Etik İhlaller ve Sonuçları”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI
Advertisements

BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
ETİK NEDİR?. BİLİMSEL ÇALIŞMALARDA ETİK KURALLAR SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ETİK KURULU.
Prof.Dr.Erdal BEŞER ADÜ Tıp Fakültesi ADÜ SEM Müdürü
Ö Ğ R E T İ M Ü Y E S İ Y E T İ Ş T İ R M E P R O G R A M I (Ö Y P ) Ö Z E T Ş E M A S I • Şemada, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) ile ilgili aşamalar.
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR PROJELER KOORDİNATÖRLÜĞÜ
GENEL OLARAK ÜNİVERSİTE TEŞKİLATI
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Akademik Etik İhlalleri
Ö ğ retim Üyesi Dı ş ındaki Ö ğ retim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ERZ İ NCAN ÜN İ VERS İ TES İ REKTÖRLÜ Ğ Ü.
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Taslağı Dr.İskender Sayek TTB Merkez Konseyi Üyesi TUEK 2008 Ankara.
Ardahan ÜNİVERSİTESİ Yaz Okulu YÖNETMELİĞİ
ADÜ TIP FAKÜLTESİ TEB MÜFREDAT VE ENTEGRASYON ALT BİRİMİ Başkan Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK.
DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMA PROGRAMI (DOSAP)
Farabi Değişim Programı Tanıtım Toplantısı Öğrenci Değişimi Prof. Dr. Ş aban ÇALI Ş ’ın tarihli sunumundan alınmı ş tır.
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
Türkiye'de Büyük Kentler Dışında Kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinin Özellikleri ve Kurulmakta Olan Bölümlere Öneriler 50.Kütüphane Haftası Doç.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
DİSİPLİN: Kurallara Uyma ve Yolsuzluğu Önleme Toplam sayfa : 19 B.A.Güler, İpek Özkal Sayan, Kamu Personel Yönetimi, AÜ SBF 2007.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
Yenİ kurulan Ünİversİtelerdekİ
ERCİYES ÜNİ. TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
Yardımcı Doçentli ğ e Ba ş vurma ve Atanma PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Hazırlayanlar: Ahmed Özdemir Enes Sartaş Ali Caner Akyüz Atakan Cengiz
Harcama Yetkilileri.
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
BİLİMDE ETİK Yalçın Özdemir Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi 1.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ 4 Ocak 2013 Tarihindeki Fakülte Kurulu’nda kabul edilen ilkeler ve çalışmalar.
Koordinatörler Toplantısı - 29 Kasım 2007 Yerleştirme (Staj) Hareketliliği Yrd.Doç.Dr.Sevinç HATİPOĞLU Erasmus Öğrenci Sorumlusu
Alıntı ve Kaynakça.
Yöntem, Proje Ekibi, Araştırma Olanakları, Yaygın Etki/Katma Değer
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
UZEM TANITIM.
ARAŞTIRMA ETİĞİ. BİLİM Bilimsel araştırma sonuçları bilimin kendi doğasından gelen geçicilik, değişebilirlik ve gelişebilirlik özelliklerini taşırlar.
Yükseköğretim Kurulu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Bitlis Eren Üniversitesi
ARAŞTIRMA ETİĞİ.
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
Yaşam Bilimlerinde Araştırma/Yayın Etiği ve Yasal Boşluklar Prof. Dr. Hilal Özdağ Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü
Ö ğ retim Üyesi Dı ş ındaki Ö ğ retim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalar GÜMÜ Ş HANE ÜN İ VERS İ TES İ REKTÖRLÜ Ğ Ü PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Akademik Etik İhlalleri
Tanımlar Artıları: Saygınlık, yurt dışı olanakları Eksileri: Gelir düzeyi, iş yükü, araş gör.lük Özel Sektörle Karşılaştırma Sonuçlar.
TEZ İ YAYIMLAMAK VEYA YAYIMLAMAMAK! Doç. Dr. Levent DEN İ Z, Marmara Üniversitesi, Atatürk E ğ itim Fakültesi,
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI sayılı Kanunun 35 inci Maddesi Uyarınca Geçici Kadro Tahsisi ile Mecburi Hizmet Yükümlülü.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Ö ğ retim Üyesi Dı ş ındaki Ö ğ retim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalar GÜMÜ Ş HANE ÜN İ VERS İ TES İ REKTÖRLÜ Ğ Ü PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Etik İhlaller ve Sonuçları”
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Ders-2
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI
Araştırma Yöntemleri Ders1: Bilimsel Etik.
Etik İhlaller ve Sonuçları”
Ders2: Akademik yayınlarda yapılan yanlışlar
Görev ve Sorumluluklar
BİLİŞİMDE VE AKADEMİSYENLİKTE ETİK
Teorik kavramlarımızla gerçek dünyayı anlamanın olanaklı olduğu inancı olmaksızın, dünyamızın iç uyumuna inanmaksızın, bilim denen şeyin ortaya çıkması.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
2019 AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ BİRİM KOMİSYONLARI BİLGİLENDİRME VE EŞGÜDÜM TOPLANTISI 25 Aralık 2018.
Temel Bilgi Teknolojileri
ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Fakülte, Yüksekokul, Enstitü, MYO Açılması Uygulama ve Araştırma Merkezi Açılması Bölüm, Anabilim Dalı, Bilim Dalı.
İntihal Başka bir yazarın eserini çalarak, kendisinin gibi göstermek
Sunum transkripti:

