TÜBİTAK BİLİM PROJELERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Proje Dersi Konu Seçme Geçici Plan.
Advertisements

T.C KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencileri İçin Akış Şeması Tuşları Kullanarak akışı takip.
Erhan AKKAŞ Araştırma Görevlisi
Makale İnceleme Soruları
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Öğretimde Kullanılan Teknikler (3)
FAKÜLTE/BÖLÜM/ YÜKSEKOKUL ADI STRATEJİK PLANLAMA SUNUMU Not:Süreçler değişebilir…
HOŞ GELDİNİZ.
Ö Ğ R E T İ M Ü Y E S İ Y E T İ Ş T İ R M E P R O G R A M I (Ö Y P ) Ö Z E T Ş E M A S I • Şemada, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) ile ilgili aşamalar.
JAPONYADA EĞİTİM SİSTEMİ
Konu: Ordu İli Genelindeki Anaokulları, İlkokullar, Ortaokullar ve Ortaöğretim Okulları arası “Bir Kitap da Sen Anlat” yarışması. Amaç: Türk Milli Eğitiminin.
SOSYAL BİLİMLERDE PROJE HAZIRLAMA YÖNTEMLERİ
Bitirme Çalışması Çevre Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel ARDALI
Duran Uygur
Lisansüstü Öğrenim ve Akademik Kariyer Üzerine
PROJEYE DAYALI FEN DERSİ Proje tabanlı öğrenme yöntemi, öğrencilere problem çözmeyi, karar vermeyi ve araştırmayı öğretir. Ayrıca öğrencilere belirlenen.
ALAN SEÇİMİ SEMİNERİ.
İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK ve FEN BİLİMLERİ
İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK
ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler.
2010-ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi. 1.AŞAMA: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2.AŞAMA: Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)
Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Proje Ekibi
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
BİLİM ADAMI OLMAK İSTERMİSİNİZ?
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
SDÜ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İMALAT MÜHENDİSLİĞİ
ALACA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ EĞİTİMDE YENİ YÖNELİMLER Prof. Dr. Özcan DEMİREL 27 Kasım – 1 Aralık 2006 Mersin.
BİDEB Fonlarının genel tanıtımı
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
FEN EĞİTİMİNDE PROJE ÇALIŞMASI Koç Özel Lisesi Biyoloji Öğretmeni
DERS: Sosyal Bilgiler ÜNTE: Uzaktaki Arkadaşlarım SINIF: 4/A
Yerleştirme Sistemindeki
45. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI 2014
ÖDEV-BAŞARI Sevgili Öğrenciler;Ödevin eğitim hayatınızda çok önemlidir. Ödevin amaçları şunlardır Derse hazırlıklı gelmek Derste öğrenilen konuları pekiştirmek.
YÜKSEL İLHAN ALANYALI MTAL
Bilim İnsanı Olmak İster misiniz ?
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
EPİDEMİYOLOJİK ARAŞTIRMA PLANLANMASI
T.C ADANA VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TÜBİTAK PROJELERİ
Kazanım 6 Yaptığı çalışmalarda yararlandığı kaynakları gösterir.
47. TÜBİTAK ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMA SÜRECİ
GAZ İ PA Ş A ORTAOKULU.  Milli Eğitim Bakanlığının Tebliğler Dergisinde yayınladığı genelgeye göre Yeni SBS Sistemiyle sadece 8. sınıflar sınava girecek.
SDÜ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İMALAT MÜHENDİSLİĞİ
TÜBİTAK 47. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ PROJE YARIŞMASI
PROJELER-1 Öğrencilerin istedikleri bir konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, yeni bilgilere ulaşma ve sonuç çıkarma amacıyla öğretmen rehberliğinde.
SBS Artık Tek Sınav! Yeni SBS Neler Getiriyor? TOK İ MEHMET AK İ F ERSOY OKULU.
Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ
PROJE GELİŞTİRME VE DEĞERLENDİRME
AZDAVAY ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ VE SON DEĞİŞİKLİKLER
İÇ SINAVI.
Nicel araştırma sürecinin aşamaları
Proje Oluşturma ve Yönetimi
ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SİSTEMİ
MEZUNİYET TEZİ AKIŞ ŞEMASI
BATMAN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Görev 2 7 Aralık a kadar Görev 2’i tamamlayıp ye göndermeniz gerekiyor. İkinci görev 30 puan Şablonda Görev 2 ’de belirtilen.
SİMAV İBNİ SİNA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘U’
ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMA SÜRECİNİN TANITIMI
Literatür Taraması.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
Görev 12.
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
SUNUM BAŞLIĞI (Proje Adı)
Sunum transkripti:

TÜBİTAK BİLİM PROJELERİ

TÜBİTAK BİLİM PROJELERİ Öğrencileri araştırmaya yöneltmek, çevrelerinde meydana gelen problemlere karşı duyarlılıklarını artırmak, araştırma bilinci kazandırmak, teşvik etmek ve bu konularda kabiliyetli olan öğrencileri saptamak amacıyla yapılan bilimsel çalışmalardır.

Bilim projeleri 7 farklı branşta düzenlenmektedir. Bunlar Bilgisayar, Biyoloji, Matematik, Fizik, Kimya , Sosyoloji ve Yer bilimleri dir. www.tubitak.gov.tr

a) Proje yapacak öğrenci seçimi Proje çalışacak öğrenciyi seçerken öncelikle proje yaptığı branşla ilgili temel bilgiye sahip öğrenciler seçilmelidir. Genellikle lise 1 ve 2 talebeleri tercih edilmelidir. Bununla beraber öğrencilerin gerçekten iyi bir araştırmacı ruha sahip olması, zorluklarla savaşan bir yapıya sahip olması, sosyal ilişkilerinin iyi olması, derdini düzgün bir dille anlatabilir olması,hırslı bir kişiliğinin ve karizmatik görünüşünün bulunması da proje sunumunda başarıya ulaşmada en önemli faktörlerdir.

b) Proje konusunun seçimi Öğrenci ve öğretmen açısından düşünüldüğünde aslında çevrelerini hep sorgulayıcı bir gözle bakan kişilerin konu bulmaları hiçte zor değildir. Çalışılacak konu öğretmen tarafından tavsiye edilebileceği gibi öğrenci tarafından da önerilebilir.

okunması ve bilimsel seminerlere katılmak da önemli faktörlerdir. Üniversite kütüphanelerinde bulunan lisans tezleri, master tezleri ve doktora tezleri proje olarak yapılabileceği gibi,daha önce yapılmış bir konu değişik yönden çalışılarak da proje olabilir. Konu bulmada çeşitli bilimsel dergilerin; ( Bilim ve Teknik, Ekoloji, Fountain, Sızıntı, Scientist, Focus vs) okunması ve bilimsel seminerlere katılmak da önemli faktörlerdir.

Örnek proje konuları: Topraksız tarım tekniğiyle domates yetiştirilmesi Termik santral küllerinin bitki yetiştirmede kullanılması Asit yağmurlarının çeşitli bitkiler üzerindeki etkisinin araştırılması Likenlerin antimikrobiyal özelliklerinin araştırılması Haliç çamurundan tuğla yapılması. Gazete atıklarında kültür mantarı yetiştirilmesi. NOT : TÜBİTAK tarafından hazırlanan örnek proje kitabından detaylı bilgiler elde edilebilir.

c) Proje raporunun hazırlanması Projenin amacı: Kısaca projeyi niçin yaptığınızı yazacaksınız. Giriş: Bu kısımda sizin çalıştığınız konuyla ilgili daha önce yapılmış çalışmaları ve sonuçlarını vermek gerekiyor. Bir tür literatür özetlerini yazıp konunuzu tanıtacaksınız. Materyal ve Metod: Çalışmanızı nasıl yaptınız, hangi tekniği ve materyalleri kullandınız bunları en ince ayrıntısına kadar anlatıyorsunuz. Sonuç ve tartışma: Çalışmanızın sonuçlarını grafikler, tablolar, şekiller ve resimler kullanarak yazıp bu sonuçların bu şekilde çıkış sebeplerini ve daha önceki çalışmalarda elde edilen sonuçlardan farklılıklarını yazacaksınız. Kaynakça: Projeyi hazırlarken hangi kaynaklardan faydalandığınızın detayını yazacaksınız. Teşekkür: Bu kısımdada çalışmalar esnasında yardımcı olan kişi , kurum veya kuruluşlara teşekkür yazısı yazacaksınız

e) Proje konularının sunumu Gönderilen projeler TÜBİTAK tarafından oluşturulan bir jüri tarafından değerlendirilir eğer projeniz başarılı bulunursa sunum için çağrılır.Size (150 X 100 cm ) bir pano verilerek projenin burada sergilenmesi istenir. Projenin başarılı olmasında sergi ve standın güzelliği çok önemlidir. Sergi esnasında jüri üyeleri stantları gezer ve sizlere soru sorup gerekli notlarını alır. Daha sonra jüri üyeleri bir odaya sizi davet ederler ve her jüri üyesi projenin bir bölümünü ele alacak şekilde size projenizle ilgili sorular sorarlar ve aldıkları cevaplara göre bir değerlendirme yaparlar.

f ) Ödüllendirme Her branş için TÜBİTAK birinci , ikinci, üçüncü olan projeleri tespit eder ; projeyi yapan kişiye ve danışman öğretmene maddi bir ödül verilir. Biyolojide ayrıca Dünya çevre yarışmasına katılacak bir projede seçilir ve Türkiye yi temsilen yurt dışında yapılacak olimpiyata gönderir. Projelerde ilk üç dereceye giren öğrencilere ÖSS de ek puan veriliyor.