SANAYİDE ENERJİ TASARRUFU ve VERİMLİLİK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

İZMİR GÜNEY KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ
41 adımda ahşap inşaat Yapımcı : Y.Orman Müh. Abdullah Arslan Proje : Y.Mim. Çelik Erengezgin.
EVAPORATİF KONDENSER ÖN SOĞUTMA
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
1 Ocak 1989 – 31 Aralık 2004 Güneş Tutulmaları (3)
ENERJİ ETÜDÜ VERİMLİLİK ARTIRICI PROJELER genel bilgilendirme
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
HALKBANK ENERJİ KREDİLERİ KOBİ Pazarlama Daire Başkanlığı
BASİT MAKİNELER.
Sanayide Enerji Verimliliği Etüdü Çalışmaları
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Küresel Büyüme Oranları (%)
Algoritmalar DERS 2 Asimptotik Notasyon O-, Ω-, ve Θ-notasyonları
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
PNÖMATİK TEMEL SEVİYE TP101 UYGULAMALAR.
1 ERK İSG&İK – –
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
Kaliteli Teknik Resmin Üç Temel Niteliği:
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
ORHAN EREN İLKOKULU 1-A.
ÖRNEK FABRİKA RAPORU ENERJİ TASARRUFU ÇALIŞMASI RAPOR FORMATI
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
SANAYİDE ENERJİ YÖNETİMİ
19 Ocak 2015 – 23 Ocak 2015 (3) Saydam maddeler, yarı saydam maddeler, saydam olmayan maddeler ile ilgili olarak öğrenciler; Maddeleri,
Yatan Hasta Maliyet Analiz Uygulamaları
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
10 Kasım Kasım 2014 (2) 2. ÜNİTE Kuvvetin büyüklüğünün ölçülmesi, kuvvetin birimi ile ilgili olarak öğrenciler; Kuvvetin büyüklüğünü.
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
Otel ve Alışveriş Merkezlerinde Trijenerasyon Uygulamaları
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
Seminar on Sustainable Buildings
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
ÜRÜN FİYATLARI Fiyat listelerini görebilmek için Acrobat Reader yüklemeniz gerekiyor klima, kombi fiyat, klima fiyatları, klima fiyat, pompa fiyat, dalgıç.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
Ek-2 Örnekler.
1. YEREL SAAT Güneşin gökyüzündeki durumuna göre ve yeryüzündeki cisimlerin gölge boyuna göre ayarlanan saate yerel saat denir. *Yani güneşin en tepede.
YILI BÜTÇE ÇALIŞMALARI HAZIRLAYAN: CEVDET AKÇAKOCA.
Diferansiyel Denklemler
DENEY TASARIMI VE ANALİZİ (DESIGN AND ANALYSIS OF EXPERIMENTS)
Bu yıl üçüncüsünü düzenlendiğimiz Enerji Verimliliği Proje Yarışmasının amacı; enerji verimliliği ile ilgili iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılmasına.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
Başabaş ve Kaldıraç Analizi
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Ders Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TURAN
1-1-2 Türkiye genelinde Acil Sağlık Hizmetlerine erişim numaraları ile yapılmaktadır. Ambulans içinde Doktor,Hemşire,Sağlık Memuru,AABT,ATT, Şoför.
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
İSMİN HALLERİ.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
1 ŞEKERBANK BİREYSEL BANKACILIK Kasım/ TÜRKİYE’DE BİREYSEL BANKACILIK-İLKLER.
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLK OKULU.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
1.HAFTA Pazar 2.HAFTA Pazar 3.HAFTA Pazar 4.HAFTA Çarşamba 5.HAFTA Pazar 6.HAFTA Pazar.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
CEBİRSEL İFADELERİ ÇARPANLARINA AYIRMA
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
ECZACIBAŞI TOPLULUĞU. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAKLAŞIMIMIZ.
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
Sunum transkripti:

SANAYİDE ENERJİ TASARRUFU ve VERİMLİLİK 14.03.2009-21.03.2009 DERLEYEN : Mak. Müh. AHMET DERELİ MMO EDİRNE ŞUBESİ ENERJİ KOMİSYONU ÜYESİ

İNCELENMESİ GEREKLİ ANA BAŞLIKLAR 01.Ön enerji tasarrufu etüdü yapılmalı. 02. Yönetimin destek ve katkısı sağlanmalı. 03. Enerji muhasebesi uygulanmalı.

İNCELENMESİ GEREKLİ ANA BAŞLIKLAR 04. İzleme ve değerlendirme sistemi kurulmalı. 05. Personel enerji konusunda eğitilmeli.

ETKİN ENERJİ YÖNETİMİ 06. Verilerin grafik üzerinde gösterilmesi sağlanmalı. 07. Spesifik (özgül) enerji tüketiminin hesaplanması yapılmalı. 08. Ana enerji tüketen ekipmanlarınızla ilgili verilerin ayrı ayrı analizlerinin yapılması sağlanmalıdır.

ETKİN ENERJİ YÖNETİMİ 09. Fabrika performansının kontrolü için basit istatistiksel metotların denenmesi sağlanmalı. 10. Enerji tüketimindeki değişiklerde, Dış Havanın etkisini göz önüne alınması sağlanmalıdır.

MALİYETİ KONTROL EDİN 11. “Buhar” Maliyetinin kontrol edilmesini sağlayın. 12. “Enerji tasarrufu yatırımları ile karlılığın arttırılması” 13. “Yakıt kalorifik değerleri” Maliyetinin doğru olarak kontrol edilmesini sağlayın.

KAZANLARIN DAHA İYİ ÇALIŞTIRILMASI 14. Sıvı yakıtlı kazanların kontrolü ve verimlerinin iyileştirilmesini SAĞLAYIN. 15. Gaz yakıtlı kazanların kontrolü ve verimlerinin iyileştirilmesini SAĞLAYIN. 16. Kömür yakıtlı kazanların kontrolü ve verimlerinin iyileştirilmesini SAĞLAYIN.

KAZANLARIN DAHA İYİ ÇALIŞTIRILMASI 17. Fazla havanın kontrolü yapılarak, minimum seviyede tutulmasını sağlayın. 18. Kazanlarda blöf miktarının azaltılması için besleme suyunun kalitesinin arttırılmasını sağlayın.

KAZANLARIN DAHA İYİ ÇALIŞTIRILMASI 19. Su tarafındaki kazan borularının temiz tutulup, kazan taşı oluşumunun önlenmesini sağlayın. 20. Duman gazı tarafındaki Isı transfer yüzeylerinin temiz tutulup, kül ve kurum oluşumunun önlenmesini sağlayın. 21. Blöften ısı geri kazanımı sistemleri kurarak enerji kayıplarının minimuma indirilmesini sağlayın.

KAZANLARIN DAHA İYİ ÇALIŞTIRILMASI 22. Baca gazlarından ısı geri kazanımı için ekonomizer veya yanma havası ısıtıcı sistemlerini kurarak, enerji kayıplarının minimuma indirilmesini sağlayın. 23. Kömür yakıtlı kazanların uygun şekilde çalıştırılmasını kontrol ederek verimli çalışmalarını sağlayınız.

BUHAR KAYIPLARININ AZALTILMASI 24. Buhar kaçaklarının giderilmesi için kontrol ve bakım sistemi kurarak enerji kayıplarının azaltılmasını sağlayınız. 25. Buhar borularının yeterli izolasyon yapılmasını kontrol ederek enerji kayıplarının azaltılmasını sağlayınız

BUHAR KAYIPLARININ AZALTILMASI 26. Buhar kapanlarının kontrolü ve onarılmasını sistemli yaparak enerji kayıplarının azalmasını sağlayınız. 27. Kondensatın kazana geri gönderilme sistemlerini kontrol ederek, enerji kayıplarının azalmasını sağlayınız. 28. Isıtılmış tankların üst yüzeylerinin kapatılarak buhar kayıplarının azaltılmasını sağlayınız.

ELEKTRİK FATURALARINDA TASARRUF 29. Işık kaynaklarınızı daha verimlileri ile değiştirerek, Elektrik faturalarında tasarruf sağlayınız. 30. Güç faktörünü düzeltici sistemler kurarak enerji kayıplarının azaltılmasını sağlayınız. 31. Düşük yüklü motorları tespit ederek, yüksek verimli motorlarla değiştirilmesini sağlayınız.

MALİYETİ KONTROL EDİN BUHAR Enerji tasarrufu para tasarrufu demektir. Tüm enerji mühendisleri alınan enerji tasarrufu tedbirleri sonucunda tasarruf edilen kilowatt veya kilokalori cinsinden enerjinin parasal karşılığını da bilmek ister.

MALİYETİ KONTROL EDİN BUHAR Bir fabrikanın enerji raporlarında, yaygın olarak kullanılan birimlerle (ton fuel-oil, kwh elektrik gibi) gösterilen tüketimlerin yanı sıra aylık enerji harcamaları ile ilgili bilgiler de yer almalıdır.

MALİYETİ KONTROL EDİN BUHAR Enerjinin maliyeti sadece muhasebe bölümü yöneticisinin değil tüm yöneticilerin de ilgi göstereceği bir konu olmalıdır.

MALİYETİ KONTROL EDİN BUHAR Önerilen enerji tasarrufu tedbirlerinin sağlayacağı kazanç; Önlemin uygulanması için karar verirken üst yönetime yardımcı olabilmek amacıyla, daima tasarruf edilecek para bazında hesaplanmalıdır.

MALİYETİ KONTROL EDİN BUHAR Alınacak bu tedbirlerle yılda x milyon TL tasarruf sağlanacak demek, y ton buhar tasarrufu sağlanacak demekten daha anlamlıdır.

MALİYETİ KONTROL EDİN BUHAR Enerji harcamalarının açıkça görülmesi enerji verimliliğinden sorumlu olan kişinin şirketin kazancını daha da artırmak için çabalarını söz konusu alanlarda yoğunlaştırmasını sağlar.

MALİYETİ KONTROL EDİN BUHAR Şüphesiz yakıt masrafları faturalardan kolaylıkla bulunabilir. Buhar maliyeti kazan verimi kullanılarak yakıt masraflarından hesaplanmalıdır.

MALİYETİ KONTROL EDİN BUHAR Bu hesaplama ayrıca kazan verimliliğinin artırılması ile sağlanacak tasarrufun hesabı için de yararlı olacaktır.

MALİYETİ KONTROL EDİN BUHAR Şüphesiz buhar maliyeti, yakıt maliyetine olduğu kadar kazan verimi, kondensatın yeniden kullanım oranı ve buhar özellikleri (sıcaklık ve basınç) gibi pek çok faktöre bağlıdır.

MALİYETİ KONTROL EDİN BUHAR Yine de yakıtın efektif maliyetinin çok değişken olduğu unutulmamalıdır.

MALİYETİ KONTROL EDİN BUHAR Linyit ve diğer kömür yakıtların ısıl değerleri büyük ölçüde değişken olmasına rağmen fuel-oil, mazot, LPG ve doğal gaz gibi yakıtların ısıl değerleri sabittir.

MALİYETİ KONTROL EDİN BUHAR Ancak işletmenin kullandığı yakıtın gerçek ısıl değeri kullanılarak daha sağlıklı sonuç elde edilebilir. Bu bilgi, yakıtın temin edildiği yerlerden veya işletmenin laboratuarlarında yapılacak analizlerle öğrenilebilir.

MALİYETİ KONTROL EDİN BUHAR ÖNERİLER • Üretilen buharın maliyetini kontrol etmek için kazan verimliliğini ölçünüz.

MALİYETİ KONTROL EDİN BUHAR Buhar kaçaklarının maliyetini, hatalı buhar kapanlarının maliyetini ve artan kondensat geri dönüş oranını tahmin etmek için hesaplamış olduğunuz değeri kullanınız. Buhar için para ödediğinizi unutmayın ve buhar maliyetinizi düzenli olarak takip ediniz.

Yararlanılan Kaynaklar 1- ELEKTRİK İŞLERİ ETÜT İDARESİ YAYINLARI 2 - www.eie.gov.tr DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ. MMO EDİRNE ŞUBE