1 BASEL- II ve ŞEFFAF ŞİRKET T. GARANTİ BANKASI A.Ş. Dr. Cüneyt Sezgin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BRS, Türkiye’de bir ilki başlatarak birçok firmadan alınacak hizmetleri tek bir kuruluştan alınmasını sağlayacak profesyonel bir kadroyla iyi bir hizmeti.
Advertisements

BASEL II “Sosyo Ekonomik Etkileri”
Tek Pazar Çoklu faaliyet rekabeti
EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
İŞLETME - MUHASEBE Naim DENİZ.
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
BASEL – II ve KOBİLERE ETKİLERİ BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI SMMM BÜLENT FIÇICI 25 Şubat 2006.
22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ 22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ Sunum: Dr. Adnan BÜYÜKDENİZ Genel Müdür.
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
Yönetim Danışmanlığı Nisan 2006
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
KUR DEĞİŞİMİNİN ETKİLERİ
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
KURUMSAL BANKACILIK TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. 3 MAYIS 2010.
GİRİŞİMCİ SUNUMU.
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
FİNANSAL ANALİZ.
BASEL II Bülent Şenver Duydunuz Mu?
RİSK YÖNETİMİ VE KARAPARA AKLANMA RİSKİ
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
FİNANSAL ANALİZ.
ÖZKAYNAĞIN İŞLEVİ EKONOMİK VE FİNANSAL KRİZ DÖNEMLERİNDE BANKANIN SÜREKİLİĞİNİ SAĞLAMAK FAALİYET ZARARLARININ KARŞILANMASI GÜVEN VERME KURULUŞ DÖNEMİNDE.
Finansal Yönetim Risk Yönetimi Etkin Borç Yönetimi Büyüme Hukuki Danışmanlık Modern Finans; sahip olduğu geniş müşteri portföyü ve güçlü referanslarıyla.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
Çalışma Sermayesi Yönetimi
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
BASEL II Duydunuz Mu? Bülent Şenver
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ
İŞLETME FİNANSININ ( FİNANSAL YÖNETİMİN) KAPSAMI
Duran Varlıklar Rasyosu
ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ
YARD.DOÇ.DR.HAYRİ BARAÇLI
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Erdemir Grubu İç Denetim Sistemi 9 Mayıs 2015.
Bağımsız Denetime (ve TMS’ye) geçişte Tecrübe Paylaşımları
Dikey yüzdeler analizi
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
Oran Tekniği Oran tekniği, mali tablo kalemleri arasındaki ilişkilerin, yüzdeler veya birbirinin katı şeklinde ortaya konmasıdır.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Hakkımızda 2000’li Yılların sonunda Şirketlere Muhasebesel, Finansal ve Ticari konularda hizmet sağlamak amacıyla yola çıkmış bir grubuz. İlk sağladığımız.
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
TEK DÜZEN HESAP PLANI PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
TARİHÇE Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Türk Anonim Şirketi (Erdemir), Karadeniz Ereğli'de yerleşik bulunan demirçelik fabrikasıdır. Şirket 11 Mayıs.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
FİNANSAL RAPORLAMA VE ANALİZ ORAN ANALİZİ DOÇ. DR. SERAP SEBAHAT YANIK
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
BASEL – II ve KOBİLERE ETKİLERİ
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
HESAP PLANI.
Sunum transkripti:

1 BASEL- II ve ŞEFFAF ŞİRKET T. GARANTİ BANKASI A.Ş. Dr. Cüneyt Sezgin

2 Uygulamanın Kapsamı BASEL-II I. BÖLÜM Asgari Sermaye Yükümlülüğü II. BÖLÜM Denetim Otoritesinin Gözden Geçirmesi III. BÖLÜM Piyasa Disiplini BASEL II - KAPSAM  Risklere daha duyarlı minimum sermaye tahsisi  Risk ve kontrol kültürünün tesisi  Denetim ve gözetimlerin risk odaklı ve proaktif olarak gerçekleştirilmesi  Finansal sistemde etkin piyasa disiplininin sağlanması

3 FİNANS SEKTÖRÜ REEL SEKTÖR Basel II’ye Uyum Süreci KAMU OTORİTES İ BASEL II- ETKİLENECEK OYUNCULAR Basel II’ye uyum süreci kapsamında, tüm oyuncuların tamamlamaları gereken görevleri vardır.

4 BASEL II - KREDİ RİSKİ Standart Yöntem Gelişmiş Yöntem Dış derecelendirme kuruluşlarının (S&P, Moodys vb) firmalara verdiği ratingler kullanılacak. Bankalar firmalara verdikleri kendi ratinglerini kullanacaklar.

5 AAA → AA- A+ → A- BBB+ → BB- BB-’nin Altı Derecelen- dirilmemiş Tüzel%20%50%100%150%100 Risk Ağırlıkları (Dış Derecelendirmeye Göre) Türk firmalarının yer aldığı grup BASEL II – STANDART YÖNTEM RİSK AĞIRLIĞI Perakende %75

6 Bilanço Gelir Tablosu Niteliksel SorularFinansal Rasyolar A+ A A- B+ B B- C+ C C- D Firmanınfinansalyükümlülükleriniyerinegetirmekapasitesininyüksek olduğunu gösterir. Firmanınfinansalyükümlülükleriniyerinegetirmekapasitesininyeterli olduğunu gösterir. Firmanınişhacmi,ekonomikvefinansalkoşullargibifaktörlerebağlıolarak yükümlülükleriniyerinegetirmedurumunundeğişebileceğiniveödemelerini tahsil edememe durumunda finansal durumunun bozulabileceğini gösterir. Firmanınbiryadabirdenfazlayükümlülüğüyerinegetirmedebaşarısız olabileceğini gösterir. Firmanın Mali Tabloları RATING Rating firmaların kredibilite açısından birbirlerinden daha iyi ayrıştırılmasını sağlayacak bir sistemdir...

7 ÖRNEK

8 RATING YAPILIRKEN BANKALARIN DİKKATE ALACAĞI FİNANSAL VERİLER Büyüklük, Karlılık, Likidite, Borç ödeme kapasitesi, Mali yapı oranları/ borçluluk  Özkaynak / Aktif Toplamı,  Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar / Özkaynaklar, vb. Faaliyet ve devir hızı  Satılan Malın Maliyeti / Stoklar,  Net Satışlar / Stoklar, vb. Reel büyüme oranları Firmanın bilanço ve gelir tablosundan oluşturulan finansal veriler aşağıda örnekleri verilen gruplar halinde dikkate alınarak rating sürecine dahil edilecektir.

9 RATING YAPILIRKEN BANKALARIN DİKKATE ALACAĞI NİTELİKSEL HUSUSLAR Firmanın büyüklüğüne göre dikkate alınacak hususlar değişebilecektir. Firmanın yapısı Firmanın yıllar içinde gelişimi/büyümesi Muhasebe ve raporlama sistemleri Şeffaflık İzlenebilir düzgün belge sistemleri Üst yönetimin tecrübe ve iş becerisi Deneyimli personel İç veya dış denetim Teknoloji kullanımı Verimliliği artırıcı, maliyetleri düşürücü faaliyet planlaması Ortakların/sahiplerin finansal desteği Diğer bankalara olan borçların tutarı Firmanın sektördeki konumu Faaliyet konularının çeşitliliği Mevcut işkolunda faaliyet süresi/ tecrübesi Firmanın risklilik seviyesi/kredibilitesi, firmanın riskleri yönetme şekli, stratejisi de dikkate alınarak hesaplanacak, bu hususlar aşağıda örnekleri verilen niteliksel kriterler çerçevesinde rating oluşturma sürecine dahil edilecektir.

10 KREDİ FİYATLAMASI Rating A+ A A- B+ B B- C+ C C- D Kredi Faizi (%) Risk Bazlı Faiz Ortalama Faiz Rating Firmaya verilecek kredi faizini etkileyecektir. Kredi maliyeti düşecektir. Rating iyileştikçe  Firmanın ratinginin “düşük” olması o firmaya kredi verilmeyeceğini göstermemektedir.  Ratingin düşük olması kredinin fiyatını, kredi türünü/limitini ve teminat yapısını etkileyecektir.  Banka firmaya vereceği kredinin fiyatını aldığı riske göre belirleyecektir.

11 Rating notu düşük bir firma için Banka’nın; daha çok risk taşıması, daha çok sermaye ayırması gerekmektedir. Dolayısıyla Bankalar ratingi yüksek firmalar ile çalışmayı tercih edeceklerdir. Şeffaf, güvenilir mali raporlama- muhasebe sistemi Kredibilite (Risk rating) Firma 4 Firma 5 Firma 6 Firma 7 Firma 8 Firma 9 Firma 1 Firma 2 Firma 3 Firma 11 Firma 10 Firma 12 Kötü İyi Bankaların tercih edeceği firmalar Rating Kredi Sürecini Ne Şekilde Etkileyecek...

12  Hesap ve Kayıt düzeni / Uluslararası kabul görmüş standartlarda, güvenilir mali tabloların üretilmesi  Düzgün ve yeterli veri tabanı ve raporlama sistemleri için yeterli teknoloji ve İK yatırımlarının tamamlanması  Sağlıklı ve zamanında bilgi akışı YAPILMASI GEREKENLER Firmaların ihtiyaç duydukları finansman kaynağına daha rahat ulaşmaları için yapmaları gerekenler

13  Kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanması / geliştirilmesi Kurumsal bir yapı / organizasyon oluşturulması Firmanın sektör ve pazar payına uygun politikaların oluşturulması Profesyonel yönetime önem verilmesi Süreçlerin etkin ve verimli şekilde oluşturularak yazılı hale getirilmesi Raporlama düzenlerinin oluşturulması Firma içi denetim ve kontrollerin kurulması, güçlendirilmesi ve ayrıştırılması YAPILMASI GEREKENLER Firmaların ihtiyaç duydukları finansman kaynağına daha rahat ulaşmaları için yapmaları gerekenler

14  Risklerin yönetilmesi Firmanın karşı karşıya olduğu muhtemel risklerin tanımlanması için; Finansal ürünlerin iyi anlaşılarak, firmanın aldığı risklere uygun ürünlerin kullanılması Vadeli ödeme koşulları ile mal ve hizmet satılan müşterilerin yarattığı kredi risklerinin dikkate alınması Kur, faiz, ve pazar risklerinin analiz edilmesi ve yönetilmesi Gerekli kontrol sistemleri kurularak operasyonel risklere ilişkin tedbirlerin alınması Firmanın hedeflerine / yatırımlarına uygun stratejiler belirlenmesi ve uzun vadeli planlama yapılması Risk yönetimi kültürünün yerleştirilmesi, kararlarda risk unsurlarının dikkate alınması, firmanın tüm çalışanlarının bilgilendirilmesi Firma içinde kaynak yok ise bankalardan danışmanlık / destek alınması YAPILMASI GEREKENLER Firmaların ihtiyaç duydukları finansman kaynağına daha rahat ulaşmaları için yapmaları gerekenler

15 FİRMALAR İÇİN BASEL II YOL HARİTASI Basel II’nin okunup anlaşılması Bankalar ile bilgilendirme görüşmeleri yapılması Önümüzdeki döneme ilişkin eksikliklerin belirlenmesi Firma içi yapılanma çalışmalarına başlanması  Hesap kayıt düzeni, raporlama sistemleri, kurumsal yapı, şeffaflık, vb. Kredi ihtiyaçlarının belirlenmesi Mevcut banka kredilerinin Basel II çerçevesinde gözden geçirilmesi Verilebilecek teminatların gözden geçirilmesi Hazır olunduğunda şartlar uygunsa rating için dış derecelendirme kuruluşlarına başvurulması Daha iyi rating alabilmek için bankalar ile iletişim içinde olunması Firma içinde daha iyi rating için çalışmaların devam ettirilmesi Farkındalık Hazırlanma Takip

16 Önümüzdeki dönemde, riske göre değerlendirmenin daha önem kazanacağı finansal piyasalarımızda,  Risk yönetimi ve Kurumsal yönetişime önem vererek mali, idari ve operasyonel yapılarını güçlendiren firmalar, Finansal Kuruluşlara; Zamanında, Sağlıklı, Yeterli, Doğru bilgi aktarımı yaparak, kredi imkanları ve faiz oranları açısından diğer firmalara göre çok daha avantajlı olacaktır.