Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATATÜRK İLKELERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATATÜRK İLKELERİ."— Sunum transkripti:

1 ATATÜRK İLKELERİ

2 ATATÜRK ÜN CUMHURİYETÇİLİK İLKESİ

3 1-) CUMHURİYETÇİLİK TANIMI : “YÖNETİM BİÇİMİ OLARAK MİLLET EGEMENLİĞİNE DAYALI, CUMHURİYET REJİMİNİ ÖNGÖRMEK VE BUNU BİR YAŞAM BİÇİMİ OLARAK BENİMSEMEKTİR.”

4 CUMHURİYETÇİLİK İLKESİNİN ESASLARI
CUMHURİYET; MİLLET EGEMENLİĞİNE DAYALI BİR SİYASİ REJİM YANİ DEMOKRASİDİR. DEMOKRASİDE ; DEVLETİN VE MİLLETİN BÜTÜN EYLEM VE İŞLEMLERİNİN HUKUK KURALLARI ÇERÇEVESİNDE OLUR.

5 CUMHURİYETÇİLİK İLKESİNİN ESASLARI
HİÇ KİMSENİN YASALARA AYKIRI DAVRANMA AYRICALIĞI YOKTUR. DEMOKRASİDE ; DEVLETİN VE MİLLETİN BÜTÜN EYLEM VE İŞLEMLERİNİN HUKUK KURALLARI ÇERÇEVESİNDE OLUR. DEMOKRASİDE DİL, DİN, MEZHEP, CİNSİYET VE SİYASAL GÖRÜŞ FARKI GÖZETİLMEKSİZN HERKES YASALAR ÖNÜNDE EŞİTTİR.

6 2-) MİLLİYETÇİLİK TANIMI : “KİŞİNİN İÇİNDE YAŞADIĞI TOPLUMU SEVMESİ, ONUNLA GURUR DUYMASI, ONUN YÜKSELMESİ VE İLERLEMESİ İÇİN HER TÜRLÜ FEDAKARLIĞI YAPMASIDIR.”

7 MİLLİYETÇİLİK İLKESİNİN ESASLARI
ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ ;BİRLEŞTİRİCİ, BÜTÜNLEŞTİRİCİ VE KAYNAŞTIRICIDIR IRKÇILIK GİBİ, AYRIŞTIRICI YAKLAŞIMLAR REDDEDİLİR. ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNDE BİREYLER, KENDİ ÇIKARLARINDAN ÖNCE MİLLETİN ÇIKARLARINI GÖZETİR. “NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE” VECİZESİNDE İFADE EDİLDİĞİ GİBİ KENDİNİ TÜRK HİSSEDEN HERKESİ TÜRK OLARAK KABUL EDER. ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ; GÜNÜMÜZDE ÇAĞDAŞ VE MODERN DEVLET VE TOPLUM YAPILARININ BENİMSEDİĞİ“KÜLTÜR MİLLİYETÇİLİĞİ”DİR.

8 3-)HALKÇILIK TANIMI : KİŞİLERİN DİL, DİN, MEZHEP, IRK, CİNSİYET VE SİYASİ GÖRÜŞ FARKI GÖZETİLMEKSİZİN KANUNLAR ÖNÜNDE EŞİT OLMASI VE HALKIN DEVLET İÇİN DEĞİL DEVLETİN HALK İÇİN VAROLMASIDIR. KISACA “HALKIN HALK TARAFINDAN, HALK İÇİN İDARESİDİR”

9 HALKÇILIK İLKESİNİN ESASLARI
HALKÇILIK İLKESİNDE İNSANLAR DİL, DİN, MEZHEP, IRK, CİNSİYET VE SİYASİ GÖRÜŞ FARKI GÖZETİLMEKSİZİN KANUNLAR ÖNÜNDE EŞİTTİR. DEVLET;HER TÜRLÜ EYLEM VE İŞLEMDE HALKIN ÇIKARINI GÖZETİR. YÖNETİM BİÇİMİ OLARAK DEMOKRASİYE DAYALI CUMHURİYET REJİMİNİ ÖNGÖRÜR.

10 4-)LAİKLİK Tanımı :   "Kişi, Toplum Ve Devlet Yaşamına Egemen Olan Kuralların Tümünün Akla Ve Bilimsel Gerçeklere Dayalı Olması, Bireylerin Hiçbir Baskı Altında Olmadan Dinsel İnanç Ve İbadetlerinin Gereğini Yerine Getirebilmesidir. "

11 LAİKLİĞİN ESASLARI Laikliğin ancak demokratik yöntemlerde uygulanabilir. Her türlü akıl ve bilim dışı hurafe laiklik tarafından reddedilir. Hiç kimse, dini ayin ve törenlere katılmaya veya katılmamaya zorlanamaz. Dini inanç, ibadet ve kanaat özgürlüğünün devlet tarafından güvence altına alınır. Laiklik ilkesi; bütün gelişmiş devlet ve toplum yapılarının ortak anlayışıdır. Laikliğin somut uygulama biçimi anayasamızın 24 üncü maddesinde açıkça belirtilmiştir. Laiklik; temel hareket noktası olarak aklı ve bilimi temel alır.

12 5-) DEVLETÇİLİK Tanımı : "Türk toplumunun ve devletinin ekonomik ve sosyal kalkınmasını gerçekleştirmek için devlet işletmeciliği ile özel sektör işletmeciliğinin birlikte ve uyum içinde çalışmasıdır."

13 DEVLETÇİLİK İLKESİNİN ESASLARI
Devletçilik ilkesi; Atatürkçü düşünce sisteminin ekonomi teorisidir. Devletçiliğin ana hedefi, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal kalkınmasını ivedilikle gerçekleştirmektir. Atatürk'ün devletçilik anlayışı, özelleştirmeye karşı değildir. Günümüzdeki güçlü ekonominin temelleri, cumhuriyetin ilk yıllarında devletçilik sayesinde atılmıştır. Devletçilik ilkesi sayesinde Türkiye ekonomisi, günümüzde, dünya sıralamasında 16nci sırada yer almaktadır. Devletçilik ilkesi çerçevesinde, devlet; stratejik ve altyapı yatırımlarından vazgeçemez.

14 6-)İNKILAPÇILIK TANIMI : “ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ’NE DİNAMİZM KAZANDIRAN İLKEDİR. TOPLUMUN İHTİYAÇLARI DOĞRULTUSUNDA ÇAĞIN, AKLIN VE BİLİMİN GEREKTİRDİĞİ YENİLİKLERİN EN KISA ZAMANDA YAPILMASINI SAVUNAN İLKEDİR.”

15 İNKILAPÇILIK İLKESİNİN ESASLARI
İNKILAP, DEVLET VE TOPLUM DÜZENİNDEKİ AKSAYAN KURUMLARI KALDIRARAK YERLERİNE İHTİYACA CEVAP VEREBİLECEK YENİ KURUMLARIN OLUŞTURULMASI ANLAMINA GELİR. BUGÜNKÜ DEMOKRATİK, LAİK VE ÇAĞDAŞ DEVLET VE TOPLUM YAPISINA ATATÜRK İNKILAPLARI İLE GEÇİLMİŞTİR.

16 BÜTÜNLEYİCİ İLKELER Ulusal egemenlik
Ulusal birlik beraberlik ve ülke bütünlüğü Özgürlük ve bağımsızlık Yurtta barış,dünyada barış Akılcılık ve bilimsellik Çağdaşlık ve batılılaşma İnsan ve insanlık sevgisi

17

18 HAZIRLAYAN: Maşuk YOĞURTÇUOĞLU


"ATATÜRK İLKELERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları