Enerji Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akıllı Şebekelerde İletişim Teknolojileri
Advertisements

5084 SAYILI YATIRIMLARIN VE İSTİHDAMIN TEŞVİK EDİLMESİNE DAİR KANUNUN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASINA DAİR PROJENİN SONUÇLARI Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü.
1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı.
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı
Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması
TTGV Çevre ve Enerji Verimliliği Destekleri
EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
HALKBANK ENERJİ KREDİLERİ KOBİ Pazarlama Daire Başkanlığı
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
ÇEVRE KOM İ SYONU 30 Kasım KOM İ SYON ÜYELER İ BA Ş KAN Muhammet SARAÇ / İ ZAYDA Ş A. Ş. ÜYELER Bora ERGENE / Ba ş kan Yard. /MÜPA Tarım ve Gıda.
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
TGSD Başvuru Formu Dikkat Edilecek Hususlar
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNİN MÜHENDİSLİK DÜNYASINDAKİ YERİ
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KOMİSYONU 30 Kasım 2013.
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
Amerikan Ticaret Müsteşarlığı 2013
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI ROTARY ORTAK TOPLANTISI “Krizin İzmir’e Etkisi” Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi 1 Ekim.
Mustafa Salman Pazarlama Müdürü 16 Eylül 2014 İstanbul
Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü
Çevre Komisyonu Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı 22 Kasım Abant.
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
Lojistik ve Limanlar Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.
KOBİ GELİŞTİRME KOMİSYONU
ÖRNEK FABRİKA RAPORU ENERJİ TASARRUFU ÇALIŞMASI RAPOR FORMATI
OSB Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.
Türkiye Yazılım Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri
Sanayide Enerji Verimliliğini Artırıcı Önlemler
Ekonomi Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.
TÜRKİYE’NİN İLK, EN BÜYÜK VE EN YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ;
Mardin’de Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Otel Temsilcileri Odak Grup Toplantısı No: Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye.
ENERJİ KOMİSYONU 30 Kasım 2013.
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
KİM. KİM MİTRA KİMDİR? HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI, BİLGELİĞİN ve IŞIĞIN MİTRA, HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI,
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
KOBİ Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
Enerji Enerji Verimliliği Enerji Yönetimi
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Ulusal Kıyaslama Sisteminin Oluşturulması Kümelerin İzlenme ve Değerlendirme Süreci 18 Ekim 2012 – Ankara.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
Economic Policy Research Foundation of Turkey DERYA SEVİNÇ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRÜ Ankara, 2009.
Finansal Yönetim Risk Yönetimi Etkin Borç Yönetimi Büyüme Hukuki Danışmanlık Modern Finans; sahip olduğu geniş müşteri portföyü ve güçlü referanslarıyla.
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
Bu yıl üçüncüsünü düzenlendiğimiz Enerji Verimliliği Proje Yarışmasının amacı; enerji verimliliği ile ilgili iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılmasına.
YATIRIM PROJELERİ ANALİZİ DERSİNİN KAPSAMI
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ELEKTRİK MOTORLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Prof. Dr. Yusuf ZEREN, Yrd. Doç. Dr. Mehmet MİMAN,
Enerji Verimliliği ve Uygulamaları İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü
INOVASYON VE TEKNOLOJI YONETİMİ
İŞLETMELERİN KURULUŞU
Atık mı , değil mi? Yumurtacı Kümes Atıkları
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 81 İLE 81 AKADEMİK DANIŞMAN PROJESİ 6 EKİM 2015, İZMİR İZMİR YEREL KALKINMA SİNERJİ TOPLANTISI.
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
Adnan BALİ Türkiye İş Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Özel Sektörün Finansman Kaynaklarına Erişimi Konferansı Diyarbakır TÜRKİYE İŞ BANKASI.
KOBİLERDE AR-GE ve İNOVASYON
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
2016 Kayseri Ticaret Odası.
MALİ POLİTİKALARIN KAMU HASTANELERİNE YANSIMALARI
Tedarik Zinciri, Kapasite Geliştirme ve Fon Kaynakları Çalıştay Sonuçları : Yaşanan Sorunlar Çözüm Önerileri.
TÜRKİYE’DE GİRİŞİMCİLİĞİN ÖZENDİRİLMESİ
Sunum transkripti:

Enerji Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014

Komisyon Üyeleri BAŞKAN Cahit AŞKIN – Ova Elektrik ÜYELER Adnan Naci FAYDASIÇOK – Has Çelik (Başkan Yard.) Tekin URHAN – Kriyojenik Birol BOZKURT – Evren Zincir (Raportör) Bahattin ERTUĞ – Uzer Makina Hayrettin ÇAYCI – Sarkuysan Oktay DUYMAZ – Körfez Yem Hakkı YILDIZ – Yıldız Entegre

Toplantılar 1.Toplantı15 Kasım 2013 *Komisyonun Misyon ve Vizyonuna karar verildi. *Türkiye’nin enerji konusundaki mevcut durumu değerlendirildi.

