“ İŞ EĞİTİM MERKEZLERİNDE ÇALIŞAN MESLEK ÖĞRETMENLERİNİN BECERİ EĞİTİMİ VE SINIF YÖNETİMİNDE KARŞILAŞTIKLARI GÜÇLÜKLERE İLİŞKİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN BELİRLENMESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
Advertisements

Atatürk Üniversitesi - K. K. Eğitim Fakültesi - BOTE
HER ÇOCUK SPOR YAPABİLİR
DERS SEÇİMİ NEVİM DEMİRCİ DANIŞIK.
2.HAFTA ETKİLİ BİR ÖĞRETİM YÖNTEMİ Hazırlayan: Dr. Uğur Altay Memiş
Beden Hareketleriyle Kontrol Edilen Kinect Teknolojisinin Zihinsel Engelli Öğrenciler Açısından Eğitimde Kullanım Potansiyeli Figen DEMİREL UZUN Şeyma.
K. K. T. C MİLLİ EĞİTİM, GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI EYLÜL 2010.
Özel eğitim hizmetleri yönetmeliği
OKUL AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ & OKUL-AİLE BİRLİĞİ.
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
YAZAR: Aylin TUTGUN ÜNAL
REHBERLİK.
İlköğretim Okul Müdürlerinin Teknoloji Liderliği Davranışları Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okul müdürlerinin okullarında eğitim teknolojilerinin sağlanması.
İSTANBUL İÇİN MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİNİN ÖNEMİ VE SEÇİLME DÜZEYİ Medya Okuryazarlığı konusunda Eylül 2006 tarihinde Ankara’da düzenlenen Eğitici.
İZMİR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2014 – 2015 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN TANILAMA SÜRECİ ŞUBAT 2014.
Problem Çözme Becerileri
KAYNAŞTIRMA öğrencileri Ölçme ve Değerlendirme Esasları
İLERİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DERSİ MAKALE SUNUMU
SEÇMELİ DERSLERİN UYGULANMASI
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİNİN ÖĞRETMENLERE TANITIMI
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Türkiye Yetişkin Öğrenme Projesi Türkiye Yetişkin Öğrenme Profili Araştırması Sonuçları-2013 Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKSOY.
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
DESTEK EĞİTİM ODASI VE ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI AÇILMA SÜRECİ VE BU SINIFLARDA DERSE GİRECEK ÖĞRETMENLER Destek eğitim odası: Kaynaştırma uygulamaları yoluyla.
EGİtİm FAKÜLTESİ Sakarya Üniversitesi
Sefa BARIŞ U Eşref TİRYAKİ U Taha AKKOL U
EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI
HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİ VE SEÇMELİ DERSLER
EĞİTİMDE KALİTE ÖDÜLÜ EKİP RAPORU
ÖZEL EĞİTİM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI
KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
ÖZEL EĞİTİM DÜZENLEMELERİ
2012/2013 REHBERLİK ÇALIŞMALARIMIZ ÖĞRENCİLERİMİZE YÖNELİK ÇALIŞMLARMIZ ve 12. Sınıftaki öğrencilerimize YGS-LYS sistemi tanıtılmıştır. Özellikle.
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
KAVRAM ÖĞRETİMİNDE ÇALIŞMA YAPRAKLARININ KULLANILMASI
KARESİ REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
ÖZEL EĞİTİM OKUL VE SINIFLARI MALTEPE RAM
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
«Okulöncesi ve İlköğretim Dönemi Öğrencilerinin Tanılanması Öncesinde Okulları Tarafından Yapılan Çalışmaların Değerlendirilmesi» Mustafa AYRAL, Şadan.
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MALATYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÖZEL EĞİTİM SINIFI VE KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
 İnternet haftasının kutlanış amacı.  İnternet haftasının etkinlikleri ( İZMİR 2015)  İnternet haftası ile ilgili şiir.  İnternet haftası ile ilgili.
DESTEK EĞİTİM ODASI İŞLEYİŞ USUL VE ESASLARI
Bu derste, Sınıfta istenmeyen davranışların önlenmesi
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
BURDUR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
II Hafta Plan Nedir? Eğitim-öğretimde Plan Yapmanın faydaları
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Destek Eğitim Odaları.
OTMG KAPSAMINDA YAPTIĞIMIZ ETKİNLİKLER GELİŞİM ALANLARI EYLÜLEKİMKASIMARALIKOCAKŞUBATMARTNİSAN MESLEKİ GELİŞİM KİŞİSEL VE MESLEKİ GELİŞM Öğrencilerin.
SOSYAL KABUL SINIF İÇİ ETKİLEŞİMİN ARTTIRILMASI
MODÜLER SİSTEMDE HAFTALIK DERS ÇİZELGESİNİN KULLANIMI
ÖĞRETMENLERİN ERGEN ALGILAYIŞI Psi. Dan. Selen Demirtaş-Zorbaz Psi. Dan. Tuğba Kurt Psi. Dan. Mehmet Osman Çetiner.
OKULUMUZU NE KADAR TANıYORSUNUZ ? Hangi öğrencilerimi yönlendirebilirim? Yönlendireceğim öğrencilerin özellikleri nasıl olmalı? Yönlendireceğim öğrencilerimin/velilerimin.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ
HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 1
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
YENİLENEN ÖĞRETİM PROGRAMLARI
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
ZEE 307 – OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU Arş. Gör. Ahmet FİDAN
FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
DESTEK EĞİTİM ODALARI.
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Emine Ayça CEYLAN Didem KILIÇ MOCAN.
Öğretmenlerin Bit Tutumları
Sunum transkripti:

“ İŞ EĞİTİM MERKEZLERİNDE ÇALIŞAN MESLEK ÖĞRETMENLERİNİN BECERİ EĞİTİMİ VE SINIF YÖNETİMİNDE KARŞILAŞTIKLARI GÜÇLÜKLERE İLİŞKİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN BELİRLENMESİ VE BECERİ EĞİTİM- ÖĞRETİM FAALİYETLERİNDEN İYİ ÖRNEKLERİN SUNULMASI” Suna ALBAYRAK

OTİZM NEDİR? Otizm, sosyal anlamda çevreye tepkisizlik, sözlü veya başka türlü iletişim güçlükleri, gerçeklikten uzaklaşma, nesnelere karşı aşırı düşkünlük, takıntılı hareketler otizmin belli özelliklerindendir.

İŞ EĞİTİM MERKEZLERİ 15 yaş üzeri Otistik Çocukların devam edecekleri tek eğitim kurumu OÇEM’lere bağlı İş Eğitim Merkezleridir. İş Eğitim Merkezlerindeki otizmli bireylere yönelik mesleki eğitimler onların toplumsal hayata uyum sağlamaları konusunda atacakları ilk adımdır.

BECERİ EĞİTİMİ İş Eğitim Merkezlerindeki beceri eğitimi programları aşağıda belirtilmiştir: El Sanatları Atölyesi Seramik Atölyesi Ağaç İşleri Atölyesi Montaj Atölyesi Mum Atölyesi Seracılık

ARAŞTIRMANIN AMACI Bu araştırmanın amacı; 15 yaş üstü otistik bireylerle çalışan meslek öğretmenlerinin beceri eğitimi ve sınıf yönetimi uygulamalarında kullandıkları eğitim-öğretim faaliyetlerinin düzeyinin ortaya çıkarılmasıdır.

ARAŞTIRMANIN AMACI Meslek öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerilerinin iş eğitim merkezlerindeki eğitim- öğretim faaliyetlerine etkisi, meslek öğretmenlerinin yaşına, cinsiyetine, iş eğitim merkezlerindeki hizmet yılına, haftalık ders saatine ve kadrolu çalışıp çalışmamasına göre algısal farklılık gösterip göstermediği ortaya koyulmaya çalışılmıştır.

HEDEFLER Geleceğin Türkiye’sinde tüm otizmli bireylerin mutlu ve üretken bir dünyanın kapılarının açılmasını sağlamak. İş Eğitim Merkezlerindeki otistik bireyleri tüketici kimliğinden sıyrılıp üretici kimliğine bürünmeleri için beceri eğitiminin etkili bir şekilde yapılmasını sağlamak.

HEDEFLER Yetişkin otizmli bireyler için istihdamın öncüleri olarak kabul edebileceğimiz meslek öğretmenlerinin beceri eğitimi yönetiminde kullandıkları eğitim-öğretim yöntem ve tekniklerinin geliştirilmesini sağlamak.

ARAŞTIRMANIN METOD VE TEKNİĞİ Araştırma evreni Eğitim –Öğretim yılında İstanbul, Karabük, İzmir ve Sakarya ilinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı İş Eğitim Merkezleridir. Araştırmanın örneklemi, kurum sayısı dikkate alınarak Türkiyede İş Eğitim Merkezlerinde çalışan 12 meslek öğretmenidir. Nitel ve nicel olarak desenlenen bu çalışmada 12 meslek öğretmeni ile görüşmeler yapılmış, görüşmeler sonucunda meslek öğretmenleri için beceri eğitimi ve sınıf yönetimi ölçeği uygulanmış ve elde edilen bulgular bilimsel veri analizi tekniği ile analiz edilmiştir.

GENEL BULGULAR

MESLEK ÖĞRETMENLERİNE AİT BULGULAR

SONUÇLAR Otizmli bireylere yönelik beceri uygulaması yapıldığı atölye ve sınıfların fiziksel ortamı otizmli bireylere uygun olmadığı görülmektedir. Bu durum beceri eğitimi ve sınıf yönetim faaliyetlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Otizmli bireylere yönelik beceri eğitimi ve öğretim yönetimine ilişkin kullanılan plan ve programın güncellenmediği ve bu plan ve programın öğrencilerin zeka, ilgi ve yetenek seviyelerine uygun olmadığı görülmektedir. İş eğitim merkezlerinde çalışan meslek öğretmenlerinin otizmli bireylere yönelik beceri eğitimi ve sınıf yönetimi uygulamaları konusunda yeterli tecrübe ve bilgi sahibi olmadıkları görülmektedir. İş eğitim merkezlerinde çalışan meslek öğretmenlerinin otizmli bireylerle nasıl iletişim kurulanacağı konusunda bilgi sahibi olmadıkları görülmektedir. Bu durum sınıf yönetimini olumsuz yönde etkilemektedir. İlgi, zeka ve yetenekleri farklı olan otizmli bireylerin aynı sınıf içerisinde eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirmenin uygun olmadığı görülmektedir. Bu durumun beceri eğitimi ve sınıf yönetim faaliyetlerini zorlaştırdığı görülmektedir.

SONUÇLAR İş eğitim merkezlerinde çalışan meslek öğretmenlerinin beceri eğitimi ve sınıf yönetimi uygulamalarında disiplin, zaman yönetimi ve eğitim-öğretim faaliyetleri ile ilgili birçok sorunlarla karşılaştıkları görülmektedir. Öğrencileri öfke nöbetleri sırasında sakinleştirilmesi için yönlendirilen duyusal terapi odalarının yetersiz olduğu görülmektedir. Bu durum sınıf içi istenmeyen davranışların önleme faaliyetlerinin yetersiz olduğunu göstermektedir. Terapi odalarında seçilen müziğin otizmli bireylerin özelliklerine göre seçilmesi öfke nöbetlerinin sakinleştirilmesinde etkili olduğu görülmektedir. Meslek öğretmenlerinin beceri eğitimi yönetiminde sınıf içi yönetsel davranışları otizmli bireylere uygun olmadığı görülmektedir. Otizmli bireylerde beceri eğitimi ve sınıf yönetimi uygulamasında karşılaşılan problemli davranışları ortadan kaldırmak için uygulanması gereken sınıf içi yönetsel modellerin otizmli bireylere uygun olmadığı görülmektedir.