Etik İhlaller ve Sonuçları” BİLİM VE ETİK “Bilim Dünyasında Etik İhlaller ve Sonuçları” Yrd.Doç. Dr. Vahdettin AYDIN (SDÜ. Hukuk Fakültesi Öğr.Üyesi) B a r t ı n Ü n i v e r s i t e s i Vahdettin Aydın-15/04/2010

GÜNDEM Bilimsel Etik Nedir? Etik İhlallerinin Sebepleri Etik İhlal Türleri Örnekler Etik Konusunda Hukuksal Durum Etik İhlaller Önlenebilir (mi ?) Değerlendirme Vahdettin Aydın-15/04/2010

BİLİMSEL ETİK NEDİR ? Bilimsel çalışma ve faaliyetlerde ahlaka uygun davranış kalıp ve kurallarını benimsemek ve uygulamak AHLAKİ olan nedir? Kim belirlemektedir? Bu varoluşsal bir durumdur. Ahlaki olanı belirlemek insanoğluna verilmiş ise aslında ahlaktan değil, ahlaki durumuna göre bir insanın koyduğu etik bir kuraldan bahsediyoruz, demektir Vahdettin Aydın-15/04/2010

ETİK İHLALLERİN SEBEPLERİ (1) Konunun Önemi Kavranmış Değil Atama Yükseltme Kriterleri Puan Toplamayı Başarı Olarak Gösteriyor (Aslında Gizliden Gizliye Etik Açıdan Kötü Bir Tablo Oluşuyor) Yükseköğretim Kurumlarında Aslında Katı Sayılabilecek Gizli Bir Hiyerarşi Varlığı Alt Akademik Ünvana Sahip Olanların Yükselebilmek İçin Bilimsel Çalışmalarında Haksız Yazarlığa Boyun Eğmeleri Vahdettin Aydın-15/04/2010

ETİK İHLALLERİN SEBEPLERİ (2) Kolaycılığa kaçma Makam sahibi olma, şöhret olma veya kazanç elde etme hırsı (ve bunların korunması hırsı) Yanlışı emsal alma zaafı İleri teknolojinin oluşturduğu imkânlar Sahteciliğin yapılma sınırsızlığı ve cazibesi (Demir, 2007) Vahdettin Aydın-15/04/2010

HUKUKSAL DURUM Kamu görevlileriyle (ve özellikle hak ve sorumlulukları ile) ilgili yapılacak her türden düzenlemenin kanunla yapılması veya en azından kanuni bir temeli olması anayasal bir zorunluluk (Anayasa 128.md 2.f) Ayrıca öğretim elemanları açısından her konunun kanunla düzenlenmesi zorunluluğu 130.md ile de emredilmektedir Akademisyenlerin ‘bilim ve sanat özgürlüğü’ anayasa ile (md.28) güvence altına alınmıştır 25.5.2004 tarih ve 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması Hakkında Kanun tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsamakta ancak yükseköğretim kurumları (özellikleri ve ayrı düzenlemeyi gerektirdiği için) kapsam dışında kalmaktadır Vahdettin Aydın-15/04/2010

HUKUKSAL DURUM (2) 13.5.2004 tarih ve 5171 sayılı kanunla 2547 sayılı kanuna getirilen Ek 25.md kabul edilerek konu düzenlenmeye çalışılmış ve fakat 5171 CB tarafından veto edildiği için sonuç alınamamıştır 2547 sayılı kanun 24.md ile doçentlik konusunda ÜAK yetkilendirmiştir Doçentlik Sınav Yönetmeliği konuyla doğrudan ilgili tek yaptırım içeren düzenleme durumunda (idi) Üniversitelerarası Kurul bünyesinde yer alan Etik Kurul’un uygulama sırasında edindiği tecrübeler ile bazı üniversite ve etik kurullarının çalışmalarına göre öne çıkan ‘Etiğe Aykırı Davranışlar’ ve bunlar için getirilen tanımlamalar bulunmaktadır (ÜAK, 2006 ) Vahdettin Aydın-15/04/2010

HUKUKSAL DURUM (3) (Mülga) 2000 tarihli Yönetmelik 11-12.md’de -temelsiz de olsa- Etik Komisyon’dan bahsederken; 2009 tarihli yönetmelik herhangi bir etik komisyondan bahsetmemektedir Vahdettin Aydın-15/04/2010

ETİK İHLAL TÜRLERİ İntihaller (aşırmalar-plagiarism) Sahtecilikler (uydurmalar-fabrication) Çarpıtmalar (falsification) Çok kullanımlar (duplication) Dilimlemeler (slicing) Haksız yazarlık Diğer ihlaller Vahdettin Aydın-15/04/2010

ÜAK TARAFINDAN BELİRLENEN ETİĞE AYKIRI DAVRANIŞLAR Vahdettin Aydın-15/04/2010

1. AŞIRMAK (İNTİHAL) Yaptırımlar Etiğe Aykırı Davranışlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) Disiplin Yönetmeliği Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Başkasının verilerini, çalışmasını atıf yapmadan kısmen/tamamen almak veya sunmak, Bir daha doçentlik sınavına başvuramama 11-a/3: Üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezası 5846 s.FSEK 71-1 ve 3: İki yıldan dört yıla kadar hapis ve 50-150 bin YTL para cezası (Eylemin ağırlığına göre her ikisine birden hükmolunabilir) Başkasının hipotez aşamasındaki fikirlerini aşırarak kendine mal etmek, Yabancı dilden tercüme yaptıklarını kendi yazmış gibi göstermek.

Etiğe Aykırı Davranışlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) 2. SAHTECİLİK Etiğe Aykırı Davranışlar Yaptırımlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) Disiplin Yönetmeliği Sunulan belgeyi gerçeğe aykırı düzenlemek ya da belgeyi değiştirmek veya gerçeğe aykırı belgeyi bilerek kullanmak, Bir daha doçentlik sınavına başvuramama 9-c: Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, raporlamak, yayınlamak, Yapılmamış bir araştırmayı, çalışmayı yapılmış göstermek.

Etiğe Aykırı Davranışlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) 3. ÇARPITMA Etiğe Aykırı Davranışlar Yaptırımlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) Disiplin Yönetmeliği Araştırma kayıtlarını, verilerini tahrif etmek, 1-3 yıl arası doçentlik sınavlarına girme yasağı 8-i ve 8-n: Aylıktan kesme cezası Araştırmada olmayan yöntem, cihaz, materyalleri kullanmış göstermek, Araştırma hipotezine uymayan verileri değerlendirmeye almamak, İlgili teori, varsayıma uydurmak için verilerde, sonuçlarda oynamak.

Etiğe Aykırı Davranışlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) 4. DUPLİKASYON Etiğe Aykırı Davranışlar Yaptırımlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) Disiplin Yönetmeliği Araştırma sonuçlarını birden fazla yerde yayımlamak. O yıl yapılan doçentlik başvurusunun reddi 5-e: Uyarma cezası; kasıtlı olması halinde 8-d: Aylıktan kesme cezası

Etiğe Aykırı Davranışlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) 5. DİLİMLEME Etiğe Aykırı Davranışlar Yaptırımlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) Disiplin Yönetmeliği Araştırma sonuçlarını bütünlüğü bozacak şekilde parçalara ayırıp yayınlamak. O yıl yapılan doçentlik başvurusunun reddi 5-e: Uyarma cezası

Etiğe Aykırı Davranışlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) 6. HAKSIZ YAZARLIK Etiğe Aykırı Davranışlar Yaptırımlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) Disiplin Yönetmeliği Çalışmaya aktif katkısı olmayanları yazarlar arasında göstermek, 1-3 yıl arası doçentlik sınavlarına girme yasağı 8-d: Aylıktan kesme cezası Aktif katkısı olanları yazarlar arasında göstermemek, En hafifi 5-h: Uyarma cezası; kasıtlı olması halinde 9-f: Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası Yazar sıralamasını değiştirmek. O yıl yapılan doçentlik başvurusunun reddi En hafifi 5-e v e 5-h: Uyarma cezası; kasıtlı olması halinde 8-d:Aylıktan kesme cezası

Etiğe Aykırı Davranışlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) 7. DİĞER ETİK İHLALLERİ Etiğe Aykırı Davranışlar Yaptırımlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) Disiplin Yönetmeliği Makul ölçüleri aşan alıntılamalar yapmak 1-3 yıl arası doçentlik sınavlarına girme yasağı En hafifi 5-e: Uyarma cezası; kasıtlı olması halinde 8-i: Aylıktan kesme cezası Lisansüstü çalışmalarda öğrenci veya danışmanın isminin olmaması O yıl yapılan doçentlik başvurusunun reddi En hafifi 5-h: Uyarma cezası; kasıtlı olması halinde 8-d ve 8-i: Aylıktan kesme cezası Araştırmaya destek olanların çalışmada belirtilmemesi

