Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Mustafa Turan 13 Mayıs 2014 Abant İzzet Baysal Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MESLEKÎ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
BOLOGNA SÜRECİ - EĞİTİM ÖĞRETİM GÜNCELLEME
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ (UMYS) AÇISINDAN ECVETİN ÖNEMİ

AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
1/8 Bologna Sürecinde Yönetişim Kırklareli Üniversitesi 3 Ekim 2012 Yrd.Doç.Dr. Mustafa Turan
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
BOLOGNA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ ( ) MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ.
Bozok Üniversitesi Bologna Süreci Uyum Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Orhan ER Amaç ve Hedefler Yrd.Doç.Dr. Orhan ER.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
Bozok Üniversitesi Kütüphane Binası
Mustafa Kemal Üniversitesi
Akhaltsikhe Devlet Eğitim Üniversitesi
BOLOGNA SÜRECİ KALİTE GÜVENCESİ & AKREDİTASYON
Nevşehir Üniversitesi Bologna Süreci DERS PLANLARINDASIKLIKLA YAPILAN HATALAR Funda NALBANTOĞLU YILMAZ Eğitim Öğretim Planlamacısı Nevşehir,
Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı BOLOGNA SÜRECİ 2014 ve SONRASI DÖNEMİ (YAYILIM, UYGULAMA, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, TANINMA) 22.
BEK Raporlarının İşlevi Yrd. Doç. Dr. Armağan Erdoğan Namık Kemal Üniversitesi 28 Mayıs 2010.
«QUALITY ASSURANCE IN ECVET MOBILITY»
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 1-2 MART 2003 ANTALYA.
BOLOGNA SÜRECİNDE ÖĞRENME ÇIKTILARINA DAYALI EĞİTİM
UÜ BOLOGNA SÜRECİ BİLGİ PAYLAŞIM TOPLANTISI-3 Prof. Dr. M. Ayberk KURT
BOLOGNA (BOLONYA) SÜRECİ ve KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ Neler yaptık ? Neler yapacağız ? KASIM, 2013 Kırklareli Kırklareli Üniversitesi Bologna Koordinatörlüğü.
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
TÜMGED. Kuruluş ………….……… Federasyon Üyeliği……… Genel Kurul ……….……… Merkez ……………….. İst. ( Tems. Ank. ) Üye.
MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ABET HAZIRLIKLARI Makina Mühendisliği Bölümü Lisans Eğitimi Ölçme Değerlendirme Komitesi (LEÖDK) Mühendislik Fakültesi Sunumu.
BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIM PROJESİ 14 MAYIS 2010, ANTALYA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
Hazırlayanlar: Mustafa Safa Horpan Özlem Çetin Sibel Temizel
AVRUPA KALİTE GÜVENCESİ REFERANS ÇERÇEVESİ VE KULLANILAN ARAÇLAR
Bologna Eşgüdüm Komisyonu Başkanları Toplantısı Turgut Özal Üniversitesi 20 Mayıs Mayıs 2011 A. Bülent Özgüler Bilkent Üniversitesi Mezunları ile.
NASIL BİR ODTÜ ? 7 Mayıs NASIL BİR ODTÜ ?  Öncü ve farklılık yaratan bir ODTÜ  Demokratik ve laik cumhuriyetin değerlerini koruyan ve savunan.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ ÇALIŞMALARI ÇALIŞTAY III 21 EYLÜL 2012 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr. Maviş Emel KULAK KAYIKCI.
PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr.Maviş Emel KULAK KAYIKCI
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
STRATEJİK PLAN Burak Arıkan, Nezih Güven Bologna Rehberi
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ KALİTE GÜVENCESİ
ÖĞRENCİ GÖZÜYLE BOLOGNA SÜRECİ 30 NİSAN 2012,İZMİR N.KÜRŞAD SOLAK AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ BAŞKANI.
DEÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜDEK BAŞVURUSU Bilgilendirme Sunuşu 2004.
Ölçme ve Değerlendirme Semineri
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
Öğrenci İş Yüküne Dayalı AKTS Kredisi Hesaplama. Giriş Üniversitemiz senatosunun 3 Mayıs 2013 tarihinde aldığı karar gereği eğitim öğretim yılından.
BOLOGNA SÜRECİ 01 Temmuz 2011 – Giresun. BOLOGNA SÜRECİ - TARİHÇE  25 Mayıs 1998: Sarbonne Ortak Deklerasyonu  19 Haziran 1999: Bologna Deklarasyonu.
Mühendislikte Akreditasyon ve Kalite Sistemi. Sunum İçeriği MÜDEK MÜDEK Kurumun Sorumlulukları Kurumun Sorumlulukları Hazırlık Aşaması Hazırlık Aşaması.
Konu: Kritik Süreçlerin Belirlenmesi
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na Finansal.
Yeniden Yapılanma Sürecinde Üniversitelerimiz: Sakarya Üniversitesi Prof. Dr. Muzaffer ELMAS İstanbul – Yeniden Yapılanma Sürecinde Üniversitelerimiz:
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
AKTS KOORDİNATÖRLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 13 Mayıs 2014.
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ Özgün Değerlerimiz Etkinliklerimiz
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
ÖĞRENME ÇIKTILARI HAZIRLAMA VE ÖĞRENCi İŞ YÜKÜ HESABI
Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları
T.C. Yükseköğretim Kurulu
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Dış Değerlendirme Süreci
IŞIK Üniversitesi & Bologna Süreci
Aktüerya ve risk yönetimi bölümü
Sunum transkripti:

Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Mustafa Turan 13 Mayıs 2014 Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Nereye varmak istiyoruz? Neden eğitim programı hazırlıyoruz? Alanında nitelikli mezunlar yetiştirmek, Memnun paydaşlar oluşturmak, Tanınmak, uluslararasılaşmak… Bizi tanınır yapacak şey ne? Akreditasyon / Dış değerlendirme ajansları, Kalite standartlarımız – belgelerimiz Uzun dönemde mezunların başarı öyküleri, imajın değişmesi

Aslında varmak istediğimiz şey, sistematik bir şekilde yürüyerek, sürekli gelişebilen, her türlü akreditasyonu alabilecek bir yapı oluşturmak… Nereye varmak istiyoruz? Uzağa bakarken, önce yakına bakmakta fayda var. Programları geliştirirken Ulusal Akreditasyon ölçütleri varsa öncelikle onları dikkate almak gerekir. Zira ulusal akreditasyon ajansları da, uluslararası tanınırlık için çalıştıklarından, onların ölçütleri pek çok diğer yurtdışı ajans ile uyumludur.

Program tasarlanırken aşağıdaki öğeler değerlendirilmelidir

Program Kazanımları Eğitim amacına uygun, TYYÇ düzey ve alan yeterliklerini kapsayan (üstü olabilir) Varsa ulusal/uluslararası akreditasyon kuruluşlarının özel çıktılarını içeren, onlarla örtüşen Bilgi, Beceri ve Yetkinlikler gözetilerek hazırlanmış / sınıflandırılmış Genellikle Adet Yüksek düzeyli çıktıdan oluşur.

Eğitim Programı, Dersler… Bir eğitim programı, öğrencilerine program çıktılarını kazandırmak için hazırlanmıştır. Çıktıların çoğunun; ders planında yer verilmiş dersler ile kazandırılması planlanılmıştır. Dersler ise öğrenme çıktılarının sağlanmasına hizmet eder. Program Çıktıları ile ders öğrenme çıktıları arasında ilişki vardır. Kampüs ortamı ve ders dışı faaliyetler yetkinlik gelişimine katkı yapar.

AMAÇ > PROGRAM ÇIKTILARI> DERS ÖĞRENME ÇIKTILARI > ÖĞRENME HEDEFLERİ

ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ – ÖLÇME YÖNTEMLERİ – ÖĞRENME HEDEFLERİ

….’dan ölçmeye kadar nasıl bir ilişki haritası vardır?

İlişki Haritası

BAZI ÖRNEKLER VE TAVSİYELER

Program yapısı analiz edilmeli ilişkiler tanımlanmalı, Kredi toplamaya dayalı esnek yaklaşım uygulanmalı.

İlişki Haritası (tekrar)

Kalite Döngüsü: Öğretim planları ve ortamlarını iyileştirmeye yönelik dönütler Kısa Döngü: Öğrenci başarıları, Öğrenci Memnuniyet Ölçümleri, İş yükü Anketleri, Öğretim Üyesi Görüşleri, Bölüm Kurulu Değerlendirmesi Uzun Döngü: Mezun başarısı, mezun anketleri, paydaş panelleri, Bölüm Kurulu Değerlendirmesi, Senato Bu döngüler sistematik hale getirilmeli.

Sonrasında, İç değerlendirme, Akran değerlendirme, Dış değerlendirme => Akreditasyon / Kalite Belgeleme İç ve dış değerlendirmeye açık bir kalite sisteminin oluşturulması, Bologna Sürecinin son halkalarından biridir.

Teşekkürler Mustafa Turan