Küreselleşme Kavramı Küreselleşme, son yirmi yıl içerisinde,gerek uluslararası politika ve diplomasi alanında gerek bu alana ait akademik çalışmalarda.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Reel Sektörde Risk Raporlamaları 24 Temmuz  Nisan 2009 Kuruluş  Ekim 2009 FERMA Üyeliği ◦ (Federation of European Risk Management Associations)
Advertisements

24 Mart 2006 TBB EKONOMİ ÇALIŞMA GRUBU. Rezerv Politikası Üzerine Türkiye’de kriz sonrası dönemde rezerv hareketleri ve kısa bir “güvence” değerlendirmesi.
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Mali İstatistik Kullanım Alanları
SON EKONOMİK GELİŞMELER
UluslararasI Rekabet Gücü PolİtİkalarI
Büyümenin Bileşenleri Yada Belirleyicileri
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
Mali Saydamlık İzleme Raporu 3
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
İKT-102 İktisata Giriş II Makro İktisatın Temelleri
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
DIŞ TİCARET VE ÖDEMELER DENGESİ
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
Yüksek ve İstikrarlı Büyüme Perspektifinde Türkiye Ekonomisi
Küreselleşme, Sonuçları ve Az Gelişmiş Ülkeler.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Merkez Bankasının Rolü
DÜNYA BANKASI Robert B.Zoellick.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası
INTERNATIONAL MONETARY FUND- IMF (ULUSLARARASI PARA FONU)
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
ULUSLAR ARASI PARA FONU(IMF) NEDİR ?
KÜRESELLEŞME NEDİR?.
DÜNYA BANKASI Dünya Bankası (Alm. Weltbank, İnternationale Bank für Wieder ausfbau und wirstchaftliche Entwicklung (IBRD), Fr. Banque Internationale, Banque.
IMF Uluslararası Para Fonu ya da daha çok bilinen kısaltmasıyla IMF (International Monetary Fund)küresel finansal düzeni takip etmek borsa, döviz kurları,
Oran Tekniği Oran tekniği, mali tablo kalemleri arasındaki ilişkilerin, yüzdeler veya birbirinin katı şeklinde ortaya konmasıdır.
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
DÜNYA BANKASI DÜNYA BANKASI Geçiş ve gelişmekte olan ülkeler için dünyanın en büyük finansman ve bilgi kaynaklarından biridir.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
Coğrafya Performans Ödevi
Dr. Dilek Seymen Dr. Aslı Seda Bilman
OECD : Yapısı, Amaçları ve Mali Piyasalardaki Rolü
2008 KÜRESEL FİNANSAL KRİZİ VE TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
ULUSLARARASI BANKACILIK
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Ekonomi Biliminin Doğuş Gerekçesi ; Kıtlık Kanunu Kaynakların;
Uluslararası İşletme Yönetimi
Küresel Kamusal Mallar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Finansallaşma ve sektöre bakış 2018
Uluslararası Sermaye Hareketleri
R. Hakan Özyıldız Kamu bankacılığı R. Hakan Özyıldız
1. BÖLÜM FİNANSAL YÖNETİMİN TANIMI VE AMACI
Sunum transkripti:

Küreselleşme Kavramı Küreselleşme, son yirmi yıl içerisinde,gerek uluslararası politika ve diplomasi alanında gerek bu alana ait akademik çalışmalarda en çok kullanılan terimlerin başında gelmektedir.Bu özelliğine rağmen,küreselleşmenin genel kabul gören bir tanımı bulunmamakta, bu kavram birbirinden farklı anlamlara gelebilecek şekilde kullanılmaktadır.Örneğin,literatürde küreselleşmenin.ulusararasılaşma,

Evrenselleşme,liberalizasyon,batılılaşma,karşılıklı bağımlılık,modernizasyon gibi çeşitli terimlerle eşanlamlı olarak kullanıldığı görülebilmektedir.İşbu çalışma bağlamında küreselleşme,en basit anlamda yerkürenin farklı bölgelerinde yaşayan insan,toplum ve devletler arasındaki iletişim ve etkileşim derecesinin ‘karşılıklı bağımlılık’ kavramı çerçevesinde giderek artması olarak tanımlanabilir.

Küreselleşme Kavramının Boyutları Küreselleşme çok boyutlu bir kavram olup,tüm bu boyutların karşılıklı etkileşimi sonucunda şekillenmektedir.Dolasıyla,kürselleşme olgusu tahlil edilirken,bu farklı boyutların dikkate alınması önem arzetmektedir.

Ekonomik Boyutları Ekonomik boyut,küreselleşmenin en önemli bileşenlerinden birini oluşturmaktadır.Bu bağlamda, çağdaş ekonomik küreselleşmenin özellikle üç alt bileşeni üzerinde durmak isabetli olacaktır.Bunlardan ilki günümüz uluslararsı ticaretinin kendine özgü niteliklerine ilişkindir. Çağdaş ekonomik küreselleşmenin ikinci bileşeni ise küresel mali piyasaların ve küresel sermaye akımlarının günümüzde sahip olduğu benzersiz hacim,derinlik ve çeşitlilikle ilgilidir.

Küreselleşmenin ekonomik boyutu çerçevesinde son olarak küresel üretimdeki radikal dönüşüme değinmek gerekir.Günümüzde,geleneksel ulus-devlet temelindeki yapının aksine üretim faaliyetleri küresel çerçevede yerine getirilmekte,üretimin farklı aşamaları farklı coğrafyalarda sonuçlandırılmaktadır.

Siyasi Boyutu Siyasi küreselleşme,esas itibariyle günümüz dünyasında siyasi güç, otorite ve yönetim biçimlerindeki yapısal dönüşüm olarak tanımlanabilir.Günümüzde,nüfuz alanını tüm dünya olarak kabul eden küresel siyaset anlayışının giderek güçlendiği görülmektedir.Bu durum geleneksel siyaset anlayışlarından farklı bir yapıyı yansıtmakta,küreselleşmenin yukarıda değinilen çok aktörlü yapısına işaret etmektedir.

Bir başka deyişle küresel siyaset söz konusu yapının dört temel aktörü olan ulus devlet,devletler-üstü kurumlar,yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının karşılık etkileşimi sonucunda şekillenmektedir.Ulus devlet,bu süreçte temel birim olarak faaliyer göstermeye devam etmekte,ancak yetki ve manevra alanları belirli ölçülerde kısılanmaktadır.Literatürde,bu yeni yapıyı betimlemek üzere küresel yönetişim kavramı kullanılmaktadır.

Teknolojik/İletişimsel Boyutu İletişimde gerçekleşen son dönemlerde üçüncü sanayi devrimi olarak da adlandırılan ileşitim devrimi ile veri iletiminde mikroişlemciden ve uydu teknolojilerinden faydanılanması,bilginin saklanması,depolanması,işlenmesi ve iletilmesinde dijital ortamlardan yararlanılması ve iletişim araçlarının üretim ve kullanım maliyetlerindeki radikal düşüş bu boyutu göstermektedir

Çevresel Boyutu Küresel ısınma,hava kirliliği,nükleer ve kimyasal atıklar,kuraklık ve sel felaketleri,biyo-çeşitlilik ve türlerin yok oluşuna ilişkin sorunlar,asit yağmurları vs. problemler küreseleşme süreci ile ilintilidir.Bu sorunların temel özelliği belirli bir yer ya da bölgeyi ilgilendirmekten ziyade küresel ölçekte sonuçlar doğurmalarıdır.

Kültürel Boyutu Özellikle iletişim devrimin sonucu olarak günümüzde tüm dünya genelinde bireyler ve toplumlar arasındaki etkileşim oldukça ilerlemiş.Bu sayede sözkonusu bireyle ve toplumlar arasında daha önceden yabancı gelen yaşam tarzları temelinde ortak bir payda oluşmakta,farklı zevkler,ilgi alanları gibi konularda belirli bir ahenk sağlanmaktadır.

Dünya Bankası

1945 yılında 2. Dünya Savaşı’nın bitiminin hemen ardından kurulmuştur 1945 yılında 2. Dünya Savaşı’nın bitiminin hemen ardından kurulmuştur. Kuruluş amacı her ne kadar savaş sonrası ülkelerin yeniden ekonomik güçlerini kazanmalarına ve kalkınmalarına yardımcı olmak olsa da, daha sonraki dönemde misyonu büyük oranda genişlemiştir. Günümüzde Birleşmiş Milletlerin bağımsız bir kuruluşu olarak çalışmaktadır ve misyonu küresel boyutta ekonomik sorunların çözülmesini sağlamak olarak değişmiştir.

Şuanda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 185 ülkenin üyesi olduğu Dünya Bankası sermayesinin %55′i, 11 ülke farklı ülkeye aittir. Türkiye’nin Dünya Bankası sermayesine katkı oranı %0,5′tir ve bu sermaye payı ile Türkiye’nin oy oranı da %0,5 olarak belirlenmiştir. Dünya Bankası kararları üye ülkelerin oylaması sonucu şekillenir ve her ülkenin Dünya Bankası sermayesine yaptığı katkıya göre bir oy gücü vardır. Türkiye 1947 yılında GSMH hesaplaması sonrasında Dünya Bankasına üye olmuştur ve bu hesaplama sonrasında toplam 4 dereceli grup arasında Türkiye 3. gruba yerleştirilmiştir. Birçok televizyon programında ve kitapta sürekli kullanılan “3. dünya ülkesi” deyimi de, Türkiye’nin Dünya Bankası’nda sahip olduğu grup nedeni ile kullanılmaktadır.

Türkiye’nin 3. grupta yer alması, 5 yıl geri ödemesiz olarak toplamda 17 yıl vadeli kredi alabilmesini sağlamaktadır. Dünya Bankası yönetimi toplam 3 ana gruptan oluşmaktadır; Dünya Bankası Guvernörler Kurulu, İcra Direktörleri Kurulu ve Başkanlık bölümleri. Dünya Bankası Guvernör Kurulu, her ülkenin atadığı birer temsilciden oluşmaktadır ve bu kurul her yıl 1 defa toplanmaktadır. Dünya bankasının sürekli karar organı olan İcra Direktörleri Kurulu ise, 2 yıllık görev süresi olan toplam 24 üyeden oluşmaktadır.

Günümüzde Dünya Bankası tarafından üstlenilen misyonlar; global yoksulluğun ortadan kaldırılması, küresel ölçekte yaşam şartlarının iyileştirilmesi, fakir ülkelerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi, tüm ülkelerin devamlılığı olan bir büyüme eğrisine sahip olması, iç ve dış savaş yaşayan ülkelerin daha hızlı kalkınmalarının sağlanması, global anlamda kalkınma planları yapmak, iklimsel değişimler ve küresel ekonomik krizler nedeni ile oluşan sorunlara finansman sağlama ve küresel ekonomi bilgisinden tüm ülkelerin yararlanması olarak sayılabilir.

ULUSLARARASI PARA FONU

IMF, parasal konularda uluslararası işbirliğini güçlendirmek, uluslararası ticaretin dengeli büyümesini sağlamak ve ödemeler dengesi sorunlarını çözmek için oluşturulmuştur. Ancak, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelere bağlı olarak IMF’nin rolü de değişmiştir. 1980'li yıllara kadar daha çok ödemeler dengesi sorunlarını gidermeye yönelik politikalar üreten IMF, 1980 sonrasında yapısal uyum programları adı altındaki uygulamaları denetleme yolu ile etkinliğini giderek artırmış, küreselleşme sürecine bağlı olarak yaşanan finansal krizlerde son ödeme mercii rolünü üstlenmiş, kendisini finansal kriz durumunda son ödünç verme mercii ve kriz yöneticisi olarak görmüştür.

IMF, dünya ekonomisinde parasal sorunları çözmek, çok taraflı serbest ticareti geliştirmek, tek taraflı ithalat sınırlamalarına ve devalüasyona mani olmak, ekonomik işbirliği sağlamak için oluşturulmuştu. Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelere bağlı olarak, zaman içerisinde IMF'nin rolü de değişti. IMF temel amacından farklı olarak, döviz kurlarının istikran konusunda etkinliğini oldukça yitirdi, özellikle 1973 sonrası dünyanın önde gelen ülkelerinin paralarını serbest dalgalanmaya bırakmaları bu alanda IMF'nin rolünü son derece sınırladı. Buna karşın,IMF'nin uluslararası likidite ve ödemeler konularında etkinliğini artırmayı amaçladığı gözleniyor.

IMF'nin niyetleri Milletlerarası ticaretin dengeli şekilde gelişmesini üye devletlerin tam istihdama ve yüksek büyüme hızına ulaşmasına imkân hazırlamak; Ödemeler dengesi güçlüklerinin çözümünde yardımcı olmak; Kambiyo istikrarını kurmak ve tek taraflı değer düşürmelerine mani olmak; Çok taraflı dış ödemeler sisteminin kurulmasını sağlamak.

IMF-Türkiye - Türkiye, IMF’ye 66 yıldır üye.  - IMF ile 1947’de İsmet İnönü döneminde tanıştı. -Türkiye, IMF ile bir dönemi kapattı. Hazine, 14 Mayıs´ta Türkiye´nin IMF’ye olan borcunun son taksitini ödedi. 422,1 milyon dolar tutarındaki bu ödeme ile, Türkiye´nin IMF´ye borcu sıfırlandı. Son 10 yılda IMF´ye toplam 23,5 milyar dolar ödeyerek borcunu bitiren Türkiye; bundan böyle IMF´de borç veren ülke olarak yer alacak.