Sağlık Hizmetleri İçinde Hastanelerin Yeri Prof. Dr. Necati Dedeoğlu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
Advertisements

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU.
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
I. Uluslararası Geriatri Kongresi
200 Yataklı Bir Hastanede Acil Servise Aynı Şikâyetle Tekrar Başvuran Hasta Sayısı ve Hastaneye Tekrar Yatış Oranları Hakan SOYSAL.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sağlık Çalışanları -
Onkoloji Destek Paketi
BİR UZMANLIK SEÇENEĞİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİ
Ürolojide Uzmanlık Sonrası Doktora Eğitiminin Yararları
SAĞLIK EKONOMİSİ.
İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
TEDAVİ İŞLEMLERİ.
“Döner Sermaye ve Finans Akışı” Dokuz Eylül Üniversitesi
Diferansiyel Denklemler
ULUDERE İLÇE BİRİNCİ BASAMAK
HASTANELER ARASI NAKİLLER
SAĞLIKTA SON DURUM Türkiye Genelinden Adana’ya Bakış
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Tuzla Devlet Hastanesi Sağlık Hizmetleri İlerleme ve Değerlendirme
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
AKUT BRONŞİOLİT TANI VE TEDAVİSİNDE YAPILAN YANLIŞLIKLAR
20. Sağlık insangücü planlaması
Üniversite Hastanelerinin Finansal Yönetim Sorunları
AİLE HEKİMLİĞİNDE HASTALIKLAR
BAŞHEKİMLERİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
TOPLUM TEMELLİ RUH SAĞLIĞI HİZMETLERİ Prof. Dr. Medaim Yanık
2. Sağlık hizmetleri.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
ÜNİVERSİTE HASTANE İŞLETMECİLİĞİ - MARMARA ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
Toplum Kökenli Pnömoniler
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
İL GENELİ YEŞİL KART HİZMETLERİ YILLARA GÖRE YEŞİL KART HARCAMALARI
HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ Dr. Ferit Koçoğlu.
GRUP H LLEDERİZ Prof. Dr. SİBEL GÜNDEŞ & M.Fatih ÖZSARAY (başkan)
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ Mali Durumları
1 FİNANSBANK A.Ş Sinan Şahinbaş Finansbank Genel Müdürü
SAĞLIK. Kamu Kesimi Tarafından Yapılan Toplam Sağlık Harcaması (Milyon TL) Kaynak: Sağlık Bakanlığı.
22 – 24 Aralık 2010 Antalya Aile Hekimli ğ i De ğ erlendirme Toplantısı 1 AİLE HEKİMLERİ ÇALIŞMA GRUBU SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ
EVDE HASTA BAKIMI.
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
BAZI ÜLKELERDE SAĞLIK SİSTEMLERİ
DOKTOR DOKTOR NEDİR, NE İŞ YAPAR DOKTOR NASIL OLUNUR DOKTORUN MAAŞLARI
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
Diferansiyel Denklemler
14 MART TIP BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
Muş Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ……… Devlet Hastanesi Sağlık Hizmetleri Değerlendirmesi 2015 MUŞ.
Sağlık Görevlisi Tanım Görevleri Kulanılan Alet ve Malzemeler
HEMŞİRE NE YAPAR?.
TIP FAKÜLTENDE DÖNER SERMAYE OLUŞUMU VE DAĞITIMI 2003.
Hastane Odası Tefrişi
GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKUPUNKTUR VE TAMAMLAYICI TIP MERKEZİNE 2014 YILINDA BAŞVURAN HASTALARIN ÖZELLİKLERİ   PROF.DR.BANU ÇAYCI GAZİ ÜNİVERSİTESİ TAMAMLAYICI.
Ayaktan Tedavilerde Ödeme
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
Türkiye`de Diyaliz Hizmetleri Sunumu Yük. Müh. Mustafa IŞIK ( MSEE, 1982) DİADER Genel Sekreteri Şubat / 2014.
TÜRKİYE SAĞLIK SİSTEMİ
DİYARBAKIR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GENEL BİLGİLER
MİSYONUMUZ İNSANİ VE TOPLUMSAL DEĞERLERİ ÖZÜMSEMİŞ, ÖZ GÜVENİ YÜKSEK, SORUMLULUK SAHİBİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE KATILAN, DONANIMLI ÖĞRENCİLER.
Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM.
Üniversite Hastaneleri Organizasyonları
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Dr.Hakkı TURAN Muğla Tabip Odası Başkanı
Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği
Ders : Sosyal Bilgiler Öğretmen : Medine Şahin Sınıf: 6(YDA)B No:121 Adı Soyadı : Beyza Özkan.
Sunum transkripti:

Sağlık Hizmetleri İçinde Hastanelerin Yeri Prof. Dr. Necati Dedeoğlu

Sağlık Hizmetleri 1.Esenlendirici hizmetler –Health Promotion (Gelir, eğitim, konut, beslenme,iş, katılım vb.) 2.Koruyucu hizmetler Topluma yönelik: Çevre sağlığı,Bulaşıcı hast., Bireye yönelik: AÇS, AP, Sağlık eğitimi 3.Tedavi edici hizmetler Birinci basamak: Genel Pratisyenler, Aile Hekimleri İkinci basamak : Devlet Hastaneleri Üçüncü basamak : Fakülte, EAH ve Özel Dal Hastaneleri 4.Rehabilitasyon

Açıklama Sağlık hizmetleri içinde en önemli olanı esenlendirici hizmetlerdir. Bunlar sağlanırsa zaten insanlar hasta olmuyor. Sağlanmazsa evinin yanına hastane kursan sağlıklı olmuyor.( Sağlık hizmetlerinin insan sağlığındaki yeri sınırlıdır.) İkinci sırada koruyucu hizmetler gelir. Pek çok hastalığın tedavisi güç veya yok ama bunlardan korunmak mümkün.Üstelik koruma çok daha ucuz ve insancıl.Tedavi hizmetleri içinde ise en önemlisi birinci basamak. Kişiler her zaman birinci basamak hekime gidiyorlar şikayetleri için. Üstelik bireysel koruyucu hizmet ( aile planlaması, gebe ve çocuk takibi, aşı vb.) de sağlıyor bu hekim. İkinci ve üçüncü basamak en önemsizi. Çok nadir ihtiyaç duyulur ve sonuçlar her zaman başarılı değildir. Bu basamaklar arasında sevk sistemi olmalı. Kimse basit bir kulak iltihabı için fakülteye gelememeli. Ülkemizde bu öncelik sıralaması tersine dönmüş durumda. Avrupadan farklı olarak hekim deyince hastaneler ve uzman hekimler akla geliyor.

Türkiye’de ilk 10 Ölüm Nedeni( 2000,HYA) 1.İskemik Kalp Hastalığı 2.Serebrovasküler Hastalık 3.Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı 4.Perinatal Nedenler 5.Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları 6.Hipertansif Kalp Hastalığı 7.Trakea, Bronş; Akciğer Kanseri 8.Diabetes Mellitus 9.Trafik Kazaları 10.Konjenital Anomaliler

Açıklama Görüldüğü gibi en öldürücü hastalıklardan sadece 5. si( pnömoni) tedaviye iyi cevap veriyor. Diğerleri için tek çözüm erken yaşlarda koruyucu hizmetlerdir.

Hastane Türleri Devlet Hastaneleri Eğitim ve Araştırma Hastaneleri Tıp Fakültesi Hastaneleri Özel Dal Hastaneleri ( Çocuk, psikiatri, göğüs hastalıklar,fizik tedavi, göz vb) Kamu, Özel, Azınlık Hastaneleri, Hastane Birlikleri

Karmaşık Kurumlar Personel ( Dr, hemşire, laborant,hizmetli sekreter, teknisyen,memur, aşçı, elektrikçi) İşlev ( Tanı,tedavi, ameliyat, doğum,yoğun bakım, acil müdahale, tetkik, araştırma, eğitim, malzeme ve ilaç tüketimi,atık üretimi, işyeri ) Günde 24 saat, haftada 7 gün çalışma Yönetim ( Hekim ? Yönetici? İşletmeci ? ) Eğitim almaları halinde hekim de başhekim olabilir, yönetici de olabilir. İşletmecilerin devreye girmesi Hastane Birlikleri ile oldu. Giderek büyüme eğilimi. Optimal yatak Giderek artan harcamalar, pahalı kurumlar Hastayı kişiliksizleştiren kurumlar ( Hastanın ismi yoktur. “25 numaradaki yaşlı hasta” dır )

Yıllara Göre Hastane Sayıları Sağlık Bakn Üniversite Özel Diğer TOPLAM Özel Sektör Payı 2002: % : % 34.6

Bazı Hastane İstatistikleri Kişiye 27.3 hastane yatağı (2011) Güney Doğu Anadolu 17.8 Batı Anadolu 32.8 Yatak Doluluk Oranı % 65.6 ( 2010) Yatan Hasta Sayısı 2002: : Poliklinik Sayısı 2002: Hastaneye başvuran her 30 kişiden 1’i yatırılmış Yatak dağılımı eşit değil. Hastaneler rantabl kullanılmıyor.

Poliklinik Başvuruları ( Kişi Başı) Basamak ve 3. Basamak TOPLAM Hekime başvuruların % 60’ı 2. ve 3. basamağa Başvuru oranları hiçbir ülkede görülmemiş şekilde hızla arttı. Bunun büyük kısmı kışkırtılmış başvurudur. Ayrıca 2 ve 3. basmağa tüm başvuruların % 5-10 u olması gerekirken % 60 olması çarpıklığı gösteriyor.

Türkiye’de Hastaneler NORMALDE TÜRKİYEDE Sağlık açısından önemi az Birinci derecede önemlidir Kamu hizmetidir,ücretsizdir Özel hastaneler ve cepten ödemeler artıyor Sevk zincirinin son halkasıdır Sevk yoktur, isteyen gider Acil Servise acil hasta gider Sıra alamayanlar gider Yataklı tedavi kurumlarıdır Polikliniğin %60’ını hast yapar Uzman hekimler çalışır Uzmanlar dışarıda, pratisyenler hastanede Bakımı hemşire yapar Refakatçi yapar Hekimlere saygı gösterilir Hekim dövülür, bıçaklanır En iyi yöneticiler atanır Yönetime yandaşlar atanır Bakanlık personeline sahip çıkar Aşağılar,şikayet ettirir

AKP Hastaneleri Performans Aşırı ilaç ve teknoloji kullanımı Hizmetleri taşeronlaştırma Özel hastane teşvikleri, kaynak aktarma Cepten harcama,SGK Az personel, çok nöbet, çok iş Az maaş, sözleşmeli çalışma Yabancı hastane, yabancı doktor Sağlık Serbest Bölgeleri ( İlki İzmir’de açılacak) Tıp Fakültelerine el koyma ( Hastaneler sağlık bakanlığına bağlanacak) Şehir Hastaneleri ( Kamu- özel işbirliği adı altında yandaş zengin etme yöntemi) Hastane Birlikleri ( İlker anlattı)