Bilişim Şuraları, Teknoloji Politikaları ve Eğitim

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
Advertisements

Bilgi Okuryazarlığı Becerilerinin Önemi ve Eğitim Sistemindeki Yeri
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
FAKÜLTE/BÖLÜM/ YÜKSEKOKUL ADI STRATEJİK PLANLAMA SUNUMU Not:Süreçler değişebilir…
‘‘21. Yüzyıl Eğitimine Doğru’’
Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
Sayısal Uçurum Üzerine Karşılaştırılmalı Bir İnceleme
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Diferansiyel Denklemler
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
Açıköğretim Fakültesi “Yapısı ve İşleyişi”
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Bilgi Yönetimi İnternete Dayalı Önlisans Programı TBD 21. Türkiye Bilişim Kurultayı, 6 Ekim 2004, Ankara Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK ve İDARİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ (T.İ.İ.M) “HİZMET MEMNUNİYETİ ÇALIŞMASI” Temmuz, 2010.
Orta Öğretimden Üniversiteye Gelen Öğrencilerin Temel Bilgisayar Bilgilerinin İl ve Bölge Bazında İncelenmesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Uygulaması.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
Eğitimde Hedefler ve Hedef Türleri
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
Temel Bilişim Eğitiminde Enformatik Bölümlerinin Rolü
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İKS İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER ROL VE SORUMLULUKLAR
İlköğretim Okul Müdürlerinin Teknoloji Liderliği Davranışları Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okul müdürlerinin okullarında eğitim teknolojilerinin sağlanması.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
“Akademik Bilişim ’02” 6-8 Şubat 2002, Konya Y.T. Türkçe Arama Motorlarında Performans Değerlendirme Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
e-Sertifika Programları
Prof.Dr. Kırali MÜRTEZAOĞLU Mühendislik Fakültesi Dekanı
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş)
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
Yasemin K. Usluel Aysun Umay Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Bakü İlköğretim Matematik Öğretmenlerinin Derslerinde BİT Kullanım Koşulları.
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
Bilgisayar Destekli Eğitim
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRME
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Arş.Gör. Ahmet AKINCI Doç.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU
ÇEKOİST IŞIL ÖZBAYIR NİLAY SEVİL ATICI
-MUHAMMED ETOVSKI SALİH ÜSTÜNDAĞ PES’12 DİJİTAL BÖLÜNME.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Diferansiyel Denklemler
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
YABANCI DİL EĞİTİM ORTAMLARININ BİLİŞİM VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ (BIT) KULLANARAK ZENGİNLEŞTİRİLMESİ Muhammet Berigel,Hasan KARAL Karadeniz Teknik Üniversitesi.
“Ideal” eÖğrenme Ortamı… Ulaşmak için Neler yapılabilir?
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN ETKİSİ
Sunum transkripti:

Bilişim Şuraları, Teknoloji Politikaları ve Eğitim Arş.Gör. Ahmet AKINCI Doç.Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi BÖTE Bölümü Ankara

Giriş Ülkemizde teknoloji alanındaki gelişmeleri takip etmek, araştırmalar yapmak, plan ve stratejiler geliştirmek için kongre, sempozyum, kurultay ve şura gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Bu kapsamda 2002 ve 2004 yıllarında Bilişim Şuraları gerçekleştirilmiştir. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Çalışmanın Amacı Bu çalışmada, I. ve II. Bilişim Şuralarında; Eğitim çalışma grubunun hazırlamış olduğu raporlar incelenmiş, raporların ortak noktaları ve farklılıkları ortaya konmuş, raporda belirlenen hedeflerin hangilerine ne düzeyde ulaşıldığı değerlendirilmiştir. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Eğitim Alanı İçin Temel Hedefler Toplumumuzun tüm kesitlerinde yaratıcı, esnek ve yenilikçi düşünce tarzını oluşturmak, Bireylerimizin yaşam boyu eğitimini sağlamak ve sosyal sorumluluğunu geliştirmek, Okullarımızı kendi aralarında ve çevrelerindeki dünya ile bağlantılandırmak 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Eğitim Alanı İçin Temel Hedefler Üniversite sanayi işbirliğini kuvvetlendirmek, Yeni eğitim yöntemleri kullanarak eğitimde etkinliği ve verimliliği artırmak, Milli Eğitim sistemimizin idari ve yönetsel mükemmeliyetini sağlamak, Bilgi toplumuna dönüşümde sayısal uçurumu (digital gap) gidermektir. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Bilişim Şuraları Vatandaşlara sağlanan olanaklar şu alt başlıklar altında incelenmiştir: Okul öncesi, ilk ve ortaöğretim Yüksek öğretim Uzaktan eğitim Özel kurslar ve sertifika programları 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Toplumun yaş dilimlerine göre bakıldığında üç ana grup gözlenmektedir: Okul öncesi ve okul çağındaki nüfus (5-25 yaş) Çalışma yaşamındaki nüfus (15-55 yaş) Emekli nüfus 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Okul öncesi, İlk ve Ortaöğretim Müfredat geliştirme ve ölçme-değerlendirmede enformasyon değil, formasyon veren eğitim modelleri uygulanmalıdır. Orta dereceli okullardan mezun olan tüm bireyler, ECDL (Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası) standartlarında bilgisayar okur-yazarı olarak yetiştirilmelidir. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Genel bütçeden eğitime ayrılan pay var olanın en az 3 katı artırılmalıdır. BİT, MEB’de ve okullardaki idari ve mali yapının etkinliğini ve verimliliğini arttırmak için kullanılmalıdır. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

10 yıl içinde her öğretmene ve öğrenciye bir bilgisayar ve bir internet bağlantısı hedefine erişilmelidir. Bütün okullar arasında kolay, ucuz, sürekli erişilebilir bir internet altyapısı kurulmalı ve her öğrenciye ve öğretmene bir e-posta adresi sağlanmalıdır. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Bütün öğretmenlere BİT eğitimi verilmelidir. Tüm ilk ve orta dereceli okullardaki öğrencilerin eğitiminin %30’unun BİT ile sağlandığı içerik ve altyapılar oluşturulmalıdır. Bütün öğretmenlere BİT eğitimi verilmelidir. Öğretmen eğitiminde internete dayalı asenkron eğitim yöntemleri kullanılmalıdır. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Etkin, hızlı ve çağdaş bir eğitim yönetimine sahip olabilmek için gerekenler yapılmalıdır. BİT’i eğitime uyarlamak için MEB ders programlarının çağdaş müfredat prensipleri doğrultusunda yenilenmesi gerekmektedir. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Yüksek Öğretim Akademik etkinlikleri ve bilişim sektörüne yönelik ARGE'yi özendiren yeni yasalar çıkarılmalıdır. Üniversite yönetimleri, Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinin ve bilişim uzmanı yetiştiren diğer birimlerin gelişmesine destek olmalıdır. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Öğretim kadrolarının, öğrencilerin gereksinimlerini karşılayacak nitelik ve nicelikte olmasının sağlanması gerekmektedir. Yeni teknolojileri tanımak ve kullanmak amacı ile bilişim firmaları ile yüksek öğretimdeki bilişim kurumları arasında bilgi-alışverişine dayanan ilişkilerin kurulması gerekir. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Teknokent yasasından yararlanarak, öğretim elemanlarının kendi araştırmalarını yapabilecekleri, aynı zamanda maddi rahatlık sağlayacak AR-GE projelerinin oluşturulması gerekir. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Uzaktan Eğitim Eğitim-öğretim kadrosu ve alt yapısı yeterli olan üniversitelerin uzaktan eğitim uygulamalarına öncülük etmesi sağlanmalıdır. Kurumsal uzaktan eğitim için birimlerin kurulması ve işletilmesinde standartlaşmaya gidilmelidir. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Eğitim amaçlı ikinci bir internet omurgası (Internet 2) oluşturulmalıdır. İlköğretimin erken dönemlerinden itibaren e- öğrenme uygulamalarına yer verilmelidir . 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Türkiye Uzaktan Eğitim Konsorsiyumu oluşturma çalışmaları başlatılmalıdır. Uzaktan eğitimle alınacak sertifikaların kamu kurumlarında tanınır olması yolunda çalışmalar hızlandırılmalıdır. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Özel Kurslar ve Sertifika Programları ECDL sınav sisteminin ülkemizde yaygınlaşması ve standart sınav şekline dönüştürülmesi sağlanmalıdır. Askerlik görevlerini yerine getiren gençlerimize bilgisayar okur-yazarlığı becerileri kazandırmak üzere, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde düzenlemeler yapılmalıdır. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Memurlara ücretsiz bilgisayar okuryazarlığı kursları sunulmalı, bunun için özellikle uzaktan eğitim yöntemleri kullanılmalıdır. Kamu Personeli Bilişim Sınavı (KPBS) oluşturulmalı ve bu sınavda başarılı olan memurlara ek tazminat sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Yabancı dil eğitiminde BİT’den daha fazla yararlanma olanakları araştırılmalıdır. Her mesleğin öğretilmesinde BİT’den yararlanma olanakları araştırılmalıdır. İş yaşamında ve sosyal yaşamda gereken yetkinliklerin geliştirilmesi için BİT’den yararlanma olanakları artırılmalıdır. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Bulgular ve Yorum Şura raporlarında BİT ile toplumumuzun düşünme, öğrenme ve iletişim alışkanlıklarının geleceğin ihtiyaçlarına göre değiştirmesinin gerekliliği üzerinde durulmaktadır. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması-Nisan 09 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Bireylerin Son Üç Ay İçerisinde İnternet Kullanım Durumları e-Posta göndermek-almak % 72,4 Gazete ya da dergi okumak % 70 Sohbet odalarına mesaj ve anlık ileti göndermek % 57,8 Oyun, müzik, film, görüntü indirmek ya da oynatmak % 56,3 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Bilgi Toplumu İstatistikleri (2006-2010)-Mayıs 2009 Ülkemizde bilgisayar ve İnternet kullanımı hızla artmaktadır. Ancak kırsal kesimde kullanım kentlere göre önemli ölçüde geride kalmakta ve bu iki kesim arasında BİT’e erişim ve kullanım açısından ortaya çıkan eşitsizlik olarak bilinen “sayısal uçurum” devam etmektedir 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Son 3 ay İçinde Bilgisayar Kullanımı 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Öğrenim Durumları İtibarıyla İnternet Kullanımı 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Bilgisayar ile İlgili Kursa Katılma 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

MEB Bilişim teknolojileri vizyonu (2009): Eğitim sistemini ileri teknolojilerle kaynaştırmak, yeniliklerle desteklemek, ölçüp değerlendirerek sürekli geliştirmek, bilişim teknolojilerini kullanarak öğrenci merkezli ve proje tabanlı eğitim sağlamak. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

İnternete erişim projesi, gelecek için eğitim, Bu vizyon çerçevesinde okullarda BİT altyapısını oluşturma ve interneti yaygınlaştırma amacıyla çeşitli çalışmalar ve projeler yapılmaktadır. İnternete erişim projesi, gelecek için eğitim, e-öğrenme eğitim portalı v.b. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

İnternete Erişim Projesi (2003-2008) 33.018 okul/kuruma geniş bant ADSL internet erişimi, 4.870 okul/kuruma uydu internet erişimi olmak üzere toplam 37.888 okul/kuruma geniş bant internet erişimi sağlanmıştır. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

lise ve dengi okulların öğrencilerinin % 100'ü, Buna bağlı olarak; lise ve dengi okulların öğrencilerinin % 100'ü, İlköğretim okulları öğrencilerinin % 94'ü olmak üzere yaklaşık 12 milyon öğrencinin ve 621.000 bilgisayarın internet erişimi sağlanmış bulunmaktadır. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı (2006-2010) Değerlendirme Raporu-Ekim 2009 Okullarda BİT altyapısı, 8 ve üzeri dersliği ve en az 150 öğrencisi bulunan okullarda yapılan çalışmalarla Türkiye genelinde toplam 28.939 bilgisayar laboratuarı kurulduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, BT laboratuarı kurulması için gereken kapasiteye sahip olmayan 17.261 okulda da 15 öğrenciye bir bilgisayar, her okula bir projeksiyon cihazı, bir yazıcı ve bir tarayıcı sağlanmıştır. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

MEB bütçesinin konsolide bütçeye oranı; 2003 yılında 6,91, 2010 yılında ise 9,85’tir. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Sonuç ve Öneriler Günümüzde eğitim alanında yapılan çalışmalara bakıldığında, bilişim şuraları sonuç raporlarında önerilen bazı görüşlerin gerçekleştirildiği görülürken bazılarının ise uygulanamadığı görülmektedir. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Bilişim Şurasının ikincisinin 2004 yılında yapılmış olması ve daha sonra devam ettirilmemiş olması da büyük bir eksiklik olarak kendisini hissettirmektedir. Bilgi toplumuna geçişin ve toplum olarak çağa uygun becerileri kazanmak için politika geliştirmenin sadece Bilişim Şuralarıyla olmayacağını unutmamak gerekir. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Bu bağlamda bilişim konusunda düzenlenen kurultay, sempozyum v. b Bu bağlamda bilişim konusunda düzenlenen kurultay, sempozyum v.b. etkinliklerin bilim ve teknoloji politikalarının belirlenmesi ve uygulanması konusunda yapacakları katkıların toplumsal gelişme açısından oldukça önemli olduğu söylenebilir. 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)

Dinlediğiniz için Teşekkürler… 12. Akademik Bilişim - 10-12 Şubat 2010, Muğla (Araş. Gör. Ahmet AKINCI)