VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Microsoft Access Bu program Microsoft program paketinin içerisinde yer alan; çok büyük miktarlardaki verilerin depolanabileceği veritabanı oluşturmamıza.
Advertisements

MS OFFICE Access 2013.
Microsoft Office Word 2010 Bireysel Öğretim Sunumu
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ
Veri Tabanı Tasarlama İlk kuralımız, olabildiğince bilgileri parçalamaktır.
Web Bilgi Girişi Kullanım Rehberi
CEIT-102 Access 2. HAFTA.
Veri ve Veri Yapıları Genel olarak bilgisayarlar.
Örnek Veritabanı Yazılımı: Microsoft Access
Basit Veri Türleri Sayısal Veri Türleri Karakter veri türü
3 Sql Veri Tipleri ve Örnek Veritabanı Tasarımı
SQL SERVER 2008 VERİ TİPLERİ.
İndeksler Sibel SOMYÜREK.
DEĞİŞKENLER VERİ TÜRLERİ ve OPERATÖRLER
Görsel Okur-Yazarlık *
MsAccess Alan Özellikleri.
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ  Birincil Anahtar Türleri  Access Veri Tabanında Bulunan İlişkiler  İlişkileri Tanımlama Bir – Çok İlişkisi Çok –
ALAN ÖZELLİKLERİ.
VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
Veri Yapıları Ve Algoritmalar
Veri Tabanı Veri Tabanı Nedir? Veri tabanı yazılımı Veri tabanı yöneticiliği Veri tabanı yönetim sistem yazılımları Veri tabanı Nerelerde Kullanılmaktadır?
VERİTABANI OLUŞTURMAK
EXCEL DE VERİ TABANI (DATABASE) İŞLEMLERİ
Temel Bilgi Teknolojileri 2
Excel Nedir? Arkadaşlar Excel Bir hesap tablosu (spreadsheet) programıdır.  Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler.
Temel Bilgi Teknolojileri 2
ADRES DEFTERİMDE NELER VAR?. Arkadaşlarınızın, akrabalarınızın ve tanıdığınız diğer kişilerin adresleri, telefon numaraları, e-posta adresleri vb. bilgilerini.
Microsoft Office Access Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN.
ÜNİTE 8 SUNUM PROGRAMLARI
FAYDALI BİLGİSAYAR PROGRAMLARI
Bilgisayarda Ofis Programları
Access’te İlişki Kurma
ADRES DEFTERİM.
VERİTABANI ve YÖNETİMİ
Değişkenler bellekte bulunan verilerdir. Değer tipleri veriyi direk olarak bellek bölgesinden alırken, Referans tipleri başka bir nesneye referans gösterirler.
Ünite 8 sunum programları
Veritabanı Kavramları
Microsoft Office Access
TEMEL NESNE VE TABLO İŞLEMLERİ
INPUTBOX() ile Veri Girişi
VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
Microsoft Office Access
Hafta Rapor Hazırlamak Form aracılığı ile tablolara veri girişi yapıldıktan sonra, ekran çıktısı veya yazıcı çıktısı almak amacı ile rapor hazırlanmaktadır.
HAFTA 6-7.
Microsoft Office Access
Microsoft Office Access
33 CHAPTER TEMEL UYGULAMA YAZILIMLARI. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 3-2 Uygulama Yazılımları Temel Uygulamalar Genel amaçlı.
WORD WORD UYGULAMA.
Libre Office.
Veritabanı Kavramları
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ ENFORMATİK BÖLÜMÜ TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DERSİ.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Veri tabanı Bilgisayar ortamında saklanan düzenli verilerdir. Bilgisayar ve ağ ortamındaki bilginin temel.
VERİTABANI & VERİTABANI YÖNETİMİ. VERİ NEDİR? DAĞINIK BİLGİ KÜMESİDİR. VERİ, ANLAMLI BİR ŞEKİLDE DÜZENLENDİĞİ ZAMAN YARARLI BİLGİ OLUR.
Basic Application Software © 2013 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.Computing Essentials 2013.
Altıncı hafta. Müfredat programı Ödev teslim edenler Mantıksal tasarım ödevini teslim edenler: Belediye Projesi Valilik Projesi Mekan Projesi Konaklama.
Hesaplama, Grafik ve Veri Oluşturma Araçları Microsoft Excel Tanıtımı
ACCESS 2010.
Kullanıcı Kılavuzu Genel Bakış support.ebsco.com.
Access Eğitimi Eğitim İçerikleri Bilgegüç Bilişim Danışmanlık.
ACCESS VERİTABANI OLUŞTURMA
Bilgisayar Uygulamaları II
PİVOT TABLOLAR (Özet Tablolar)
TOPLU POSTALAMA İŞLEMİ İÇİN ETİKET OLUŞTURMA VE YAZDIRMA
Veri Tabanı Temel Kavramlar.
form nedir ? öğrenmenin en kolay yolu bu slaytta... M İ CROSOFT OFF İ CE ACCES FORM nedir ve nas ı l kullan ı l ı r…
1 EXCEL DE VERİ TABANI (DATABASE) İŞLEMLERİ Excel de bir veritabanı oluşturulabilir veya başka programlarda (Access gibi) oluşturulmuş olan Veri Tabanları.
Sunum transkripti:

VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ Yeni Bir Access Veri Tabanı Yaratma Tablo Oluşturma Veri Türleri (DataType Property) Alan Boyutu (FieldSize Property)

Yeni Bir Access Veri Tabanı Yaratma Bir Veri Tabanı yapısını tasarlamak kadar, önemli bir diğer işlemde veri girişlerini yapmaktır. Bir Veri Tabanı yalnızca, içindeki Tabloları verilerle doldurduğunuzda amacına hizmet etmeye başlar. Sorgular, Formlar ve Raporlar ekledikçe kullanımı daha da kolaylaşır. Bir Denetim Panosu ve çeşitli araçlarla özelleştirdiğinizde tam bir Veri Tabanı uygulaması olacaktır. Microsoft Access, Tabloları, Sorguları, Formları, Raporları ve diğer nesneleri yaratırken, bir Veri Tabanı oluşturma ve özelleştirme işinin zor ve sıkıcı kısımlarını, kullanabileceğiniz sihirbazlar sunarak kolaylaştırır ve basitleştirir.

Tablo Oluşturma Bir Veri Tabanında diğer nesneleri oluşturulmadan önce Tablo oluşturmak gerekir. Microsoft Access bir Tablo oluşturmak için çeşitli seçenekler sunar. Bu seçenekler arasından, bir Tabloyu yapısal tüm ayrıntılarıyla oluşturmak için “Tasarım Görünümü” kullanılabilir.

Tablo Oluşturma Tasarım Görünümünde Tablo hazırlarken, Tablonun başlıklarını oluşturacak her bir alanın, “Alan Adı”nı, “Veri Türü”nü ve “Alan Özellikleri”ni ayrı ayrı belirlemek gerekir.

Veri Türleri (DataType Property) AÇIKLAMA BOYUT Metin Varsayılan Veri Türüdür. Metin veya metin/sayı birleşimleri, hesaplama gerektirmeyen sayılar için kullanılabilen değerleri temsil eder. Örneğin; Telefon numaraları. En çok 255 karakter uzunluğunda veya Alan Boyutu özelliğinin belirlediği uzunluktadır. Not Uzun metin veya metin/sayı birleşimleri için kullanılan bir türdür. En çok 65.535 karakter. Sayı Matematiksel hesaplamalarda kullanılan sayısal verilerdir. 1, 2, 4 veya 8 bayt Tarih/Saat 100 ile 9999 arasındaki yıllar için tarih ve saat değerlerini tutar. 8 bayt. Para Birimi Para birimi değerleri ve bir ila dört ondalık alanı bulunan verilerle ilgili matematiksel hesaplamalarda kullanılan sayısal verileri temsil eder. Ondalık ayracın sol tarafında en çok 15 basamak, sağ tarafında ise en çok 4 basamak kullanılır. Otomatik Sayı Tabloya yeni bir kayıt eklendiğinde Microsoft Access tarafından atanan özgün bir ardışık (1'er arttırılan) sayı veya rasgele bir sayı türüdür. Otomatik Sayı alanları güncellenemez. 4 bayt

Veri Türleri (DataType Property) AÇIKLAMA BOYUT Evet/Hayır Evet ve Hayır değerleri ile iki değerden yalnızca birini içeren alanlar için kullanılır. (Evet/Hayır, Doğru/Yanlış veya Açık/Kapalı). 1 bit. OLE Nesnesi Bir Microsoft Access tablosuna bağlantılandırılmış veya katıştırılmış bir nesne için kullanılan türdür. Örneğin; Microsoft Excel elektronik tablosu, Microsoft Word belgesi, grafikler veya sesler. En çok 1 GigaBayt (Kullanılabilir disk alanıyla sınırlı) Köprü Metin olarak saklanan ve Internet adresi olarak kullanılan metin veya metin/sayı birleşimleri temsil eder. Bir Köprü veri türünün içerdiği üç alandan her birinde en çok 2048 karakter bulunabilir. Arama Sihirbazı Bir liste kutusu veya birleşik giriş kutusu kullanarak başka bir tablodan veya değer listesinden bir değer seçmenizi sağlayan bir alan oluşturur. Aramayı gerçekleştirmek için kullanılan birincil anahtar alanı ile aynı boyuttadır. Bu değer genellikle 4 bayttır. Bir alanının “Veri Türü” özelliğini yalnızca, Tablo Tasarım Görünümünde görüntülendiğinde ayarlayabilirsiniz. Bir Tabloya veri girdikten sonra bir alanın Veri Türünü değiştirirseniz, tabloyu kaydederken veri dönüştürme işlemi oldukça uzun zaman alır. Bir alandaki Veri Türü, değiştirilmiş bir DataType özellik ayarıyla çakışıyorsa, bazı verileriniz kaybolabilir.

Alan Boyutu (FieldSize Property) Alan Boyutu özelliğini, bir Alan içerisinde depolanan veri için en fazla Alan Boyutu ayarını; Metin, Sayı veya Otomatik Sayı veri türüne ayarlamak için kullanabilirsiniz. Ayar FieldSize özelliği Metin Veri Türüne ayarlanmışsa, 0 ile 255 arasında bir Alan Boyutu değerini girebilirsiniz. Varsayılan değer 50'dir. FieldSize özelliği Otomatik Sayı'ya ayarlanmışsa, Alan Boyutu değeri Uzun Tamsayı veya Yineleme Kimliği'ne ayarlanabilir. Globally Unique Identifier (GUID): Bir Access veritabanında yineleme için bir benzersiz tanımlayıcı oluşturmak için kullanılan 16 baytlık bir alandır. Bir Access veritabanında GUID'lere Yineleme Kimliği adı verilir.

Alan Boyutu (FieldSize Property) FieldSize özelliği Sayı Veri Türüne ayarlanmış ise, Alan Boyutu özellik ayarları ve değerleri arasındaki ilişki aşağıdaki biçimdedir. AYAR AÇIKLAMA ONDALIK DUYARLIK DEPOLAMA BOYUTU Bayt 0 ile 255 arasındaki Tam Sayıları depolar. Yok 1 bayt Ondalık (Decimal) –10^28–1 ile 10^28–1 arasındaki Ondalık Sayıları depolar. 28 12 bayt Tamsayı –32,768 ile 32,767 arasındaki Tam Sayıları depolar. 2 bayt Uzun Tamsayı –2,147,483,648 ile 2,147,483,647 4 bayt Tek (Single) Negatif değerler için; –3.402823E38 ile –1.401298E–45  Pozitif değerler için; 1.401298E–45 ile 3.402823E38 7 Çift (Double) –1.79769313486231E308 ile –4.94065645841247E–324  Pozitif değerler için;   4.94065645841247E–324 ile  1.79769313486231E308 arasındaki sayıları depolar. 15 8 bayt Yineleme Kimliği Genel benzersiz tanımlayıcı (GUID) 16 bayt