Sorunlu Alan - 1: ENERJİ VERİMLİLİĞİ Enerjinin verimli kullanılıp kullanılmadığını gösteren en önemli kriter, gayri safi milli hasıla başına tüketilen enerji miktarı olarak tarif edilen enerji yoğunluğudur. Enerji verimliliğinde Türkiye dünya ortalamasının altında, enerji yoğunluğunda ise üst sıralardadır. Ülkemizde 1 USD katma değer üretebilmek için: - OECD ülkelerinin 2 katı (0.19 vs 0.38 TEP/USD) - Japonya’nın 4 katı enerji harcamaktadır Bu da firmaların kârlılığını ve rekabet edebilirliğini olumsuz yönde etkilemekte, ülkenin enerjide dışa bağımlılığını pekiştirmektedir. Artan enerji maliyeti, artan sera gazları salınımı ve enerjide dışa bağımlılıkla en etkin mücadelenin yolu, enerji verimliliğinin arttırılması ve enerji yoğunluğunun düşürülmesidir.

Sorunlu Alan - 1: ENERJİ VERİMLİLİĞİ ABD’de enerji verimliliği tüketicilere 2030 yılına kadar *$41 milyar tasarruf ettirecek ve * istihdam yaratacaktır. Enerji verimliliğine yatırılan her 1 USD 2,5 USD olarak geri dönmektedir. ABD bugün enerjiye her yıl yaklaşık $700 milyar daha az harcamaktadır ve bunu büyük ölçüde 1970’li yıllarda ciddiyetle başlayıp uyguladığı ısı yalıtımı gibi tasarruf tedbirlerine borçludur.

Sorunlu Alan - 1: ENERJİ VERİMLİLİĞİ 1.Sıcak ve soğuk yüzeylerin yalıtımı 2.Fırınlarda yakıt-hava karışım oranının ayarlanması 3.Programlanabilir termostatların takılması 4.Enerji verimliliği yüksek aydınlatma 5.Hareket sensorlarının takılması 6.Camlarda yansıtıcı film kullanılması 7.Güç faktörünün geliştirilmesi 8.Yüksek verimli motorlar kullanılması 9.Pompa ve fanlara değişken hızlı sürücüler takılması (VSD) 10.Basınçlı hava maliyetinin azaltılması Sanayide Enerji Verimliliği Uygulamaları

Sorunlu Alan - 1: ENERJİ VERİMLİLİĞİ Enerji Bakanlığı’nın birinci önceliği enerji verimliliği uygulamalarını tüm ülkeye yaymak olmalıdır. Enerji verimliliği bir yaşam tarzı halini alıncıya kadar bir seferberlik havası ve heyecanı içinde devam etmelidir. Sanayi kuruluşları bilinçlendirilmeli, desteklenmeli ve teşvik edilmelidir. Program savunma bütçesi önceliğinde fonlanmalıdır. Makro Öneriler

Sorunlu Alan - 1: ENERJİ VERİMLİLİĞİ Kısa Vadede Yapılacaklar Enerjisi satın alma yolları konusunda bilgi düzeyimizi arttırmalıyız. Sanayi kuruluşları için ‘satın alma danışmanlığı’na başvurmalıyız. Böylece, herhangi bir yatırım yapmadan sadece piyasadaki enstrümanları kullanarak enerji giderlerimizi belirgin şekilde düşürebiliriz. Orta – Uzun Vadede Yapılacaklar Sanayicilerin enerji verimliliği için teknik ve ekonomik modeller hazırlamalıyız. Bu modelin uygulanabilmesi için kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleriyle işbirliğine gitmeliyiz. Lobi çalışmaları yürütmeliyiz. Böylece, işletmelerimizin enerji giderleri ve maliyetleri düşecek, çevreye duyarlı ve ülkemiz için katma değer yaratan bir enerji tüketim rejimi oluşturulacaktır.

Sorunlu Alan – 2: DEVLET DESTEKLERİNE ULAŞIM Elektrik İşleri Etüt İdaresi Destekleri *Verimlilik Artırıcı Projelerin Desteklenmesi (hibe) *Gönüllü Anlaşmaların Desteklenmesi (hibe) KOSGEB Destekleri *Enerji Verimliliği Desteği (hibe) Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Destekleri Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TURSEFF) Destekleri Türkiye Kalkınma Bankası Destekleri *Dünya Bankası Yenilebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Kredisi (kredi) *Avrupa Yatırım Bankası Enerji ve Çevre II Kredisi (hibe) Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Destekleri

Çözüm Önerisi: KSO Enerji Destek Masası (Üniversite işbirliği ile) *Enerji maliyetlerini düşürmek amacıyla ortak satın alım faaliyetleri *Eğitimler, bilgilendirme toplantıları *Firmalara Ön Etütler *Finansmana Ulaşım için Danışmanlıklar *Yasal süreçlerle ilgili görüş oluşturma

Teşekkürler…