Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
Advertisements

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
Avrupa Birliği.
AB UYUM ÇALIŞMALARINDA KATEDİLEN MESAFE VE HEDEFLER
TAIEX BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
“Perakendecilerin Veteriner Hekimlikten Beklentileri” Şeref SONGÖR Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı.
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
Avrupa ile İletişim Projesi Mustafa Bayburtlu TOBB AB Müdürü
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
Western Balkans on EU Enlargement The former Yugoslav Republic of Macedonia Montenegro Albania Serbia Kosovo Bosnia and Herzegovina İlker GİRİT Bora ERGİN.
Sektörün buluşma, tartışma ve planlama noktası. ÇKS bilgileri sektör ile paylaşılıyor. Tarım-Bilişim-Mobilişim-Finans paydaşları konseyi kuruluyor. İleri.
Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın
Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
T.C. İZMİR VALİLİĞİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ
GELECEĞİ TAHMİN ETMENİN EN İYİ YOLU ONU YARATMAKTIR…
FVO (GIDA VE VETERİNER OFİSİ) MİSYONLARI
HAYVAN HAKLARI VE VETERİNER HEKİMLERİN GÖREVLERİ
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
TR R3. TR R3 Bu Eylem 5.1 Projesi (Ulusal Gençlik Toplantısı) AB Gençlik Programı tarafından desteklenmiş ve Türk Kızılayı.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
SERBEST VETERİNER HEKİMLİĞİN SORUNLARI (PET SEKTÖRÜ)
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Doç. Dr. A.R Zafer SAYAR 18 Eylül 2014, Ankara
Uluslararası İlişkiler ve Projeler
AB ÇEVRE FASLININ AÇILMASI VE Prof. Dr. Hasan Z. SARIKAYA
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
‘’Bütün Gençler için Yaygın Eğitim’’
HAVZA İLE İLGİLİ HEDEFLENEN ÇALIŞMA (YANSI 13) HAVZA TEŞKİLATLANMASI YOLUYLA YENİDEN YAPILANMA 1.1. HAVZA TEŞKİLATI 2.2. HAVZA YÖNETİM HUKUKU 3.3. HAVZA.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Mardin’de Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Otel Temsilcileri Odak Grup Toplantısı No: Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye.
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Tanı ve tedavi için gerekli olan laboratuvar hizmetlerini yapmak.
Dünyada Devekuşu Üretimi ve Ticareti Akademi Teknoloji Üretim Danışmanlığı Ekim 2004 ÜRGÜP Hakan YILDIZ Hakan YILDIZ.
SOSYAL HİZMET ÇALIŞMALARI
2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Karayolu Güvenliği İçin Eğitim ve Diğer Bileşenlere Bakış Mayıs 2011 Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Bu yayın Avrupa Birliği’nin yardımıyla üretilmiştir. Bu.
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 4 DEA Moldova Kurumsal Çerçeve.
Hayvan sa ğ lı ğ ının korunması için önlemler alan, hayvan hastalıklarına tanı koyan, tıbbî ve cerrahî girişimlerde bulunarak hastalı ğ ın tedavisini.
* AB UYUM SÜRECİNDE HAYVANCILIĞIN SORUNLARI ve MEVCUT TABLO *Bu sunu, sadece Tarım Bakanlığının açıklamalarının yer aldığı kaynakta gösterilen basın haberinin.
Konu : Kurullar – Kuruluşlar – Komisyonlar
Avrupa Konseyi Destekli Hibe Projesi KAMUDA ETİK KÜLTÜRÜN GÜÇLENDİRİLMESİ.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Yanlış Eller / Doğru Eller…
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
1 CONSUMER ACADEMY ‘CONSUMER ACADEMY’ TÜKETİCİ AKADEMİSİ Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü.
Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı.
Keşan Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
Türkiye de hayvan refahı ile ilgili yasal düzenlemeler
AETR KONVANSİYONU
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği 11-12 Aralık 2008'de   Zagreb'de  düzenlenen “Hayvan Refahı” konulu workshop gözlemleri  Dr. Ebru TONG Veteriner Hekim Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği 21 Şubat 2009 - KOZAKLI

Hayvan Refahı Konulu Workshop Düzenleyiciler: AB Genişleme Genel Müd. Teknik Yardım Bilgi Değişim Birimi RSPCA Amaç: AB Uygulamaları ve Hayvan Refahı Katılımcılar: Arnavutluk, Belçika, Bosna-Hersek, Hırvatistan, İngiltere, İtalya, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Slovenya, Rusya (Resmi otorite, Üniversite, STKlar)

Toplantıda Yer Alan Konu Başlıkları AB Komisyonunun genel çalışma prensipleri Hayvan hakları ve refahı: Çiftlik hayvanları Deney hayvanları Ev hayvanları Yaban hayvanları Kürk, Avcılık, Hayvan nakilleri, Hayvan ticareti, STK çalışmaları

Hırvatistan’da Yapılanma 2006 ya kadar yapılanma: Tarım, Köy ve Balıkçılık Bakanlığı – Veteriner Müdürlüğü Veteriner Müdürlüğü (192) Hayvan sağlığı ve veteriner hekimlik birimi Gümrük Veteriner Kontrol (61) Halk Sağlığı Birimi(10) Veteriner Kontrol (111)

Tarım, Orman ve Balıkçılık (2006-2008 arası)

Tarım, Balıkçılık ve Köy Geliştirme (Mart 2008 den beri)

Veteriner Müdürlüğü’nün Yapılanması

Hayvan Korumada Ulusal Mevzuat Hayvan Koruma Yasası - hayvanların taşınması (sürücülere eğitim ve sertifika) (2007-2008 arası 300 kişi eğitilmiş), - gıda amacı ile kesimler (işletme sahiplerinin sorumlulukları, sektörde çalışanlara kurs ve sertifika programları), - hastalık kontrolü amacıyla öldürme, - çiftlik hayvanlarının korunması, - deney hayvanları, - hayvanat bahçeleri, - evcil hayvanlar (hayvan sahiplerinin sorumlulukları,geçici barındırma, terkedilmiş/kayıp hayvanlar, hayvan bakımevleri, pet shoplar, ticari üretim, hayvanların eğitimi). - Ulusal Hayvan Koruma Yasasının Etki Alanı: Tüm gıda zincirinde etkilidir. - Üretici, işletmeci, market, tüketici, hayvanlar

Hayvan Koruma Komisyonu ve Çalışmaları: Üyeler: 1. Eğitim ve Bilim Bakanlığı, 2. Çevre Bakanlığı, 3. Veteriner Tıp Fakültesi, 4. Tıp Fakültesi, 5. Ziraat Fakültesi, 6. Veteriner Hekimler Odası 7. Ekonomi Odası 8. Sanayi ve Ticaret Odası 9. Hayvan Koruma Dernekleri Kanunun uygulanmasındaki zorluklar: İdari ve yönetici personel yetersizliği Veteriner hekim yetersizliği Eğitim ve ekipman yetersizliği

Slovenya’da Yapılanma Hayvanları Koruma Kanunu Hayvanların korunması: Çiftlik hayvanları Nakil Yaralı ve hasta hayvanlar Deney hayvanları Öldürme ve kesim Saldırgan köpekler ve köpek eğitimi Terkedilmiş hayvanların bakımı Sivil Toplum Örgütleri Hayvan Refahı Konseyi – Genel Yaklaşım

Slovenya’da Yapılanma Hayvan sağlığı ve refahı: Mobil ünite Bölgesel ofisler Sınır Denetim Noktaları

RSPCA ve EUROGROUP Ev ve Yaban Hayvanlarında Refah Çalışmaları: - Yaban Hayatında Sorunlar: Ticari düzenlemeler ve iyi bir CITES veri tabanı Kürk üretiminde uygun veri tabanı Hayvanat bahçeleri verileri CITES dışı türlerin ticaretinde eksik veri tabanı Avlanmada eksik veri tabanı - Ev Hayvanlarında Sorunlar: Kedi köpek ticaretinde iyi bir veri sistemi (kürk) Başıboş hayvanlar ve refahı hakkında zayıf veri tabanı Yasal düzenlemeler Hayvan pasaportlarında yetersizlik İyileştirme çalışmalarına zayıf yaklaşım

POLONYA İNGİLTERE

Londra’da Polis tarafından el konulmuş köpekler

RSPCA ve EUROGROUP Negatif etkileri en aza indirgemek- fırsatları değerlendirmek Yasaların iyileştirilmesi: konunun ilgilileri, bilimsel ve yeni teknikler, Hayvanlara etkilerini izleyerek yürürlüğe koyma ve güçlendirme Deney Hayvanları Politikası: Ağrı, acı, kalıcı zarar ve eziyete neden olan tüm deneylere karşıdır Her olayda geçerli mazeret ve zorunluluk belirlenmesi esastır Uygulamalarda 3R kuralı esastır: Yerine koyma, İyileştirme, Azaltma 15

RSPCA ve EUROGROUP 2005 AB İstatistikleri: 12.1 milyon omurgalı hayvan 16

Deney hayvanlarının kullanılma amaçları: RSPCA ve EUROGROUP Deney hayvanlarının kullanılma amaçları: % 33 Temel Biyoloji % 31 Tıp, Veteriner, Diş Hekimliği Araştırmaları % 11.8 İlaç Kontrol ve Üretimi Azaltmanın yolları: Katı kurallar koymak Kuralları kesinlikle uygulamak Alternatif yöntemleri desteklemek Uluslar arası koordinasyon 17

Hayvan Refahı 2006 yılında AB ülkelerinde yapılan bir araştırmaya göre: Hayvan Refahı Dostu ürünlerde fiyat farkı olması gerektiğine inananlar % 57 Bunların % 25’ i %5 oranının % 21’i % 10 oranının % 11’i % 25 ve üzeri oranın uygun olabileceğini düşünüyor. % 89 tüm AB ülkelerinde aynı refah seviyesinde olması gerektiğinin önemine inanıyor

Hayvan Refahında AB Eylem Planının Özü Halk Sağlığı Hayvan Sağlığı Hayvan Refahı Çiftlik Sofra Hayvan Refahı Kalite Pazarlama

Hedefler 2006-2010 arası hayvanların korunması ve refah Yeni Hayvan Sağlığı stratejisinde (2007-2013) “Koruma Sağaltımdan İyidir” 2006-2010 için hedef yalnızca çiftlik hayvanları değil deney hayvanları ve yaban hayvanları

Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak! M. Kemal ATATÜRK

DERNEK ÇALIŞMALARIMIZ 2004-2009 Kurumsal Kimlik Eğitim ve Bilinçlendirme Rehabilitasyon (Yerel Yönetimler, STKlar, Yetkili otoriteler)