İNSAN KAYNAKLARI SAĞLAMA VE SEÇME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Organizasyon İlkeleri ve Uygulaması Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ
Advertisements

PERSONELİN SEÇİM SÜRECİ VE İŞLEMLERİ
İŞ DEĞERLEME İş Değerleme: Bir iş yerinde mevcut işler arasındaki değer farklılıklarını ortaya çıkaran bir karşılaştırma yöntemidir. Böylece işlerin önem.
| Dış Kaynak Uzmanı. Misyonumuz : Dış Ticaret ve Lojistik Sektörlerinin tüm alanlarındaki hizmetlerimizle sağladığımız güvenirlilik ve yüksek iş ahlakımız.
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
Personel Bulma ve Seçme
İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI
PERSONEL TEMİN VE SEÇİMİ
İNSAN KAYNAKLARI TEMİN VE SEÇİMİ
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
KADINLARIN VE KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ HİBE PROGRAMI GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TOPLUM PROJESİ STRONG WOMEN STRONG SOCIETY PROJECT TR2009/ /69.
Ø Eğitim süreci içersinde öğretim ve yönetim etkinliklerine paralel olarak, öğrencinin eğitimöğretim etkinliklerinden üst düzeyde yararlanmasını sağlamak.
İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI
DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMA PROGRAMI (DOSAP)
ERK İSG&İK – –
Yeni alınan deneyimsiz personelin yetiştirilmesi veya
4. Personel Bulma ve/veya Personel Seçme
HİZMET İÇİ EĞİTİM. Hizmet İçi Eğitimin Amaçları Verimliliği yükseltme Performans artırma yoluyla – Motivasyonu sağlama Örgüt içinden eleman sağlama fırsatı.
Doç.Dr. İnayet Pehlivan AYDIN
İŞKUR DESTEKLİ BİREYSEL EMEKLİLİK ARACISI EĞİTİM PROJESİ
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
1 5. Bölüm İnsan Kaynakları Yönetiminin Teknik Kapsamı-2.
HALKLA İLİŞKİLER Yrd. Doç. Dr. Hakan KİRACI.
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
19 İKY işlevleri.
Bölüm 5 Satış Süreci.
Koordinatörler Toplantısı - 29 Kasım 2007 Yerleştirme (Staj) Hareketliliği Yrd.Doç.Dr.Sevinç HATİPOĞLU Erasmus Öğrenci Sorumlusu
KARİYER YÖNETİMİ RAQİF QASIMOV.
Aday Araştırma Bulma ve İşgören Seçimi
Pazarlama Kanalları ve Dağıtım Politikaları
ALMANYA‘DA YAŞAMAK ALMANYA‘DA İŞ DÜNYASI. Meslek Eğitimi Almanya'da meslek, genelde çıraklık eğitimi yoluyla öğrenilir. Okulunu bitiren veya okul çağını.
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
İnsan Kaynakları Planlaması ve İşgören Seçimi
İş Analizi ve İş Dizaynı
İşletmeye Giriş Konu 6: İşletmelerde İnsan Kaynakları Faaliyetleri-I
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜRLÜĞÜ İnsan Kaynakları Müdürlüğü 1 KARİYER İMKANI ÇALIŞAN BİLGİLERİ STAJ BAŞVURUSU SOSYAL İMKANLAR AÇIK.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
BÖLÜM 5 İşgören Değerlendirme ve Seçme Yöntemleri.
BÖLÜM 3 İş Analizi. BÖLÜM 3 İş Analizi E/Ö psikolojisinin bir örgütün insan kaynaklarına Personel Psikolojisi E/Ö psikolojisinin bir örgütün insan.
Personel Bulma ve Secme
Pazarlama Kanalları ve Dağıtım Politikaları
İNSAN KAYNAKLARI İŞLEVİNİN TANIMI VE AMAÇLARI
İnsan Kaynakları Yönetimi
KA1- YETIŞKIN EĞITIMI PERSONELININ ÖĞRENME HAREKETLILIĞI KA2-YENILIK VE İYI UYGULAMALARıN DEĞIŞIMI IÇIN İŞBIRLIĞI.
Örgütsel Kariyer Planlaması
PERFORMANS DEĞERLENDİRME GÖRÜŞMELERİ VE GERİBİLDİRİM
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
KARİYER GELİŞTİRME.
İŞGÖREN BULMA Örgütler organizasyondaki çeşitli işleri iyi anlarlarsa o pozisyonu dolduracak kaliteli çalışanları daha kolay bulabileceklerdir. Kapsamlı.
İnsan Kaynağını Bulma ve Seçme Seçim Süreci ve Teknikleri Nitelikli İnsan Yerleştirme Hazırlayanlar Ömer ÇÖR.
SAĞLIK İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ ADANA MYO Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY.
BAŞVURU SAĞLAMA VE SEÇME
Bölüm XI Sağlık İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi
İNSAN KAYNAKLARI SAĞLAMA VE SEÇME
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ ADANA MYO Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY.
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
1. İnsan kaynakları yönetimine giriş
6.2. Personel Sağlığı ve İş Güvenliği
HİZMET İÇİ EĞİTİM.
Havacılıkta İnsan Kaynakları Giriş ve Genel Tanıtım
İnsan Kaynakları Yönetiminin
KARİYER YÖNETİMİ WEB SİTELERİ
İnsan Kaynakları Yönetimi
ÇALIŞMA ve İŞ KURUMU KIRKLARELİ İL MÜDÜRLÜĞÜ «ENGELLİLERE YÖNELİK İŞ ARAMA BECERİLERİ» Tolga SAYDAM İş ve Meslek Danışmanı.
Performans ve Kariyer Yönetimi
İnsan Kaynakları Yönetiminin
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

İNSAN KAYNAKLARI SAĞLAMA VE SEÇME

İK Sağlama İK Planlamasında öngörülen personel ihtiyacının karşılanması için örgütte çalışmaya istekli aday personel havuzunun yaratılması süreci.

Personel sağlama süreci

amaçlar Örgütte çalışmaya istekli aday personel havuzu yaratmak İşletmenin ihtiyacı olan personeli çekebilmek İşletme faaliyetlerinin sürekliliğini sağlama Bireysel ve örgütsel etkililiği sağlamak

Personel kaynakları işletmelerin işgören elde etmek için başvuracağı iki temel kaynak vardır: İç kaynaklar (mevcut işgören), dış kaynaklar (yeni işgören)

İç kaynaklardan personel sağlama yolları İnformal Araştırma Beceri Envanteri Açık İşler Bildirimi

İnformal araştırma Örgütte halen çalışmakta olan kişiler in incelenerek, en uygun adayların belirlenmesidir. Bu yöntem oldukça yaygın olarak kullanılsa da, başvuru olanağının engellenmesi, boş pozisyon için istekli olan diğer kişileri göz ardı etmesi bakımından eleştirilmekte ve personelde rahatsızlık yaratmaktadır.

İnformal araştırma

Beceri envanteri Beceri envanteri personelin niteliklerini ayrıntılı olarak gösteren dosyalardır. Envanter aşağıdaki bilgileri kapsar: Personelin eğitimi Deneyimi İlgileri Performansı İnsan ilişkileri becerisi Eski yöneticilerinin görüşleri

Açık işler bildirimi İşletmenin bülten ya da ilân panolarında yayınlanan açık işler duyurularında, işin ünvanı, özet bir iş tanımı, iş gerekleri, ödenecek ücret ve bölüm ile ilgili bilgiler aktarılır.

İç kaynaklardan işgören sağlamanın yararları Mevcut işgörenin moral ve motivasyonunu yükseltir, Personelin tanınmasını sağlar, Az zaman alır, ekonomik bir uygulamadır, Yönetim -işgören işbirliğini geliştirir.

İç kaynaklardan işgören sağlamanın sakıncaları İşletmeye yeni fikirlerin girmesini engeller, Aranan niteliklere sahip işgöreni her zaman bulmak mümkün olmayabilir.

Dış kaynaklar Örgütün büyümesi ve yeni işlerin ortaya çıkması, Değişimler sonucu yeni uzmanlıkları gereksinim duyulması, Psikolojik nedenler, Ekonomik nedenler, İç kaynaklardan personel sağlamanın imkansız oluşu, En uygun elemanı bulma

Dış kaynaklardan personel sağlama yolları ve araçları İş ve İşçi Bulma Kurumları Düzensiz Başvurular İşçi sendikaları Meslek Birlikleri Okullar Personel Referansları Özel Firmalar İlan ve Reklamlar İnternetteki İnsan Kaynakları Firmaları Beyin avcıları

İş ve işçi bulma kurumları (istihdam büroları) Kamu (işkur) Hayır kurumları Özel iş ve işçi bulma kurumları (istihdam büroları)

Düzensiz başvurular İnsanların işletmede giderek, iş başvurusunda bulunmasıdır. İş talep formları personel sağlamada kullanılan temel araçtır.

İşçi sendikaları İşçi sendikaları, faaliyette bulundukları örgütün personel sağlama faaliyetinde önemli rol üstlenebilmektedir.

Meslek birlikleri Mühendislik, muhasebe, sağlık hizmetleri, eğitim vb alanlarda mesleki birlik ve gelişmeyi amaçlayan meslek birlikleri, üyelerinin iş bulmaları için de etkinlikte bulunmaktadırlar. Eleman arayan işletmeler meslek birliklerine başvuruda bulunarak eleman gereksinmelerini bildirmektedirler.

okullar Kariyer günleri İşletmenin ilanlarının okul panolarına asılması İşletme yöneticilerinin okullarda seminerler vermesi, Öğrencilere staj imkanlarının sağlanması.

Gazete ilanları (sarı sayfalar) Gazete, dergi ve mesleki birlik yayınlarına ilan ve reklam vererek personel sağlama, en yaygın kullanılan yöntemlerden birisidir. İlan ve reklamlar yalnızca işsiz kişilere değil, aynı zamanda çalışmakta olup da daha iyi iş olanakları elde etmek isteyen kişilere de ulaşacağından, daha geniş aday havuzu oluşturmak kolaylaşmakta ve örgütün daha uygun personeli elde etme olanağı da artmaktadır.

Gazete ilanları

Personel tavsiyeleri (sevkleri) Bu uygulamada halen örgütte çalışan bir personel, tanıdığı bir kişiyi örgüte tanıtmakta ve açık iş için o kişinin uygun olduğunu belirtmektedir.

internet

Beyin avcıları

Dış kaynaklardan işgören sağlamanın yararları Yeni düşünce ve yöntemlerin işletmeye girmesini kolaylaştırır, dış kaynaklardan daha fazla aday işgören bulunacağı için işin gereklerine uygun işgören bulunması olanağı daha fazladır.

Dış kaynaklardan işgören sağlamanın sakıncaları Dış kaynaklardan işgören sağlanması, işe alma, işe alıştırma, eğitim maliyetlerini artırır, Dış kaynaklardan her zaman aranılan nitelikte işgöreni bulmak mümkün olmayabilir, Dış kaynaklardan sağlanan işgörenlerin işletmeye ve işe uyum sorunları ortaya çıkabilir.

PERSONEL SEÇME

PERSONEL SEÇME SÜRECİ SEÇİM KARARI SON GÖRÜŞME SAĞLIK KONTROLÜ REFERANS TEST UYGULAMA GÖRÜŞME BAŞVURU BELGELERİ ÖNGÖRÜŞME RED KARARI

Personel seçme araçları TESTLER Zeka Testleri Kişilik Testleri İlgi Testleri Başarı Testleri

Personel seçme araçları GÖRÜŞME Kalıplı Görüşme Plansız Görüşme Baskıcı Görüşme Grup Görüşmesi Kurul Görüşmesi

Personel seçme araçları DEĞERLEME MERKEZLERİ Gelen Evrak Sepeti Grup Tartışması Testler Görüşme İşletme Oyunları