Çağımızın Sorunlarına

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Slayt geçişleri için tıklayınız
Advertisements

Laiklik Laiklik yalnızca devlet ve dinin birbirinden ayrılması anlamına gelmez ayrıca eğitim, kültür ve yasama alanlarının da dinden bağımsız olması.
Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
CUMHURİYET BAYRAMI HAZIRLAYAN VE SUNAN TALAT TANJU ŞENTÜRK
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
KAZANIMLAR 11. Laiklik ilkesinin devlet yönetimi, hukuk ve eğitim sistemi ile sosyal alanda meydana getirdiği değişimlerden yola çıkarak bu ilkenin.
KAZANIMLAR 14.Atatürkçü düşünce sisteminden yola çıkarak Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esasları belirler. 15.Atatürk ilkelerinin modern.
ABBAS AKAN ERKUL KOLEJİ
SINIF:5-d OKUL: İHLAS İ.Ö.O
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
Atatürk İlkeleri Atatürk İlkelerinin amacı
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MİLLİYETÇİLİK
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
Prof.Dr.rer.nat. D. Ali Ercan Ankara, 10. Kasım.2012 Ankara, 10. Kasım.2012.
ATATÜRK İLKELERİ ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ.
İLKE VE İNKILAPLARIN EŞLEŞTİRİLMESİ
ATATÜRK İLKELERİ 1-Cumhuriyetçilik 2-Milliyetçilik 3-Halkçılık
Yüzyılımızın Sorunlarına Prof.Dr.rer.nat. D. Ali Ercan
ATATÜRK İLKELERİ.
ATATÜRK İLKELERİ.
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi.
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
CUMHURİYET FAZİLETTİR
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
ATATÜRK İLKELERİ.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
İLETİŞİMDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ ROLÜ
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ ? Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği *İstanbul Barosu Başkanlığı’nın çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.
ATATÜRK İLKELERİ. ATATÜRK İLKELERİ 1- Cumhuriyetçilik 2- Millîyetçilik 3- Halkçılık 4- Devletçilik 5- Lâiklik 6- İnkılapçılık.
Sosyalbilgiler Öğreniyorum
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİ HAZIRLAYAN ETKENLER
HERKES NE ZAMAN ÖLÜR ELBET GÜLÜNÜN SOLDUĞU AKŞAM TURGUT UYAR
Sizlere saldırmanızı değil, ölmenizi emrediyorum
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I
ATATÜRK’ün İLKELERİ.
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
ATATÜRKÇÜLÜK.
Atatürk ilkeleri.
ATATÜRK İLKELERİ Atatürkçülük, Türkiye’nin gerçeklerinden doğmuş bir düşünce sistemidir. Türk milletinin iradesiyle oluşmuş, tarihi bir gelişmenin ürünüdür.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAPLARI
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
EĞİTİMİN POLİTİK TEMELLERİ
HANGİ İLKEYİM? MUSTAFA TONBUL BOZKURT ORTAOKULU HANGİ ALANDAYIM?
Yirminci yüzyılın son dekadında emperyalizm ve işbirlikçileri tarafından katledilen Atatürkçülerin aziz anılarına… * “Atatürk’e Saldırmanın Dayanılmaz.
1)31 Mart Ayaklanması’nı bastıran buna bu adı mustafa kemal vermiştir. HAREKET ORDUSU.
GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:
ATATÜRK İLKELERİ.
ATATÜRKÇÜLÜK ÜNİTESİ TEST SUNU
DEMOKRASİ NEDİR?. Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi.
TÜRK Eğitim Sistemi.
ATATÜRKÇÜLÜK TANIMI HEDEFLERİ NİTELİKLERİ.
GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ.
demokrasinin temel ilkeleri
ATATÜRK İLKELERİ.
KUZEY EFTAL SESLİOKUYUCU
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ
İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI İnsan hakları nedir? İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını.
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
ATATÜRK İLKELERİ
Laikliği Doğuran Nedenler Deniz ÇAPAR Kaan CANLI
Çağımızın Sorunlarına Prof.Dr.rer.nat. D. Ali Ercan
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
Siyaset Bilimi II 9. Hafta: milliyetçilik.
ATATÜRK İLKELERİ NEDEN..?
Sunum transkripti:

Çağımızın Sorunlarına Atatürkçü Düşünce Çağımızın Sorunlarına Çözüm Yolu Prof.Dr.rer.nat. D. Ali Ercan 10.Kasım.2013

ÇIKIŞ NOKTASI : İNSAN Her canlının iki temel amacı; 1- SAĞLIKLI VE UZUN BİR ÖMÜR yaşamak (somatik) ve 2-Yavrularına GÜVENLİ BİR GELECEK sağlamaktır. (genetik) İnsanlar ayrıca, 3-BİLGİNİN SAKLANMASI VE TÜRE İLETİMİ amacını da taşırlar. (informatik) BU NEDENLE YAŞAM KAYNAKLARI SUNAN BİR YAŞAM ALANI’NI (VATAN) SAHİPLENİR VE KORURLAR. BİNLERCE YILLIK DENEYİMLERDEN SONRA, İNSANLAR DAYANIŞMACI İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE BİR ARADA (SOSYAL) YAŞAM ORTAMLARINI GELİŞTİRDİKÇE, DAHA ÜST ÖRGÜTLENMEK BİÇİMLERİNİ, MİLLET VE DEVLET YAPILARINI BULDULAR. DOĞA-İNSAN -ÜRETİM İLİŞKİLERİ YENİ PARADİGMALAR YARATTI

ÖZGÜRLÜK, BAĞIMSIZLIK, CUMHURİYET, DEVLET, LAİKLİK, DEMOKRASİ, HUKUK, SOSYAL ADALET, VATAN, MİLLET… İNSANIN KÜLTÜREL EVRİM (UYGARLAŞMAK) SÜRECİNDE, ÖZGÜR, GÜVENÇLİ VE GÖNENÇLİ YAŞAMAK İDEALİ‘NE ERİŞMEK YOLUNDA YARATILAN KAVRAMLARDIR. DOĞA YASALARIYLA ÇELİŞKİSİZ SOSYAL DÜZENLEMELERİ BAŞARAN TOPLUMLAR EVRİMİN MOTORU OLAN YAŞAM KAVGASINDAN UTKUYLA ÇIKACAKLARDIR.

SORU(N)LARA YANIT VEREN, ÇÖZÜM ÖNEREN İDEOLOJİLERDİR …

İ D E O L O J İ İDEOLOJİ ≡ DÜŞÜNCE SİSTEMİ İdeoloji, önerdiği, öngördüğü, kurguladığı yaşam tarzını biçimlendirmek ve uygulamak yönünde, beklenti, amaç ve eylemleri kapsayan sistematik düşünceler bütünlüğüdür. Felsefe Sözlüğü İDEOLOJİ ≡ DÜŞÜNCE SİSTEMİ

Bir İdeolojinin Evreni, Dünyayı algılamak biçimi, görüşü vardır. Gerçekleştirmek istediği bir amacı vardır. Amacına varmak için bir yöntemi vardır. Amaç ve yöntem arasında çelişkisiz bir söylem bütünlüğü vardır.

- İZM - LER Komünizm, Sosyalizm, Kapitalizm, Liberalizm, Faşizm, Nasyonalizm, Hümanizm, Anarşizm, Emperyalizm, Globalizm, Pozitivizm, Nihilizm, Pragmatizm, Popularizm, Makyavelizm , Antagonizm, Hedonizm, Agnostizm, Septisizm, Panteizm, Ateizm, Sekularizm, Dogmatizm, Animizm, Erotizm, Narsizm, Fetişizm, Satanizm, Opportunizm, Dadaizm, Sürrealizm, Natüralizm... –izm- le biten her sözcük “ideoloji” demek değildir.

Atatürkçü Düşünce Sistemi ≡ (Kemalist İdeoloji) Kemalizm “Bilimi1 rehber alan Ulus devlet2 anlayışı”

Görüşü : Bilimsel gerçekçilik. Amacı : Yurtta ve Dünyada Barış. Kemalist İdeolojinin Görüşü : Bilimsel gerçekçilik. Amacı : Yurtta ve Dünyada Barış. Yöntemi : Toplumu Aydınlatmak. Söylemi : Kemalist ilkeler. Kemalist Dış Politika: Ulusal çıkarları ön planda tutan, Mütekabiliyet ve eşitlik ilkesine dayalı, Devletler arası ilişkiler.

İnsanlık tarihi boyunca toplumsal gelişimin en KEMALİST İLKELER İnsanlık tarihi boyunca toplumsal gelişimin en önemli paradigmaları olagelmiş devrimsel nitelikteki kavramlar ve düşüncelerden esinlenilen 6 Kemalist ilke aklın ve bilimin öncülüğünde, tez ve antitezin iyi, güzel ve doğru yanlarının sentezidir.. 1789 Fransız ihtilâlinden Milliyetçilik, Cumhuriyetçilik, Laiklik... 1917 Sovyet ihtilâlinden Devletçilik, Devrimcilik ve klasik Yunandan bu yana Halkçılık (demokrasi)

MUSTAFA KEMAL A T A T Ü R K KURTULUŞ…………………………KURULUŞ 1919 1923 1938 EMPERYALİZME KARŞI SAVAŞ ……………..DEVRİMLER

ATATÜRK’Ü KİMLER SEVMEZ ? Ulus devlete karşı olan emperyalist güçler, Emperyalizmin maşası etnik bölücüler, Küresel egemen kapitalistler İnanç sömürücüsü yobazlar Atatürk’ü sevmezler. “.... bizi mahvetmek isteyen emperyalizm ve bizi yutmak isteyen kapitalizm…” M. Kemal Atatürk.

Fransız sosyolog, politolog Prof. Maurice Duverger diyor ki ; “…Kemalist partinin birinci özelliği, demokratik bir ideolojiye sahip bulunmasıydı... Mustafa Kemal'in siyasal rejimi, çoğulculuğun üstün bir değer olduğunu kabul ediyor ve çoğulcu bir devlet felsefesi içinde işlevini yerine getiriyordu. Üstelik, partisinin, yapısal açıdan da totaliterlikle hiçbir ilgisi yoktu. Kemalizm demokratik bir ideolojidir... Atatürk döneminde niçin demokrasinin tüm kurum ve kuralları yoktu? Olamazdı da, onun için...

Fransız devriminden 50 yıl sonra bile, Fransız işçisinin oy hakkı var mıydı? Amerikan devriminden 150 yıl sonra bile, ABD'de ırklar arasında tam bir hukuksal eşitlik sağlanmış mıydı?.... Atatürk bir ortaçağ toplumundan yola çıktı. Cumhuriyet'i kurduktan sonra 15 yıl yaşadı ve sınıf-cinsiyet-ırk-din ayrımı olmadan, tüm yurttaşlar arasında hukuksal eşitliği, o inanılmaz kısa süreye sığdırdı... Bilim her olguyu kendi koşulları içerisinde değerlendirir. Atatürk yönetimi, kendi koşulları içerisinde, olabilecek en demokratik yönetimdi; Ve bu açıdan, Türkiye'nin bugünkü yönetiminden daha demokratikti!

Belirli bir ‘Coğrafyada’ M İ L L E T ( U L U S ) Belirli bir ‘Coğrafyada’ (ör. misak-ı milli ile belirlenmiş Türkiye) bir arada yaşamak istenciyle bir araya gelen ve (lat. re-public=halkın bir araya gelişi, toplanması, ar. Cumhur= yığın, topluluk) bir ‘Cumhuriyet’ kuran halk bütünlüğüne millet (ulus) denir.

Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk milleti denir. Benim naçiz vücudum, elbet bir gün toprak olacaktır; Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk milleti denir.

TÜRK ULUSU DİKKAT ! 1- Türk halkı değil ! Çünkü Türk bir ulusun adıdır. Atatürk 10.Yıl nutkunda 13 defa “millet” kavramı kullanmıştır. 2- Türkiye halkları da değil ! Çünkü, Türkiye’de halklar yoktur. “Halklara Özgürlük !” bölücü sol slogan olarak emperyalizme hizmet etti. Gerçekte son 6 bin yıllık süreçte genetik ve kültürel karışım sonucu oluşmuş özgün (nev’i sahsına münhasır) bir toplum vardır.. Etnisiteler, sosyo-kültürel hatıralardır..

Bir Vatan ve Bir Ulus D E V L E T Türkiye + Cumhuriyeti  Devleti bileşenlerinden oluşur. ‘Ulusal irade’nin (Anayasa) somutlaşmış halidir. Türkiye + Cumhuriyeti  Devleti

PLATON D E V L E T Πλάτων, MÖ 427 – 347

PLATON D E V L E T ARİSTOKRASİ C U M H U R İ Y E T KRAL

PLATON D E V L E T TİRAN OLİGARŞİ ARİSTOKRASİ D E M O K R A S İ KRAL ARİSTOKRASİ C U M H U R İ Y E T Πλάτων, MÖ 427 - 347

- C U M H U R İ Y E T - ANAYASAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER

- C U M H U R İ Y E T - ORDU VATAN BAYRAK DİL ANAYASAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER

- C U M H U R İ Y E T - VATAN.. ORDU. BAYRAK DİL ANAYASAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER

Düşük eğitimli ve düşük Gelirli toplumlarda Demokrasi düzgün olarak işlemez ;  Gelir (G) , Eğitim (E) , Katılım (K) ve Sosyal Adalet (g) belirteçleriyle F = G x E x (K-0,5) / g    Demokrasi Katsayısı

Düşük eğitimli ve düşük Gelirli toplumlarda Demokrasi düzgün olarak işlemez ;  Gelir (G) , Eğitim (E) , Katılım (K) ve Sosyal Adalet (g) belirteçleriyle F = G x E x (K-0,5) / g    Demokrasi Katsayısı D= 1- exp(-F/4) D % 100 50 F 2 4 6 8 10

Düşük eğitimli ve düşük Gelirli toplumlarda Demokrasi düzgün olarak işlemez ;  Gelir (G) , Eğitim (E) , Katılım (K) ve Sosyal Adalet (g) belirteçleriyle F = G x E x (K-0,5) / g    D= 1- exp(-F/4) D % 100 G = 0,9 E = 5,3 K = 0,26 g = 0,43 F = 2,9 D= 0,51 TR + 50 F 2 4 6 8 10

GÜVENLİK Laik Cumhuriyet Milli Devlet ÖZGÜRLÜK aydınlanma Laik Toplum Etnik-Dinsel temelde Arkaik (feodal) Toplum

GÜVENLİK Laik Cumhuriyet Milli Devlet ÖZGÜRLÜK aydınlanma Laik Toplum Etnik-Dinsel temelde Arkaik (feodal) Toplum

Halit Şekerci

GÜVENLİK Laik Cumhuriyet Milli Devlet ÖZGÜRLÜK aydınlanma Laik Toplum Etnik-Dinsel temelde Arkaik (feodal) Toplum

GÜVENLİK Cumhuriyet Milli Devlet ÖZGÜRLÜK Laik Toplum Etnik-Dinsel temelde Arkaik (feodal) Toplum

Angela Merkel: Ich bin Deutsche

Alman Başbakanı Bayan Angela D. Merkel Anıt-Kabirde “Atatürk’e Saygı” duruşunda 25.Şubat.2013

Silvio Berlusconi: Io sono Italianoo

David Cameron : I am British

 Vladimir V. Putin: Я Русский

François Hollande: Je suis Français

Barack H. Obama: I am American

Recep Tayyip Erdoğan: “…kimse bizim karşımıza “Türklük” le … çıkmasın. Biz milliyetçiliği, ayaklarının altına almış bir iktidarız...”

“Türklük”, bir ırka aidiyet ve bir millete mensubiyet ve kan meselesi değil,  bir millete mensubiyet ve kültür meselesidir. æ TC ANAYASA I. Türk vatandaşlığı MADDE 66- Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes “Türk”tür.

1. Bilimin rehberliği  Aklın özgürlüğü  Laiklik  Demokrasi (Halkçılık)  Sosyal adalet  Özgürlük  Yurtta barış ! 

2. Ulus devlet  Tam bağımsızlık Anti-emperyalizm  Sömürüye karşı mücadele  Planlı ekonomi  Küresel  barış !

Bilimin rehberliği Yurtta  barış Ulus-devlet Dünyada  barış

S O N U Ç “Yurtta ve Dünyada barış” içerisinde bir arada sürdürülebilir bir yaşam için tüm Dünyaya Kemalist öneri, ”Bilimin rehberliğindeki Ulus devlet” modelidir.   21. nci yüzyılın sosyo-ekonomik problemler batağından 22. Yüzyıla salimen çıkacak ülkeler, adını doğrudan, açıkça telaffuz etmeseler de, sonuçta Atatürkçü düşünce sistemini başarıyla uygulayan ülkeler olacaktır. æ

Teşekkürler

Son Halife Abdülmecid Efendi'nin (1868-1944) Türkiye’yi terk etmeden önce büyük kızı Dürrü-Şehvar ve torunları ile çektirdiği hatıra fotoğrafı Hatice Hayriye Ayşe Dürrü-Şehvar Sultan 1914-2006 

Arkaik (feodal) Toplum GÜVENLİK Cumhuriyet Milli Devlet K ÖZGÜRLÜK Laik Toplum Etnik-Dinsel temelde Arkaik (feodal) Toplum

Arkaik (feodal) Toplum GÜVENLİK Cumhuriyet Milli Devlet K ÖZGÜRLÜK Laik Toplum Etnik-Dinsel temelde Arkaik (feodal) Toplum

Arkaik (feodal) Toplum GÜVENLİK Cumhuriyet Milli Devlet K ÖZGÜRLÜK Laik Toplum Etnik-Dinsel temelde Arkaik (feodal) Toplum

Arkaik (feodal) Toplum GÜVENLİK Cumhuriyet Milli Devlet MHP CHP T/Y SP DP AKP K BDP ÖZGÜRLÜK Laik Toplum Etnik-Dinsel temelde Arkaik (feodal) Toplum