1 T.C. Yükseköğretim Kurulu “ DİPLOMA EKİ ve TANINMA” 01 Mart 2013, İSTANBUL TEKNİK Üniversitesi, İSTANBUL Prof. Dr. Süheyda ATALAY.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Kredi Toplama ve Transfer Sistemi (AKTS) Bilgilendirme Toplantisi HOŞGELDİNİZ.
Advertisements

1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
BOLOGNA SÜRECİ - DİPLOMA EKİ- DE ATILIM ÜNİVERSİTESİ.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu “ TANINMA, DİPLOMA EKİ-AKTS, UYGULAMALARI” 15 Haziran 2011, GALATASARAY Üniversitesi, İSTANBUL Prof. Dr. Süheyda ATALAY.
T.C. Yükseköğretim Kurulu
Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS)
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
Bilkent Üniversitesi Bölüm Müfredatları Yerine Ders Alma Kuralları -
BOLOGNA SÜRECCİNİN TÜKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ
Avrupa Kredi Toplama ve Transfer Sistemi (AKTS)
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIMI PROJESİ Balıkesir Üniversitesi Ziyareti Mayıs 2009 Prof. Dr. Süheyda Atalay Prof. Dr.
27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
Bologna Süreci Nedir? Avrupa'da ortak, karşılaştırılabilir, rekabetçi ve şeffaf bir yükseköğretim yaratmak fikrinden gelişmiştir. Bologna Süreci'nin belirlediği.
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Lİsansüstü Yönetmelİğİne İntİbakta Boğazİçİ Ünİversİtesİ UygulamalarI
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Farabi Değişim Programı
BOLOGNA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ ( ) MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
DERS SEÇME VE KREDİ ÜST SINIRLARI
BOLOGNA UZMANLARI TOPLANTISI 07 Temmuz KAPSAM  Akademik Tanıma  Tanıma Araçları  Hayatboyu Öğrenme  Sorunlar  Yapılması Önerilenler.
European Credit Transfer System (ECTS)
Ardahan ÜNİVERSİTESİ Yaz Okulu YÖNETMELİĞİ
LLP / Erasmus Bilgi Paylaşım Toplantısı Meslek Yüksek Okulu Yrd.Doç.Dr. Çetin GENÇER AB Uluslararası İlişkiler ve Erasmus Kurumsal Koordinatörü.
2011 – 2012 Erasmus Staj Hareketliliği Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi1.
European Credit Transfer System ECTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi)
Erasmus Hareketliliği
ERASMUS ÖĞRENİM&STAJ HAREKETLİLİĞİ “TANINMA” DEĞERLENDİRME TOPLANTISI Uluslararası İlişkiler ve AB Birimi Tuba Alkanat Akman 9 Haziran 2010.
Farabi Değişim Programı Tanıtım Doç. Dr. Esra UZER ÇELİK İKÇÜ Farabi Koordinatörü.
ERASMUS TANINMA TOPLANTISI Okt.Tuba A. AKMAN Okt.Ceyda POLATEL Okt.Fatma DEMİRCİ.
Erasmus Hareketliliği Dönemi Gelen-Giden Öğrenci Doç. Dr. Sevinç HATİPOĞLU İstanbul Üniversitesi Erasmus Kurum Koordinatörü
Diploma Eki (DE) Diploma Supplement (DS)
AKTS/DE ve TANINMA ÇALIŞTAYI -HEDEFLENEN ÖĞRENME ÇIKTILARI- Naci CANGÜL Çalıştaylara katılanlar; Program çıktıları, ders amaç ve hedefleri, öğrenme çıktıları,
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na Finansal.
1 MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YILI ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ TANITIM TOPLANTISI DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ 04 OCAK 2011 MEHMET.
Koordinatörler Toplantısı - 29 Kasım 2007 Yerleştirme (Staj) Hareketliliği Yrd.Doç.Dr.Sevinç HATİPOĞLU Erasmus Öğrenci Sorumlusu
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Kasım 2006 Fırat Üniversitesi, Elazığ Nezih Güven- Bologna Rehberi.
Hayat Boyu Öğrenme –LLP (Lifelong Learning Programme) ERASMUS PROGRAMI Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları DEÜ Mühendislik Fakültesi 2011/2012.
Erasmus Koordinatörler Toplantısı Doktora Salonu
Tanınma. Erasmus Öğrencisinin gitmeden önce yapması gerekenler – “Öğrenim sözleşmesi/anlaşması” (Learning Agreement) DİKKAT: Öğrenim Sözleşmesi karşı.
Öğrenci İş Yüküne Dayalı AKTS Kredisi Hesaplama. Giriş Üniversitemiz senatosunun 3 Mayıs 2013 tarihinde aldığı karar gereği eğitim öğretim yılından.
BOLOGNA SÜRECİ 01 Temmuz 2011 – Giresun. BOLOGNA SÜRECİ - TARİHÇE  25 Mayıs 1998: Sarbonne Ortak Deklerasyonu  19 Haziran 1999: Bologna Deklarasyonu.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ DERS SEÇME (İNTERAKTİF KAYIT YENİLEME) DÖKÜMANI
Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği. Sınavlar: Bir dersin yarıyıl sonu veya yılsonu sınavına girebilmeniz için; a) O derse kaydınızı yaptırmış olmanız,
KOORDİNATÖRLER TOPLANTISI (no:2) ECZACILIK FAKÜLTESİ.
ERASMUS DEĞİŞİM PROGRAMI İLE GİDEN ÖĞRENCİLER İÇİN TANINMA KURALLARI.
ERASMUS+ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ “TANINMA” Okt. Tuba ALKANAT AKMAN 25/05/2016.
Muğla Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI 28 Nisan 2010 Muğla.
Öğrenim Hareketliliği -Giden Öğrenciler -Gelen Öğrenciler
ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ
ERASMUS HAZIRLIK VE DESTEK PROGRAMI MART 2017
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
AKTS Hesaplaması.
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ DERS SEÇME (İNTERAKTİF KAYIT YENİLEME) DÖKÜMANI
Giyim Üretim Teknolojisi Programı
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
Erasmus Koordinatörleri Bilgilendirme Toplantısı
Mesleki Yeterlilik Kurumu Nedir?
“TANINMA , DİPLOMA EKİ-AKTS, UYGULAMALARI”
T.C. Yükseköğretim Kurulu
MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI ARASINDA
Evet (60 AKTS GAB NO 2,50 tamamlandı mı ?) Evet Evet
ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE
Sunum transkripti:

1 T.C. Yükseköğretim Kurulu “ DİPLOMA EKİ ve TANINMA” 01 Mart 2013, İSTANBUL TEKNİK Üniversitesi, İSTANBUL Prof. Dr. Süheyda ATALAY

TANIMA ARAÇLARI DE ve TANINMA: ARAÇLAR  AVRUPA KREDİ TRANSFER SİSTEMİ (AKTS,ECTS) kredisinin yükseköğretim kurumlarında doğru kullanımı.  DİPLOMA EKİ (DE, DS):  Hem derece hareketliliği  Hem de kredi hareketliliği  EUROPASS Becerilerin ve yeterliliklerin şeffaflığı için çerçeve belge

3 KREDİ HAREKETLİLİĞİ  Yurt dışındaki başka bir eğitim kurumunda alınan eğitimin (gerek kredilerinin gerekse alınan notlarının tanınarak) kendi kurumunda (birbirine yakın) bir öğrenim süresi ile yer değiştirilmesidir.  Öğrenme çıktıları temel alınarak gerçekleştirilir.  Ve bu durumda tanınmanın anlamı, belirlenen öğrenme çıktılarına ulaşmak için başka bir kurumda kazanılan kredilerin sayısının kendi kurumunda bu öğrenme çıktılarını kazandırmak için tahsis edilen kredilerin sayısı ile yer değiştirilmesidir. DE ve TANINMA : HAREKETLİLİK

4  Diploma Eki’nin hangi bölümlerinde tanınmayı yansıtırız? 4.3 Programme details (transcript bölümü) 6.1 Additional information DE ve TANINMA

AKTS NotuNotun tanımı A Başarılı B Başarılı C Başarılı D Başarılı E Başarılı FXBaşarısız F B aşarısız Başarısız öğrencilere FX veya F notu verilir. “ FX ” notu, başarısız olan ancak eksiklerini tamamla yarak daha yüksek bir not alabilecek öğrencilere verilir. Böyle bir ayırım, bazı kurumlarda, başarılı olmayan bazı öğrencilerin daha sonra alacakları dersleri belirlemede de yardımcı olmaktadır. DE ve TANINMA: AKTS NOTLANDIRMA SİSTEMİ ECTS GRADING SCALE

TANINMA ECTS Users’ Guide Kredilerin tanınmasında esnek bir yaklaşım kullanılması; Kısaca; “Perfect Equivalence” (Mükemmel Eşdeğerlik) yerine “Fair Recognition” (Kabul Edilebilir Tanınma) belirtilmektedir.

DE ve T ANINMA  Doğrudan Yerleştirme şeklinde tanıma Bazı kurumlar başka kurumda alınan dersleri hiçbir dönüştürme yapmaksızın olduğu gibi kendi sistemlerindeki transcript ve Diploma Eki’ne yerleştirmektedir.  Karşılık Gelen Dersler şeklinde yerleştirerek tanıma Bazı kurumlar ise başka kurumda alınan dersleri “Öğrenme Çıktıları” itibariyle karşılaştırılabilir ve uyumlu olan kendi sistemlerindeki ders ve kredilere dönüştürerek tanımaktadır. Diploma Eki’nde bu derslerin başka bir kurumda alındığı belirtilmektedir

 Kendi kurumunda alacağı derslerin toplam kredisi: 30 AKTS  Derslerin hepsi 5. yarıyıl dersi  Yurtdışında alınan derslerin toplam kredisi: 30 AKTS  Öğrenci bütün derslerden başarılı olarak dönüyor.

CodeCourseECTS 312Heterojen Katalitik Reaktörler3 307Enstrumental Analiz5 345Reaksiyon Mühendisliği5 306 Süreç Güvenliği ve Zararların Önlenmesi 6 301Isı Aktarım Süreçleri6 386Tasarım İlkeleri5 30 HOME CodeCourseECTSGrade ERS 7327Catalisi Industriale5A ERS 7356Analisis Instrumental5A ERS 7423Reactores Quimicos5B ERS 7422 Seguridad e Higiene Industrial 5C ERS 7387Transmision de Calor5B ERS 7420Projektos5D 30 HOST

DİPLOMA EKİ Semester 5 CodeCourseECTSGrade ERS 7327Catalisi Industriale5AA ERS 7356Analisis Instrumental5AA ERS 7423Reactores Quimicos5BA ERS 7422 Seguridad e Higiene Industrial 5BB ERS 7387Transmision de Calor5BA ERS 7420Projektos5CB 30

 Kendi kurumunda alacağı derslerin toplam kredisi: 30 AKTS  Derslerin hepsi 5. yarıyıl dersi  Yurtdışında alınan derslerin toplam kredisi: 30 AKTS  Öğrenci bazı derslerinden başarılı olarak dönüyor.

CodeCourseECTS 312Heterojen Katalitik Reaktörler3 307Enstrumental Analiz5 345Reaksiyon Mühendisliği5 306 Süreç Güvenliği ve Zararlıların Önlenmesi 6 301Isı Aktarım Süreçleri6 386Tasarım İlkeleri5 30 HOME CodeCourseECTSGrade ERS 7327Catalisi Industriale5A ERS 7356Analisis Instrumental5A ERS 7423Reactores Quimicos5B ERS 7422 Seguridad e Higiene Industrial 5F ERS 7387Transmision de Calor5FX ERS 7420Projektos5F 15 HOST

DİPLOMA EKİ Semester 5 CodeCourseECTSGrade ERS 7327Catalisi Industriale5AA ERS 7356Analisis Instrumental5AA ERS 7423Reactores Quimicos5BA 306 Süreç Güvenliği ve Zararların Önlenmesi 6FD 301Isı Aktarım Süreçleri6DC 386Tasarım İlkeleri5FD 15

 Regular bir öğrenci değil  Alması gereken dersleri farklı yarıyıllara ait  Öğrenci 5.yarıyıl öğrencisi ama 3.yarıyıldan 3 tane dersi var  Öğrenci bütün derslerden başarılı olarak dönüyor.

CodeCourseECTS 312Heterojen Katalitik Reaktörler3 307Enstrumental Analiz5 345Reaksiyon Mühendisliği5 306 Süreç Güvenliği ve Zararların Önlenmesi 6 209Kütle Aktarımı6 211Ekonomi3 213Kimya Mühendisliği Laboratuvarı3 31 HOME CodeCourseECTSGrade ERS 7327Catalisi Industriale5A ERS 7356Analisis Instrumental5B ERS 7423Reactores Quimicos5B ERS 7422 Seguridad e Higiene Industrial 5D ERS 7378 Fundamentos de Operaciones 5E ERS 7417 Economia y Organizacion Industrial 5E ERS 7327 Experimentacion en Ingenieria Quimical 5E 35 HOST

DİPLOMA EKİ Semester 3 CodeCourseECTSGrade ERS 7378 Fundamentos de Operaciones 5CC ERS 7417 Economia y Organizacion Industrial 5CC ERS 7327 Experimentacion en Ingenieria Quimical 5CC CodeCourseECTSGrade ERS 7327 Catalisi Industriale5AA ERS 7356 Analisis Instrumental5BA ERS 7423 Reactores Quimicos5BA ERS 7422 Seguridad e Higiene Industrial 5CB Semester 5

 Regular bir öğrenci değil  Alması gereken dersleri farklı yarıyıllara ait  Öğrenci 5.yarıyıl öğrencisi ama 3.yarıyıldan 3 tane dersi var  Öğrenci bazı derslerinden başarılı olarak dönüyor.

CodeCourseECTS 312Heterojen Katalitik Reaktörler3 307Enstrumental Analiz5 345Reaksiyon Mühendisliği5 306 Süreç Güvenliği ve Zararların Önlenmesi 6 209Kütle Aktarımı6 211Ekonomi3 213Kimya Mühendisliği Laboratuvarı3 31 HOME CodeCourseECTSGrade ERS 7327Catalisi Industriale5A ERS 7356Analisis Instrumental5B ERS 7423Reactores Quimicos5B ERS 7422 Seguridad e Higiene Industrial 5D ERS 7378 Fundamentos de Operaciones 5F ERS 7417 Economia y Organizacion Industrial 5F ERS 7327 Experimentacion en Ingenieria Quimical 5F 35 HOST

DİPLOMA EKİ Semester 3 CodeCourseECTSGrade 209Kütle Aktarımı6FD 211Ekonomi3FD 213 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı 3FD CodeCourseECTSGrade ERS 7327 Catalisi Industriale5AA ERS 7356 Analisis Instrumental5BA ERS 7423 Reactores Quimicos5BA ERS 7422 Seguridad e Higiene Industrial 5CB Semester 5

 Regular bir öğrenci değil  Alması gereken dersleri farklı yarıyıllara ait  Öğrenci 5.yarıyıl öğrencisi ama 3.yarıyıldan 3 tane dersi var  Öğrenci bütün derslerden başarılı olarak dönüyor.

CodeCourseECTS 312Heterojen Katalitik Reaktörler3 307Enstrumental Analiz5 345Reaksiyon Mühendisliği5 306 Süreç Güvenliği ve Zararların Önlenmesi 6 209Kütle Aktarımı6 211Ekonomi3 215Su Kimyası ve Teknolojisi5 33 HOME CodeCourseECTSGrade ERS 7327Catalisi Industriale5A ERS 7356Analisis Instrumental5B ERS 7423Reactores Quimicos5B ERS 7422 Seguridad e Higiene Industrial 5D ERS 7378 Fundamentos de Operaciones 5E ERS 7417 Economia y Organizacion Industrial 5E ERS 7403 Technologias Limpias y Recurcos Renovables 2E 32 HOST

DİPLOMA EKİ Öğrencinin yurtdışında aldığı ve başarılı olduğu derslerin kredi toplamı burada karşılık gelen derslerin kredilerinin toplamından küçükse?

Yurt dışında alınan derslerin toplam kredisinin, öğrencinin kendi kurumunda alması gereken dersleri ile yer değiştirmesi durumunda mezuniyette kredi eksiği kalabilir. Kredinin tamamlanması için:  Kredi eksiği kadar seçmeli ders(ler) alınır.  Yurt dışında veya yurt içinde hangi tarafta dersin kredisi yüksekse o dikkate alınır.

 Resim, müzik, yabancı dil gibi dersler  Öğrencinin kendi programında karşılığı yok.  Transcript (4.3 bölümü) bölümünün en altında gösterilir.  Veya 4.5 bölümünde gösterilir.  Bu dersler genel not ortalamasına katılmaz.

 Akademik tanınmada karşılaşılan diğer bir problem de başka kurumda alınan eğitime ait notlar karşı kurumdan AKTS Notlandırma Sistemi’ne (ECTS Grading Scale ) göre gönderilmemektedir. Bu durumda öğrencisini gönderen kurum gelen notları AKTS notlarına çevirme konusunda bireysel çözümler üretmeye zorlanmaktadır.

 Yurt dışında alınan ve başarılı olunan 1 ders  Burada 2 ders Transcript’te buradaki 2 ders silinir, onun yerine yurt dışında alınanaders gösterilir. Diploma Eki’nde de aynı şekilde tanınır.  Yurt dışında alınan ve başarılı olunan 2 ders  Burada 1 ders Transcript’te buradaki 1 ders silinir, onun yerine yurt dışında alınana2 ders gösterilir. Diploma Eki’nde de aynı şekilde tanınır.

Yurt dışında alınan bazı dersler başarısız ise  Transcript’te başarısız kalan derslerin buradaki karşılıkları gösterilir.  Bu dersler değişim sonrası burada alınır.  Başarısız olunan dersler genel not ortalamasına katılır.

AKTS NotlarıÜniversitedeki Not Karşılığı AAA BBA CBB DCB ECC FXDC FFD

İlginiz İçin Teşekkür Ederim…