Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uluslararası İşletme Yönetimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uluslararası İşletme Yönetimi"— Sunum transkripti:

1 Uluslararası İşletme Yönetimi

2 Küreselleşeme .. Ülkeler arasındaki ekonomik, politik, sosyal ilişkilerin yaygınlaşması ve gelişmesi, ideolojik ayrımlara dayalı kutuplaşmaların çözülmesi, farklı toplumsal kültürlerin, inanç ve beklentilerinin daha iyi tanınması, ülkelerarası ilişkilerin yoğunlaşması gibi olguları içeren bir kavramdır.

3 Bölgeselleşme .. dönemindeki Dünya Ekonomik Krizi U/A ticareti serbestleştirmeye, gümrük duvarlarını aşağıya çekmeye yönelik U/A örgütlenmeleri oluşturmaya doğru bir arayış başlatmıştır.

4 Bölgeselleşme .. 1970’li yılların başından itibaren istikrarlı büyüme sürecinden uzaklaşılması, düşük büyüme hızı, işsizlik, istikrarsız fiyatlar, koruma politikalarına rağmen rekabetin yeniden artmasına sebep oldu.

5 Bölgeselleşme .. Bazı alanlarda küreselleşme devam ederken bazı alanlarda bölgeselleşme hız kazanmaya başlamıştır.

6 Bölgeselleşme .. Bölgeselleşme; birbirine yakın coğrafyayı paylaşan ülkelerin bir araya gelip serbest ticaret anlaşmaları ile aralarındaki ticareti serbestleştirici girişimlerde bulunmaları

7 Entegrasyon ve İşbirliği ..
Entegrasyon; ticareti engelleyen unsurların ortadan kalkması (Ticaret entegrasyonu), ülkelerarasında üretim faktörleri hareketinin serbest bırakılması (Faktör entegrasyonu), ulusal ekonomik politikaların U/A ilişkiler lehine uyumlaştırılması (Politika entegrasyonu) ve hepsinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan tam entegrasyondur.

8 Entegrasyon ve İşbirliği ..
Bir bölgenin oluşmasına yol açmaktadır. Coğrafi bölgeye dayanma zorunluluğu yoktur. Ülkelerin ekonomik yapılarında önemli değişime sebep olur. Ekonomik yapılarda değişime gerek yoktur. Üye ülkeler arası farklılaşmayı kaldırmayı hedefler. (Engellerin kaldırılması) Azaltmayı hedefler. (Tic. Politikası ve U/A anlaşmalar) Sosyal ve ekonomik alt yapıları birbirlerine yakın ülkeler arasında oluşturulur. Böyle bir kısıt ve zorunluluk yoktur. Uluslarüstü bir otorite ülkeler adına karar alma durumunda Ulusal hakimiyet korunur.

9 U/A Entegrasyon Safhaları…
Serbest Ticaret Safhası.. Ticarete ilişkin tüm engeller kaldırılır. Üye ülkelerin üye olmayan ülkelerle kendilerine ait kurallar devam etmektedir. EFTA, NAFTA…

10 U/A Entegrasyon Safhaları…
Gümrük Birliği.. Ticarete ilişkin tüm engeller kaldırılır. Üye olmayan ülkelere karşı ortak bir ticaret politikası Tarife gelirleri ortak fonda tutulur ve belirlenmiş formüllere göre üye ülkeler arasında dağıtılır.

11 U/A Entegrasyon Safhaları…
Ortak Pazar.. Ticarete ilişkin tüm engeller kaldırılır. Üye olmayan ülkelere karşı ortak bir ticaret politikası Üretin faktörleri üye ülkeler arasında hareketlidir. Üye ülkeler arasında yatırım transferlerinde kısıtlama yoktur.

12 U/A Entegrasyon Safhaları…
Ekonomik Birlik.. Ticarete ilişkin tüm engeller kaldırılır. Üye olmayan ülkelere karşı ortak bir ticaret politikası Üye ülkeler para politikalarını, vergilendirmeyi ve devlet harcamalarını uyumlu hale getirir. Ortak para birimi, bankacılık sistemi, mali politikalar Makro ekonomik politikalar izleme serbestisi bir ölçüde birliğe devredilmiştir.

13 Uluslar arası Organizasyonlar…
Dünya Çapındaki Organizasyonlar * Birleşmiş Milletler. * Dünya Bankası * IMF * Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Anlaşması (GATT) * Dünya Ticaret Örgütü * U/A Çalışma Örgütü

14 Uluslar arası Organizasyonlar…
Bölgesel Ekonomik Entegrasyonlar ve İşbirlikleri * Avrupa Ticaret Bölgesi (EFTA) * Avrupa Birliği

15 Uluslar arası Organizasyonlar…
U/A İşbirlikleri * Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Endüstri Anlaşmaları * OPEC * U/A Enerji Ajansı (IEA) * U/A Atom Enerjisi Ajansı (IAEA)

16 Ödemeler Dengesi

17 Ödemeler Dengesi… Belli bir dönem içinde bir ülkenin yerleşikleri ile Dünyanın diğer ülkeleri arasında meydana gelen ekonomik işlemleri gösteren bir tablodur.

18

19 Ödemeler Dengesi… Bir ülkenin belli bir dönemde dış satımlardan elde ettiği döviz ile dış satımlar nedeniyle borçlandığı döviz miktarını göstermektedir.

20 Ödemeler Dengesi… Belirli bir dönem için bir ekonomiyle Dünyanın geri kalan kısmı arasındaki mal, hizmet ve gelir ile ilgili işlemleri, mülkiyet değişiklikleri ve bu ekonominin elinde bulunan altın, özel çekme hakları, ve Dünyanın diğer kısımlarına yönelik hak ve yükümlülüklerdeki diğer değişkenleri ve karşılıksız transferleri gösteren ve muhasebe açısından yukarıda sözü edilen işlem ve değişikliklerle ilgili olarak yapılan kayıtlardan birbirini karşılıklı olarak dengeleyemeyenler için gereken karşılıklı kayıtların yer aldığı istatistiksel bir rapordur.

21 Ödemeler Dengesi… Ödemeler dengesi; Mal-hizmet piyasası
Faktör piyasası Sermaye piyasası olmak üzere üç ana piyasada yurt içinde yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin diğer ekonomiler ile olan ilişkilerini istatistiksel olarak özetler.

22

23

24 ÖDEMELER DENGESİ: OCAK - EYLÜL 2014 (*)
CARİ İŞLEMLER HESABI Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ocak-Eylül dönemine göre milyon ABD doları azalarak milyon ABD dolarına gerilemiştir. Bu gerilemede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının milyon ABD doları azalarak milyon ABD dolarına düşmesi, net hizmet gelirlerinin milyon ABD doları artarak milyon ABD dolarına yükselmesi ve birincil gelir açığının 802 milyon ABD doları azalarak milyon ABD dolarına gerilemesi etkili olmuştur.

25 ÖDEMELER DENGESİ: OCAK - EYLÜL 2014 (*)
CARİ İŞLEMLER HESABI Seyahat gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre milyon ABD doları tutarında artarak milyon ABD dolarına, seyahat giderleri de 241 milyon ABD doları tutarında artarak milyon ABD dolarına ulaşmıştır.

26 ÖDEMELER DENGESİ: OCAK - EYLÜL 2014 (*)
CARİ İŞLEMLER HESABI Yatırım gelirinden kaynaklanan net çıkışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre 880 milyon ABD doları azalarak milyon ABD doları olmuşken, ikincil gelir dengesinden kaynaklanan net girişler 158 milyon ABD doları azalarak 819 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

27 Çift Kayıt Prensibi… İşlemler kaydedilirken standart muhasebe sistemi kullanılır. Ana kural; Her işlemin aynı değerde iki ayrı girişinin yapılmasıdır. Söz konusu giriş kayıtlarından birisi pozitif diğeri negatiftir. Tanım gereği bütün pozitif değerlerin toplamı ile bütün negatif değerlerin toplamının sıfır olması gerekir.

28 Ödemeler Dengesi Hesapları…
Cari Hesap: Bu hesapta, mal ve hizmet ticareti ile diğer cari işlemler yer almaktadır. - Mal ve ticaret hesabı - Hizmetler - Yatırım gelirleri (Faiz veya kar payı ödemeleri) - Tek taraflı transferler (Yabancı yardımlar, bağışlar, işçi dövizleri…)

29 Ödemeler Dengesi Hesapları…
2. Sermaye Hesabı: Finansal varlıklar bu hesapta izlenir. Eğer, finansal varlıkların ticareti ülke insanları arasında yapılıyorsa, bu işlemler “özel sermaye hesabında” takip edilir. - Direkt Yabancı yatırım - Uzun dönem portföy yatırımı - Kısa dönemli sermaye akışları

30 Ödemeler Dengesi Hesapları…
3. Resmi rezerv işlemleri: Merkez bankası işlemlerine konu olan uluslar arası rezerv değerleri takip edilir.

31 Ödemeler Dengesi ve Ekonomik Kriz…
Cari hesaplarda açıkları artan ülkeler, finansal hesaplarında fazla vermeye başlamaktadırlar. Bir ülkeye akan sermaye miktarı, o ülkenin cari hesaplarını uzun süre finanse etmesine kuvvetli ve sürekli olduğu sürece yardımcı olabilir. Ekonomik şartlar kötüleştiğinde, o ülkenin ödemeler dengesini sabitleyen bu sermaye ülke dışına akmaya başlar.

32

33

34

35 Üretmeden Olmaz!!!

36 El Parasıyla Ağalık Olmaz!!!


"Uluslararası İşletme Yönetimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları