Mali Saydamlık İzleme Raporu 3

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MALİ İSTATİSTİK DEĞERLENDİRME RAPORU
Advertisements

NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
BORÇ YÖNETİMİ.
Meriç Belediyeler Birliği
Dünya Ekonomisine İlişkin Göstergeler
Bölüm 21 Maliye Politikası ve Dış Ticaret
Fiyat İstikrarı ve Büyüme
TÜRKİYE EKONOMİSİ ve DIŞ TİCARETİ
24 Mart 2006 TBB EKONOMİ ÇALIŞMA GRUBU. Rezerv Politikası Üzerine Türkiye’de kriz sonrası dönemde rezerv hareketleri ve kısa bir “güvence” değerlendirmesi.
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 15 OCAK 2010.
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
FISCAL TRANSPARENCY IN TURKEY DİLEK YILMAZCAN MARMARA UNIVERSITY
TÜRKİYE’DE KAMU KESİMİ REFORMLARI
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (SAGP, Milyar $)
Mali İzleme 2005 Yıl Sonu Raporu
Türkiye’de Yerel Kalkınma ve Aktörler Emin Dedeoğlu 22 Ocak 2007, Kütahya.
Strateji Geliştirme Başkanlığı SGB.net Sistemi Genel Tanıtımı
Mali İstatistik Kullanım Alanları
SON EKONOMİK GELİŞMELER
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Kurum ve Süreç Performans.
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
Erkin Işık | 2 Mart 2006 | 1 Getting you there. ENFLASYON* GİZLİ ŞİFRENİN PEŞİNDE * Ekonomi Çalışma Grubu’nda gerçekleştirilecek sunumların hazırlayan.
14 Kasım 2006 TBB MAKRO EKONOMİ ALT ÇALIŞMA GRUBU Yelda Yücel Karaboğa Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
BÜYÜME.
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Makroekonomik İstikrar ve Kur İkâmesi Zor Zamanlarda İktisat II H.Ü. İ.İ.B.F Mayıs 2011 Ankara.
1 İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ “Hocaların Gözüyle 2012 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” Kantitatif Araştırma Özeti Ocak 2012 İstanbul.
BÜTÇE AÇIKLARI.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
© 2003 By Default! A Free sample background from Slide 1 1 DÖNEM BAŞI İŞLEMLERİ Erkan KARAARSLAN
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAHAKKUK ESASLI DEVLET MUHASEBESİ
YAYIMLANAN MALİ VERİLER .
YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2009.
Nakit Yönetimi Dairesi
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Uluslararası Gelişmeler, Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sektörüne Yansımaları Eylül 2009.
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
Türkiye Bankalar Birliği 50. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Yönetim Kurulu Başkanı.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Makro İktisat İktisadi Analiz
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
Bankacılık Sektörü Temel Göstergeler (Aralık 2007)
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Mehmet ŞİMŞEK Devlet Bakanı Nisan 2008 MAKROEKONOMİK GELİŞMELER VE KAMU BORÇ YÖNETİMİ.
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
İçerik PARA (PARANIN ÖZELLİKLERİ, FONKSİYONLARI, ÇEŞİTLERİ, PARANIN KIYMETİNİN ÖLÇÜLMESİ, ENFLASYON, DEFLASYON, DEVELÜASYON, REVALÜASYON, PARA POLİTİKASI)
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Sunum transkripti:

Mali Saydamlık İzleme Raporu 3

Çerçeve – Mali Saydamlık Mali Saydamlık İzleme Endeksi Çerçeve – Mali Saydamlık Tanım ve Amaç Ekonomi için Önemi Mali Saydamlık Endeksi Çalışmaları Süreç Endeks tanımı Türkiye’de Mali Saydamlık Endeks sonuçları ve yıllık değişimler Saydamlık İlkeleri itibariyle endeksteki değişimler Sonuç

Kamu Borç Stoku Nasıl Oluştu (1) Mali Saydamlık İzleme Endeksi Kamu Borç Stoku Nasıl Oluştu (1) Bilinen Açıklar Konsolide Bütçe Açığı Diğer Kamu Açıkları (KİT, Yerel Yönetim, Fon vb) Gizli Açıklar

Kamu Borç Stoku Nasıl Oluştu (2) Mali Saydamlık İzleme Endeksi Kamu Borç Stoku Nasıl Oluştu (2) Gizli Açıklar Nakit Karşılığı Olmayan Kağıt İhracı Faizleri, Bütçe Dışı Kuruluşlara Verilen Kağıtlar (Tahkimler, Görev Zararları, TCMB değerleme kağıtları) Garantili Borç Ödemeleri Batan Bankalara ve Kamu Bankalarına Sermaye Güçlendirilmesi İçin Verilen Kağıtlar Ayni Proje Kredileri Kur Farkları (Nominal) Emanet Avans Farkları Açıklanamayan Artık

Bu artışın %51’i “gizli açıklar” dan kaynaklanmaktadır. Mali Saydamlık İzleme Endeksi Net kamu borç stoku 1990-2002 dönemi arasında, her yıl ortalama olarak %23,9 oranında artmıştır. Bu artışın %51’i “gizli açıklar” dan kaynaklanmaktadır.

Mali Saydamlık İzleme Endeksi Kaynak: IMF

Mali Saydamlık Mali Saydamlık Tanımı: Mali Saydamlık İzleme Endeksi Mali Saydamlık Mali Saydamlık Tanımı: Devletin milletten aldığı kaynaklarla ne yaptığı hakkındaki tüm hikayeyi ve gerçekleri topluma doğru bir biçimde ve zamanında anlatması Çalışmanın Temel Amacı: Mali yönetim sisteminin performansını takip edip değerlendirebilecek bir sistem geliştirmek ve bunu sürdürmek

Türkiye’de Mali Saydamlığı Önemli Kılan Dinamikler Mali Saydamlık İzleme Endeksi Türkiye’de Mali Saydamlığı Önemli Kılan Dinamikler Ekonomik Krizler İstikrar programlarının sekteye uğraması Borç yükünün artması, Yüksek kamu açıkları, kronik enflasyon ve artan borç stoku Yolsuzluk Algılaması Hantal bürokrasi Verimsiz Kamu Harcamaları AB Süreci Mali kriterler, saydamlığa verilen önem Demokratikleşme

Mali Saydamlık ve Gelir Düzeyi Mali Saydamlık İzleme Endeksi Mali Saydamlık ve Gelir Düzeyi Mali Saydamlık Endeksi Gelir Sıralaması (azdan yükseğe) Kaynak: IMF (2005)

Mali Saydamlık ve Kredi Notu Mali Saydamlık İzleme Endeksi Mali Saydamlık ve Kredi Notu Kredi Notu Mali Saydamlık Endeksi Kaynak: IMF (2005)

Mali Saydamlık ve Yolsuzluk Mali Saydamlık İzleme Endeksi Mali Saydamlık ve Yolsuzluk Yolsuzluğun Kontrolü Mali Saydamlık Endeksi Kaynak: IMF (2005)

Mali Saydamlık İzleme Endeksi (1) Mali Saydamlık İzleme Endeksi, bir algı endeksidir. Algı Endeksi : Konunun uzmanlarının konuya ilişkin algılarına dayanan bir değerlendirmedir.

Mali Saydamlık İzleme Endeksi (2) Diğer endekslerden ayrıştıran noktalar: Daha kapsamlı (6 bölüm, 108 soru) Daha dinamik (gelişmelerin izlenebileceği bir yapı) İlk rapor Şubat 2004’de “Mali Saydamlık İzleme Raporu” olarak yayımlandı İlk rapor bir çok uluslararası ve ülke içindeki çalışmaya referans oldu İkinci rapor Aralık 2004’de yayımlandı

Mali Saydamlık İzleme Endeksi İzlenen Süreç Yerli ve yabancı uzmanların görüşleri ile değerlendirme formu oluşturuldu Altı temel ilke, ve bunların alt bölümleri Konusunda uzman kişiler tarafından değerlendirildi Bürokrasi (Maliye, Hazine, DPT, Sayıştay, YDK) Akademisyenler, STK temsilcileri, ekonomi basını Sonuçlar sayısallaştırıldı 2004 yılı başında ilk defa Türkiye’de mali saydamlık düzeyi tespit edildi 2005 Ağustosta üçüncü defa dolduruldu

Mali Saydamlık İzleme Endeksi (3) Değerlendirmedeki 6 temel ilke: Kamu sektörünün ekonomide sahip olduğu rol ve sorumlulukların açık olması Kamuoyuna bilgi sunma ve raporlama düzeyi Bütçenin hazırlanma ve onaylama sürecindeki açıklık Bütçenin uygulama ve kontrol sürecindeki açıklık Kesin hesapların parlamento tarafından onaylanması ile mali sonuçların dış denetiminde ve değerlendirilmesi sürecinde açıklık Mali istatistiklerin raporlanmasındaki kurumsal bağımsızlık ve güvenilirlik

Mali Saydamlık Endeksi Türkiye Sonuçları Mali Saydamlık İzleme Endeksi Mali Saydamlık Endeksi Türkiye Sonuçları 2005 yılında 44.7 düzeyinde çıkmıştır. 2003’e göre 0.6, 2004’e göre 4.1 puanlık artış görülüyor.

Mali Saydamlık İzleme Endeksi

Mali Saydamlık İzleme Endeksi

Endeks Değerini Olumlu Yönde Etkileyen Gelişmeler Mali Saydamlık İzleme Endeksi Endeks Değerini Olumlu Yönde Etkileyen Gelişmeler Bütçe hazırlama sürecinde makro çerçevenin ve maliye politikası amaçları ile bütçe politikasının açık bir şekilde ortaya konması- (Orta Vadeli Plan ve Orta Vadeli Mali Plan) Kamu Etik Kurulunun oluşturulması ve etik uygulamalar konusunda yeni adımlar

Endeks Değerini Olumsuz Yönde Etkileyen Gelişmeler Mali Saydamlık İzleme Endeksi Endeks Değerini Olumsuz Yönde Etkileyen Gelişmeler Yasalara ilave edilen hükümlerle saydamlığa aykırı düzenlemelere gidilmesi ve bunun yaygınlık kazanması (Bütçe Kanunu, Torba Yasa gibi) Mali tahminlerin, makro projeksiyonların hesaplanmasında kullanılan modellerin, varsayımların ve bunlar üzerinde yapılan değişikliklerin yeterince açık ve elde edilebilir olmaması, Güvenilirlik konusunda sistematik çabaların olmaması

Sonuç 2004 sonuna göre nispi bir iyileşme görülmektedir; Mali Saydamlık İzleme Endeksi Sonuç 2004 sonuna göre nispi bir iyileşme görülmektedir; Ancak 2005 ile 2003 sonuçlarında büyük değişim olmaması dikkat çekicidir Başka ülkelerle karşılaştırıldığında (55-60) hala çok düşük Parlamentodan geçen kanunların tam olarak uygulanamaması Mali Disiplini sağlamak için çıkartılan yasaların yürürlülük tarihlerinin geciktirilmesi Mali saydamlığa ters “Torba Yasa” gibi uygulamaların artması Atılacak her adım algılamaları etkiyecektir: KMYKK ‘nın uygulama süreci büyük önem taşıyor Eski alışkanlıklara dönüş endeksin aşağıya doğru kaymasına neden olacak Mali Saydamlık önemli gündem maddelerinden bir olacaktır: Mali yönetimin güçlenmesi, demokrasinin kalitesinin yükselmesi, mali etkinlik çabaları