ODTÜ REKTÖRLÜK SUNUMU 9 MAYIS 2014

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TAHİM İdari personel, taşeron işçileri ve ar.gör. Hak ihlâlleri 9/5/2014 v1.0.
Advertisements

SAĞLIK PERSONELİNE YÖNELİK ŞİDDETİN HUKUKSAL BOYUTU
Anadolu Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi.
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
Yrd. Doç. Dr. Armağan Erdoğan TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERİTESİ 10 ARALIK 2010 Bologna Süreci’nde Sosyal Boyut.
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
T.C. İZMİR VALİLİĞİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ
SANAL ZORBALIK MOBBİNG E-İLETİŞİM SEBEPLERİ KORUNMA YOLLARI
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Kamu Mali Sisteminde Gerçekleştirilen Yapısal Değişiklikler ve Üniversitemiz Açısından Yeni Mali Sistemin.
İç kontrol Bilgilendirme Toplantısı 10 Nisan 2014 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
İlçemizde tüm okullarda ödül yönergesi Eğitim – Öğretim yılında uygulanmaya başlanmıştır.Tüm okullar her iki dönemde de ziyaret edilerek önce.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü
BEK Raporlarının İşlevi Yrd. Doç. Dr. Armağan Erdoğan Namık Kemal Üniversitesi 28 Mayıs 2010.
AA1. Ölüm ve bedensel zarar
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ
OKUL SÜTÜ AKIL KÜPÜ PROGRAMI
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Etkinlikleri   Darendeliler.
Kafkas Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Ve Uygulama Merkez Müdürlüğü Faaliyetleri Kafkas Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğr.Gör.Neriman.
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
SINIRLARIMIZ Kazanım: *Fiziksel, sözel ve duygusal tacizle karşılaştığında nereden yardım alabileceğini belirtir. 10 sınıf 40 nolu kazanım etkinliği.
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI ZİRAİ ÜRETİM İŞLETMESİ PERSONEL VE MAKİNE EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ SAFER 2009 AÇILIŞ TOPLANTISI.
COMENIUS REGIO PROJESİ “Güvenli İnternet Ortamları için iyi Uygulamaların Oluşturulması ve Yaygınlaştırılması”
Tıp Fakültesi Prof. Dr. Elif N. Özmert. Dekanlık Seçimi ( ) Dört Aday Fakülte Akademik Kurulu ( ) Öğretim elemanları, tüm asistanlar.
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
Yararlı Mı? İNTERNETTE ALIŞVERİŞ Zararlı Mı?.
Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PDRMER) Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı
T.C Hacettepe Üniversitesi DEĞİŞİM ÖĞRENCİLERİ TOPLULUĞU
FİZİKSEL VE CİNSEL İSTİSMARIN YASAL BİLDİRİMİ
Sertaç ATEŞ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Gürçeşme Anadolu Lisesi
ORTAÖĞRETİM KURUMLARI ÖDÜL VE DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI
ŞİDDET VE YARDIM SINIRLARIMIZ
İVRİNDİ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
5. Oturum Olası güçlükler ve çözüm yolları
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU
Öğretmenlik Mesleğinin Özellikleri
SALDIRIYA KARŞI DESTEK BİRİMİ
MURAT KARADUMAN AFYONKARAHİSAR REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
Özürlü Öğrenci Birimleri Engelsiz Üniversite Birimleri 17.MAYIS.2010 Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI sayılı Kanunun 35 inci Maddesi Uyarınca Geçici Kadro Tahsisi ile Mecburi Hizmet Yükümlülü.
İstatistiklerde cinsel suçlar Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar nedeniyle açılan ve karara bağlanan davalar ve sanık sayıları ( TUİK 2008, Türkiye Geneli)
Muğla Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI 28 Nisan 2010 Muğla.
Temel Bilgi Teknolojileri
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
DÖNEMİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI HAZIRLIK SÜRECİ
MODA TASARIMCILIĞI.
İNTERNET ORTAMINDA ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARA UĞRAMASININ ÖNLENMESİ
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI Ocak, 2009
BİRECİK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PDR Öğretmenleri Sene Başı Toplantısı Eğitim Öğretim Yılı
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
Çocuklarımızı internette ne gibi tehditler bekliyor?
BURHANİYE HMFK ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
ÜN İ VERS İ TE REFORMLARI Fesih Çeçen Sınıf ö ğ retmenli ğ i 4-a ÜN İ VERS İ TE REFORMLARI Fesih Çeçen Sınıf ö ğ retmenli.
SİBER GÜVENLİK ve KRİPTOLOJİ. Asım Emre Kaya Ülkelerin altyapı sistemlerinin siber uzaya bağımlı hale gelmesi ile; -bireyler -kurumlar -devletler siber.
Görev ve Sorumluluklar
SALDIRIYA KARŞI DESTEK BİRİMİ
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI
SALDIRIYA KARŞI DESTEK BİRİMİ
Tüm kültürlerde ve ülkelerde, yaş, cinsiyet, kıdem ve hiyerarşik konum olmadan çalışanların karşılaşması muhtemel bir işyeri sorunu olan işyerlerinde.
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

ODTÜ REKTÖRLÜK SUNUMU 9 MAYIS 2014 CİNSEL TACİZ ODTÜ REKTÖRLÜK SUNUMU 9 MAYIS 2014

Tanım Bireyin istemediği halde cinsel şakalara, tekliflere, cinsel içerikli görsel, sözel ya da fiziksel hareketlere maruz kalmasıdır.

Hangi Yollarla Gerçekleşir? CİNSEL TACİZ; sözle (cinsel içerikli laf atma), yazıyla (mektupla), cep telefonundan mesaj atarak, mail vasıtasıyla, işaret veya vücut parçalarının kullanılması yoluyla (cinsel çağrışımlı hareketlerde bulunma) cinsel içerikli beyanlar yaparak veya cinsel ilişki teklifinde bulunarak gerçekleştirilebilir.

Cinsel Taciz Biçimleri Cinsel içerikli tehditler: Açık ya da örtük bir şekilde kişinin işiyle veya eğitimiyle ilgili tehdit veya şantaj yoluyla, kişiye yönelik istenmeyen cinsel davranışlarda bulunmak ya da kişiyi cinsel davranışlarda bulunmaya mecbur bırakmak.

Cinsel Taciz Biçimleri Kişilerin cinsiyetine yönelik taciz Herhangi bir cinsel eylem içermek amaçlı olmayan, ama kişilerin cinsiyetine yöneltilen, genellikle düşmanca olan, sözlü, fiziksel veya simgesel olabilen tutumlar.

Cinsel Taciz Biçimleri Düşmanca ortam tacizi: Bir bireyin iş veya akademik başarısına zarar vermeyi hedefleyen her türlü sözlü ya da fiziksel cinsel içerikli davranış.

Cinsel Taciz Biçimleri İstenmeyen cinsel ilgi veya yakınlık: Kişiye yöneltilen ama kişi tarafından karşılık görmeyen ve istenmeyen uygunsuz cinsel davranışların tümüdür. Bu davranışlar cinsel içerikli söylemler gibi sözel veya fiziksel davranışları içerebilir.

Cinsel Taciz - Cinsel Saldırı Farkı Temel kriter tacizi gerçekleştiren kişinin mağdurun bedenine herhangi bir koşulda temas etmemesidir. Mağdurun bedenine herhangi bir temas söz konusu olduğunda, hareket cinsel tacizden öte “cinsel saldırı” olarak nitelenmektedir. Anayasa Mahkemesi’nin 25.02.2010 tarihli kararına göre de “Cinsel taciz suçunun, cinsel saldırı ve cinsel istismar boyutuna ulaşmayan, cinsel amaçlı rahatsız etme fiilleri olduğu anlaşılmaktadır” (Esas Sayısı : 2008/55 Karar Sayısı : 2010/41 Karar Günü : 25.2.2010)

Yasal Çerçeve Türk Ceza Kanunu: Md.94 İş Kanunu: Md.25 Borçlar Kanunu: Md. 417 YÖK Yönetici, Öğretim Elemanları ve Memurları Disiplin Yönetmeliği YÖK Öğrenci Disiplin Yönetmeliği

Ünİversİtelerde Cİnsel Tacİzle Mücadele İçİn Yapilan Faalİyetler

Ankara Üniversitesi Ankara Üniversitesi Cinsel Saldırıya Karşı Destek Birimi kuruldu. Bu birimce bir politika metni hazırlandı. Her fakülteden bir temsilcinin olduğu 37 kişilik bir CTS meclisi oluşturuldu. Her temsilci, kendi fakültesinden ve fakültedeki bilgilendirmeden sorumlu. Cinsel taciz desteği hakkında üniversitede senede iki kez bilgilendirme toplantısı yapılıyor. Üniversitedeki idari kadro ve memurlara da cinsel taciz ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Cinsel taciz klavuzu hazırland.ı Cinsel tacizi önleme komisyonu kuruldu. Eylem planı yapıldı. Cinsel saldırıya karşı eğitimlere santral memurlarından başlandı ve yurtlardaki gözetmenlerde devam edilmesi planlandı. Daha çok farkındalık yaratmak ve eğitimlerin devamı için ‘Forum Tiyatrosu’ modeli (interaktif model) kullanıldı. Öğrenciler için cinsel taciz, cinsel saldırı, ilişkide taciz ve tecavüzü örneklerle tanımlayan bir broşür hazırlandı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Cinsel Tacize Karşı Etik İlke Belgesi hazırlandı, senatoca kabul edildi. Cinsel tacize karşı Etik Kurul Yönergesi hazırlandı, senatoca kabul edildi.

Sabancı Üniversitesi Cinsel taciz yönergesi hazırlandı Farkındalık çalışmaları için öğrenci oryantasyon dönemleri kullanıldı Veli ve öğrencilere panel yapıldı. Broşür hazırlandı.

Mersin Üniversitesi Mobbing ve cinsel taciz ile ilgili iki ayrı çalışma grubu kuruldu Farkındalık eğitimi yapıldı.