Planlamaya Etki Eden Yasal Ve Siyasal Etmenler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PLANLAMAYA ETKİ EDEN ETMENLER
Advertisements

PLN.444 Mesleki Uygulama Esasları Sunum :Fadime Ballı
  5.4 PROJE TRAFİĞİ Kırsal yolların tasarımı ile ilgili geometrik standartların seçimine esas olan trafik için genelde 20 sene sonraki trafik değeri alınır.
AKDENİZ AR-GE KASABASI MEDITERRANEAN R&D COUNTY İş+Ev+Sağlıklı Yaşam+Yaratıcılık=AKDENİZ Business+House+Wellness+Innovation=MEDITERRAIEN 1 Ekim 2007 Sadık.
PLN MESLEKİ UYGULAMA ESASLARI
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
GELECEĞİN ŞEHİRLERİ İÇİN AKILLI ÇÖZÜMLER
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ II
Çağın Gidişine Göre Öğretmen Nasıl Olmalı?
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Kent Planlamaya Etki Eden Doğal Etmenler
Gölcük Vizyon 2023  Kocaeli Üniversitesi bulunduğu kentle bütünleşmek adına, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi ile bir işbirliği içine girerek,
STRATEJİK PLANLAMA Dr. Yüksel VARDAR Antalya, Haziran 2014
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAZİ TAHSİS DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ŞEHİR PLANLAMA –İMAR HUKUKU
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
TOPLUMSAL DEĞİŞME NEDİR? Toplumsal değişme, toplumsal yapının, kurumların, toplumsal ilişkiler ağının, davranış kalıplarının, toplumsal norm ve değerlerin.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
Belediyelerin kentsel yönetim ve denetimine destek olmak üzere tasarlanmış, kentle birlikte yaşayan Coğrafi Bilgi Sistemidir. Kapsamında kentin tüm harita,
PLANLAMA VE PROJE FAALİYETLERİ
KOCAELİ ARSLANBEY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ 2013 YILI İŞ PROGRAMI.
DERS-2: Milli Güvenlik Stratejimiz
Coğrafi Bilgi Sistemlerinde
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
Katılım ve Katılımcılık Süreci A.Ü.Z.F. Peyzaj Mimarlığı Bölümü
SGP İklim Değişikliği Odak Alanı Çerçevesi. Uygulama Programları OP 5. Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliğinin Önündeki Engellerin Kaldırılması OP6.
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ YAPI KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
İşletmeyi neden kurarız ?
Geçmişten günümüze pek çok tanım ile açıklanan bilgi politikası bilginin üretilmesine, yönetilmesine, işaretlenmesine ve kullanılmasına öncülük eden; birbiri.
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
BİLECİK ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İMAR VE PLANLAMA ŞUBESİ
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17
KENTSEL SİYASET-2. KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
Kurumsal Ağlarda Uzak ve Merkezi İşlem Birimlerinin Sanallaştırılması: Bir Uygulama Emrah ÇOLAK, SGK Aydın ÇETİN, Gazi Üniversitesi ŞUBAT 2016.
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
Coğrafi Bilgi Sistemi Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) : Dünya üzerindeki karmaşık sosyal, ekonomik, çevresel vb. sorunların çözümüne yönelik mekana/konuma.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Konu: Kırsal kalkınmada çalışma alanları ve envanter çıkarımı
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
İŞLETMELERİN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
Doç.Dr.Gülbiye Yenimahalleli Yaşar
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
ÜNİTE 2: ÜRETİM YÖNETİMİ.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Lojistik Merkez Yer Seçimi
Ön Büro Çalışması Arazi Çalışması.
Temel planlama elemanları
Planlama sürecinde analiz ve sentez çalışmaları
PLANLAMADA YOGUNLUK Kent bilimleri terimleri sözlüğüne göre,
BİTKİ ÖRTÜSÜ VE UĞRADIĞI ZARARLAR
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
Kentbilimin Temelleri
Öğretmenlerin Bit Tutumları
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

Planlamaya Etki Eden Yasal Ve Siyasal Etmenler 1. İmarla ilgili yasal çerçeve 2.Yaşam kolaylaştırıcı konfor standartları, normları

1. İmarla ilgili yasal çerçeve Ülkemizde imar planlamasını ve imar faaliyetlerini yönlendiren (kısıtlayan/izin veren) yasal çerçevenin çok parçalılığı bilinmektedir. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı başta olmak üzere Turizm, Çevre, Kültür, Sanayi ve Orman Bakanlıkları da kent planlamasına resen karışabilmektedirler. Bu bakanlıkların sektörel yaklaşımları bazen birbiri ile ve İmar Yasası ile çelişebilmektedir. Örneğin, İstanbul Boğazı’nda Turizm Bakanlığı’nın ilan ettiği ‘turizm merkezleri’ne verilen yapılanma hakları hem Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası hem de Boğaziçi İmar Planı ve plan notları ile uyumsuzluklar içermektedir.

2. Yaşam kolaylaştırıcı konfor standartları, normları Aile bireylerinin günlük etkinliklerini ve git-gel hareketlerini inceleyen araştırmaların ışığında, çeşitli işlevsel alanların kullanım sıklığı ve kullanıcı türüne (çocuk, yaşlı, vb.) bağlı olarak, eğitim, yeşil, ticaret, vb. işlevlerin ve durak gibi toplu taşım düzenlemelerinin konuta olan uzaklıklarına ve en küçük alan büyüklüklerine her ülkede hatta kentte sınırlamalar getirilmektedir.

Yaşam kolaylaştırıcı konfor standartları İşlevler Alt işlevler Ziyaret frekansı Max. uzaklık (m.) Günde bir kaç kez gidilen Günde bir kez gidilen Düzenli gidilen Ara sıra gidilen Rekreasyon 3-5 yaş oyun alanı  Ev önü 6-11 yaş oyun alanı 150-400 12-15 yaş oyun alanı 500-700 çocuk bahçesi 350-500 konuta yakın park 350-700 semt parkı 700-800 kent parkı-spor tesisleri 1000 Hizmet ilköğretim 500-800 diğer eğitim kurumları -1000 Tic. günlük alış-veriş 500 haftalık alış-veriş +1000 iş yeri Yaya ve taşıt toplam 30dak. Ulaş. otobüs durağı istasyon Kaynak: Baykan, Konuk (12) dan yararlanılarak düzenlenmiştir.  Özellikle belirgin, zorunlu  Bazen belirgin, istenen

5. Planlamaya Etki Eden Teknolojik Etmenler 1. Bilgi teknolojisi 2. Kentlerin teknik yaşam destek sistemleri

1. Bilgi teknolojisi Bilgi teknolojisinin gelişmesi planlamada bilgiye erişme, saklama, analiz etme, güncelleştirme gibi konularda büyük kolaylıklar getirmiştir. Bilgisayar ortamı, uzaktan algılama yöntemleri (CBS) ile birlikte planlama disiplininin kullanımına uygun hassaslıkta arazi kullanımı, doğal yapı, vb. haritaların üretilmesine olanak sağlamaktadır.

Ayrıca, bilgisayarın veri yönetimine getirdiği kolaylıklarla tek yapı/parsel ölçeğinde bilgi saklamak mümkün olmakta, kente ilişkin özellikle fiziksel (arazi kullanımı, yapılaşmanın niteliği, yoğunluklar, kentin gelişmesi, altyapı, güvenlik, çevresel veriler, vb.), sosyo-ekonomik (nüfus, nüfus özellikleri, istihdam, vb.) güncel olarak tutulabilmekte, parselden kente ve bölgeye kadar çeşitli ölçekteki çalışmalarda kullanılabilmektedir

Yine, bilgisayarın planlama ve kentsel tasarım boyutlarında simülasyon çalışmalarını kolaylaştırması ve planlamanın/ tasarımın maliyet boyutunu da kapsaması plancı ve karar vericinin sorgulama ufuklarını genişletmiştir. Plan girdileri değiştiği takdirde sonucun (çıktının) neler olabileceği kısa sürede test edilebilecek, plan eskizleri üretilebilecektir. Özellikle orta ve küçük ölçekli kentsel tasarım çalışmalarında tasarım ürününün ‘çevre etkisini’ değerlendirmek amacıyla bilgisayar simülasyon (benzetim) modellerinin kullanımı yaygınlaşmaktadır. Önemli bir katılım aracı olarak da değerlendirilmektedir. Modeller ürettikleri üç boyutlu fiziksel çevre görüntüleriyle, halkın bilgilendirilmesini ve halkın tasarım ürünü üzerinde görüş bildirmesini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca; günümüz toplumunda istihdam biçimleri değişmekte, ‘tele-iş’ türleri giderek yaygınlaşması gelecekte kentsel arazi kullanım kararlarında ve planlama normlarında/standartlarında önemli değişikliklere neden olabilecektir.

2. Kentlerin teknik yaşam destek sistemleri Altyapıdan daha geniş anlam taşıyan teknik yaşam destek sistemleri; elektrik, su, gaz, atık su, haberleşme, vb. altyapısının bir bütün olarak dijital teknolojinin denetimine girmesini ifade eder. Günümüzde, küreselleşmenin getirdiği birbirine bağlı kentler ve kentsel sistemlerin canlılıklarını sürdürebilmeleri, büyük ölçüde, nitelikli yaşam destek sistem ağına sahip olmalarına, daha doğru bir ifade ile, küresel ağa “eklemlenmelerine” bağlıdır.

Ayrıca, daha önce bağımsız teknolojiler olan haberleşme, bilgisayar ve yayıncılık teknolojilerinin, bütünleştirilmiş bir “telematik teknolojisi”ne dönüştürülmesi kent altyapı sistemlerinde fiziksel ve yönetsel olarak önemli değişimlere yol açacaktır (Graham, Marvin, 1997). Kentler teknik yaşam destek sisteminin tüm elemanlarına uluslararası liberal ekonomik ortamda, destek, katkı ve pazar sağlayabilecekler, elektrik üretimini ve su teminini uluslararası pazara girilerek taleple dengelenebilecek, talep değişmelerine seri biçimde uyulabilecek, dolayısıyla hizmetin etkinliği artarken maliyeti de düşecektir. Doğaldır ki böyle bir hizmet sistemi, hizmetin yönetiminde de değişiklikler yol açacaktır.

Özet olarak, ülkemizde amacı “insan, toplum, çevre münasebetlerinde birey, aile ve toplum hayatını yakından etkileyen fiziksel çevreyi sağlıklı bir yapıya kavuşturmak, gelişme eğilimlerini yönlendirmek, toprağın koruma-kullanma dengesini en rasyonel biçimde belirlemek….” olarak tanımlanan ‘imar planlaması’nın hazırlık sürecinde yukarıda değinilen etmenlerin hemen tümünün yerleşilecek kent alanı ve çevresi için araştırılması, bilimsel yöntem ve tekniklerden yararlanılarak değerlendirilmesi ve rapora dönüştürülmesi ve plan kararlarını yönlendirmesi beklenir.