RİSK YÖNETİMİ VE KARAPARA AKLANMA RİSKİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE UYGULAMALARI 2008 FATMA NUHOĞLU
Advertisements

“Yükümlülüklere Uyum Programı” Yönetmelik Taslağı
HASSAS GÖREV Hakan YÜKSEL Mart.
TS EN ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Bankacılık Etik İlkeleri
TBB XML ALT Ç ALIŞMA GRUBU SUNUMU 25 Ekim 2002 Türkiye Bankalar Birliği.
MESLEKİ EĞİTİM.
Uluslararası gelişmeler,
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR 15 Ekim 2012 Afyonkarahisar.
ÖLÇÜM VE HESAP VEREBİLİRLİK
Kurumsal Yönetim Hüseyin GÜRER 9 KASIM 2005 f.
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
Yönetim Danışmanlığı Nisan 2006
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Ticareti, üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümü olarak.
1 BASEL- II ve ŞEFFAF ŞİRKET T. GARANTİ BANKASI A.Ş. Dr. Cüneyt Sezgin.
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
Türkiye Bankalar Birliği Çalışma Grubu
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
BASEL II Bülent Şenver Duydunuz Mu?
Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı
Rekabet Politikasının Artan Önemi Güven Sak TEPAV Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Ankara, 4 Mart 2005.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRİZMİN FİNANSMANI İLE MÜCADELE
Bülent Şenver Ekonomik Gelişmelerin İşletmelere Etkisi.
“Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik“
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
1 Corporate 1 KURUMSAL BANKACILIK Corporate. 2 2 KURUMSAL BANKACILIK Finansbank 90’ lı yılların ikinci yarısından başlamak üzere, giderek ihtiyaçları.
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
DIŞ TİCARET’İN TANIMI DIŞ Ticaret Nedir ?
Türkiye Bankalar Birliği 50. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Yönetim Kurulu Başkanı.
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
CUSTOMER RELATIONSHIP MANAGEMENT
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
Bankacılığın Arka Planı
Bankacılık sektörü Nisan-Haziran 2011 dönemindeki gelişmeler 27 Temmuz 2011.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
Menkul Kıymet Borsaları
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
Girişimcilik.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Hakkımızda 2000’li Yılların sonunda Şirketlere Muhasebesel, Finansal ve Ticari konularda hizmet sağlamak amacıyla yola çıkmış bir grubuz. İlk sağladığımız.
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
1 Kurumsallaşma Ve Mesleki Saygınlık İlişkisi Erol Demirel SMMM 2 Haziran 2016/Ankara.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Finans Sistemine Genel Bakış
Türkiye Bankalar Birliği Eğitim Merkezi İktisadi İşletmesi Seminerleri
2008 KÜRESEL FİNANSAL KRİZİ VE TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ
BÖLÜM 1 TOPLUMSAL YAŞAMDA RİSK
ELEKTRONİK TİCARET ÖNÜNDEKİ ZORLUKLAR VE RİSKLER
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
-2- Türev Araç İşlemleri
KAMUDA HASSAS GÖREV.
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
TKY UYGULAMASI.
FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn.
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
Türkiye Bankalar Birliği Eğitim Merkezi İktisadi İşletmesi Eğitimleri
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Bora UZUN Bilgi Teknolojisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

RİSK YÖNETİMİ VE KARAPARA AKLANMA RİSKİ ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI SELİM ÖNAL/TBB ÇALIŞMA GRUBU

RİSK YÖNETİMİ VE KARAPARA Risk Kavramı Bir tehlikenin görünür olması ve istenmeyen sonuçların ortaya çıkma olasılığının belirmesi. Fırsat Bir işi yapmak için en uygun zaman yada şans.

RİSK/FIRSAT VE KARAPARA Karapara aklama işlem ve aktiviteleri bankalar (finansal kurumlar) açısından ciddi bir risk yaratmaktadır. Küresel ekonomik ilişkiler derinleşiyor Finansal piyasalar bütünleşiyor Finansal araçlar çeşitleniyor ve karmaşıklaşıyor Teknolojik ilerleme; para-mal-sermaye-insan hareketlerini hızlandırıyor

RİSK/FIRSAT VE KARAPARA Karapara aklanması ile mücadelede uluslararası işbirliği ve teknoloji kullanımı güçleniyor. Denetim otoriteleri uluslararası standartlara göre finansal kuruluşların “know your customer” prensibine uygun politika ve prosedürler oluşturmasını destekliyor. Müşteri veri tabanları üzerinden analizler yapılmasını sağlayan teknolojik çözümler geliştiriliyor.

BASEL-OPERASYONEL RİSK/KARAPARA Operasyonel risk, dahili işlem prosesinin çalışanlar, sistem veya dış etkenler sonucu kesintiye uğraması sonucu maruz kalınan kayıplardır. Karapara aklanması amacıyla sisteme yönelik girişimler de operasyonel risk kapsamında düşünülmelidir. Karapara aklanmasına aracılık edilmesi olasılığı finansal kuruluş için “itibar riski” demektir. Muhabir bankalar nezdinde işlem yapılmasına sınır ve kısıtlama getirilebilir

OPERASYONEL RİSK/KARAPARA Operasyonel risk olarak tanımlanabilecek bazı durumların teknolojik çözümler geliştirilmesini zorunlu kıldığı görülmektedir. İşlem proseslerindeki teknolojik yetersizlikler Kayıt ve doküman tutulmasındaki yetersizlikler

OPERASYONEL RİSK/KARAPARA Raporlama sistemlerindeki yetersizlik ve hatalar Müşteri bilgilerinin girişi, güncellenmesi ve doğrulanması ile ilgili yetersizlikler Sahtecilik-dolandırıcılık girişimlerine karşı sistemsel güvenlik ve istihbarat sistemlerinin işleyişine ilişkin yetersizlikler

BASEL KOMİTE VE KARAPARA Basel Sermaye Uzlaşısı Minimum sermaye gereksinimlerinin belirlenmesi için standartlar oluşturan küresel bir risk yönetimi bilgi kodu. Basel Komite 1999 yılında sınır ötesi bankacılık için yapılan araştırmanın sonuçlarını inceleyerek “müşterini tanı (know your customer) ” politikalarındaki eksiklikleri tanımlamıştır.

BASEL KOMİTE/KNOW YOUR CUSTOMER Basel Komite’nin “müşterini tanı” yaklaşımı sadece karapara aklama değil, daha geniş ve ihtiyatlı bir yaklaşım içermektedir. Güçlendirilmesi öngörülen bu yaklaşım ile “müşterini tanı” prosedür ve politikaları banka risklerinin etkin yönetimi açısından kritik önemdedir. Özellikle operasyonel riskler ile karapara aklama faaliyetleri arasındaki ilişkiye dikkat çekilmektedir.

BASEL İLKELERİ VE KARAPARA Basel Komite’nin karapara aklanmasına karşı geliştirilmesini önerdiği güçlendirilmiş prosedür ve politikalar mücadele etkinliğini sağlamak için teknolojik çözümlere başvurulmasını zorunlu kılmaktadır. Basel II ve Risk Yönetimi konsepti dikkate alınarak komitenin önerdiği ilkeler ve yaptığı saptamalar doğrultusunda karapara riskine karşı çözümlerin önemini artıran ilkeler ve yükümlülükler belirlenebilir.

BASEL İLKELERİ VE KARAPARA Basel Komite’nin karapara riskini risk yönetimi konsepti içinde değerlendirmeyi gerektiren temel tespit ve önerileri. Hesap açılması sırasında kayıt tutulması yeterli değildir. Müşteri tanımlamalarının şüpheli işlemler için proaktif hesap incelemesini olanaklı kılacak biçimde formüle edilmesi gerekir.

BASEL İLKELERİ VE KARAPARA “Müşterini tanı” standartlarının yetersizliğine veya hiç olmamasına yer verilmemelidir. “Müşterini tanı” kapsamındaki aksamalar genellikle operasyonel risklerden ileri gelmektedir. Başlıca sebebi ise banka programlarındaki aksamalardır. Yoğunlaşma riskine karşı, müşterileri ve bu müşterilerin diğer müşteriler ile bağlantılarını bilmek ve ölçmek gerekir.

BASEL İLKELERİ VE KARAPARA Birden fazla ve/veya farklı ülkelerdeki hesaplar konsolide bazda izlenebilmelidir. Müşteriden ve hesap türünden beklenen işlemlere aykırı normal dışı işlemler izlenebilmelidir. Müşterinin geçmişi, yerleşik olduğu ülke, bağlantılı hesapları, ticari faaliyetleri bir tarihçe yardımıyla izlenebilmelidir.

ÖRNEK 1 Firma A Firma B Hesap 1 Hesap 2 Hesap 3 Hesap 4 Hesap 5 Şahıs Yurtdışında Kurulu Yabancı Firmalar Firma A Firma B BANKAMIZDAKİ Hesaplar Hesap 1 Hesap 2 Hesap 3 Hesap 4 Hesap 5 Yurtdışında Yerleşik Yabancı Şahıslar Şahıs 1 Şahıs 2

ÖRNEK 2 Ülke Ülke A Ülke B Ülke C D Şahıs 1 Şahıs 2 Emlakçı T Firma X 3 Emlakçı Z