BENİN CUMHURİYETİ İSTANBUL FAHRİ KONSOLOSLUĞU YATIRIM VE TİCARET İLİŞKİLERİ AÇISINDAN BENİN CUMHURİYETİ HAZIRLAYAN: MEHMET ATAR E-posta: mehmetatar@hotmail.com.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bodrum’da turizm Yakın zamana kadar Bodrum Turizminin referans unsurları; Deniz, kum ve güneş, Balık ve yöresel yemekler Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro,
Advertisements

Güney Afrika Cumhuriyeti
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Amerika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
Hazırlayan Yard.Doç.Dr. Cihan SEÇİLMİŞ
MARKA YÖNETİMİ HAFTA IV. Türkiye’nin Marka Değerleri 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme çerçevesinde evrensel değerlere.
Avusturya.
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
Portekiz.
Danimarka.
BÜYÜK KAPADOKYA TURİZM HAVZASI İÇERİSİNDE ERCİYES MASTER PROJESİ
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından eş finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı EÇİ’ye.
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
1. PLANLAMA ÇALIŞMALARI PLANIN AMACI : Hazırlanacak kalkınma planları sınırlı doğal kaynaklardan en etkin ve optimal bir biçimde faydalanmayı temin etmek,
Bosna Hersek’te Yatırım Fırsatı TERPENTİN BOYA FABRİKASI
Dünyada Devekuşu Üretimi ve Ticareti Akademi Teknoloji Üretim Danışmanlığı Ekim 2004 ÜRGÜP Hakan YILDIZ Hakan YILDIZ.
EGE BÖLGESİ.
KIRGISİZTAN EKONOMİSİNİN SOSYO EKONOMİK YAPISI VE KALKINMA POTANSİYELİ
NÜKLEER ENERJİ.
AVUSTRALYA.
Belçika.
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Uzakdoğu Pasifik I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan Nisan.
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Afrika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
İsviçre.
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
ÇİNİN DÜNYA ÜZERİNDE Kİ YERİ
Geri Dönüşüm ve Türkiye'deki Durumu
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Norveç.
Nijerya Federal Cumhuriyeti
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
İşletmeyi neden kurarız ?
Macaristan.
AKDENİZ BÖLGESİ’NİN EKONOMİK ÖZELLİKLERİ
Dolaysız Yabancı Sermaye Yatırımı
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası
Lüksemburg.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
İTALYA.
KONGRE FUAR ORGANİZASYONU 3.Hafta
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
Konu: Hindistan ve Nijerya’nın Ekonomik Özellikleri
ÖZBEKİSTAN.
Soğuk Çekme Özel Çelik Profiller Konu Başlıkları Firmamızı Tanıyın Üretimimiz Ürünlerimiz ve Teknik Özellikleri Nasıl Ulaşabilirsiniz?
Tataristan Minullına TaliyaI İgizovna Tatarista’nın Yatırım Geliştirme Ajansın yöneticisi Tataristan – Türkiye İş Forumu, Kazan şehri, 2015.
EKONOMİK FAALİYETLERİN SINIFLANDIRILMASI
GENEL DEĞERLENDİRME VE FIRSATLAR
KÜRESEL TİCARET.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
İSVEÇ KRALLIĞI (2017 YILI SUNUMU)
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
1868 yılında Jamsetji Tata tarafından Mumbai’de kurulan Tata Grubun yönetim kurulu başkanlığını 1992 yılından bu yana Ratan Tata yürütmektedir.Firma.
FUAR TALEPLERİNİ BELİRLEME ANKET SONUÇLARI
Küresel Rekabetin Merkezindeki Afrika Ufuk TEPEBAŞ
İŞLETMELERİN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatlarının İzlenmesi
Hayrullah DOĞAN Erdal MALKOÇ Mehmet APAN
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
Özel İlgi Turizmi Tanımları
Portekiz.
Uluslararası Fuarların Ülke ve Şehir Ekonomisine Katkısı
DÜNYAMIZIN YAPISI (KITALAR)
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
ANKARA YATIRIM TEŞVİKLERİ
Şehir Pazarlama: Gelecekle İletişim
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Azgelişmiş Ülkelerin Profili
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

BENİN CUMHURİYETİ İSTANBUL FAHRİ KONSOLOSLUĞU YATIRIM VE TİCARET İLİŞKİLERİ AÇISINDAN BENİN CUMHURİYETİ HAZIRLAYAN: MEHMET ATAR E-posta: mehmetatar@hotmail.com

BENİN EKONOMİK AÇIDAN GELİŞMEYE ELVERİŞLİ BİR KONUMA SAHİPTİR Doğusunda Nijerya Batısında Togo Kuzeyinde Nijer ve Burkina Faso ile komşudur Güneyinde Atlantik okyanusu ile sınırlanan 125 kilomtrelik bir sahil şeridine sahiptir. 9 Milyonu aşan nüfusu ile 250 milyon nüfuslu bir Batı Afrika Pazarına giriş kapısı konumdadır. 150 milyon nüfuslu Nijerya ile olan 723 kilometrelik güney – kuzey sınırı Benin limanına yurtdışından gelen ürünlerin bu sınır üzerinden yeniden ihraç edilmesine olanak sağlar

BENİN’DE YATIRIM ORTAMI Afrika’da bir model ve örnek gösterilen kararlı bir politik çevre Yatırımlar için uygun bir yasal çerçeve ve vergi kolaylıkları Yeterli ve gelişmiş bir işgücü Ülkenin sürekli modernize edilen ulaşım ve iletişim alt yapısı (Cotonou dışında ikinci uluslar arası havalimanı ülkenin kuzeyinde Parakou’da yapım aşamasındadır.) 1990 yılından bu yana devlet yaptığı reformlarla özel sektörün ekonomideki rolünü artırmaya çalışıyor. Ülkenin geçmişte yaşadığı darbe dönemlerinin tekrar yaşanmaması için sivil yapılar oldukça aktif bir şekilde çalışmaktadır.

FCFA ILE EURO ARASINDAKİ ORAN SABİTTİR. Üretim faktörlerinin maliyetleri pek çok ülke ile karşılaştırıldığında düşüktür. Nitelikli bir işgücü potansiyeli vardır. Ülkede yapılacak olan yatırımın sermaye büyüklüğüne yatırımlar üç farklı başlık altında değerlendirilir bu sınıflamaya göre ayrıcalıklardan ve vergi avantajlarından yararlanmak mümkündür. Yatırımların yasal çerçevesini güçlendirmek ve daha güçlü sermaye güvenliğini sağlamak için Benin 1993 ve 1994 yıllarında MIGA ve (OHADA) anlaşmalarını imzalamıştır. Benin para birimi FCFA ve Euro arasındaki oran sabittir. (1 Euro = 656 FCFA)

BENİN’DE YETİŞEN PAMUK KALİTE AÇISINDAN DÜNYACA BİLİNİR Benin, Afrika’da en önemli pamuk üreticisidir. Benin’de üretilen pamuk kalite açısından dünyaca kabul edilmiştir. Pamuk üretim kapasitesi yıllık 600 bin tondur. Pamuk işleme teknolojileri ülkede yatırımcı bekleyen alanlardır.

BENİN DÜNYADA BEŞİNCİ BÜYÜK KAJU ÜRETİCİSİDİR KAJU BENİN’DE ÇOK ÖNEMLİ BİR İHRAÇ ÜRÜNÜDÜR DALINDAKİ KAJU Kaju, Benin’deki en önemli ihraç edilen ürünlerdendir. Dünyada’da üretilen kajunun % 9’u Benin’de üretilir. Ülkede üretilen kaju, büyük ölçüde Hindistan’a ihraç edilir. Ülkede kaju fıstığının kabuğunu ayıklayabilen bir tesise ihtiyaç duyulmaktadır.

KARİTE , ANANAS VE MANYOK, BENİN’DE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ÜRETİLİR. Cilt koruyucu krem yapımında kullanılan karite (shea butter) cevizi üretiminde dünyada dördüncü sıradadır. (Karite ağacının görseli sağdadır.) Yıllık 400 bin ton ananas üretiminin çok az bir bölümü ananas, ananas suyu, reçeli ve kurutulmuş ananas olarak Avrupa ülkelerine satılmaktadır. Manyok aynı şekilde ülkeden sınırlı bir şekilde ihraç edilen bir üründür.

TARIMA VE GIDA ENDÜSTRİSİNDE BENİN’DE YAPILABİLECEK DİĞER YATIRIMLAR Ülkenin güneyinde baobab, palmiye yağı üretimi. Yer fıstığı, Hindistan cevizi ve kakao işleme Yam, domates, susam tarımı, işlemesi.  Baobab yağı, (nemlendirici bir krem olarak kullanılır.)   Balık saklama ve üretim teknolojileri Meyve suları üretimi: mango, portakal, ananas ve papaya Mısır yağı ve pamuk çekirdeklerinden yağ üretimi. Tarım makinelerini leasing yoluyla elde edilebildiği bir tarım ekipmanları şirketi

TURİZM BENİN’DE YATIRIMCILARI BEKLEYEN ÖNEMLİ BİR ALANDIR Benin çok bilinmeyen büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Ülkenin Gayri Safi Milli Hasılasının %4’ü turizm gelirlerinden elde edilir. UNESCO Dünya Kültür Miras listesinde yer alan Ganvie Batı Afrika’nın Venedik’i olarak adlandırılır. Yüzen restoranlarda yemek yiyip, kanolar üzerinden alışveriş yapmak için gelen on binlerce turist her yıl burayı ziyaret eder.

BENİN’DE TURİZM ÜÇ ANA GRUPTA YÜKSELEBİLİR Safari Turizmi: 275 bin hektar alana sahip alanlı Pendjari Ulusal parkı buna imkan sağlar. Keşif Turizmi: Termal, kaynaklar, eşsiz bir doğa, lagünler ve göller dünyada eşine az rastlanır. Kültür Turizmi: Vodoo ayinlerini izlemek için çok sayıda turist Benin’i ziyaret eder

OUIDAH ÖNEMLİ BİR TURİZM MERKEZİDİR Kültürel ve tarihi yönleriyle Ouidah, turistler tarafından ilgi duyulan Voduu ayinleri, Piton yılanı tapınağı, Ulusal Parkı, Uzun kumsalları, eşsiz doğası, ile Benin’de turizm gelişmeye imkan sağlar. Ancak turizm alt yapısının kesinlikle geliştirilmeye ihtiyaç duyar. Oteller ve tesisler yeterli değildir.

MADENCİLİK BENİN’DE GELİŞMEYİ BEKLEYEN BİR ALANDIR Demir, altın, fosfat, elmas, mermer, granit ve süs taşları Benin’in önemli yer altı zenginlikleridir. Altın geleneksel yöntemlerle elde edilmeye çalışılmaktadır. Ülkede kalker ve kil varlığı daha çok Fransız ve Alman firmaları tarafından yönlendirilen çimento sektörünün ortaya çıkmasına neden olmuştur.

BENİN’DE İHTİYAÇ DUYULAN DİĞER YATIRIM ALANLARI Cep telefonu operatör şirketinin kurulması Bir fuar şirketinin kurulması ve işletilmesi Kil briketlerin üretimi Ev atıklarını işleyen geri dönüşüm tesisleri Tuz üretimi Şişe ve cam üretimi Tatil köyleri inşası Bisiklet ve motosiklet fabrikası kurulumu Taksi şirketi kurulması ve işletilmesi