- 1 - © Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Frédéric Gielen Mali Yönetim Baş Uzmanı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi DÜNYA BANKASI Kurumlar Vergisi Raporlama ve Mali Raporlama Arasındaki İlişki: IFRS’nin.
Advertisements

 Avrupa Yolu –Muhasebe Reformu ve Kurumsal Güçlendirme Programı (REPARIS) Dünya Bankası / Avrupa Komisyonu Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Muhasebesi.
MUHASEBE STANDARTLARI HİSSE BAZLI ÖDEMELER
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
İŞLETME - MUHASEBE Naim DENİZ.
REPARIS Çalıştayı Bir Bankacının Bakış Açısından Güvenilir Mali Raporların Önemi Risk Control March 14-15, 2006 Vienna,
1 IFRS’de Yorum Olanağı : IFRS için Ölüm Öpücüğü mü yoksa Başarıya Giden Yol mu? Prof. Dr. S. J. Maijoor (AFM)
(c) Rita Ilisson Dec Estonya’da IAS/IFRS IAS/IFRS ve KOBİ’ler Rita Ilisson Üye, IASB Standartlar Danışma Konseyi Başkan, Estonya Muhasebe.
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
BASEL – II ve KOBİLERE ETKİLERİ BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI SMMM BÜLENT FIÇICI 25 Şubat 2006.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
SERİ:IV NO:41 TEBLİĞİ NE DEĞİŞTİ?
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
İleri Denetim ve Muhasebe Düzenleme Programı Modül 12 – Bir Finansal Düzenleyici Perspektifinden Yasal Denetimin Kalitesinin Geliştirilmesi Sunan: Geraldine.
©2005 Deloitte & Touche LLP. Private and confidential 1 AB’de Ulusal bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
Doç. Dr. A.R Zafer SAYAR 18 Eylül 2014, Ankara
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
Dünya Bankası KOBİ Finansal Raporlaması José Maria Bové FEE Başkan Yardımcısı, KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Başkan, FEE KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Çalışma.
1 © 2006 IASC Foundation, all rights reserved. IASB’ın KOBİ’ler için Muhasebe Standartları Projesi Paul Pacter IASB Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme.
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
KUR DEĞİŞİMİNİN ETKİLERİ
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
N Para ve sermaye piyasaları n Yatırımlar n İşletme Finansı Finans birbiriyle ilgili üç alanı içerir:
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı Modül 22 Mali Tabloların ve Vergi Raporlamasının Genel Amaçları Stefano Marchese FEE, Vergilendirmeden Sorumlu.
IFRS’nin Sigorta Sektöründe Uygulanması Avusturya Çalışması Hakim Karin Harreither, CPA REPARIS Viyana Bakanlar Konferansı 2006, Mart 2006.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
İşletme & Tarım Bankacılığı Gökhan ERTÜRK İşletme ve Tarım Bankacılığı Grubu - Genel Müdür Yardımcısı 4 Mayıs İstanbul.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖNEMİ VE UYGULANABİLİRLİĞİ
Varşova, 7 Haziran 2005 Muhasebe ile ilgili Topluluk Müktesebatının Kabulü, Uygulanması ve Uygulatılması Jacek Gdański Muhasebe Bölümü, Maliye Bakanlığı.
® International Accounting Standards Committee Foundation December World Bank—Advanced Program in Accounting and Auditing Regulation Uluslararası.
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
29 Kasım Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
SMMM Hasan Önder GÜVEN 1983 yılı İzmir doğumlu, İlk ve Orta Öğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2005 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi Bölümünden.
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
İşletmelerde Muhasebe Faaliyetleri 8
SERMAYE PİYASASI HUKUKUNA GİRİŞ
Frédéric Gielen Mali Yönetim Baş Uzmanı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi THE WORLD BANK B ölgede Beklelen Güçlükler : Dünya Bankası ROSC Programından Alınan.
Kurumlar Vergisi ve Raporlama Arasındaki İlişki: İngiliz Tecrübesi Wayne Weaver 14 Mart 2006.
Güvenilir Mali Raporlama : Mali Krizlerin Etkisini Azaltmak ve Bölgede Ekonomik Büyümeyi Güçlendirmeye Yönelik Gerekli Bir Yapı Taşı Dr. Kurt Pribil Chief.
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Prof.Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
Avusturya Kalkınma İşbirliği REPARIS Viyana Çalıştayı
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. İbrahim Lazol DAÜ- 2012
Bankacılığın Arka Planı
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
GENEL MUHASEBE Prof. Dr. A.Vecdi CAN.
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
KISIM 2 Finansal Yönetimde Temel Kavramlar BÖLÜM 3 Finansal Tablolar, Nakit Akışı ve Vergiler.
MUHASEBEYE GİRİŞ.
Devlet Muhasebe Standartları
TEK DÜZEN HESAP PLANI PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
Devlet Muhasebe Standartları
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
İÇİNDEKİLER KISIM-I Faaliyet Raporu, Finansal Tablolar, Amortismanlar, Vergiler, Nakit Akımları Finansal Tablolar ve Yıllık Raporlar Amortismanlar Firmalarda.
HESAP PLANI.
Sunum transkripti:

- 1 - © Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Muhasebe - Almanya Örneği - Kati Beiersdorf Alman Muhasebe Standartları Komitesi Viyana, 15 Mart 2006

- 2 - © Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. Gündem A. Ulusal GAAP’nin (Genel Muhasebe ve Denetim İlkeleri) Geliştirilmesi ve Özellikleri B.Almanya’da KOBİlerin Muhasebesi C. Gelecekteki Gelişmeler

- 3 - © Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. A.1Alman Muhasebe Mevzuatı 1861 Kurumların resmi şekil veya büyüklüğüne bakmayan ilk Tek Tip Muhasebe Yönetmeliği (AGHGB) Yasal şekiller arasında fark gözeten Muhasebe Kanunları, örneğin şirketler, ortaklıklar (örneğin AktG, GmbHG) Mali ve vergi muhasebe bağlantısı kanunla düzenlenmektedir 1897 Tüm şirketler için: „Alman Kabul Edilen Muhasebe İlkeleri“, yasal şekle bağlı olarak mali hesapları yayınlama yükümlülüğü (HGB) Devam eden farklılık: şirketler için muhasebe düzenlemeleri ; ek olarak : ölçekler arasında farklılık (Aktienrechts(not)verordnung, AktG) Muhasebe düzenlemesinin odağı: şirketler = yasal şekle göre fark 1969 Yeni düzey: Muhasebe düzenlemeleri tüm yasal şekiller için zorunludur, ama büyüklüğe bağlıdır (PublG) = yasal şekil ve büyüklüğe göre farklı

- 4 - © Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. A.1Alman Muhasebe Mevzuatı , 7 ve 8 sayılı AB Direktiflerinin uygulanması (BiRiLiG) ve Alman Muhasebe Mevzuatının Yeniden Yapılandırılması  yasal şekillere parçalanmış özel kanunlardan tüm işletmelere yönelik genel olarak kabul edilen ilkelere yönelme İlk defa: Alman Ticaret Hukuku (HGB Üçüncü Kitabı) içinde tüm şirketler için geniş muhasebe düzenlemeleri Yasal Şekle Göre Farklılık Bölüm bir: tüm tüccarlar Bölüm iki: şirketler için destekleyici kurallar Bölüm üç: kooperatifler Büyüklüğe Göre Farklılık Şirketler ve ticari ortaklıklar (bölüm iki): küçük, orta ölçekli, büyük Belirli büyüklük ölçütleri yerine getiriliyorsa diğer şirketlerin PubIG’ye uymaları gerekir İlk Düzey: İkinci Düzey:

- 5 - © Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. A.1 Alman Muhasebe Mevzuatı 1998 Sermaye piyasasına yönelik şirketlere konsolide mali durum tablolarını uluslararası kabul gören muhasebe standartlarına göre hazılama opsiyonu (ABD GAAP, IFRS) (KapAEG) = sermaye piyasasına yönelmekden ve mali durum tablosu şeklinden (tek veya konsolide) kaynaklanan ek farklar Alman Muhasebe Mevzuatının Modernizasyonu Küreselleşme ve Uluslararsı Eğilimlerin Başka Gelişmeleri Getirmesi Farklı GAAP arasındaki Farklara Yönelik Pek Çok Ölçüt Günümüz 2004 AB Direktifi’nin uygulanması, IFRS-Yönetmeliği (BilReG)

- 6 - © Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. A.2IFRS Yönetmeliği – Üye Ülke Opsiyonları Grup Hesapları Bireysel Hesaplar LISTEDE YER ALAN Şirketler LISTEDE YER ALMAYAN Şirketler IFRS 2005’den beri ZORUNLU Üye Ülke Opsiyonu

- 7 - © Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. A.3Üye Ülke Opsiyonları – Almanya IFRS: Engellenmiş Alman GAAP Hesapları Halen Zorunlu Grup Hesapları Bireysel Hesaplar LISTEDE YER ALAN Şirketler LISTEDE YER ALMAYAN Şirketler IFRS ZORUNLU 2005’den beri Listede yer alan borçlanma araçları ve ABD GGAP kullanıcıları için bu yükümlülük 2007’den itibaren yürürlükte IFRS: Opsiyon IFRS: Engellenmiş Alman GAAP Hesapları Halen Zorunlu Büyük şirketler IFRS mali durum tablolarını Federal Gazete’de dosyalayabilirler

- 8 - © Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. A.4Alman Muhasebe Mevzuatının Özellikleri Konsolide Mali Durum Tabloları: Bilgi verir Amaç Tek Mali Durum Tablosu: Dağıtılabilir karı belirler Vergi amaçlı Bilgi, destek İhtiyat: Emparite İlkesi Alman Kabul Edilmiş Muhasebe Standartları Kredi verenlere yönelik Yatırımcıya yönelik Odak Gerçekleşme İlkesi eski maliyet kuralı Gerçekleşmeyen kazançların tanınmaması Zarar Beklentisi Beklenen veya gerçekleşmemiş kayıpların tanınması gerekir Maliyet veya piyasa fiyatından düşük olan ilkesi (amorti etmek)

- 9 - © Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. Gündem A.Ulusal GAAP’nin Gelişimi ve Özellikleri B.Almanya’da KOBİ’lerin Muhasebesi C. Gelecekte Beklenen Gelişmeler

© Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. 2003: 3.38 milyon KOBİ’de yaklaşık 20 milyon çalışan KDV’ye tabi işletmelerde KOBİ oranıKDV’ye tabi cirolar içinde KOBİ’lerin cirosu Kaynak: IfM Bonn (2004), Almanya’da KOBİler Rakamlar ve Gerçekler 2004, sayfa ,2 % 70’i tek kişilik şirket % 15,4 özel limited şirket % 12,6 ortaklık % 2 diğer yasal şekiller B.1„Mittelstand“ – Almanya’da KOBİ’ler IfM’nin KOBİ Tanımı: Çalışan sayısı < 500 Yıllık ciro < 50 milyon €

© Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. B.2 KOBİ’ler için Muhasebe Seçenekleri Notlar: Uluslararsı piyasa entegrasyonu (25-50 milyon Euro yıllık cirolu KOBİ’lerin karının 1/6’sı uluslararası işlemlerden) Şirketler, denetçiler, vergi müşavirleri ve muhasebeciler için iki sistemde de eğitim gereklidir Ana şirketlerle konsolidasyon gereği, uluslararası kredi verenler ve uluslararası sermaye piyasaları KOBİlerin IFRSyi uygulamalarını talep ediyor KOBİ’ler için Muhasebe Ulusal GAAP KOBİ’lerin çoğunlğu ulusal GAAP’yi uygular Avantajlar Uzun geçmişe sahip iyi bilinen standartlar İhtiyatlılık ilkesi Dezavantajlar Uluslararası kabul görmemiş Bilgi eksikliği IFRS Daha büyük, uluslararsı ve sermaye piyasasına yönelik şirketlerin seçeneği vardır Avantajlar Uluslararası kabul görmüş Mali durumun bilgilendiren şekilde sunumu Dezavantajlar Şu anda iki mali durum cetveline gerek vardır borç/öz sermaye sorunu

© Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. B.3Alman GAAP’si Altında Farklı Mali Raporlama Fark Düzeyleri (1) Muhasebe Fark Ölçütleri (1) Yasal Şekil (2) Büyüklük Tüm tüccarlar Şirketler ve ticari ortaklıklar diğer (2) Denetim(3) Yayın(4) Yürütme Toplam VarlıklarYıllık CiroÇalışan Küçük < mil €< 8.03 mil €< 50 Orta Ölçekli < mil €< mil €< 250

© Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. B.4Alman GAAP’sine Göre Farklı Finansal Raporlama (1) Muhasebe Örnekleri Yasal ŞekilTüm TüccarlarŞirketler için Destekleyici Yönetmelik Mali durum tablolarının bileşenleri Bilanço, kar zarar cetveli PLUS senetleri, işletme raporu Konsolide mali durum cetvellerini destekleyen düzenleme Hissedarların pay senetlerinde, nakit akış cetvellerinde ve (ihtiyari) sektör raporlamasında değişikliklerin özeti PLUS Tanıma ve ölçüm İhtiyatlı iş düşüncesine dayalı amorti Amorti etme yok Ölçüm seçenekleri Daha az seçenek: örneğin eğer amorti etme uygulanmazsa daha düşük net defter değeri miktarları korunamaz (2) Denetim İşletmenin BüyüklüğüBüyükOrta ÖlçekliKüçükl Yıllık rapor denetimigerekli muaf

© Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. B.4Alman GAAP’si Altında Farklı Mali Raporlama (3) Yayın Gereklilikleri İşletmenin BüyüklüğüBüyükOrta ÖlçekliKüçük Mali durum cetvelinin hazırlanması 3 ay 6 ay Mali durum cetvelinin ticari kayıda verilmesi 12 ay bilançoEvetEvet kısa versiyon kar/zararEvet Hayır SenetlerTamBasitleştirilmişÖnemli basitleştirmeler İşletme raporuEvet hayır Federal gazetede yayınevetHayır (4) Yürütme Listede Yer Alan Menkul Kıymetler Listede Yer Almayan Menkul Kıymetler Mali raporlama yörötme paneli tarafından inceleniyorevethayır

© Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. Gündem A.Ulusal GAAP’nin Gelişimi ve Özellikleri B.Almanya’da KOBİ’lerin Muhasebesi C. Gelecekte Beklenen Gelişmeler

© Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. C. Gelecekte Beklenen Gelişmeler Mevcut Gelişmeler: Alman Muhasebe Mevzuatının modernizasyonu Dağıtılabilir karı belirlemeye yönelik alternatif sistemlerin tartışılması Ayrı vergi ve muhasebe mevzuatlarının tartışılması IFRS’ye uygun şekilde KOBİlerde muhasebeye yönelik artan talep Farklı muhasebe sistemlerinin yüksek maliyetleri KOBİlerin Muhasebesi Almanya’da Belirleyici Etmenler Alman GAAP’si kredi verenlere yönelikdir Vergi bağlantısı IASB-Projesi: KOBİler için IFRS Gelecek IFRS’ye uygun tek düzen muhasebe düzenlemeleri (IFRS ve KOBİler için IFRS) ? KOBİ Projesi: KOBİ’ye özel yanların dikkate alınması Muhasebede basitleştirmeler

© Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V. Zimmerstraße Berlin Tel. +49 (0) Fax +49 (0) Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e. V.