7. DİĞER ETİK İHLALLERİ (DEVAM) Etiğe Aykırı Davranışlar Yaptırımlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) Disiplin Yönetmeliği İnsan-Hayvanlar üzerindeki çalışmalarda etiğe uymama 1-3 yıl arası doçentlik sınavlarına girme yasağı 8-i: Aylıktan kesme cezası Hasta haklarına saygı göstermeden bilgileri yayınlama 8-i: Aylıktan kesme cezası; idarecilik görevi olanlar için 7-b: Yönetim görevinden ayırma cezası Doçentlik başvurularında jüriyi yanıltan yanlış-eksik beyanda bulunma O yıl yapılan doçentlik başvurusunun reddi 8-d: Aylıktan kesme cezası

Etiğe Aykırı Davranışlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) Yaptırımlar (Mülga) Doçentlik Sınav Yönetmeliği (11.md) Disiplin Yönetmeliği Hakemliğini kötüye kullanmak 1-3 yıl arası doçentlik sınavlarına girme yasağı 9-c: Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası Kongre katılım sahteciliği 8-d ve 8-r:Aylıktan kesme cezası Çalışmadaki diğer yazar isimlerini silerek fotokopi ile tek isimli makale oluşturmak Bir daha doçentlik sınavına başvuramama 11-a/3: Üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezası Farklı yayınlardan paragraflar alıp, kısmi değişikliklerle özet yazmak En hafifi 5-e: Uyarma cezası; kasıtlı olması halinde 8-i:Aylıktan kesme cezası YÖK kriterlerini aşmak için para karşılığı makale yazdırmak veya yayınlatmak 11-a/3: Üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezası veya eylemin durumuna göre gerekirse 11-b/6: Kamu görevinden çıkarma

ETİK İHLALLER ÖNLENEBİLİR (Mİ?) Araştırmacıların eğitilmeli Araştırma eğitimi Araştırma etiği Yayın etiği oluşturulmalı, Akademik nosyon kazandırılmalı Araştırmacılar üzerindeki Mali baskılar, Akademik baskılar, Kadro baskılarının kalkmalı Kalite esasına dayalı ilkeler belirlenmeli (Atama-yükseltme kriterleri (içerik ve önem ölçümlemesi tam olarak yapılamadığı için) puan toplama mantığından kurtarılmaya çalışılmalı…) Vahdettin Aydın-15/04/2010

ETİK İHLALLER ÖNLENEBİLİR (Mİ?) Bu bağlamda: Etik ihlallerin ne tür hukuki sonuçlara yol açabileceği anlatılmalı ve hatırlanmalı-hatırlatılmalı Haksız ve etiğe aykırı yazarlık veya çalışmalar yapılmış olmasının eninde sonunda ortaya çıkabileceği düşünülmeli… Bilimsel/akademik çalışmaların başlangıç noktası olan yüksek lisans-doktora aşamasında yer alan genç akademisyenlerin duyarlılığı artırılmalı ve alışkanlıkları bu yönde geliştirilmeli Vahdettin Aydın-15/04/2010

ETİK İHLALLER ÖNLENEBİLİR (Mİ?) Akademik teşkilatlanma, idari bir yapı gibi algılanmamalı Bilimsel bir devamlılık ve gelişim amaçlanmalı Kaliteli bilimsel çalışmanın/çalışanın çok yazmaktan değil, iyi ve etkili yazmaktan geçtiği unutulmamalı… Vahdettin Aydın-15/04/2010

ETİK İHLALLER ÖNLENEBİLİR (Mİ?) Etik komisyonlar ve etik kurul, mutlaka kanuni bir zemine kavuşturulmalı Etik ihlalleri daha net tanımlanmalı Konuyla ilgili etik komisyon kararları, etik kurul kararları (aynen kamu görevlileri etik kurulu’nun kararlarının Resmi Gazete’de yayımlanması örneğinde olduğu gibi) ÜAK veya YÖK tarafından yayımlanmalı (kanuni zorunluluk- Etik ihlalleri ile ilgili kararlar yayımlanmadığı sürece neyin etik ihlali kapsamına girdiği-girebileceği anlaşılamayacak) Gerekirse Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun yaptığı gibi bir Etik İhlalleri Kılavuzu oluşturulmalı Vahdettin Aydın-15/04/2010

Sabrınız için teşekkür ederim İletişim Bilgileri: Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Bşk. Doğu Kampus/Isparta vaydin@sdu.edu.tr (246) 211 31 22 Vahdettin Aydın-15/04/2010