Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DESTEK EĞİTİM ODALARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DESTEK EĞİTİM ODALARI."— Sunum transkripti:

1 DESTEK EĞİTİM ODALARI

2 Destek Eğitim Odası Eğitimleri sırasında desteklenmesi gereken öğrencilerin (engelli ya da özel yetenekli öğrenciler) eğitim aldığı ortamdır.

3 Destek Eğitim Odası Hizmeti Nedir?
Okul ve kurumlarda, yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden ve özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrenciler için özel araç-gereçler ile eğitim materyalleri sağlanarak verilen özel eğitim desteğine Destek Eğitim Odası Hizmeti denir.

4 DEO Zorunlu mudur? tarih ve sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ve tarihli genelge gereğince, okul ve kurumlarda özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrenciler için, Destek Eğitim Odası açılması zorunludur.

5 Destek Eğitim Odası Nasıl Açılır?
Destek Eğitim Odaları, Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu’nun önerisi doğrultusunda İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri tarafından açılır. Okul Müdürlüğünün İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne “Okulumuzda özel eğitim desteğine ihtiyacı olan öğrenciler için Destek Eğitim Odası açmak istiyoruz. Gereğini arz ederim.’”diye yazılmış resmi bir yazıyla başvurması yeterlidir. Destek eğitim alacak öğrenci sayısına göre okulda veya kurumda birden fazla destek eğitim odası açılabilir.

6 Boş Dersliğimiz Olmadığında Destek Eğitim Odası Açabilir miyiz?
Destek Eğitim Odası açmak için sadece bu amaçla kullanılacak bir oda/derslik olmasına gerek yoktur. Destek Eğitim Odası olarak kullanılabilecek ayrı bir oda/derslik olmasa da, Destek Eğitim Odası açmak zorunludur. Gerektiğinde yönetici odaları, rehberlik servisi, kütüphane, öğretmenler odası, okul aile birliği odası gibi mekânlar, uygun bir planlama doğrultusunda Destek Eğitim Odası olarak kullanılabilir. Destek Eğitim Odası ismi sanal ve esnek bir odayı ifade etmektedir. Etrafı 4 duvarla çevrili sabit bir sınıf değildir.

7 Boş Dersliğimiz Olmadığında Destek Eğitim Odası Açabilir miyiz?
Önemli olan; 1- Eğitim-öğretime uygun fiziki koşullara sahip bir ortam, 2- İhtiyaç sahibi ve RAM tarafından tanılanmış olan ve Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (BEP) hazırlanmış bir öğrenci, 3- Eğitim verecek gönüllü bir öğretmen bulunmasıdır.

8 DEO Açmak İçin Gerekli Araç Gereç Temin Etmek Şart mıdır?
Destek Eğitim Odasında, öğrencilerin eğitim performansı ve ihtiyaçları, yetersizlik türüne uygun araç-gereç ve eğitim materyalleri bulunur. Öğrenci için hazırlanan Bireyselleştirilmiş Eğitim Planının (BEP) uygulanması için hangi araç-gereçlerin kullanılmasına ihtiyaç duyuluyorsa, Destek Eğitim Odasında bu araç gereçler kullanılmalıdır. Araç-gereç bulunması Destek Eğitim Odası için gereklidir ancak odanın açılması için şart değildir.

9 Hangi Öğrencilerin Ders Alacağı Nasıl Belirlenir?
Destek Eğitim Odasında eğitim alacak öğrencilerin, öncelikle Rehberlik ve Araştırma Merkezlerince tanılanmış olması gerekir. Ayrıca BİLSEM’i genel zihinsel yetenek alanında kazanan öğrencilerde dilekçeyle başvurarak RAM tarafından hazırlanacak resmi rapor ile destek eğitim odasından faydalanabilir.

10 Bir Öğrenci Haftada Kaç Saat Eğitim Alabilir?
Öğrencinin Destek Eğitim Odasında alacağı haftalık ders saati, öğrencinin haftalık toplam ders saatinin %40’ını aşmayacak şekilde planlanır. Örneğin okulda haftalık 30 saat ders gören ilkokul öğrencileri için bu planlama, haftada 12 saate kadar yapılabilir.

11 Grup Oluşturularak Eğitim Verilebilir mi?
Destek Eğitim Odasında öğrencilerin eğitim performansları dikkate alınarak birebir eğitim yapılması esastır. Ancak, gerektiğinde eğitim performansı bakımından aynı seviyede olan öğrencilerle grup eğitimi de yapılabilir. Kaynaştırma genelgesine göre 6 öğrenci ile grup eğitimi yapılabilir ancak; verilecek eğitim desteğinin niteliğinin etkilenmemesi için, grup oluşturulması gerekiyorsa, gruptaki öğrenci sayısının üçten fazla olmaması önerilmektedir.

12 Öğrenci Hangi Saatlerde Ders Alabilir?
Destek eğitim odasında eğitim alacak öğrenciler ile destek eğitim alacağı dersler, okuldaki Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Geliştirme Biriminin önerileri doğrultusunda Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Yürütme Komisyonunca eğitim öğretim yılı başında belirlenir. Ancak; ihtiyaç halinde söz konusu planlama eğitim öğretim yılı içerisinde revize edilebilir. Özel eğitim ihtiyacı olan her öğrencinin ihtiyacı doğrultusunda bu eğitimden yararlanması sağlanır.

13 Öğrenci Hangi Saatlerde Ders Alabilir?
Destek eğitim odasında sunulacak hizmetler öğrencinin yararı gözetilerek uygun öğretmen sağlanması ve velinin onayı ile okulun çalışma saatlerinde (öğrencinin ders saati içinde veya dışında) planlanır. Destek eğitimi öğrencinin ders saati içinde veriliyor ise öğrencinin kayıtlı olduğu sınıfta o ders saatinde okutulan derse ilişkin eğitim verilir.

14 Hangi Öğretmenler Görev Alabilir?
Destek eğitim odası açılan okullarda öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarına göre ilgili özel eğitim öğretmeni, sınıf öğretmeni, alan öğretmenleri ve ücretli öğretmen görev alabilir.

15 Sınıf Öğretmenin Ücretlendirmesi Nasıl Yapılır?
Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar kapsamındaki yönetici ve öğretmenler dışındaki resmî görevliler ile sınıf öğretmenlerine ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate kadar ek ders görevi verilebilir. Destek eğitim odalarında verilen derslerin ek ders ücreti, %25 artırımlı ödenir.

16 Alan Dersi Öğretmeni Derste iken Sınıf Öğretmeni Görevlendirilir mi?
İlkokullarda sınıf öğretmenleri, alan öğretmenlerinin derse girdiği saatlerde de destek eğitim odasında görevlendirilebilirler. Bu saatlerde destek eğitim odasındaki verdiği ders için sınıf öğretmenine herhangi bir ders ücreti ve %25 artırım ödenmez.

17 Branş Öğretmenin Ücretlendirmesi Nasıl Yapılır?
Maaş karşılığı ders saatini dolduramayan branş öğretmenine, dolduramadığı saat kadar Destek Eğitim Odasında görev verilir. Maaş karşılığı verilen Destek Eğitim Odası görevinde ek ders ücreti ve %25 artırımlı ödenmez.

18 Branş Öğretmenin Ücretlendirmesi Nasıl Yapılır?
Branş öğretmeninin istemesi durumunda 15 saat maaş karşılığı ve 6 saat zorunlu ek dersin üzerine 9 saat daha (yani toplamda 30 saat) Destek Eğitim Odasında ek ders görevi verilebilir.

19 Branş Öğretmenin Ücretlendirmesi Nasıl Yapılır?
Bir branş öğretmeninin, branşındaki dersleri ile Destek Eğitim Odasındaki dersleri toplamı haftalık 30 saati geçemez. Öğretmenin maaş karşılığı girdiği derslerin dışındaki Destek Eğitim Odasında girdiği her bir saat ek dersin ek ders ücreti, %25 artırımlı ödenir.

20 Okul Yöneticileri Görev Alabilir mi?
Okul yöneticileri de Destek Eğitim Odasında görev alabilirler. Her kademe okul yöneticileri maaş karşılığı girmek durumunda oldukları ders görevlerini (6 saat) tamamladıktan sonra, haftada 6 saate kadar destek eğitim odalarında görev alabilirler. Toplamda 12 saat derse girip 6 saat ek ders ücreti alabilirler. Okul yöneticilerinin Destek Eğitim Odalarında girdikleri derslerin ek ders ücreti, % 25 artırımlı ödenir.

21 Ek Ders Karşılığı Görevlendirilen Öğretmenler Görev Alabilir mi?
Ek ders ücreti karşılığı çalışan (ücretli) öğretmenlere Destek Eğitim Odasında ders görevi verilmektedir. Ancak toplamda gireceği ders 30 saati geçemez. Bu öğretmenlere ek dersleri %25 artırımlı ödenmez.

22 Görev Alacak Öğretmen Okul İçinden Temin Edilemezse Ne Yapılabilir?
Destek Eğitim Odası uygulaması için hazırlanan plan okul yönetimi tarafından (hangi saatte hangi öğrencilerin eğitim alacağını ve varsa okuldaki mevcut öğretmenlerin hangi saatlerde görevlendirildiğini içeren planlama) resmi yazı ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderilerek, öğretmen bulunamayan saatler için öğretmen isteğinde bulunulur.

23 Destek Eğitim Odalarındaki Hizmetlerin Planlamasından Kim Sorumludur?
Destek Eğitim Odasında verilecek hizmetler planlanırken okulda görevli öğretmenler arasında gönüllü olanlara öncelik verilir. Okul idarecileri ancak zorunlu hallerde Destek Eğitim Odasında görev almalıdır. Destek Eğitim Odasında yürütülecek eğitim hizmetlerinin planlaması okul yönetimince yapılır.


"DESTEK EĞİTİM ODALARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları