1 AB’nin Üye ve Aday Ülkelere Etkileri. 2 AB’nin etkisi uploading ABÜye ülkeler downloading ABAday ülkeler downloading.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Erasmus Birimi
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMI’na GENEL BAKIŞ
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
KADIN İSTİHDAMINA YÖNELİK AB POLİTİKALARI
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TÜRKİYE’DE DESTEKLEDİĞİ PROJELER AB’nin karşılıksız yardımları proje bekliyor… Sizin de çılgın bir projeniz var mı?
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Finlandiya’da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
FISCAL TRANSPARENCY IN TURKEY DİLEK YILMAZCAN MARMARA UNIVERSITY
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
Kamuda İç Denetimin Gelecek Stratejisi
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
Büyümenin Bileşenleri Yada Belirleyicileri
31 Ekim Dönemi: Erasmus+ Nedir? Erasmus+ Programı, Avrupa Komisyonu’nun eğitim, öğretim, gençlik ve spor için önerdiği yeni programdır.
Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
AB ÇEVRE FASLININ AÇILMASI VE Prof. Dr. Hasan Z. SARIKAYA
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
YEREL HİZMETLERİN GÖRÜLMESİNDE KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI VI. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU Yrd. Doç. Dr. Hilmi Çoban Aralık 2013.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
TOBB İŞGELİŞTİRME VE YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ
Bölgesel Kalkınma: Türkiye’de olmayan nedir? Güven Sak Ankara, 8 Eylül, 2006.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
Türkiye’nin Avrupa Birliği Süreci
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN BALKANLAR POLİTİKASI
TEST – 1.
Türkiye’de Yerel ve Bölgesel Kalkınma Kuruluşları
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
GELECEĞİN ODTÜ’SÜ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 21 Mayıs
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
IPA II Dönemi Hazırlıkları
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
INOVASYON VE TEKNOLOJI YONETİMİ
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
Müzakere Sürecinin Aşamaları
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
AB YAPISAL FONLARI Dönemi.
plan modelinin ana öğeleri
Madde Bağımlılığı Politikası
PLANLI KALKINMANIN DEĞİŞME DÖNEMİ (1980 Sonrası)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

1 AB’nin Üye ve Aday Ülkelere Etkileri

2 AB’nin etkisi uploading ABÜye ülkeler downloading ABAday ülkeler downloading

3 Katılım süreci müzakereleri ve ileriki aşamalara erişimi denetlemek Müktesebata uyum aşamalarını derecelendirmek En büyük dış yardım kaynağı “İyi örnek” modelleri sunmak AB Aday ülkeler

4 Bölgesel politika alanında AB – Aday ülkeler İki araç Müktesebatın 21. faslının uygulanabilmesini sağlayacak “yönetim kapasitesi”nin ve “proglamlama kapasitesi”nin değerlendirmesini yaparak. AB bölgesel yardımı → ulus-altı idari birimler

5 AB bölgesel politika Takip edilecek tek bir AB modeli eksikliği AB şartlarının pratikte ne anlama geldiği hakkında bir belirsizlik ve karışıklık Avrupa Komisyonu icin bölgesel yönetim/idarelerin önemi: -Çok seviyeli yönetişim sisteminin bir parçası olarak büyük ölçüde özerk ve bölgesel ekonomik kalkınma stratejilerini yürütebilecek bölgesel birimler -Bölgesel seviyede içsel kalkınmanın teşvik edilebilmesi

6 Tek bir AB modeli eksikliği + Belirli bir kurumsal ve/veya prosedürel adaptasyonun dikte ettirilmemesi →→ süreçte iç/ulusal aktör ve kurumların önemli rolü

7 AB etkisi Üye ve aday ülkeler AB politikalarına tepki olarak ne derecede kendi kurum ve politikalarını değiştiriyorlar? -kurumlar -politika (policy)

8 Kurumlar Üye ve aday ülkeler üç şekilde tepki verebilir 1)AB bölgesel yardımını/politikasını uygulamak için yeni yapılar yaratmak 2)AB bölgesel yardımının/politikasının mevcut yapılar yoluyla uygulanması 3)AB bölgesel yardımını/politikasını uygulamak icin mevcut ulusal yapıların değişmesi (transformasyon) (Radaelli, 2003)

9 AB Yapısal Fonları’nın ortaklık ve içsel kalkınma ilkeleri ağsal bir kurumsal yapıyı teşvik etmekte: 1)Önceleri ulusal seviyede merkezileşmiş program ve sorumluluklar gittikçe daha fazla üç değişik seviyedeki yönetimlerle paylaşılıyor (yerel, bölgesel, ulusal, AB) 2)Bu seviyelerin hiçbirinde devletin komuta ve kontrol stratejisi ile hareket etmesini sağlayacak kaynaklar üzerinde tekeli yok. Aynı zamanda ademi merkeziyetçi eğilimlere rağmen bölgesel yönetimlerin kapasitesi sınırlı. Bu AB için de geçerli. AB politikalarının uygulanması ulusal, bölgesel ve yerel yönetimlere bağlıdır.

10 Kaynak: Ansell, 2000

11 Politika Amaçlar? 1)59 Hedef 1 bölgesinin üçte biri 14 yıl sonra bu statüden çıktı (Leonardi, 2005) 2)Mali kaynak ve coğrafi açıdan büyük programlarda Yapısal Fonlar Hedef 1 bölgeleri ile diğer bölgeler arasındaki farklılıkları azalttı (Bachtler and Taylor, 2003) 3)Yapısal Fonların bölgelerin büyüme performansları üstünde önemli bir etkisi oldu (Cappelen, et al, 2003) - bölgesel destek daha gelismis ortamlarda daha etkili, yani en cok ihtiyac olan yerlerde en az etkili

12 Bir dizi ekonomik, sosyal ve çevresel hedef → sinerji veya çelişkiler (Yeni üye ülkeler, ) dönemi: -Ülkelerin kendi ekonomik ve sosyal kalkınma sorunları -Komisyon’un öncelikleri (Community Strategic Guidelines – RTDI, bilgi ekonomisi)

13 Ulusal ekonomik büyüme ve bölgelerarası eşitsizlik arasında trade-off? döneminde yeni üye ülkeler değişik stratejiler benimsedi (McMaster and Bachtler, 2005): -Ülkenin büyüklüğü -Ülke gelirinin AB ortalamasına oranı -Bölgesel eşitsizliklerin derecesi -Bölgeselleşme düzeyi -AB desteği Bazı ülkeler ulusal ekonomik kalkınmayı seçip, büyüme kutupları yaklaşımı benimsediler

döneminde OP’ler (Bachtler et al, 2007) AB10 Fonların çoğu altyapı, çevre, insan kaynakları, işletme desteğine yönelik ulusal programlara + inovasyon, Ar-Ge, ICT harcamalarında artış Fonların önemli bir bölümü ilk defa bölgesel OP’lere (Pl, Ma, Cek, Slo) It, Yu, Po, Is Bilgi, bilim, teknoloji ve inovasyon gibi Lizbon- türü politika alanlarına belirgin bir geçiş + ulaşım ve diğer fiziksel altyapı yatırımları ile çevreye yatırımların devamı AB15 Coğunlukla Bölgesel Rekabet edebilirlik ve Istihdam Hedefi altında + Lizbon hedefleri ve müdahalelerine büyük bir odaklanma + CSG’nin büyümeye yönelik istekleriyle bazı Yapısal Fonların eşitlik hedefleri arasında belirgin bir çelişki yaşanıyor

15 Third Progress Report on Cohesion (2005) “uyum politikasi ile Lizbon stratejisi arasındaki tutarlılık” “tutarlılığın derecesi daha refah bölgelerde çok daha yüksek, az gelişmiş bölgelerde daha düşüktür” “uyum politikası Lizbon stratejisinin bir aracıdır” çünkü hedefleri “örtüşür” CSG uyum ve Lizbon arasında “sinerji” vardır “uyum politikasi ne ölçüde büyüme ve iş yaratma hedeflerini ve Lizbon sürecini desteklemelidir?”

16 Yeni üye ülkeler açısından Hala Lizbon öncesi kamu hizmetleri hedeflerini gerçekleştirmediler → politika alanları arasında hala büyük trade-off, aradaki sinerjiler henüz çalışmıyor Halbuki büyük ölçekli kamu hizmetleri ve yüksek seviyede eğitim ‘bilgiye’ dayalı bir toplumun ve rekabet edebilirliğin ön koşulu (Kok Raporu, 2004; Agh, 2006) Diğer bir deyişle: sosyal yatırımlar ve Lizbon kriterleri aynı madalyonun iki yüzü

17 Sonuç AB politikalarından en fazla yarar sağlamak için ulusal politikalar ile arasında yüksek düzeyli koordinasyon kurulması kritik öneme sahip (birbirini tamamlayan öncelikler) Bunun için kurumsal değişiklik kategorilerinden 3. opsiyon (transformasyon) en etkili olabilir