AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) Türk Kimya Endüstrisi için REACH ve CLP Tüzükleri konusunda bilgilendirme ve bölgesel endüstriyel yardım masalarının kurulması.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanı
Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Çalıştayı
Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals (REACH)
REACH Düzenlemesinin Türk Kimya Sektörüne Etkileri
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH kapsamında tarafların görev ve sorumlulukları Nisan 2010, Türkiye.
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH yaptırımları Nisan 2010, Türkiye.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Vaka Çalışması Su ve Atık Su Altyapısı Kuzey İrlanda Martin.
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İstanbul 26 Mart 2010 CARACAL 4.Yetkili Merciler Toplantısı 2-4 Şubat 2010 Brüksel Haydar HAZER.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 16 Nisan Nisan AB ÜRETİMLERİ AB-28 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ocak 2014 ile Ocak-Ocak 2013 kıyaslaması.
ÜLKE SUNUMU TC BAŞBAKANLIK DTM ANKARA-TÜRKİYE 10 HAZİRAN 2008
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Seviyesi Taahhütleri; AB ve Türkiye Uygulamaları Habtekus 2008, Yıldız Teknik Üniversitesi,
Western Balkans on EU Enlargement The former Yugoslav Republic of Macedonia Montenegro Albania Serbia Kosovo Bosnia and Herzegovina İlker GİRİT Bora ERGİN.
1 TEDARİKÇİLER İÇİN AB REACH TÜZÜĞÜ BİLGİLENDİRMESİ Mart 2008.
ULUSAL İSG AĞI TOPLANTISI AJANS’IN 2007 YILI ETKİNLİKLERİ SAKİNE OVACILLI 17 NİSAN 2007 ANKARA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH Kimyasal Risk ve Güvenlik değerlendirme rehberi Nisan 2010, Türkiye.
Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Küresel Büyüme Oranları (%)
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
REACH AB Yeni Kimyasallar Politikası İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği REACH AB Yeni Kimyasallar Politikası Registration, Evaluation,
AB hukuki çerçevesi (REACH/CLP) REACH IT ve IUCLID April 2010, Turkey.
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 23 Şubat Şubat AB ÜRETİMLERİ AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Aralık 2011 ile Ocak-Aralık 2010 kıyaslaması.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU İKİNCİL MEVZUAT
TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından eş finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı EÇİ’ye.
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP)
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 17 Temmuz Temmuz AB ÜRETİMLERİ AB-28 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Nisan 2014 ile Ocak-Nisan 2013 kıyaslaması.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Değişiklik Yapılan İhtilaf Direktifinin Yeni Hükümleri Peter.
GEÇ ÖN-KAYIT REACH SEMİNERİ – Ankara, 11 Kasım 2009 PEDRO GUERRA.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Ocak Pazar Durumu– 19 Ocak AB Üretimleri AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ekim 2011 ile Ocak-Ekim 2010 kıyaslaması.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
BİLİMSEL POLİTİKALARA DESTEK (8. Öncelik). Amaçlar  AB politikalarının tanımı ve uygulanması  Aşağıdaki özelliklere sahip projelere bilimsel destek.
KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Ulusal Kıyaslama Sisteminin Oluşturulması Kümelerin İzlenme ve Değerlendirme Süreci 18 Ekim 2012 – Ankara.
ENDÜSTRİYEL İLAÇ ÜRETİMİ
Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 10 Aralık 2010 Ankara. Gündem CARACAL için Çalışma Planı Kısıtlamalar Stoktaki Maddeler Eşya içindeki kimyasallara ilişkin rehber.
TÜRKİYE’DE BİYOETANOL UYGULAMALARI VE SORUNLARI
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 22 Ocak Ocak AB ÜRETİMLERİ AB-28 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Kasım 2014 ile Ocak-Kasım 2013 kıyaslaması.
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
REACH - CLP Bilgilendirme Semineri
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey REPUBLIC OF TURKEY MINISTRY OF SCIENCE, INDUSTRY AND TECHNOLOGY ORTAK İZLEME.
European Commission Enterprise and Industrie Avrupa İşletmeler Ağı 25 - KASIM BSN ANATOLIA.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SANAYİ ŞUBESİ EKO TASARIM VE ENERJİ ETİKETLEMESİ.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
EKOLOJİK TEKSTİL.  Ekolojik tekstil (Eko-Teks) 1990’ ların başında çevre ve insan sağlığına uygun tekstil üretimini temel alan bir anlayışla ortaya atılmıştır.
10- İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI Ekonomik İşlevleri (Faaliyet Alanları) Açısından İşletmeler Mal ve hizmetlerin üretilmesi, depolanması, taşınması.
Batuhan Dönmez 10/A 60 Kımya Kırtasıye malzemeleri CE REACH.
Fikri Mülkiyet ve Gümrük Mevzuatı Masaları
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
Sunum transkripti:

AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) Türk Kimya Endüstrisi için REACH ve CLP Tüzükleri konusunda bilgilendirme ve bölgesel endüstriyel yardım masalarının kurulması 25 March 2010 Istanbul, Turkey

Risk Yönetimi Ölçülerinin mevzuatlar içinde uygulanması Genel AB Risk Degerlendirmesi/ Risk Yonetimi prosesi) Risk yönetimi ölçülerinin tanımlanması Risk Degerlendirmesi Verilerin biraraya getirilmesi Önceliği olan maddelerin tanımlanası

Geçmişteki kanuni içerik Directive 92/32/EC Regulation (EC)793/93 Directive 93/67/EC Regulation (EC)1488/94 Directive 92/32/EC Regulation (EC)793/93 Directive 93/67/EC Regulation (EC)1488/94 Yeni maddelerMevcut maddeler Directive 98/8/EC Directive 98/8/EC Biosidler Teknik rehber dokumanlar (2003)

Geçmiş kanunların başarıları Cok miktarda verinin bir araya getirilmesi ve HPVC prosesleri icin ozetlenmeleri (HPVC: Geniş hacimlerde uretilen kimyasallar ) RA prensiplerinde ortak karara varilmasi (RA: Risk degerlendirmesi (TGD/EUSES) Oncelik ayarlarinda ortak karara varilmasi (HERO) Ihtilafli maddelerin risk degerlendirmesi icin AB kapsaminda uyum saglanmasi, boylece AB genelinde risk azaltma olcutlerinde saglam temel olusturulmasi

Temel Problemler Veri boşlukları: Büyük hacimlerde uretilen kimyalların %86si belirlenmiş temel verilerden daha azına sahiptir. Proses beklenenden daha çok zaman alır Kanıtlama zorlukları kamu kuruluşlarının üzerine düşer Genel olarak alt kullanıcılar resmin dışında kalmaktadır, kimyasalların esas kullanımları bilinememektedir. Sistem yetersizdir: Endüstri çok sayıda direktif ve regülasyonla karsı karsıya kalmaktadır. Yeni ve genelde az hacimdeki kimyasalların kayıtlarındaki zorluklar yeniliği engellemektedir.

Çözüm: Yeni bir AB kimyasallar politikası Kimyasalların kaydı, değerlendirmesi ve izni (REACH)

Çözüm: Yeni bir AB kimyasallar politikası Amaç: Sürdürülebilir kalkınma –İnsan sağlığı ve çevrenin korunması –Yenilik/rekabeti sağlamak/geliştirmek –İç Pazar oluşturmak –Şeffaflığı, tüketici bilincini arttırmak –Uluslararası çabalara entegre olmak –Hayvanlar üzerinde yapılmayan testleri desteklemek –Dünya ticaret örgütü yaptırımlarına uygunluk

AB ortak karar prosedürü EU-Commission Council of the EUEuropean Parliament Regulation 1907/2006 Adopted 18 December Comp. Council Envi. Council COREPER Ad Hoc working group Committees Plenary Session DG EnvironmentDG Enterprise Commission College OCT 2003 First reading November 17, 2005 Political Agreement December 13, 2005 Entry into Force 1 Haziran 2007

REACH: Kilit elementler Global Uyum Sisteminin yeni (faz disi) ve mevcut (faz ici) maddeler icin tanitimi Kilit elementler: –Endustri tarafindan üretimi/ithalatı yillik 1 tondan fazla olan kimyasal maddeler (son tarihi 11 yil uzerinden) –Tedarik zinciri ille bilgi ve iletisimin artmasi –Bazi kayitli maddelerin degerlendirilmesi (Agency and Member States) –Sadece ozel ozen gosterilmesi gereken maddeler icin otorizasyon –Kisitlamalar: “Guvenlik agi” (kamu capinda aktivite) –verimli bir sekilde sistemi yonetecek olan Kimyasallar Ajansi Öncelikle odaklanılması gerekenler : Yüksek hacimler (Önce maruz kalınacak kimyasalların kayıtlarının önce yapılması) Özen gösterilmesi gerekenler (CMR ve R50/53 önce kayıt olur)

REACH

Kayıt: genel AIM:  Üreticiler ve ithalatçılar maddeleri hakkında bilgi edinir  Bu bilgileri kullanarak sorumluluk gösterir ve bu maddelerin oluşturabileceği risklerin kapsamlı yönetimini sağlarlar Kayıt dosyası = belgelenmeli  teknik dosya: yılda 1 tondan başlayarak  Kimyasal güvenlik raporu: yılda 10 tondan başlayanlar ve eğer tehlikeli madde olarak sınıflandırılmışlarsa Resmi olmayan kayit - endustri sorumlu kalir

Kim kayıt olmalı? Üreticiler ve ithalatçılar. –Alt kullanıcılar (DUs) ilgi alanlarındaki ön-kayıt olmayan maddeleri bildirebilir –Böylece Alt kullanıcı çok kapsamlı olmayan bir kayıt dosyası hazırlamaya zorunlu tutulacaktır Eşya üreticileri (Madde 7nin şartları). –Sadece bırakılması planlanan maddeler AB dışındaki madde üreticileri REACH yükümlüklerini yerine getirmek için tek temsilci kullanabilirler –“tek temsilci” ithalatçıların yükümlülüklerini azaltır –Bu durumda ithalatçılar alt kullanıcı olarak sayılır

Dünyadaki kimyasal satışı Turkey:  % Toplam: 1776 billions Euro (2004) Ref. Tubitak/JRC Information Events in Turkey, 18 october 2005, Ankara

Kimyasalların dış ticareti (2004) Ihracat EU %30  3.3 Billions Euro Ithalat EU %51  14 Billons Euro Ref. Tubitak/JRC Information Events in Turkey, 18 october 2005, Ankara

Türk Kimya Sanayi Diğerleri… Endustriyel gazlar cimentolar Kozmetikler gubreler polimerler ve plastikler Tarim kimyasallari Insan yapimi iplikler lifler Organik ve inorganik kimyasallar tekstil, deri polimer sanayi ham maddeleri Sabun ve deterjanlar Boya ve pigmentler Petrokimyasallar Ürünler Ref. Tubitak/JRC Information Events in Turkey, 18 october 2005, Ankara

Türk kimya üreticilerinin büyüklükleri Kuruluslarin sayisi: about 6000 Main Enterprise Size : KOBIler Ref1. Tubitak/JRC Information Events in Turkey, 18 october 2005, Ankara Ref 2. Undersecretariat of the prime ministry for foreign trade

REACH GHS CLP İç bağlantılar

CLP Nedir ? Maddelerin ve karışımların sınıflandırma, etiketleme, ve ambalajlanması konusundaki Avrupa parlamentosu ve konseyinin 16 Aralık 2008 tarihli 1272/2008 nolu Avrupa komisyonu tüzüğüdür. 20 Ocak 2009 da yürürlüğe girmiştir. AB de sınıflandırma ve etiketlemenin Global Uyum sistemini (GHS) uygular 27 AB ülkesini ve Avrupa ekonomik alanını kapsar. GHS ülkelerin isteklerine göre seçebileceği temeller sunmaktadır.

Eski durum REACH Tehlikeli Preparatlar Drektifi Tehlikeli maddeler direktifi Sınırlamalar Direktifi MSDS Direktifi, Kozmetikler Direktifi AB Uygulamaları GHS REACH Kozmetik Direktifi

Neden GHS’ye ihtiyacımız var? GHSTehlike (Tehlike işareti) Transportliquid: slightly toxic; solid: not classified EUHarmful (St Andrew’s Cross) USToxic CANToxic AustraliaHarmful IndiaNon-toxic JapanToxic MalaysiaHarmful ThailandHarmful New ZealandHazardous ChinaNot Dangerous KoreaToxic Madde - oral toksisite LD 50 = 257 mg/kg

GHS’nin Dünyadaki Durumu – 2009’un başları hazırlıkUygulamafaaliyetler

Maddeler Karışımlar 16 Dec 2008 Kritik CLP zamanları CLP Tüzüğü CLP zorunlu 1 Dec Jun Aralık 2010 Sınıflandırma ve etiketleme REACH kayit son tarihi ile uyumlu olarak  C&L envanter bildirimi zorunlu 20 January Haziran 2015  Bütün karışımların CLP (GHS) ile uyumlu şekilde tekrar siniflandirilmasi ve etiketlenmesi

Maddeler Karışımlar 1 June 2007 CLP & REACH zamanlarının karşılaştırılması CLP Tüzüğü REACH: kayıt için son tarihler (maddeler) HPV, >1t/a CMRs, >100t/a R50/53 > 100 t/a > 1 t/a CLP zorunlu 1 ara haz June Jun January 2009

Pratik olarak yeniden sınıflandırma  Uyumlu olmak icin sirketler kimyasallarini ve karisimlarini tekrar gozden gecireceklerdir CLP’ye dahil değildir

Yaklaşık olarak şirketin REACH tuzugu altina girecegi tahmin edilmektedir. (beklenen: kimya şirketi)

kimyasal REACH tüzüğü altına girecektir (Beklenen kimyasal)

 Ön-kayıt 

Ne kadar hazırlıklıyız? Türkiye Şubatta kimyasal yasalarını AB yasalarıyla uyumlu hale getirecek Briefing Şubat 2010 Türkiye kimyasallar envanterinin son tarihlerinin uzatılması konusunu görüşüyor 17-Mar-2010