Öğretimde Planlama BENGÜ IŞIK VAHİDE YAKAR ÜMMÜHAN AKPINAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Derslere Etkin Teknoloji Entegrasyonu
Advertisements

DERSİN AMACI: - Çeşitli öğretim teknolojilerinin özellikleri, öğretim süreçlerindeki yeri ve kullanımı, öğretim teknolojileri yoluyla kendi branşınızla.
Günlük Plan Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Öğretim Etkinliklerini Planlama
İlköğretim Müfettişleri Başkan Yrd.
NİZİP HÜSEYİN YALÇIN ÇAPAN ANADOLU LİSESİ
Öğretim Planlaması.
ÖĞRETİM TEKNİKLERİ MİKRO ÖĞRETİM ASLIHAN AKBAĞ
Duran Uygur
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI.
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
Öğretim Planlaması.
ÖĞRETİM ANALİZİ Amaçların Sınıflandırılması Bilişsel Öğrenmeler
Eğitim Öğretimde Planlama
ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
A.K.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü
Eğitim Bilimlerine Giriş.
Özel Öğretim Yöntemleri
Üst Düzey Düşünme Becerilerine Odaklanma
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.). Okul Deneyimi Dersi Kaynakça: Aday Öğretmenler İçin Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması Editör: Yrd.Doç.Dr.
SINIF YÖNETİMİ YENİ BİR DÖNEME BAŞLANGIÇ
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
Öğretim Tasarımı
PROGRAM TASARIMI
ANTRENMAN BİLGİSİ ANTRENMAN ÖLÇÜTLERİ.
SEÇMELİ DERSLERİN UYGULANMASI
Öğretim Durumlarını Planlama
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
MERHABA.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROĞRAMI
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
PROGRAM GELİŞTİRME ve PROGRAM GELİŞTİRME SÜRECİ
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Fen ve Teknoloji Derslerinde Öğretimin Planlanması
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi
Danışman: Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Hazırlayan: Melike ELMEZ
EĞİTİMDE HEDEFLERİN BELİRLENMESİ
EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRME
EĞİTİMDE HEDEFLERİN BELİRLENMESİ
Eğitimde Program Geliştirme
Öğretİmİn PlanlarI.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
ZAMANIN ETKİLİ KULLANIMI
EĞİTİM / ÖĞRETİM DURUMLARI (ÖĞRETME)
II Hafta Plan Nedir? Eğitim-öğretimde Plan Yapmanın faydaları
EĞİTİM , Öğretimde planlama
BE P BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI. BEP ; özel eğitim gereksinimi olan her birey için yazılı olarak geliştirilmiş ve özel eğitim gereksinimi olan.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
4 .BÖLÜM Öğretim Teknolojileri Ve Materyal Geliştirmede Öğretmen Nitelikleri Ve Öğretmen Yetiştirme Ahmet ATAÇ- Cihan ÇAKMAK – Gülenaz SELÇUK – İhsan.
BBY469 Öğretim Yönetim Sistemleri Eğitim Bilimine Giriş Turgay Baş 1.
Öğretimle İlgili Temel Kavramlar
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Program Geliştirmede Temel Kavramlar
Ders Plânının Hazırlanması ve Uygulanması
EĞİTİM , Öğretimde planlama
Pedagojİk formasyon sertİfİka programI ÖğreTİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Hafta I Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (MSc., MEd.).
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
Öğretimin Planlanması
GÖSTERİ (DEMONSTRASYON) YÖNTEMİ
Öğretim Programı (1-4) Kazanımları Sunusu
Eğitim programında ders kitabının yeri. Planlı, programlı olmayan hiçbir öğrenme etkinliği eğitim programının kapsam alanına giremez. Planlı, programlı.
PROGRAM ve PROGRAM ÇEŞİTLERİ
Öğretim Etkinliklerini Planlama
Eğitim ve Öğretim Teknolojisi İletişim Süreci
Sunum transkripti:

Öğretimde Planlama BENGÜ IŞIK VAHİDE YAKAR ÜMMÜHAN AKPINAR Ş.ASLIHAN DEMİRDAL

Öğretimde planlama: Belli seviyede ki öğrenci grubuna öğretilecek davranışların ne zaman nasıl, hangi sırada , hangi araç gereç ve materyaller kullanılarak,hangi yöntem ve teknikler işe koşularak ve sonuçta ortaya çıkacak durumun nasıl değerlendirileceğini zihinde tasarlanarak kağıt üzerine dökülmesidir.

Öğretimde planlama,öğretmenin bir öğretim etkinliğini uygulamaya koymadan önce,o etkinlikle ilgili olarak öğrencilere kazandıracağı bilgi,beceri,tutumları nasıl kazandıracağını belirlemek için yaptığı tasarımı ve çabayı içerir.

Öğretmenin böyle bir çaba içine girmesinin temel nedeni sınıfta yürüttüğü etkinlikleri daha etkili ve verimli kılmaktır. Bütün alanlarda olduğu gibi, öğretimde de temel amaç hedeflenen duruma mümkün olan en kısa sürede ve en etkin bir biçimde ulaşmaktır. Bunun gerçekleşmesinin yolu da etkili bir planlama sürecinden geçmektedir.

Öğrenme ve öğretme süreçleri Öğretmenler genellikle plan yaparken öğretim programının ortaya koyduğu çerçeveyi esas alırlar. amaç içerik değerlendirme Öğrenme ve öğretme süreçleri

ÖĞRETİMDE PLANLI ÇALIŞMANIN YARARLARI Öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerine göre yetiştirilmelerini sağlar. Göreve yeni başlayan öğretmenlerin etkili bir öğretim yapmasına yardımcı olur. Öğretim sürecinde öğretmeni neyi,niçin ve nasıl yapacağı konularında düşünsel hazırlığa iter.

Öğretim muhtevasının ne zaman ve ne kadar süre içinde işleneceğini, öğretimin zaman ve sıraya göre düzenlenmesini , programın öngörülen süre içinde tamamlanmasını sağlar. Öğretim etkinliklerinin planlı bir şekilde değerlendirilmesini,eksiklerin giderilmesini ve öğretimde niteliğin artmasını sağlar.

PLAN ÇEŞİTLERİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN GÜNLÜK PLAN DERS PLANI

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN Ünitelendirilmiş yıllık plan, öğretim yılı süresince ders vermekle yükümlü olunan sınıflarda, program uyarınca belli üniteleri ya da konuları hangi aylarda yaklaşık olarak ne kadar zamanda işleyeceklerini gösteren, duruma göre zümre öğretmenler kurulu veya şube öğretmenler kurulu tarafından ortak hazırlanarak ders yılı başında okul yönetimine verilen çalışma planıdır.

Ünitelendirilmiş yıllık plan hazırlanırken şu noktalara dikkat edilmelidir: Öğrencilerin ilgileri ,ihtiyaçları ve önbilgileri Okulun ve çevrenin koşulları Zümre öğretmenler kurulu kararları Öğretim yılında yer alan iş günü süresi Ünitelerin hazırlandığı düzey(sınıf) Öğrenme kazanımları Kazandırılacak beceriler ve değerler Ünitenin konuları , kavramlar ilkeler

Günlük plan Bir günde gerçekleşmesi planlanan, farklı derslerin uygulamasını gösteren plana denir. Yıllık plan göz önüne alınır. Ünitelendirilmiş yıllık plana göre daha özel ve ayrıntılı olarak hazırlanır. Günlük plan hazırlanırken, kazanımların saptanması,içeriğin belirlenmesi,öğrenme etkinliklerinin planlanması ,öğrenme materyallerin seçimi ve değerlendirme etkinliklerinin belirlenmesine dikkat edilir.

GÜNLÜK PLAN ÖRNEĞİ Öğretmenin Adı, Soyadı Okul: Sınıf: Şube: Süre: Konu: Amaç: HAZIRLIK SUNU UYGULAMA DEĞERLENDİRME Görsel-İşitsel Araçlar

DERS PLANI Ders planı belli bir derste işlenmesi düşünülen konu veya konuların öğretimini gerçekleştirmek için gerekli olan öğrenme yaşantılarını düzenlenmesini içerir.

PLANLAMA DÖNGÜLERİ

Program Tanımları Öğretim programı: Eğitim programı içinde ağırlık taşıyan bu kesim, genellikle belli bilgi kategorilerinin bir sistem dahilinde düzenlenmesiyle oluşmaktadır. Örneğin: 9.,10.,11. Sınıflar matematik programı, fen programı, sosyal bilgiler programı. Ders programı: Konunun özel amaçlarını gerçekleştirmek üzere, belli bir süreye göre planlanmış üniteler, öğretmen-öğrenci etkileşimi, konunun özüne uygun öğretim ilke ve yöntemlerinin uygulanması, programlarda içerik ögesini destekleyen ve zenginleştiren ders kitapları ve diğer materyallerin geliştirilmesi esastır. Konu planı: Her bir derse girmeden, öğretmenin o derse ilişkin bir plan hazırlaması ise doğaldır.

Eğitimde Program Hiyerarşisi Eğitim programı Öğretim programı Ders programı Ünite programı Günlük Ders programı (plan)

Amaçların Aşamalı Sınıflanması Amaçlar 3’ ayrılır: Bilişsel Amaçlar Psiko-motor Amaçlar Duyuşsal Amaçlar

Amaçların Hiyerarşik Sınıflaması Uzak Amaçlar Genel Amaçlar Özel Amaçlar Davranışsal Amaçlar Milli Eğitimin Amaçları Okulun Amaçları Dersin Amaçları Konunun Amaçları

NET AMAÇ VE HEDEFLERİN SONUÇLARI Öğretim Amaç ve Hedefleri Öğretim sürecine yön verir Öğrenci ve velilerin öğretim çıktılarına odaklanmalarını sağlar Öğrenci başarısının değerlendirilmesine katkı sağlar Derslerin akıcı işlenmesini sağlar

Çalışma Düzeni Planlaması ... vb. PLANLAMAYA BİR BAKIŞ Finansal planlama Kariyer Planlama Çalışma Düzeni Planlaması ... vb.

Öğretimde planlama vazgeçilmez bir olaydır Öğretimde planlama vazgeçilmez bir olaydır. Bu işe harcanan zamana baktığımızda haftalık çalışma saatimizin %10-20 arasında planlama etkinliklerine gittiğini görürüz. Planlama, iyi bir ders planı hazırlamaktan öte bir olaydır. İyi planlama, zamanın iyi kullanımı, uygun öğretim yöntemlerinin seçimi, öğrencinin ilgisinin çekilmesi ve üretken bir öğretim ortamı yaratmayı kapsar.

TEORİK DESTEK Planlama ve hedeflerin kullanımı, öğrenciler ve öğrenme etkinlikleri için bir odaklanma etkisi yaratabilir. Diğer yandan planlama, beklenmedik bir şekilde öğretmenlerin, öğrencilerin gereksinim ve fikirlerine karşı kayıtsız kalmaları ile sonuçlanabilir. Dikkatli bir planlama derslerin akıcı bir şekilde işlenmesini sağlar.

PLANLAMA VE ÖĞRETİM DÖNGÜSÜ Değerlendirme Öğretim Öğretim öncesi planlama

PLANLAMA ALANLARI Konu seçimi Yaklaşım seçimi Zamanı ayarlama Ders Öncesi Ders Süresince Ders Sonrası Konu seçimi Yaklaşım seçimi Zamanı ayarlama Etkinliklere karar verme Motivasyona karar verme Sunma Sorgulama Destek olma Uygulama Bağlantıları kurma Yönetim ve Liderlik Anlama düzeyini kontrol etme Dönüt sağlama Kritik etme/Yargılama Test etme Not verme Raporlama

PLANLAMA ARAÇLARININ KULLANIMI Ders planı yazılımları Çalışma yaprağı ve bulmaca araçları Kavram haritası oluşturma araçları Sertifika üretim yazılımları Poster ve ilan üretim yazılımları Zaman ve görüşme/randevu yönetim araçları

ZAMAN VE MEKAN İÇİN PLANLAMA

Programların geliştirilmesi Milli Eğitim Bakanlığı İl Milli Eğitim Müdürlüğü Okul “Araştırma geliştirme projeleri” “Projelerin il düzeyinde uygulanması” “Öğretim uygulamalarının geliştirilmesine kaynaklık”

BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