PORTFOLYO DEĞERLENDİRME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SİNGAPUR MATEMATİĞİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
Advertisements

Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
Beden Hareketleriyle Kontrol Edilen Kinect Teknolojisinin Zihinsel Engelli Öğrenciler Açısından Eğitimde Kullanım Potansiyeli Figen DEMİREL UZUN Şeyma.
PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE DEĞERLENDİRME
UZAKTAN EĞİTİME GİRİŞ VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE
ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Doç.Dr. Bülent ÇAVAŞ Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
HALİL DEMİRSOY SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
TAM ÖĞRENME MODELİ Hazırlayan Güzide BAŞDAĞ Ankara 2003.
Ünite Ürün Dosyası Sunumu
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
İlköğretim Okul Müdürlerinin Teknoloji Liderliği Davranışları Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okul müdürlerinin okullarında eğitim teknolojilerinin sağlanması.
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
Düşünme Becerileri ve Eleştirel Düşünme
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Programs of the Intel Education Initiative are funded by the Intel Foundation and Intel Corporation. Copyright © 2007 Intel Corporation. All rights reserved.
PORTFOLYO NEDİR? NASIL HAZIRLANIR? ELEKTRONİK PORTFOLYO NEDİR?
PORTFOLYO NEDİR? NASIL HAZIRLANIR? ELEKTRONİK PORTFOLYO NEDİR?
Öğretimde Teknoloji Kullanımı Bilgisayar ve İnternet
Atatürk ilke ve İnkılapları Ünite Tanıtım Sunusu
PORTFOLYO Portfolyo nedir ?
Trabzon Bölge 9. Sınıf Anketleri
PORTFOLYO NEDlR?.
PORTFOLYO KÜBRA SANCAK.
Öğrenme -Öğretme Modelleri
PORTFOLYO DEĞERLENDİRME
Okul Temelli Mesleki Gelişim Kılavuzu
Portfolyo Nedir? Portfolyo Nasıl Hazırlanır? Elektronik Portfolyo Nedir? Fatma Taşkıran.
Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş.
ELEŞTİREL DÜŞÜNME BECERİLERİ VE DAVRANIŞLARI
16 - ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRMELERİNİN ÖLÇME DEĞERLENDİRME SÜRECİNE KATILMASI
Professor Kay Livingston İstanbul. İskoçya’daki Dil Politikası Avrupa Birliği’nin 1+2 modeline dayalı olarak okullarda dil öğretimi ile ilgili bir.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME Yard. Doç.Dr. Deniz Özcan.
Programlı Öğretim Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Mehmet ŞAHİN Toprak Sanayi İ.Ö.O./ÇORUM
ARCS Modeli.
ÇAĞDAŞ DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMLARI
ÖĞRETMEN EĞİTİMİNDE GELİŞMELER VE UYGULAMALAR
DİĞER TUTUMLAR.
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME.
Toplam Kalite Yönetimi
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Eğitim Psikolojisi Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
7th International Congress of Research in Education
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 10
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN ETKİSİ
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM
Sağlık Bilimleri Fakültesi
PROBLEM ÇÖZME.
Portfolyo çocuğun kişisel başarılarını, ilgi ve yeteneklerini, çaba ve ilerlemelerini çoklu ve çeşitli araçlar kullanarak oluşturduğumuz bir dokümantasyon.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
Başşliyoouu... Başlıyor....
Sunum transkripti:

PORTFOLYO DEĞERLENDİRME Hülya ÇINAR İşletme-Doktora

Portfolyo Nedir? Portfolyo, öğrencilerin belirli bir zaman diliminde, belirli bir amaç dahilinde becerilerini, yeteneklerini, zayıf ve güçlü yönlerini öğrenme alanları ile ilişkili olarak göstermiş, çaba ve ilerleme ile gelmiş oldukları başarı düzeyini yansıtan ürünlerden oluşan; çalışma kolleksiyonu, sistemli ve amaçlı olarak oluşturulan gelişim dosyalarıdır.

Dinamik değerlendirme süreçlerindeki en etkin araçlardan biri olan portfolyo, Her öğrenci için ayrı düzenlenir. Her öğrencinin yapmış olduğu çalışmaları bir araya getirir. Konu ile ilgili araştırmaları, gerçekleştirilen etkinlikleri, bu etkinliklere ilişkin elde edilen sonuçları içerir. Bir bakıma portfolyo, öğretmenlerin öğrencilere yardımcı olmasını sağlayan bir kılavuz niteliğindedir.

Portfolyo Değerlendirme Nedir? Çağdaş eğitim anlayışının bir unsuru olarak, öğrencilerin dönem boyunca yaptıkları çalışmaların bir dosyada toplanmasıyla süreç odaklı olarak yapılan değerlendirmedir. Çocuğun emeğini, gelişimini ve başarılarını belgeleyen, bir amaca hizmet eden performans değerlendirme türüdür.

Portfolyo değerlendirmede öğrenci için aşağıdaki sorulara cevap aranır: Ne öğrendi ve öğrenirken nasıl bir yol izledi ? Nasıl düşündü ? Nasıl soru sordu ? Nasıl analiz etti ? Bilgiyi nasıl yapılandırdı ? Diğer insanlarla nasıl iletişim kurdu ? Öğrenirken karşılaştığı güçlükler nelerdi ?

Portfolyonun Amacı: Öğrencinin gelişimini izleyebilmek Öğrencinin kendi gelişimini izlemesine fırsat vermek Öğrencinin zaman içerisindeki öğrenimlerini belgelemek Öğrencinin gerçekte ne öğrendiğini ortaya koymak Öğrencinin öz değerlendirme yapabilmesine fırsat vermek Velilerle iletişimi, onlardan “katılım ve geri bildirim almak yoluyla kolaylaştırmak Bir sonraki yıllara öğrenci ile ilgili bilginin aktarılmasını sağlamak

PORTFOLYO OLUŞTURMA SÜRECİ (1) TOPLAMA (2) SEÇME (3) YANSITMA - (4) SONUÇ

Portfolyo Türleri Belge (documentation) portfolyoları: Çalışma portfolyosu olarak da bilinen bu tip, belirli bir zaman içerisinde öğrencinin gelişimini ve ilerlemesini gösteren tüm çalışmaları içermektedir. Süreç portfolyoları: Öğrencilerin öğrenme sürecine ilişkin tüm kanıt ve belgeleri toplamaktadır. Etkinlik (show case) portfolyosu: Öğretim süreci sonunda bu sürece ilişkin sonuçları ve çıktıları içermekte ve değer biçmeye yönelik kullanılabilmektedir.

Bunların dışında, Lankes (1995) tarafından tanımlanan ve çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılabilecek altı portfolyo türü bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla, (1) gelişim (developmental) portfolyoları, (2) öğretmen portfolyoları, (3) uzmanlık portfolyoları, (4) etkinlik portfolyosu, (5) çalışma becerileri portfolyosu, (6) kolej kabul portfolyosudur. Bunlardan okul öncesi eğitimde yaygın olarak kullanılmaları önerilenler gelişim, öğretmen, etkinlik ve çalışma becerileri portfolyolarıdır.

Portfolyonun Öğrencinin Gelişimine Katkısı; Öğrencilerin, Öğrenme sürecinde nasıl öğrendiklerini, Öğrenirken bu sürece nasıl yaklaştıklarını, Öğrendiklerini analiz ve sentez yaparken hangi yollara başvurduklarını, Bilgiyi nasıl işlediklerini ve ürettiklerini, Bunlar gerçekleşirken zihinsel, duygusal ve sosyal olarak birbirleri ile nasıl etkileşim içinde olduklarını ortaya koymaktadır.

Portfolyo Değerlendirmenin Öğretmene Sağladığı Kolaylıklar; Esnek olması, Öğrencinin öğrenme sürecini etkileyen olumlu veya olumsuz çevresel faktörlerin tespit edilmesi, Öğrencinin öğrenme ortamında gerçekleştirilen aktivitelere katılma istekliliğinin belirlenmesi ve Öğrencilerin bireysel öğrenme stratejilerinin belirlenip öğrenme ortamındaki aktivitelerin buna göre yönlendirilmesi

Değerlendirmede, hazırlanan portfolyo dosyası verilen kriterlerin tamamı açısından tüm istenilenleri karşılıyorsa en yüksek puanı (4), istenilen kriterlerin hiç birini karşılamıyorsa en düşük puanı (0) alır.

PORTFOLYO DEĞERLENDİRME FORMU   Gelişim Alanları Nasıl Bir Gelişim Gösterdi? Bilimsel Kavramlar Bilimsel Süreç ve Kritik Düşünme Becerileri Bilimsel Muhakeme Becerisi Bireysel ya da Grupla Çalışma Becerisi Özet:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….  Düşünceler:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ÖDEV SUNUMUNDA ÖĞRENCİYİ DEĞERLENDİRME ENVANTERİ Çok İyi 4 İyi 3 Geliştirilmeli 2 Zayıf 1 Kabul edilemez 0 Adı Soyadı: Sınıf: Puan: Ödevin Konusu: Tüm kaynakları kullanarak somut bir anlatım ve yöntem kullanmış Çözüm yolunda pratikliği Bütün konular öncelik ve ilgilere göre sunulmuş Kendi yorumunu kullanmış Ödevin sunumunu farklı sorulara cevap verecek düzeyde hazırlamış Sunulan örnekler yeterli ve etkili Görünüş ve geçerliği uygun Cümleler düzgün, yazım yanlışı yok Ödev yeterli başlıklardan oluşmuş

Ödev Değerlendirme Kriterleri   1 2 3 4 Puan Düzen Sunulan bilgi takip edilemiyor Bilgi ardışıklığı tam İçerik Bilgi içeriği yetersiz Verilen bilgi mantıklı, enteresan Gramer ve Yazım Çok başarılı ifade

ÖDEV SUNUMU PUANLAMASI   Adı Soyadı: Öğretmen: Tarih: Çalışmanın Başlığı:   KRİTERLER   4 Çok başarılı 3 Başarılı 2 Geliş tirilmeli 1 Başarısız Puan Vücut Dili Göz Teması Giriş ve Kapanış

E-Portfolyo Bireyin gelişimine olumlu katkılar sağlayabilecek portfolyo değerlendirmenin kolay ve takip edilebilir bir seviyeye çıkartılabilmesi için portfolyolar elektronik ortamlara taşınmıştır. Teknoloji alanındaki gelişmeler ve internet, ölçme-değerlendirme konusunda yeni seçenekler yaratmış, ürün dosyalarının elektronik ortamlarda oluşturulmasına ve sunulmasına olanak sağlamıştır; bütün bu gelişmeler elektronik portfolyo (e-portfolyo) uygulamasını ortaya çıkarmıştır.

Soru 1: Aşağıdakilerden hangisi portfolyonun amacı arasında yer almaz? A) Öğrenci gelişimini izlemek B) Öğrencinin zaman içinde gelişimini belgelemek C) Öğrencinin öz değerlendirme yapabilmesine fırsat vermek D) Bir sonraki yıllara öğrenci ile ilgili bilginin aktarılmasını sağlamak E) Öğrencinin başarısın diğer öğrencilerin başarısına bağlamak

Soru 1: Porfolyo değerlendirme yönteminin, geleneksel ölçme ve değerlendirme yöntemlerine göre öğretmene, öğrenciye ve veliye sağladığı avantajlar nelerdir? Portfolyo değerlendirmenin, diğer değerlendirmelerin yanında eğitim sistemimizde tercih edilmesinin sebebi nedir?

Kaynaklar: Osman Birgin, “Alternatif Bir Değerlendirme Yöntemi Olarak Porfolyo değerlendirme Uygulamasına İlişkin Öğrenci Görüşleri”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, Kış 2008, 6(1), 1-24 Murat Kayri, “Elektronik Porfolyo Değerlendirmeleri için Veri Madenciliği Yaklaşımı”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi. Haziran 2008. Cilt:V, Sayı:I, 98-110 Yasemin Gülbahar-Filiz Köse, “Öğretmen Adaylarının Değerlendirme için Elektronik Portfolyo Kullanımına İlişkin Görüşleri”, Ankara Üniversitesi Egitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, yıl: 2006, cilt: 39, sayı: 2, 75-93 Mehmet Taşdemir-Adem Taşdemir-Kasım Yıldırım, “İşbirlikli Öğrenme Sürecinde Kullanılan Portfolyo Değerlendirmesinin Öğrenci Başarısı Üzerine Etkisi”, Eğitimde Kuram ve Uygulama 2009, 5 (1): 53-66 Damla Özmen, “Okul Öncesi Eğitiminde Ölçme ve Değerlendirme: Portfolyo Değerlendirme” Osman Birgin-Ramazan Gürbüz, “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Ölçme ve Değerlendirme Konusundaki Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi”