Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn."— Sunum transkripti:

1 FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn

2 Nedir? Büyük miktarlarda kredili satış yapan işletmelerin, yurt içine ve yurt dışına yaptıkları her türlü mal ve hizmet satışından doğan alacak haklarını factor adı verilen finans kuruluşlarına satmak suretiyle kısa vadeli kaynak sağladıkları finansman tekniğine factoring adı verilir.

3 Tarafları Kimlerdir? Satıcı; factoring hizmetini talep eden, alacaklarını factore devreden taraftır. Satıcı malın üreticisi olabileceği gibi malı sadece alıp satan tarafta olabilir. Alıcı; malı veya hizmeti satın alan, satıcıya borçlu olan taraftır. Satış işleminde riske neden olan yani ödememe fiilini meydana getirme olasılığı bulunan taraftır. Factor; satıcının alacaklarını devralan ve satıcıya bu alacakları ile ilgili finansman, hizmet ve teminat yükümlülüğü altına giren taraftır. Muhabir factor; yurtdışında bulunan alıcının ülkesinde yer alan, alıcı ile ilgili factore bilgi veren, alacakları alıcıdan tahsil ederek factore gönderen factoring şirketidir.

4 Sunduğu Hizmetler Nelerdir?
Muhasebe kayıtlarının tutulması, Kredili satışlardan doğan alacakların vadesinde tahsil ve takip edilmesi, Alacakların tahsil edilememesi halinde doğacak kayıpların karşılanması, Satıcı işletmeye kredili satış tutarının belirli bir oranında kredi verilmesi ve Potansiyel ve mevcut müşterilerin mali durumları hakkında bilgi toplanması ve malların satış olanaklarını arttırmak amacıyla piyasa araştırmaları yapılmasıdır.

5 Satıcıda İhtiyaç Duyulan Bilgiler Nelerdir?
Satıcının geçmiş faaliyet sonuçları ve mali tabloları, Şüpheli alacaklar, alıştan iadeler, alacakların devir hızı vb. muhasebe kalemleri, Satıcının geçmiş tahsilatta yaşadığı sorunlar ve izlediği tahsilat politikaları, Geçmişte tahsilatta problem yaşandıysa, bu problemin hangi vadede ve hangi tutardaki alacaklardan kaynaklandığı, Alıcıların ödeme alışkanlıkları ile ilgili geçmiş bilgiler, Alıcının mali gücü ve alıcıya yönelik verilmiş garantiler, Alıcıya ait kredi riskinin göstergeleri vb.

6 Yurtiçi İşleyişi Nasıldır?

7 Yurtdışı İşleyişi Nasıldır?

8 Yurtdışı İşlemlerde Karşılaşılan Riskler Nelerdir?
Alacağın zamanında veya hiç tahsil edilememesi riski, diğer bir ifade ile ticari risk, Kur riski, Ülke riski, Faiz oranı riski, Alacaklı hakkında detaylı bilgi sahibi sahibi olmamak ya da bilgi edinmek için daha fazla maliyete katlanma riski ve Takip ve tahsilatta problemler yaşama ve yüksek maliyetlere katlanma riski.

9 Türleri Nelerdir? Teminat fonksiyonuna göre;
Rücu Edilemez Factoring Rücu Edilebilir Factoring Finansman fonksiyonuna göre; Ön Ödemeli Factoring Vade Factoring Hizmet fonksiyonuna göre; Bildirimli Factoring Bildirimsiz Factoring

10 Ülke Ekonomisine Katkı Sağlar mı?
Satışlarda meydana gelen bir artış, genel olarak ülke ekonomisine hareketlilik kazandırır. Yurtdışı factoring ise, direkt olarak ödemeler dengesine pozitif etki sağlar. Factoring işlemi ile fonlara hızlı kavuşan işletmeler faaliyetlerini istikrarlı bir şekilde yürütecekleri için ülke ekonomisinde de istikrar sağlanabilecektir. Üretim ve satışlardaki artışla birlikte istihdam da artacaktır. Artan karlılıklara bağlı olarak vergi ödemeleri de artacaktır.

11

12

13

14 Maliyeti Var mıdır? Factoring işleminin satıcı işletme açısından iki temel maliyeti bulunmaktadır; Komisyon gideri: Factorün sunmuş olduğu hizmet ve teminat fonksiyonlarının karşılığında beklediği getiriyi ifade eder. Finansman faizi: Factorün satıcı işletmeye sunmuş olduğu finansman hizmeti karşılığında yaptığı ön ödeme tutarı üzerinden beklediği getiriyi ifade eder.

15 Peki Hesaplanabilir mi?


"FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları