Kümelenmelerin Sürekliliğine Dönük Öneriler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Oğuz Bal Adularya Enerji Gen.Müd. Yardımcısı
Middle East Technical University
PAZARLAMA YÖNETİMİ.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ 22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ Sunum: Dr. Adnan BÜYÜKDENİZ Genel Müdür.
İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı
OSB’LERCE GERÇEKLEŞTİRİLEN PROJELER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ALİ YERLİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR.
Prof. Dr. İbrahim KILIÇASLAN
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
Büyümenin Bileşenleri Yada Belirleyicileri
2013 SAVUNMA SANAYİİ SEKTÖR ÖDÜLLERİ. VERİMLİLİK ÖZKAYNAK YETERLİLİĞİ MADDİ DURAN VARLIK VERİMLİLİĞİ İŞ GÜCÜ VERİMLİLİĞİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ YAN.
Ortak Öğrenme Nasıl Gerçekleşir? Türk Otomotiv Sektöründen Örnekler TÜSİAD – UİG Rekabet Öncesi İşbirlikleri Başarı Hikayeleri Semineri Dr. Umut EKMEKÇİ.
YEREL HİZMETLERİN GÖRÜLMESİNDE KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI VI. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU Yrd. Doç. Dr. Hilmi Çoban Aralık 2013.
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
KİM. KİM MİTRA KİMDİR? HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI, BİLGELİĞİN ve IŞIĞIN MİTRA, HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI,
Tam Rekabet Tam rekabet piyasasının dört özelliği:
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
EU EU (PROGRAMLAR-BÖLGESEL TARİFLER) FEDERAL HÜKÜMET (FEDERAL TANIMLAR-BÖLGESEL TANIMLAR) EYALET HÜKÜMETİ EYALET EKONOMİ BAKANLIĞI-KALKINMA ŞİRKETLERİ.
Ostim Yönetim Kurulu Başkanı
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİNE YÖNELİK URGE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM PROĞRAMI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
ÖZEL SEKTÖR GÖZÜYLE SAĞLIK ALANINDA ÜRETİM VE GELECEĞE İLİŞKİN ÖNGÖRÜLER SEİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR.
Ekonomik Sistemler Pazar EkonomisiPazar Ekonomisi: Kaynaklar fiyat mekanizmasına göre tahsis edilir. Pazar fiyatı talep ve arzın güçlerine göre belirlenir.
GELECEĞİN ODTÜ’SÜ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 21 Mayıs
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJESİ
Değer ve Tedarik Zinciri Analizleri
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları.
NANOMAM® a.ş MUSTAFA ÖZMETE.
PROJE BAŞLIĞI ENDÜSTRİYEL DANIŞMANAKADEMİK DANIŞMAN STAJYER Firma Logosu ‘’PTS Proje Posteri’’ Powerpoint şeklinde adresine.
Öğrenen Bölgelerin Gelişiminde Teknoparkların Rolü A. Mete ÇAKMAKCI Altan KÜÇÜKÇINAR A. Fırat ÖZPINAR Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Gazi Mağusa TGB.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
GİRİŞ Ülkenizde ya da coğrafi bölgenizde turizm ne kadar önemlidir? Şehrinizde ya da kasabanızdaki mevcut istihdamın ne kadarlık kısmı turizm ile.
2014 YILI TÜRK SAVUNMA SANAYİİ ÖDÜL TÖRENİ
UĞUR MUSLU B  Friederich List’ in 1841 de yayınlanan ulusal politik ekonomi sistemi çalışmasına dayandırılmaktadır.  Bu çalışmada List ulusal.
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
KOSGEB ve Kuruluş Amacı KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Düzce’de 2012 yılında faaliyete başlamıştır. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
Endüstri 4.0 ve Ulusal Eğitim Politikası. Dünya Nereden Nereye Ulusal Dijital Sınırlar Dışlayıcı İşbirliği (müttefik) Kapsayıcı İşbirliği (ortak) Kitlesel.
Temel Bilgi Teknolojileri
2016 Kayseri Ticaret Odası.
2008 KÜRESEL FİNANSAL KRİZİ VE TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ
TÜRKİYE’DE ENERJİ TİCARETİNİN
KKTC TURİZM VE ÇEVRE BAKANLIĞI TURİZM YATIRIM POLİTİKALARI Doç. Dr
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
Teknopark İstanbul Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın ana ortaklığında, yerli ve yabancı girişimcilerin.
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
KAPİTALİZM VE PİYASA BAŞARISIZLIĞI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SÜREÇ YÖNETİMİ İNŞAAT ŞİRKETLERİ İÇİN PERFORMANS DEĞERLENDİRME VE YÖNETİMİ.
SOSYAL BİLGİLRİN TEMELLERİ
SAVUNMA SANAYİİNE YAPILAN TEŞVİKLER
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Kümelenmelerin Sürekliliğine Dönük Öneriler Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Halil ARIÇ Cumhuriyet Üniversitesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 3. Sanayi Şurası, Kasım 2013

Çalışmanın Planı Problematik Amaç ve Yöntem Kümelenme Modelleri Kümelenmenin Yaşam Döngüsü Sonuç (öneriler)

Problematik Kümelenme: Benzer sektöre yönelik üretim yapan firmaların bir araya gelmesiyle oluşur. Sunduğu pozitif dışsallıklar ile firmaların; verimliliklerini, rekabetçiliklerini, üretimlerini destekler. Kümelenmenin kendi yerelinde sağladığı fırsatlar ülkenin ulusal ve uluslararası rekabetçiliğine katkı yapar.

Problematik Rekabetçi Üstünlükler Teorisi: Kümelenme (Elmas Modeli) İlgili ve Destekleyici Endüstriler Faktör Koşulları Talep Koşulları Firma Yapısı, Stratejisi ve Rekabet

Çalışmanın Amacı ve Yöntemi Kendi içerisinde bir yaşam döngüsüne sahip olan kümelenmelerin sürekliliğine dönük önerilerinde bulunmaktır. Yöntem: Literatür taraması.

Kümelenmenin Faydaları İlgili ve Destekleyici Kuruluşlar Firmalar Firmalar Örtük bilginin açığa çıkışı İşbirliklerine gidilmesi TİCARİ BAŞARISIZLIKLARIN ÖNLENMESİ İNOVASYON AR-GE

Kümelenme Modelleri Merkezi Endüstriyel Bölgeler Kümelenmenin dinamizmi bölgedeki çıpa (anchor) konumundaki büyük firmaya bağlıdır. Ekonomik faaliyet çıpa konumundaki firma ile diğer tedarikçiler arasında şekillenir. Büyük firma, kümelenmeye yeni firmaları çekerek/yeni ticari hizmetlerin oluşmasını sağlayarak katkı yapar Kümelenmenin büyümesi ve istikrarı büyük firmanın performansına bağlıdır. Büyük firma, kümelenmenin farklı endüstrilere açılmasını engelleyebilir.

Uydu Platformları Hükümetlerin yer tahsisi veya diğer teşvik edici politikalarıyla şekillenir. Büyük firmalar bu kolaylıklardan yararlanmak için üretimlerinin belirli kısımlarını burada yapabirler. Kümelenmedeki ekonomik faaliyet, bölgenin dışındaki büyük firmalar tarafından şekillendirilir. Kümelenmedeki firmalar heterojen yapıya sahiptirler. Firmalar arası ticaret ve iletişim düşük seviyededir. İnovasyon veya piyasa istikrarı açısından işbirliği yoktur. Teşviklerin birçok bölgeye yayılması bu tip kümelenmeleri olumsuz etkiler.

Yerel Sabit Endüstriyel Bölge Kamu kuruluşlarının faaliyetleri çerçevesinde oluşur. (Üniversite, savunma sanayi, havacılık vb. yatırımlar) Ekonomik faaliyetler, özel firmalardan bağımsız olarak politik çerçevede şekillenir. Devlete bağlı kuruluşlar büyük ölçeklidir ve tedarikçiler bunun etrafında toplanırlar.

Kümelenmenin Yaşam Döngüsü Kümelenme Öncesi Embiryonik Küme Gelişen Küme Olgun Küme SON Dönüşen Küme Gerileyen Küme

Sonuç (Öneriler) Devletin teşvik politikalarıyla kurulan kümelenmelerin sürekliliği için, bu teşviklerin ülke geneline yayılmaması gerekir. Büyük firmaların çekim gücüyle oluşan kümelenmelerin sürekliliği için, bu firmaların başarısızlıklarını önleyici izleme mekanizmaları geliştirilmelidir. Kümelenmede hep aynı tedarikçilerin, bilgi akışının ve yeteneklerin yerleşmesi inovatif faaliyetleri engelleyebilir. Kümelenmeye yeni firmaların, yeni teknolojilerin çekilmesini sağlayıcı önlemler alınmalıdır.

Teşrifleriniz için teşekkür ederim…