Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanlarında Çok Yönlü Çevresel Fayda Yaratan Entegre Yönetim Projesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’DE LOJİSTİK: MEVCUT DURUM VE STRATEJİLER Prof. Dr. Okan TUNA
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
PAZARLAMAYA GİRİŞ PAZARLAMANIN TANIMI
ELAZIĞ ORKÖY ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMALARI İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜGÜ
Eylem Planı Sonraki Adımlar
Biyolojik Çeşitliliğin Orman Amenajman Planlarına Entegrasyonu
Proje Teknik Toplantısı 9 Ocak 2013 KASTAMONU
Seite 1 Page Seite 1 “MENA Bölgesinde Ormancılık Politikalarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu” Silva Mediterranea Bölgesel Projesi.
Eczacıbaşı Topluluğu ve Sürdürülebilirlik
Standart ve İş Geliştirme Şube Müdürlüğü
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
FOREST EUROPE Bakanlar Konferansı Serdar Yegül Orman Mühendisi 21 Aralık 2010.
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDAKİ FAALİYETLERİ
PROGRAM – PROJE YÖNETİMİ YÖNETİŞİM
Mimarlar Odası Denizli
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü - ÇEM UNCCD 10 YILLIK STRATEJİSİ VE UEP UYUMLAŞTIRILMASI Erdoğan Özevren Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı.
EN İYİ UYGULAMALAR KİTAPÇIĞI Şubat ’in ikinci yarısında, CDP Türkiye İngiliz Hükümeti Refah Fonu’ndan aldığı destek ile yeni bir proje başlattı.
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
Türkiye’de Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanları Entegre Yönetim Projesi 06 Şubat 2012 Ankara.
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
ZUHAL YILMAZ Başmühendis
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Avrupa’nın sürdürülebilir ormanları & ahşap tüketiminin faydaları
GREEN MARKETING KONFERANSI
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
THE LINKING EASTERN ANATOLIA TO PROGRESS PROGRAMME(TUR/98/002) (DOĞU ANADOLU KALKINMA PROGRAMI) Erol Çakmak Programme Manager Ankara/ Eylül 2006 BİRLEŞMİŞ.
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
1. 2/21 Proje Gelişim SüreciProjenin amacıProje alanı, süresi ve bütçesiİşbirliği yapılan kurumlarProje BileşenleriProje Faaliyetleri.
DOĞA KORUMA ANLAYIŞI
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı
KURUMSAL AÇIDAN iKS Kurumsal Amaçlar
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri, Ekim 2007, Konya İNSAN KAYNAKLI İKLİM DEĞİŞİMİNİN DİNAMİĞİ: KAMU EĞİTİMİ İÇİN ÖNERİLER Ali Kerem.
T.C. BAŞBAKANLIK Hazine Müsteşarlığı TÜRKİYE İÇİN ÇOK YILLI HARCAMA ÇERÇEVESİNİN TASARLANMASI.
Orman Bölge Müdürlüğü Sn Proje AdıSektörüYeriProjenin Durumu 1 Orman KadastroTarım/OrmancılıkMuhtelifİhalesi yapılmıştır 2 Orman Koruma ve İşletmecilik.
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KURUMSAL AÇIDAN iKS Kurumsal Amaçlar Öz Değerlendirme ve Teknik Özellikler.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
BOLU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
FOREST EUROPE İlke Kararları Bağlamında Türkiye’deki Faaliyetler, Zorluklar ve Çözüm Önerileri Serdar Yegül Orman Müh. Orman Genel Müdürlüğü Temmuz 2010.
Türkiye’de Okul Hibeleri : Ekonomik Krize Yenilikçi bir Cevap Milli Eğitim Bakanlığı Çalıştayı 8 Mart 2010 Maureen McLaughlin Dünya Bankası.
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
TEPEBAŞI BELEDİYESİ İlk Altın Puan Sertifika Kamu Binası / Türkiye
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
Misyon Coca-Cola Hayata Artı Vakfı'nın misyonu çevresel ve toplumsal sorunlara sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kamu kuruluşları ile birlikte.
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Uygunluk ve Ortaklık Şartları - - Uygunluk ve Ortaklık Şartları -
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
KIRSAL ALANDA YENİLİKÇİ HİZMET SUNUMU
Türkiye’de Ormansızlaşma
BİTKİ ÖRTÜSÜ VE UĞRADIĞI ZARARLAR
ÖNEMLİLİĞİN BELİRLENMESİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanlarında Çok Yönlü Çevresel Fayda Yaratan Entegre Yönetim Projesi

Proje Bileşeni 3 1.Türkiye’deki mevcut durum – Dr. Uğur Zeydanlı 2.Proje Bileşeni 3 - hatırlama 3. Genel tartışma

Proje Bileşeni 3. Akdeniz peyzajında yüksek koruma değerli ormanların muhafazasının güçlendirilmesi Türkiye’de mevcut durum – Dr. Uğur Zeydanlı

Proje Bileşeni 3. Akdeniz peyzajında yüksek koruma değerli ormanların muhafazasının güçlendirilmesi Projenin amacı: Akdeniz orman bölgesindeki yüksek koruma değerine sahip ormanların çok yönlü faydalarını göstererek Türkiye’de ormanların yönetiminde entegre yönetim anlayışının uygulanmasını teşvik etmek.

Proje Bileşeni 3. Akdeniz peyzajında yüksek koruma değerli ormanların muhafazasının güçlendirilmesi Proje BileşenleriBeklenen Sonuçlar 1-Entegre orman yönetimi için yasal ve kurumsal çerçevenin oluşturulması -Biyolojik çeşitliliğin korunmasını ve karbon havuzları ile orman kaynaklı sera gazı emisyonlarının azaltımını sağlayarak ormanların çok yönlü kullanımı için yasal ve kurumsal ortamın güçlendirilmesi. Sürdürülebilir orman yönetimiyle ilgili faydalar şunlardır: -Orman kaynaklı emisyonların düşünülmesinin karbon pazarında ticareti için ülkemizin hazır ve uygun konumunun sağlanması -Türkiye’de ormana dayalı azaltım ve karbon tutunumu için ölçülebilir, raporlanabilir ve doğrulanabilir(MRV) bir sistemin geliştirilmesi (çıktı 1.2, 1.3 ve 1.4) 2-Ormana dayalı sera gazı azaltım ve karbon tutunumu araçlarının uygulanması -Akdeniz orman peyzajı içerisinde seçilen orman alanlarında uygulanacak yenilikçi azaltım ve tutunum yaklaşımlarının gösterilmesi. İklim değişikliği alanındaki faydaları: - Yılda ton CO2’in salımının engellenmesi - Yılda ton CO2 eşdeğeri artan karbon tutunumu 3.Akdeniz peyzajındaki yüksek koruma değerli ormanların korunmasının güçlendirilmesi -Akdeniz orman habitatı olarak belirlenen ha. ormanın etkin korunması Tür göstergeleri: Endemik iğne yapraklıların (Abies cilicica, Cupressus sempervirens, Pinus pinea, Pinus nigra sbsp pallasiana) ve yapraklı türlerin (Quercus euboica, Q. aucheri) devamlılığı. -Yeni korunan alanlar, tehditlerin ortadan kalkmasına bağlı olarak orman karbon stoklarını artıracaktır. Proje bileşenleri ve beklenen sonuçlar

Proje Bileşeni 3. Akdeniz peyzajında yüksek koruma değerli ormanların muhafazasının güçlendirilmesi Hedeflenen sonuçlar: - Yetersiz temsil edilen Akdeniz orman habitatlarının hektarlık alanında etkin koruma koşullarının sağlanması. - Tüm Korunan Alanların asgari Yönetim Etkinliğini İzleme Aracı (METT) puanı 40 (referanslar ve hedefler proje hazırlama sürecinde doğrulanacak)

Proje Bileşeni 3. Akdeniz peyzajında yüksek koruma değerli ormanların muhafazasının güçlendirilmesi Hedeflenen çıktılar: Korunan alan / muhafaza ormanı belirleme ve yönetimi hektar büyüklüğündeki önemli orman tipini korumak üzere yeni muhafaza alanları belirlendi: zonlama; sınırların belirlenmesi, korunan alanın resmi ilanı, yürürlükteki yönetim planları; korunan alan işlevlerinin yerleştirilmesi – kamu izleme sistemlerinin denetimi, tatbiki ve baskılanması.

Proje Bileşeni 3. Akdeniz peyzajında yüksek koruma değerli ormanların muhafazasının güçlendirilmesi Hedeflenen çıktılar: Korunan alanlar arası bağlantılar ve bütünleşik planlama 3.2. Daha geniş üretim peyzajlarında korunan alanları birbiriyle ilişkilendiren tampon bölge ve koridorlar; tampon bölge ve koridorların bulunduğu yerlerdeki arazi kullanım tahsislerini yöneten komşu bölgelerin bütünleşik alan planlarının uyumlaştırılması.

Proje Bileşeni 3. Akdeniz peyzajında yüksek koruma değerli ormanların muhafazasının güçlendirilmesi Hedeflenen çıktılar: Örnek uygulamalar (turizm ve odun dışı orman ürünleri) 3.3. Sürdürülebilir finansmanı test edilmiş turizm ve odun dışı orman ürünü korunan alan birimleri ve yerel topluluklar arasında, yerel tabanlı örgütler ve STK’lerla Küçük Hibe Programı işbirliğiyle, ortaklık olarak faaliyete geçirilecek.

Proje Bileşeni 3. Akdeniz peyzajında yüksek koruma değerli ormanların muhafazasının güçlendirilmesi Projenin Gerekçeleri Ormanların sera gazı azaltım potansiyelinin belirlenmesi ve sağlıklı bir sera gazı hesaplama sisteminin kurulması, Biyolojik çeşitliliğin korunması, Orman yangınları, böcek ve hastalıklar ile daha etkin mücadele edilebilmesi, Ormana bağlı olarak yaşayan yerel halkın sosyal ve ekonomik durumunun güçlendirilmesi, Ölçülebilir Raporlanabilir Doğrulanabilir (MRV) veri tabanının kurulması, Ormanlardan çok amaçlı faydalanılmasını esas alan yasal ve kurumsal çerçevenin geliştirilmesi.

Proje Bileşeni 3. Akdeniz peyzajında yüksek koruma değerli ormanların muhafazasının güçlendirilmesi Proje ile Türkiye Ormancılığına Kazandırmayı Hedeflenenler – Proje Bileşeni 3 5 orman işletmesinde sosyal ve ekonomik anlamda daha güçlü orman köylüleri 80,000 ha biyolojik çeşitliliği koruma amaçlı muhafaza ormanı

Proje Bileşeni 3. Akdeniz peyzajında yüksek koruma değerli ormanların muhafazasının güçlendirilmesi OGM Hedefleri – Proje Bileşeni 3 Ormancılık Faaliyetlerinde Veri Tabanı Oluşturulması Orman Yangınları Eğitimi Orköy Hizmetlerinin Arttırılması (Güneş Enerji Sistemi) Odun dışı Orman Ürünlerinin Değerlendirilmesi Rehabilitasyon ve Diğer Silvikültür Faaliyetlerinin Arttırılması Karbon Envanteri

Proje Bileşeni 3. Akdeniz peyzajında yüksek koruma değerli ormanların muhafazasının güçlendirilmesi Genel Tartışma

Proje Bileşeni 3. Akdeniz peyzajında yüksek koruma değerli ormanların muhafazasının güçlendirilmesi Hedeflenen çıktılar: Korunan alan belirleme ve yönetimi hektar büyüklüğündeki önemli orman tipini korumak üzere yeni muhafaza alanları belirlendi: zonlama; sınırların belirlenmesi, korunan alanın resmi ilanı, yürürlükteki yönetim planları; korunan alan işlevlerinin yerleştirilmesi – kamu izleme sistemlerinin denetimi, tatbiki ve baskılanması.

Proje Bileşeni 3. Akdeniz peyzajında yüksek koruma değerli ormanların muhafazasının güçlendirilmesi Hedeflenen çıktılar: Korunan alanlar arası bağlantılar ve bütünleşik planlama 3.2. Daha geniş üretim peyzajlarında korunan alanları birbiriyle ilişkilendiren tampon bölge ve koridorlar; tampon bölge ve koridorların bulunduğu yerlerdeki arazi kullanım tahsislerini yöneten komşu bölgelerin bütünleşik alan planlarının uyumlaştırılması.

Proje Bileşeni 3. Akdeniz peyzajında yüksek koruma değerli ormanların muhafazasının güçlendirilmesi Hedeflenen çıktılar: Örnek uygulamalar (turizm ve odun dışı orman ürünleri) 3.3. Sürdürülebilir finansmanı test edilmiş turizm ve odun dışı orman ürünü korunan alan birimleri ve yerel topluluklar arasında, yerel tabanlı örgütler ve STK’lerla Küçük Hibe Programı işbirliğiyle, ortaklık olarak faaliyete geçirilecek.

Teşekkürler

Akdeniz bölgesindeki koruma değeri yüksek ormanlarda uygulama örnekleri ile Türkiye’de ormanların yönetimine entegre yaklaşım