Bölgesel Kalkınma: Türkiye’de olmayan nedir? Güven Sak Ankara, 8 Eylül, 2006.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Danışman, Sonuç Yönetimi
Advertisements

Türkiye’de Yürütülen Kamu Kesimi Reformlarının Güçlükleri ve Vadettikleri Andrew N. Vorkink Ülke Direktörü 10 Ocak, 2005.
Esen Çağlar Ankara, 8 Eylül 2006
Middle East Technical University
KADIN İSTİHDAMINA YÖNELİK AB POLİTİKALARI
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
Eylem Planı Sonraki Adımlar
Emin Dedeoğlu , Eskişehir
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Karpaz Bölgesi Yerel Kalkınma Stratejisi Mehmetçik, 10 Aralık 2010.
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesi Yerel Kalkınma Stratejisi Hazırlanma Süreci Serdarlı, 01 Nisan 2011.
Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi 1 BELEDİYELER ARASI ORTAKLIKLAR VE KARDEŞ KENT İLİŞKİLERİ: Türkiye’deki MİB’nin rolü.
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
KALKINMA AJANSLARI ve BÖLGESEL YENİLİK SÜRECİ
TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
31 Ekim Dönemi: Erasmus+ Nedir? Erasmus+ Programı, Avrupa Komisyonu’nun eğitim, öğretim, gençlik ve spor için önerdiği yeni programdır.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
AVRUPA BİRLİĞİ VE KAMU SAĞLIĞI. YASAL ÇERÇEVE Roma Antlaşması’nın 3. ve 152. maddelerine göre kamu sağlığı politikalarının genel amacı: Roma Antlaşması’nın.
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
BÖLGESEL KALKINMANIN ÜÇ TEMEL SÜTUNU Three Pillars of Regional Development.
Mardin’de Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Otel Temsilcileri Odak Grup Toplantısı No: Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye.
TOBB İŞGELİŞTİRME VE YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ
Bölgesel Gelişme Politika ve Uygulamaları
Ankara Bölgesinin Sağlık Sektöründeki Rekabet Avantajları ve Değer Zinciri Doç. Dr. Asım BALCI Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri 04 NİSAN 2011 ANKARA.
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
Sivil Toplum ve Özel Sektör ‘Ortaklıkları’. Sivil Toplum Sektörü Kamu SektörüÖzel Sektör Ortaklık Alanları... 3.
Ostim Yönetim Kurulu Başkanı
KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Ulusal Kıyaslama Sisteminin Oluşturulması Kümelerin İzlenme ve Değerlendirme Süreci 18 Ekim 2012 – Ankara.
2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİNE YÖNELİK URGE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM PROĞRAMI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü.
Economic Policy Research Foundation of Turkey DERYA SEVİNÇ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRÜ Ankara, 2009.
Ankara Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi İlke Eren SEİS Araştırma Uzmanı
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
Karşılaştırmalı bir perspektifle yeni kamu yönetimi
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
Yerel Aktörler; Bütünleşme ve Ayrışma A.Faruk GÖKSU ULI-GYODER ISOCARP KONGRESİ BÜTÜNLEŞME.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Tempolu Büyüme İçin Yerel Kapasite Nasıl İnşa Edilir?
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
IPA II Dönemi Hazırlıkları
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
İl Düzeyinde Hayat Boyu Öğrenme Koordinasyon Birimleri (HBÖKB) Nevin Şenol & John Hart Politika ve Mevzuat Geliştirme Uzmanları Jove Jankulovski Kilit.
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
Bilimsel/Teknolojik Güç Siyasi Güç Ekonomik Güç AB’nin Hedefi:  İlki 1984 yılında başlamıştır.  Çerçeve Programları, diğer birçok topluluk programı gibi.
KALKINMA AJANSLARI 1 Milli E ğ itim Bakanlı ğ ı Mesleki ve Teknik E ğ itim Genel Müdürlü ğ ü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlı ğ ı.
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
UĞUR MUSLU B  Friederich List’ in 1841 de yayınlanan ulusal politik ekonomi sistemi çalışmasına dayandırılmaktadır.  Bu çalışmada List ulusal.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
TÜRKİYE’DE ENERJİ TİCARETİNİN
Teknopark İstanbul Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın ana ortaklığında, yerli ve yabancı girişimcilerin.
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
Şehir Pazarlama: Gelecekle İletişim
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

Bölgesel Kalkınma: Türkiye’de olmayan nedir? Güven Sak Ankara, 8 Eylül, 2006

Bölgesel Kalkınma Perspektifi Slide 2 Çerçeve Bölgesel kalkınma perspektifi Türkiye’deki sorun Bundan sonra neler yapılabilir?

Bölgesel Kalkınma Perspektifi Slide 3 Bölgesel kalkınma perspektifi (1) Bölgesel kalkınma programları en gelişmiş yörelerden başlamaktadır. Amaç yerel yaşam standartlarını yükseltmektir.

Bölgesel Kalkınma Perspektifi Slide 4 Bölgesel kalkınmayla ilgili politikaların tasarımında sanayi politikasının önemli bir rolü olmak durumunda:  Kamu-özel sektör koordinasyonu  Yatırım ortamının iyileştirilmesi Sanayi politikasının önceliklerine bölgesel kalkınmayı eklemek piyasa aksaklıklarının giderilmesine katkıda bulunacaktır Piyasa aksaklıklarını azaltacak, koordinasyon problemlerini çözecek, yatırım ortamının iyileşmesinin önündeki engelleri azaltacak politikalarının acilen tasarlanarak hayata geçirilmesi gereklidir Bölgesel kalkınma perspektifi (2)

Bölgesel Kalkınma Perspektifi Slide 5 Türkiye’deki temel sorunlar Bugüne kadar Türkiye’nin sanayi politikası hiç olmadı Bunun ek olarak, son dönemdeki küresel entegrasyonun hızlanması;  Entegrasyonun kontrolsüz ve stratejiden yoksun oluşu Bölgesel kalkınma politikaları geniş bir politika çerçevesi ve analizini gerektiriyor  Amaç “yapalım da fonlardan yararlanalım” olunca problemler derinleşiyor.  Bölgesel kalkınma için stratejik düşünüp ona göre davranmayı öğrenmek gerekiyor  “Küresel düşünüp, yerel davranma” kapasitesi

Bölgesel Kalkınma Perspektifi Slide 6 Bundan sonraki süreç (1) BKA’ların kurulma süreci başladı, ancak bu yeterli değildir. İlk olarak: Yerel kamu kapasitesinin inşa gereği  Yerelleşme sürecinin başlaması gerekiyor.  Etkin hizmet ulaştırma kapasitesinin ve becerilerinin yerel düzeyde geliştirilmesi önem kazanıyor.  Düşünme kapasitesi ise bir sonraki adım. İkinci olarak:Yerel sivil kapasitenin inşa gereği  Odaların rolü; merkezden yerel düzeye  Yerel politika analizi ve politika tasarım kapasitesinin geliştirilmesi  Üniversite-oda işbirliği  TEPAV’ın rolü: Akademisyen ve Yerel Gazeteci Network Projeleri

Bölgesel Kalkınma Perspektifi Slide 7 Üçüncü olarak: Sanayi Politikası oluşturma ve uygulama gereği  Küresel eğilimlerden fırsat yaratabilmek ve riskleri yönetebilmek için bir strateji gerekli  Koordinasyon sorunlarının ve aksaklıklarının giderilmesi ihtiyacı  Yatırım Ortamı Reformu tamamlanmak zorunda  Geçiş dönemi stratejisinin de iyi tanımlanması gerekiyor  Sektörel ve bölgesel eksenlerde kümelenmelerin analiz edilmesi, rekabet gücünün önündeki engellerin ayrı ayrı belirlenmesi gerekiyor Bundan sonraki süreç

Bölgesel Kalkınma Perspektifi Slide 8 Bazı sorular Ancak bunlar yapıldıktan şöyle sorular sorabiliriz:  Ankara’da savunma sanayii kümelenmesinin geliştirilmesi mümkün ve iktisadi olarak yapılabilir midir?  Kars bölgesel bir turizm kümelenmesinin merkezi olabilir mi?  Erzurum’da neden sınırlı miktarda iktisadi faaliyet gerçekleşiyor? Bunun önündeki en kısıtlayıcı engeller (binding constraints) nelerdir? Kapasite inşa etmeden, sorunların kaynaklarını araştırmadan ve belirlemeden, neden BKA’lar kuruluyor?