi; testisler, epididimis, sperm kanalı, üretra ve yardımcı bezlerden meydana gelir. Erkek üreme hücresi olan spermlerin oluştuğu yerlerdir. Testisler doğumdan kısa bir süre önce vücut yüzeyinden dışa doğru meydana gelen bir kese içine geçerler. Testisler, hem spermleri oluşturur, hemde hormon salgılayarak gametleri olgunlaştırır.

13 ÜREME SİSTEMİ

14 DOKULARIMIZ Epitel Doku Bağ Dokusu Kas Dokusu Sinir Dokusu

15 DOKU Belli bir görevi yapmak üzere bir araya gelmiş aynı yapı ve şekildeki hücre topluluklarına DOKU adı verilir. Vücutta en çok hücre kapsayan doku Epitel Dokudur. Vücudun dış yüzeyini ve organların iç yüzeyini örter. Bulundukları organı dış etkilerden korumak, salgı yapmak, emmek, mukus ve benzeri maddeleri iletmek gibi görevleri vardır.

16 DOKU Bağ doku, hücrelerarası boşlukları doldurur, hücreleri birbirlerine bağlar, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar ve hasarlanma durumunda onarılmalarını gerçekleştirir. Epitel Dokusunun hemen altında bulunur. Kemik Doku, vücudu oluşturan dokular arasında en sert olanıdır. Organizmada gerçek anlamda destek görevi yapan dokudur. Ayrıca organizmanın kalsiyum depolarıdır.

17 DOKU Sinir Dokusu, sinir sistemini oluşturan dokudur.
Nöronlar ve glia hücreleri olmak üzere 2 önemli hücre tipi dikkat çekmektedir.

18


"Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları