‘E-Üniversite’ye Yolculuk

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı.
Advertisements

Yeni İş Platformunuz! Yönetim Bilişim Sistemleri Boğaziçi Üniversitesi.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü
Bilgi Paketi Çalışmaları
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.

Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
Gantek Teknoloji AR-GE Faaliyetleri ve bir AR - GE başarı hikayesi Ertuğrul Ağar.
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
Stratejik Planlama Pilot Kuruluş Uygulamaları: Genel Bakış Nahit BİNGÖL DPT Müsteşarlığı 12 Ocak 2005.
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
İstanbul Kalkınma Ajansı 2012 Yılı Mali Destek Programları
2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİNE YÖNELİK URGE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM PROĞRAMI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü.
Yükseköğretimde Çevrim-içi Öğrenme: Sistemde Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunları Çözmeye Yönelik Öneriler Fatma Kübra ÇELEN Aygül ÇELİK Doç. Dr. Süleyman.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
Ankara Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi İlke Eren SEİS Araştırma Uzmanı
VAZGEÇİLMEZ BİR AŞAMA. STRATEJİKYÖNETİM STRATEJİK YÖNETİM NEDİR? SÜREÇ ANALİZİDİR: SÜREÇ ANALİZİDİR: - GELECEK HEDEFLERİMİZ… - BU HEDEFLERE NASIL ULAŞABİLECEĞİMİZ…
2023 HEDEFİNDE KAMU ÜNİVERSİTELERİNDE YAPISAL DEĞİŞİM
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Etkinlikleri   Darendeliler.
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Sürekli Eğitim Merkezi www. sem. metu
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
GELECEK ODTÜ’DEN BAŞLAR Haziran
GELECEĞİN ODTÜ’SÜ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 21 Mayıs
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
Türkiye’den Program Örnekleri. Tıp Bilişimi Eğiticisi Kim Olacak?
ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ VE ŞEFFAFLIK
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
Değer ve Tedarik Zinciri Analizleri
NASIL BİR ODTÜ ? 7 Mayıs NASIL BİR ODTÜ ?  Öncü ve farklılık yaratan bir ODTÜ  Demokratik ve laik cumhuriyetin değerlerini koruyan ve savunan.
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI AMBULANS ACİL BAKIM TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI STRATEJİK.
Bilişim Teknolojileri Alanı
Hazırlayanlar : Elmas SOFU Müjde BALBAROS
Mevcut Eğitim Sisteminden Geleceğin Eğitimine. Grup Katılımcıları Prof.Dr. Mahmut Ak İstanbul Üniversitesi Prof.Dr. Alper Cihan İstanbul Üniversitesi.
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
PANEL KONUSU: TÜRKİYE’DE AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM TEMEL POLİTİKASI Modelleri – Kurumları – Mevzuatı KATILIMCILAR Prof. Dr. Üstün ÖZEN-Atatürk Üniversitesi.
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
Örgütsel bilgi kullanımı
Öğrenen Bölgelerin Gelişiminde Teknoparkların Rolü A. Mete ÇAKMAKCI Altan KÜÇÜKÇINAR A. Fırat ÖZPINAR Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Gazi Mağusa TGB.
“Ideal” eÖğrenme Ortamı… Ulaşmak için Neler yapılabilir?
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Dr. İsmail DEMİR Eğitim Politikaları Daire Başkanı.
Eğitim hakkı, ayrım gözetilmeksizin herkesin sahip olması gereken, vazgeçilemez ve devredilemez bir haktır. Eğitim hakkı, başta çocuklar olmak üzere herkesin,
ÖNCELİK 6 : HAYAT BOYU ÖĞRENME İZLEME ve DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
MALİYE BAKANLIĞI BÜTÜNLEŞİK PORTAL PROJESİ T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı.
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ BAŞLICA BİLEŞENLER
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
E-DEVLET Hazırlayan: EFSER YILDIRIM E-DEVLET NEDİR? E-devlet, devlet hizmetlerinin kullanıcı ihtiyaçları göz önüne alınarak elektronik ortamda,
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
YÖNETİMDE YENİ GELİŞMELER KURUMSAL YÖNETİM (CORPORATE GOVERNANCE)
Endüstri 4.0 ve Ulusal Eğitim Politikası. Dünya Nereden Nereye Ulusal Dijital Sınırlar Dışlayıcı İşbirliği (müttefik) Kapsayıcı İşbirliği (ortak) Kitlesel.
KAMU KURUMLARINDA SÜREÇ YÖNETİMİ ve
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
Ömer halİsdemir üniversitesİ Bilgi İşlem Daire BAŞKANLIĞI’na Hoşgeldiniz.. Arzu YILMAZ.
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN ETKİSİ
Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
T.C. Yükseköğretim Kurulu
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
Nokta Üniversite Otomasyon Sistemi
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
Sunum transkripti:

‘E-Üniversite’ye Yolculuk Akademik Bilişim 2013, Akdeniz Üniversitesi ‘E-Üniversite’ye Yolculuk Zümrüt Ecevit Satı Elif Kartal Karataş Zeki Özen Fatma Önay Koçoğlu Çiğdem Erol 23 Ocak 2013

İçerİk Giriş E-Üniversite: Dış ve İç Dinamikler E-Üniversite Kavramı ve Örnekleri E-Üniversite Avantajlar E-üniversite Olma Yolunda Karşılaşılabilecek Sorunlar E-Üniversite olabilmek Sonuç

Giriş Kurum Hafızası ve Akıllı Kurum; Kamu ve özel sektörde, İş süreçlerinin kişilere bağımlı olmaktan çıkarılması, Bir işin her an herhangi biri tarafından ve aynı kalitede yapılabilmesi Yeni yönetim modelleri, kavram ve kuramları; E-yönetim E-devlet E-belediye E-iş vb. Bilgi Toplumuna dönüşüm çalışmaları 2000’li yıllar ile yoğunluk kazanırken E-Dönüşüm Türkiye Projesi başlatılmıştır Bilim ve teknoloji üretiminde odak noktası haline gelmiş, bilgi ve teknolojiyi etkin bir araç olarak kullanan, bilgiye dayalı karar alma süreçleriyle daha fazla değer üreten, küresel rekabette başarılı ve refah düzeyi yüksek bir ülke olmak

E-Üniversite: Dış ve İç Dinamikler Dış Dinamikler: Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Yükseköğrenim öğrenci sayısındaki artış Akademisyen sayısındaki artış E-öğrenme kavramının ortaya çıkışı Bilgi teknolojilerinin kullanım oranının artması Dezavantajlı bireyler için eğitimde fırsat eşitliği Bologna süreci İç Dinamikler: Üniversite organizasyon yapısındaki değişiklikler Üniversite iş süreçleri Akademik beklentilerin artması

E-Üniversite Kavramı ve Örnekleri Kurumsal Yönetim/Yönetişim: işletmenin (corporation) toplumun çıkarlarını nasıl gözetmesi gerktiği ve nasıl yönetilmesi gerektiği (governance) ile ilgili ilkeler topluluğu. Üniversitelerimiz de, toplumu başta eğitim öğretim faaliyetleri ile yönlendiren, topluma şekil veren kurumlardır. Devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler, kuşkusuz ki kendilerine özgü birer yönetişim stratejisi geliştirmiş ve uygulamaya geçirmişlerdir. E-Üniversite: Açık üniversite olarak da algılanabilecek olan e-üniversite internet temeli üzerine kurulu, monitor başında yürütülen bir uygulama olarak karşımıza çıkacak[18]

Gazi üniversitesi e-Gazi Projesi Karadeniz Teknik Üniversitesi E-KTÜ Muğla Üniversitesi e-Üniversite Erişim Merkezi Namık Kemal Üniversitesi E-üniversite Otomasyonu İstanbul Üniversitesi (e-UNI) öğrenci otomasyon sistemi, web sitesi geliştirme, e-posta sistemi ve uzaktan eğitimde kullanılan öğrenim yönetim sistemi uygulamalar

E-Üniversite Avantajları Üniversite karar alma süreçlerinde yaşadığı bürokratik yapıdan uzaklaşacak, bütünleşik bir bilişim altyapısı ile sorgulama, raporlama ve bu sayede karar alma, uygulamaya geçme aşamaları daha verimli hale gelecektir. Üniversitede çalışanlar kadar gerektiğinde idari işler ile de ilgilenmek zorunda kalan akademisyenlerin yükü hafifleyecek, artan zamanlarını akademik faaliyetlerine ayırabilecektir Bürokrasinin azaltılması ile üniversite alt birimlerinden üst birimlerine sunulan yenilikçi projelerin ve önerilerin sayısı artacak, dolayısı ile yönetim tarafından birim zamanda yapılan değerlendirme sayısı artacaktır Üniversitenin benimsediği yeni kamu yönetimi ve e-yönetişim anlayışı ile dolu nesiller yetiştirmesi, ülkenin de uluslararası düzeyde yeni eğilimleri takip ettiğinin göstergesi sayılacaktır.

E-Üniversite Olma Yolunda Kaşılaşılabilecek Sorunlar E-üniversite bilişim alt yapısı çeşitli nedenler ile yanıt vermeyebilir. Böyle durumlar için alternatif çözümler geliştirilerek, bilişim alanında sunulan “bulut bilişim” teknolojisi değerlendirilmelidir. Bir e-üniversite portalı kullanıcısının, kullanıcı adı ve parolasının bir başka kişi tarafından ele geçirilmesi ile ortaya çıkabilecek olan olumsuz durumlara karşı hem tüm kullanıcıların dikkatli olması, hem de sistemin bu durumları önleyici şekilde tasarlanmış olması gerekmektedir. Üniversite yönetimince alınacak hukuki önlemler ve son kullanıcılarda yaratılacak farkındalık ile bu gibi sorunların ortadan kalkacağı düşünülmektedir. Çalışanlar geliştirilecek olan kurum hafızası ile kendilerini değersiz hissedebilir ve yeni sisteme direnç gösterebilir, girişilen projenin başarısızlığa sürüklenmesine neden olabilirler. Üniversite düzenleyeceği toplantılar, seminerler ile durumu çalışanlarına en iyi şekilde açıklamalı ve yeni sisteme karşı oluşabilecek olumsuz düşünceleri ortadan kaldırabilmeyi başarabilmelidir.

E-Üniversite Olabilmek Bilişim alt yapısının oluşturulması/güçlendirilmesi Bilgi Yönetimi Şeffaflık Kurum Aklı İşbirlikleri Uluslararası bakış

Sonuç Bu araştırma sonucunda e-üniversite çalışmalarının taslak projeler halinde yer aldığı görülmüştür. E-üniversiteye geçiş sürecinde üniversitenin yapısı ve büyüklüğü gibi etmenler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu etmenler göz önünde bulundurulduğunda her üniversite için ayrı bir model geliştirilmesi önerilmektedir.

TEŞEKKÜRLER…