Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ"— Sunum transkripti:

1 FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ

2 KADIKÖY ANADOLU LİSESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ (1999) (UZMANLIK) (TSK REHABİLİTASYON) (LEVENT FİZİK TEDAVİ VE SPOR SAKATLIKLARI KLİNİĞİ) (GALATASARAY SPOR KULÜBÜ) 24 MART 2014 (DOÇENTLİK) 2014-∞ FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ

3 Fizyoloji Nedir? Mantık, yaşam ve bilim.
Gerçekten de fizyoloji, insan vücudunu yaşayabilir kılan tüm özgül mekanizmaları, dolayısıyla yaşamın mantığını araştıran bir bilim dalıdır.

4 Homeostaz Tüm hücreler yaşamlarını sürdürebilmeleri, besinlerini sağlamaları ve atıklarını uzaklaştırabilmeleri için dış çevreye bağımlıdırlar.

5 Homeostaz

6

7

8 Organ Sistemlerinin Homeostazdaki Rolleri
DOLAŞIM SİSTEMİ Kan damarları ile kalbin oluşturduğu dolaşım sisteminin homestazdaki rolü hücrelerarası sıvının oluşmasını ve dolaşımını sağlamaktır. Kalbin pompaladığı kan damarlar aracılığı ile dokulara ulaşarak hücrelerarası sıvıdaki atıkların birikmesini engeller ve tüketilen besinlerin yerine konmasını sağlar.

9 Boşaltım Sistemi Böbreklerin temel organ olduğu, kandaki protein metabolizması ürünü olan üre gibi atıkların uzaklaştırılmasından sorumludur. Üreyi uzaklaştırmanın yanısıra, böbrekler kandaki su ve elektrolit (katyon ve anyonlar) dengesinin korunmasından ve kanın pH’sının korunmasından (pH, kandaki hidrojen iyonu yoğunluğunu ifade eden bir birimdir; normalde pH 7,4’dür) da sorumludurlar.

10 Solunum Sistemi Kandaki oksijen ve karbondioksit yoğunluklarını sabit tutmak amacıyla, atmosfer havası ile akciğerlere ulaşan kan damarları arasında gaz değişimini sağlayan solunum sistemi, kan pH’sının düzenlenmesinde de etkin rol oynar.

11 Sindirim Sistemi Sindirim sisteminin özelleşmiş organları ağızdan alınan besinlerin faydalanılabilir hale gelmesi, yani kana dahil edilebilecek yapıya dönüşmesi için gerekli olan mekanik ve kimyasal parçalama işlemlerinin gerçekleşmesinden sorumludurlar.

12 İskelet Sistemi vücut bölümlerinin desteklenmesini ve korunmasını
hareketin gerçekleşmesi Kemik dokusu kalsiyum ve fosfor tuzlarının bir deposu olarak işlev görür İskelet kasları vücudun hareketliliği için, dolayısıyla yaşamsal faaliyetleri için gereklidir. Deri ve bağ dokuları vücudu dış ortamdan korur ve vücut sıcaklığının düzenlenmesi için önemlidir

13 İmmün Sistemi İmmün sistem yabancı istilacılara ve vücudun kanserleşmiş hücrelerine karşı savunma oluşturur. Yıpranan veya yaralanan hücrelerin yenilenmesi için de gereklidir.

14 Sinir Sistemi Sinir sistemi vücudun iki kontrol sisteminden biridir. Çok hızlı yanıt gereken durumlarda vücut aktivitelerini kontrol eder ve düzenler. Özellikle dış ortamdaki değişiklikleri farketmede ve yanıtı başlatmada önemlidir. Ayrıca, tümüyle homeostazla ilişkili olmayan yüksek fonksiyonlardan (bilinçlilik, bellek, yaratıcılık gibi) sorumludur.

15 Endokrin Sistem Endokrin sistem diğer temel kontrol sistemidir. Genellikle, endokrin sistemin hormon-salgılayan bezleri hız yerine süreklilik gerektiren etkinlikleri düzenlerler. Bu sistem özelikle besinlerin konsantrasyonlarını kontrol etmede ve böbrek fonksiyonlarını ayarlayarak da iç ortamın hacmini ve elektrolit bileşimini kontrol etmede önemlidir.

16 Üreme Sistemi Üreme sistemi homeostaz için gerekli değildir ve bu nedenle de bireyin yaşamını sürdürmesi için de gerekli değildir. Ancak, türün devamlılığı için gereklidir.

17 Negatif Geribildirim Mekanizması
Homeostazı kontrol eden çoğu mekanizma negatif geribildirim mekanizmasıdır. Kan glikoz düzeyinin pankreas hormonları ile düzenlenmesi Diğer negatif geribildirim mekanizmaları kalp hızını, kan basıncını, solunum hızını ve derinliğini ve kandaki oksijen, karbondioksit ve mineral düzeylerini düzenler

18 Pozitif Geribildirim Mekanizması
Vücutta daha az sıklıkla gerçekleşir Pozitif geribildirimde yanıtın sonucu başlangıçtaki uyaranı şiddetlendirir; böylece etkinlik artmış olur Oksitosin hormonu bebeğin doğumu sırasında doğum kasılmalarını güçlendirir: bebek annenin uterusunda aşağıya doğum kanalına doğru ilerlerken serviksteki artmış basınç buradaki basınç reseptörlerini uyarır. Reseptörler hızla beyne uyarı gönderir ve arka hipofizden oksitosin kana serbestlenir. Uterusa ulaşan oksitosin uterus duvarındaki kasları uyararak daha fazla kasılmasını ve bebeğin doğum kanalına daha çok itilmesini sağlar.

19

20 Homeostazda bozulma ve hastalıklar:


"FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları