Teknoloji Transferi Serhat Görgün Genel Müdür Inovent Savunma 2008 Etkinliği 27 Aralık2008 Antalya.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONYA TEKNOKENT SELÇUK ÜNİVERİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ
Advertisements

Tosyöv Bursa Destekleme Derneği
Global Pazar Analizi 1. adım: Organizasyonun U/A’laşmaya ne derece hazır olduğunu incele. Finansal ve fiziksel kaynaklar, ilgili beceri ve yetenekler,
ABR İ NTOZ ME G.  AB – TOBB – Yerel Odalar  Ekim 2002’de ilk 3 ABİGEM kuruldu.  Gaziantep  Kocaeli  İzmir  € 17,5 Milyon bütçe  € 55 Milyon – Katma.
PAZARLAMA YÖNETİMİ.
TÜBİTAK TÜBİTAK 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
Türk Patent Enstitüsü Tarafından Düzenlenen Eğitim Programları
Üniversite - Sanayi İşbirliği Destek. Programa Etken Olan Temel Sorular
Prof. Dr. İbrahim KILIÇASLAN
TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı
1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı.
TGSD Başvuru Formu Dikkat Edilecek Hususlar
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
Ankara, Kasım 2010 Eurasia Capital Partners Türkiye’de Girişimcilik Nasıl Desteklenmeli? TOBB Girişimcilik Kongresi.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
ARİNKOM TTO SAN – TEZ Destekleri. ARİNKOM TTOSAN-TEZ Programı 27 Şubat 2014 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sanayi Tezleri Projelerinin.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÜNİVERSİTE - SANAYİ İŞBİRLİĞİ. A R A Ç A M Ç A Temel Bilimler Ana Teknolojiler İnovasyonlar Toplumsal (İstihdam ve Yaşam Kalitesi) Ekonomik (Endüstriyel.
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
Ulusal İnovasyon Sistemi
Panel #7 –Looking Forward: Turkish Experience
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
Ekonomi Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
ÖRNEKLERLE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
KURUMSAL BANKACILIK TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. 3 MAYIS 2010.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
Ahmet ÖZBEKLER, KOSGEB Çankırı Hizmet Merkezi
KİM. KİM MİTRA KİMDİR? HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI, BİLGELİĞİN ve IŞIĞIN MİTRA, HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI,
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
Teknoloji Transferi ve Değerlendirme Konferansı Serhat Görgün General Manager Inovent Inc. 27 November 2008.
Doç. Dr. Esvet AKBAŞ YYÜ Rektörlüğü PDO Koordinatörü 2013-VAN.
“IP Universities” Istanbul, May 23 to 25, 2013 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Concluding Remarks (Kapanış Sözleri) Dr. Suat Genç TÜBİTAK.
EU EU (PROGRAMLAR-BÖLGESEL TARİFLER) FEDERAL HÜKÜMET (FEDERAL TANIMLAR-BÖLGESEL TANIMLAR) EYALET HÜKÜMETİ EYALET EKONOMİ BAKANLIĞI-KALKINMA ŞİRKETLERİ.
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
6. SANAYİ KONGRESİ Üniversitelerin teknoloji tabanlı inovasyon sürecindeki rolü ve teknolojiye dayalı ekonomiye geçişte tetikleyici model arayışı Doç.
İnkübatör Perspektifi (Incubator Perspective)
TİCARET, YENİLİK VE TEKNOLOJİ BİR ADIM ÖTENİZDE. Ege İhracatçı Birliklerine üye 7000’in üzerinde ihracatçı firma 12 sektörde, 181 ülkeye 7 milyar $’ın.
Prof. Dr. İlkay KUŞCU Doç. Dr. Tuğba UÇMA UYSAL
Ankara Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi İlke Eren SEİS Araştırma Uzmanı
Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
İŞLETMELERİN BÜYÜMESİ
Üniversite Sanayi işbirliği ile başarmak Prof. Aytül Erçil Sabancı University
“IP Universities” Istanbul, April 14 to 15, 2011 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Collaboration with Universities Ms. İffet İyigün Meydanlı,
Açık İnovasyon ve Fikri Varlıklar Sertaç Köksaldı İnovasyon ve Sınai Mülkiyet Hakları Konferansı 4 Aralık 2009.
BOSCH ‘’ Yaşam İçin Teknoloji ‘’. Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 700 milyon Euro yatırımla.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
European Commission Enterprise and Industrie Avrupa İşletmeler Ağı 25 - KASIM BSN ANATOLIA.
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
Teknoloji Transferi ve Örnekler
SAVUNMA SANAYİİNDE AR-GE VE TEKNOPARKLAR SİNERJİTÜRK 08 ANTALYA
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
TEKNOLOJİ TRANSFERİ VE DEĞERLENDİRME SÜREÇLERİ Av. Ömer Hızıroğlu Hukuk Müşaviri ve Lisanslama Müdürü INOVENT A.Ş (c) Copyright Inovent A.Ş.,
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
Üniversite-Sanayi Ar-Ge Sözleşmeleri – Türkiye Perspektifi Hande HANÇAR Partner Gün Avukatlık Bürosu.
Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi (HT-TTM) Girişimcilik Ofisi
Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi TÜTED AGİM Nedir? Ar-Ge ve İnovasyon katalizör etki Firmaların Ar-Ge ve İnovasyon yeteneklerini arttırıcı ve hızlandırıcı.
İNKÜBASYON HAKKINDA TEMEL KAVRAMLAR / ANKARA.
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
Een.ec.europa.eu Azimli KOBİ’lere Uluslararası büyüme ve inovasyon konularında yardımcı oluyoruz.
1 GİRİŞİMCİ SUNUM TASLAĞI. 1. İletişim Formu 2. Şirket Hakkında Bilgi 3. Genel Bilgi 4. Sektör ve Pazar Hakkında 5. Teknoloji ve Patent Hakkında 6. Rakip.
Teknopark İstanbul Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın ana ortaklığında, yerli ve yabancı girişimcilerin.
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
DESTEK VE TEŞVİK PROGRAMLARI
Sunum transkripti:

Teknoloji Transferi Serhat Görgün Genel Müdür Inovent Savunma 2008 Etkinliği 27 Aralık2008 Antalya

AGENDA 2050’nin Türkiye’si AR&GE, Inovasyon, Teknoloji Transferi Teknoloji Transferi Nedir, Neden Önemlidir Türkiye’de Mevcut Durum Öneriler Inovent Tecrübemiz

Kaynak: Goldman Sachs 2050’nin En Büyük Ekonomileri

EKONOMİK BÜYÜMENİN KAYNAKLARI Endüstrilerin Organik Büyümesi Doğrudan Yabancı Yatırımcı Yeni Pazarlar NASIL? “Ekonomik büyüme, sadece sisteme sürekli para ve iş gücü eklemekle sağlanamaz. Temel bilimler, teknolojik gelişmeler, yeni ve inovatif fikirler ve bunların endüstrilerde uygulanması gereklidir...” Paul Romer (the architect of “New Growth Theory”) INOVASYON TEKNOLOJİ TRANSFERİ AR&GE ve Eğitim Yeni Endüstriler

AR&GE US Israel S.Korea Turkey Research and Development Spendings (%) EU OECD

EĞİTİM

INOVASYON - REKABET

INOVASYON - GSMH

TEKNOLOJİ TRANSFERİ FİKİRARAŞTIRMAPROTOTİPÜRÜNÜRETİM SATIŞ PAZARLAMA MARKA ÜR-GE TEKNOLOJİ – (technoslogos): techne= yapmak ve logos= bilmek: Araştırma, geliştirme, üretim, pazarlama, satış ve satış sonrası hizmeti kapsayan bir sürecin, etkin ve verimli bir biçimde gerçekleştirilmesi için kullanılabilecek bilgi ve becerilerin tümüdür. TEKNOLOJİ YOLCULUĞU: Source: Wikipedia

TEKNOLOJİ TRANSFERİ Teknoloji Transferi: Teknoloji, Bilgi, Birikim, Know-how, Tasarım, Üretim Yöntemleri ve Sistemlerinin, faydaya ve ekonomik değere dönüşümünü temin etmek için, veya daha da gelişmesini ve yeni ürünler, uygulamalar, malzemeler ve süreçler yaratılmasını sağlamak amacıyla, endüstri, kamu, üniversiteler ve diğer enstütüler arasında paylaşılmasıdır. Source: Wikipedia

Teknoloji Transferinin ana adımları: Özgün, aşikar olmayan ve endüstride bir uygulaması bulunan buluş veya teknolojik iş fikrinin oluşması (“invention”) Buluşun yasal olarak korunması (patent, know- how,..) Buluşu uygulamaya geçirebilecek ve topluma kazandırabilecek bir partnerin bulunması TEKNOLOJİ TRANSFERİ

Yöntemleri: Lisans Anlaşmaları “Joint Development” “Spin-outs” TEKNOLOJİ TRANSFERİ

Türkiye’nin Mevcut Durumu

TEKNOLOJİ VE TÜRKİYE BULUŞBULUŞ TARİHİOSMANLIYA GELİŞİFARK MATBAA1439 (Gütenberg) BUHAR MAKİNASI1775 (James Watt) TELGRAF1844 (Samuel Morse) UÇAK1903 (Wright Kardeşler)19063 “EKMEĞİNİ TAŞTAN ÇIKARMAK”

TEKNOLOJİ VE TÜRKİYE 1928 Türkiye’nin ilk otomobil fabrikası – FORD 1936 TC ve İngiliz Hükümeti anlaşarak ERDEMİR’in kuruluşu 1953 Eczacıbaşı ilk ilaç fabrikasını kurdu (Alman Bayer, Merck, Schering, Knoll-BIFA) 1955 Arçelik kuruldu, bir middet sonra Siemens lisansı ile üretime başladı 1965 Koç ve Fiat arasında imzalanan anlaşma ile TOFAŞ’ın ilk adımı 1967 Sabancı Holding – Toyota, Dupont, Bridgestone, Kraft, IBM vs Koç ve Ford arasında imzalanan lisans anlaşması ile FordOtosan Türkiye’nin Teknoloji Transferi süreci temelde teknoloji firmaları ile işbirliği yaparak veya teknolojilerini lisanslayarak gerçekleşmiştir.

TEKNOLOJİ VE TÜRKİYE 1990 ABD Fortune 100 şirketlerinden 2007’de 33 tanesi artık yaşamıyordu 40 şirket artık ilk 100’de değildi 73 şirket yerlerini bu süreçte yeni kurulan Teknoloji (IT -12-, Biyoteknoloji -12-, Gıda -5-, Yeni Medya -5-) Enerji (10) Finans (24) Perakende (5) şirketlerine bırakmışlardı Türkiye ilk 100 ile 2007 mukayesesi???

TEKNOLOJİNİN TÜRKİYE’DE YOLCULUĞU FİKİRARAŞTIRMAPROTOTİPÜRÜNÜRETİM SATIŞ PAZARLAMA MARKA ÜR-GE Türkiye’de Distribütörlük Satış TT ile montaj ve üretim Know-how transferi ile yeni ürünler Olumsuz: Teknolojinin ve Markanın Katma Değeri Takip Eden Sürdürülebilirlik Olumlu: Teknoloji Geliştirmek için gerekli altyapı ve zamandan tasarruf Erken Aşama Üniversite ile Endüstrinin buluşma noktası Finansmana en fazla ihtiyaç duyulan alan Fazla R İ S K Az

Aynı hataları tekrarlayıp, farklı sonuçlar beklemek saflıktır... Albert Einstein

Gelecek? Fırsatlar: Ekonomik göstergeler Özelleştirmeler Doğrudan Yabancı Yatırımı Enflasyon Uluslararası işbirlikleri Enerji Koridoru Genç Nüfus Üniversiteler ve Teknopaklar Hiçbir kriz sonsuza dek sürmez Hiçbir talep iptal olmaz, ertelenir Kriz dönemini taleperin gerçekleşeceği döneme hazırlanarak geçirenler kazanır

Öneriler: Yaratıcılığı, girişimciliği, sorgulamayı ve bağımsız düşünmeyi ön planda tutan bir eğitim sistemi Üniversite Teknoloji Transfer Birimleri Erken Aşama Finansman ve İş Geliştirme Enstrümanları

Inovent Sabancı Üniversite’sinin 2006 yılında kurduğu teknoloji, inovasyon ve fikri mülkiyet: Yönetim, Ticarileştirme, Yatırım, Şirketidir. Üniversiteler, AR&GE Enstitüleri KOBİ’ler ve tüm şirketler Girişimciler INOVENT

Teknoloji Değerlendirme Süreci Teknoloji Madenciliği Fikri Mülkiyet ve Hakların Değerlendirilmesi Teknik Fizibilite ve Pazar Analizi Fikri Mülkiyet ve Hakların Korunması ve Yönetimi Ticarileştirme Modeli Seçimi Lisanslama yada Türev Şirket Kurulumu Ticari Değerin Geliştirilmesi ve Yönetimi

INOVENT Farklı kaynaklardan (Akademi, KOBI, Endüstri, Bireysel…) 1200’ün üzerinde iş fikri/teknoloji, Farklı ticarileşme evrelerinden 60 civarında iş fikri/teknoloji ile işbirliği 24 şirket/buluş için aktif yatırımcı arayışı 9 spinout şirket (5’i inkübasyon merkezinde) 2 start-up şirket

Serhat Görgün Inovent A.Ş. Genel Müdür Adres: GOSB Teknokent High-Tech Bina Gebze/Kocaeli/Türkiye