Üniversite Hastaneleri Döner Sermayeleri İçin Bir Değerlendirme Harun GÜNGÖR Planlama Uzmanı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E-MEVZUAT GRUBU ÇALIŞMALARI
Advertisements

BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BİRİMİNİN YIL SONU FAALİYET RAPORU
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
İL KOORDİNASYON KURULU 2014 YILI 2014 YILI 2. TOPLANTISI 2. TOPLANTISI T.C. ADANA VALİLİĞİ.
BİLGİSAYARLI MUHASEBE I
-Demografik- Nüfus Analizi
Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü
1 Stratejik Yönetim Sistemi Projesi Çerçevesinde Stratejik Planlama Adımları MURAT KAYMAK 25 Ağustos 2006 Ankara.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU (Gider süreci)

27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
DÖNEM SONU İŞLEMLERİ ÜNİTE 4 STOKLAR.
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ
Mali İzleme 2005 Yıl Sonu Raporu
RAKAMLARLA TÜRKİYE
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Orman Genel Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı DS Muhasebe Ş ube Müdürlü ğ ü 1.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
YÜZEY NİVELMANI (IŞINSAL METOD)
EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI RAKAMLARLA TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Aralık 2009.
ANKARA DEFTERDARLIĞI Muhasebe Denetmenliği
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
BİLANÇO 1 DÖNEN VARLIKLAR 3 K.V.YABANCI KAYNAKLAR
2011 YILI TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ FAALİYET RAPORU 2011 YILI TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ FAALİYET RAPORU.
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.
PROTOKOL.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
MEHMET YUSUF EMRE KARAASLAN
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
MAHALLİ İDARELERİN MALİ ÖZERKLİĞİ
1/20 ÖLÇÜLER (Zaman) A B C D Bir saat kaç dakikadır?
1 FİNANSBANK A.Ş Sinan Şahinbaş Finansbank Genel Müdürü
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU FİNANS HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI.
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
Madde-2) Kurumların merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında yer alan tüm birimlere ait kodların güncellenmesi işlemlerinde kurumların strateji geliştirme.
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
ÜNİTE 3 Aşağıdakilerden hangisi Alıcılar Hesabının
Bankacılık Sektörü Temel Göstergeler (Aralık 2007)
Katsayılar Göstergeler
1 Kısa Vadeli Kredi Maliyetlerinin Tahmini Yıllık Yüzdesel Maliyet  Farklı vadelerdeki kredileri karşılaştırabilmek için kredi maliyetlerinin belirlenmesinde.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
1 ŞEKERBANK BİREYSEL BANKACILIK Kasım/ TÜRKİYE’DE BİREYSEL BANKACILIK-İLKLER.
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DERNEĞİMİZ ÜYELERİNİN İTİBARİYLE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ TOPLAM VADESİ GEÇEN ALACAK DURUMU
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
MUHASEBE UYGULAMALARI
1 GENÇLER VE SAĞLIK Üniversite Sağlık Merkezleri 2. Sempozyumu.
Türkiye’de Sağlik Hizmetlerinin FinansmanI ‘SağlIk hizmetlerinin finansman modelleri, sosyal sağlIk sigortasInIn önemi 25 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi.
NAKİT YÖNETİMİ M. GÖKHAN GÖKTEPE BURSA KHB / UZMAN.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE GERİ ÖDEME
Ticari Alacaklar.
Sunum transkripti:

Üniversite Hastaneleri Döner Sermayeleri İçin Bir Değerlendirme Harun GÜNGÖR Planlama Uzmanı

GelirGiderKar - Zarar 20072,7192, ,5243, ,9414, Kümülatif10,18510, Üniversite hastanelerinin döner sermayeleri kümülatif olarak son üç yıldır zarar etmektedir.

5 5 Üniversite hastanelerinin döner sermayelerinin borçları yıllar itibarıyla artmıştır. TOPLAM BORÇ- ALACAK-NAKİT ARTIŞ ORANI (%) 2007/ /2009 NAKİT ALACAK TUTARI BOR Ç TUTARI ALACAK/BOR Ç ORANI(%) (ALACAK+NAKİT)/BOR Ç ORANI (%)

6 6

1/11/ Üniversite Hastanelerinin Borç Durumu Borçların dağılımına bakıldığında, en büyük pay %76 oranı ile firmalara olan borçlardır. Buna diğer ticari borçlar da eklendiğinde, toplam borçların % 83,5’inin ticari nitelikte olduğu görülmektedir. Toplam borç stoku içinde en önemli pay % 18 ile Hacettepe Üniversitesi ve % 8 ile Uludağ Üniversitesine aittir.

Üniversite Hastanelerinin Kayıtlarına Göre Alacaklar ALACAKLAR (NİSAN 2010)TUTARORAN Sosyal Guvenlik Kurumundan Alacaklar ,8 Genel Butçeli Kurum ve Kuruluşlardan Alacaklar ,6 Yeşil Karttan Alacaklar ,2 Diğer Çeşitli Alacaklar ,3 Şüpheli Alacaklar ,1 Yerel Yonetimlerden Alacaklar ,4 Emekli Sandığından Alacaklar ,3 Özel Bütçeli Kurum ve Kuruluşlardan Alacaklar ,8 Senetli Alacaklar ,6 Diğer Kuruluşlardan Alacaklar ,3 SSK dan Alacaklar ,2 Banka Kredi Kartlarından Alacaklar ,9 KİT lerden Alacaklar ,7 Personelden Alacaklar ,5 Bağ-Kur dan Alacaklar ,4 Düzenleyici ve Denetleyici Kuruluşlardan Alacaklar ,4 Ozel Sigortalardan Alacaklar ,3 Gerçek Kişilerden Alacaklar ,2 Verilen Depozito ve Teminatlar ,1 Üçüncü Kişilerden Alacaklar ,1 Tahsili Gecikmiş Ticari Alacaklar ,0 TOPLAM

1/11/ KAYITLAR ARASINDAKİ FARKLILIKLAR S.NÜniversite Adı SGK'dan Alacaklar (Muhasebe Verisi) SGK'dan Alacaklar (SGK Verisi) S.NÜniversite Adı SGK'dan Alacaklar (Muhasebe Verisi) SGK'dan Alacaklar (SGK Verisi) 1Abant İzzet Baysal İn ö n ü Adnan Menderes İstanbul Afyon Kocatepe K.Maraş S ü t çü İmam Akdeniz Kafkas Ankara Karadeniz Teknik Atat ü rk Kırıkkale Balıkesir Kocaeli Celal Bayar Marmara Cumhurıyet Mersin Ç ukurova Mustafa Kemal Dicle Namık Kemal Dokuz Eyl ü l Ondokuz Mayıs Dumlupınar Osmangazi D ü zce Pamukkale Ege Ç anakkale 18 Mart0 16Erciyes Sel ç uk Fırat S ü leyman Demirel Gazi Trakya Gaziantep Uludağ Gaziosmanpaşa Yuzuncu Yıl Hacettepe Zonguldak Karaelmas Harran TOPLAM

Sunulan Hizmetlerin SB-Üniv.-Özel Sektör Karşılaştırması

Döner Sermaye – Yatırım 2006 yılında sektörün kaynak dağılım politikası gereğince, dış kredili ve kısa zamanda hizmete geçebilecek projeler ile bitmekte olan hastanelerin donanımlarına öncelik verilmiş ve faaliyete geçmiş olan hastanelerin onarım ve diğer ihtiyaçlarının ağırlığının döner sermaye ödenekleri ile karşılanmasına çalışılmıştır. Üniversite hastanelerinin dış kredili projelerinin zaman içerisinde tamamlanmaya başlanması ile toplam stok içerisindeki ağırlığı azalmış ve proje stoku nedeniyle ağırlık Sağlık Bakanlığına kaydırılmıştır. Bu çerçevede, 2005 yılında genel-katma sağlık yatırımlarının başlangıç ödeneklerinin yüzde 39,8’i üniversitelere, yüzde 59,9’u Sağlık Bakanlığına tahsis edilmiş iken, bu oran yıllar itibarıyla Sağlık Bakanlığı lehinde gelişerek yüzde 70 – 30 düzeyine gelmiştir.

Yeni Tıp Fakülteleri Yatırımlar için objektif kriter ne olmalı? – Sağlık Bakanlığının sağlık bölgeleri – Tıp fakülteleri doğru yerlerde kuruldu mu? – Üniversite hastaneleri Sağlık Bakanlığının planları içinde nerede?

ORTAK KULLANIM MADDE 11 – 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir. “EK MADDE 9 – Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin ilgili birimleri, Bakanlık ve üniversitelerce karşılıklı olarak işbirliği çerçevesinde birlikte kullanılabilir. Birlikte kullanım ve işbirliğine ilişkin usul ve esaslar ile ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde döner sermaye gelirlerinden personele yapılacak ek ödemelere ilişkin esaslar Maliye Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunun görüşü alınarak Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir."