DRAMA 11.HAFTA DRAMA YÖNTEMİYLE DERS İŞLEME MODELLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gözün kısımlarını yerleştirme oyunu
Advertisements

Eğitim İçeriğinin Sunumu
İşbirliğine Dayalı Öğrenme
10.HAFTA DRAMA TEKNİKLERİ Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ
YARATICI ÖĞRENCİ YETİŞTİRME Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ
2.HAFTA ETKİLİ BİR ÖĞRETİM YÖNTEMİ Hazırlayan: Dr. Uğur Altay Memiş
DRAMA 1.HAFTA EĞİTİMDE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ.
DRAMA 3.HAFTA EĞİTİCİ DRAMADA ROL OYNAMANIN EĞİTİM AÇISINDAN ÖNEMİ
DRAMA ÖĞRETMENİNİN ÖZELLİKLERİ Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ
SİZİN ÇOCUKLARINIZ! BİZİM ÖĞRENCİLERİMİZ! ÖĞRETMEN PDR PGB ÖDB.
Doç.Dr. Bülent ÇAVAŞ Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
Buluş Yoluyla Öğrenme.
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
Öğretim Araç Gereç ve Materyalleri
Yaratıcı Drama.
Öğrenme-Öğretme Süreci
Farklı Yaşlarda İletişim Özellikleri ve Çocukla İletişim Doç. Dr. Alev Önder.
Buluş yoluyla öğretim stratejisi
DRAMA 5. HAFTA DRAMANIN YAPISI VE UYGULANMA AŞAMALARI
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
Düşünme Becerileri ve Eleştirel Düşünme
Bilgisayar Destekli Öğretim
3-6 Yaş Çocuğunun Gelişim Özellikleri ve Çocukla Etkili İletişim
YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM VE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ
Evrim Suna ARIKAN Özlem YAŞAR UĞURLU
ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN VE İLKÖĞRETİM OKULLARINDA ÖZEL EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLERE BASİT DÜZEYDE ÖZ BAKIM VE GÜNLÜK YAŞAM BECERİLERİ KAZANDIRMAK İÇİN ÇOKLU.
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ Murad TİRYAKİOĞLU.
İçerik Öğrenme Öğrenme Teorileri
DRAMA 7.HAFTA ÖZ DÜZENLEMEYE DAYALI ÖĞRENME VE EĞİTİCİ DRAMA
Öğretim Teknikleri - III
ROL OYNAMA ve DRAMA.
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
Erken Çocukluk Dönemi Öğretmen!n!n Özell!kler!.
Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş.
ÖDEV-BAŞARI Sevgili Öğrenciler;Ödevin eğitim hayatınızda çok önemlidir. Ödevin amaçları şunlardır Derse hazırlıklı gelmek Derste öğrenilen konuları pekiştirmek.
Buluş Yoluyla Öğrenme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Yaratıcı Drama Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 11 Okumayı Öğrenme.
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
Öğretimde Materyal Kullanımı
Öğretim Stratejileri Sunuş Yoluyla Öğrenme Buluş Yoluyla Öğrenme Araştırma İnceleme Yoluyla Öğrenme Dr. Kerim Karabacak.
Bir kavramın uygulama düzeyinde kazandırılması ile ilgili kuralın “eğitim” kavramına uygulanması İçerik Türü: Kavram İçerik Türü: Kavram Davranış Düzeyi:
EĞİTİCİ DRAMANIN TANIMI Drama konusunda, farklı uzmanlar çeşitli tanımlar yapmışlardır. Lindvaag ve Moen'in (1980), genel tanımlarına göre, eğitim amaçlı.
KONU Süreçsel Drama Yaklaşımı
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
Erken çocukluk dönemi fen ve matematik eğitimi için ortam hazırlama
DRAMANIN NORMAL ÇOCUK AÇISINDAN SAĞLADIĞI YARARLAR
Yapılandırmacı Öğrenme
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
DRAMA ETKİNLİKLERİNDE LİDERİN ROLÜ
Doç. Dr. Berna Aslan ÖĞRETİM İLKELERİ Doç. Dr. Berna Aslan
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
ROL OYNAMA ve DRAMA.
Yaratıcı Drama.
DRAMA SÜRECİNDEKİ ÖĞELER
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Dosyabak.com T.C ……………………. İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ……………… İLKÖĞRETİM OKULU …………………….. ÖĞRETMENİ …………………………….
ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE BAĞLI OYUN AŞAMALARI
Okulöncesinde Fen Kavramlarının Öğretim Yöntemleri ve Teknikleri
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM 6-11 YAŞ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
AMACIMIZ Hazırladığımız oyunla günlük hayatta kullandığımız yabancı sözcükler konusunda farkındalık oluşturup farklı sınıf seviyelerindeki öğrencilerin.
AMACIMIZ Hazırladığımız oyunla günlük hayatta kullandığımız yabancı sözcükler konusunda farkındalık oluşturup farklı sınıf seviyelerindeki öğrencilerin.
AMACIMIZ Hazırladığımız oyunla günlük hayatta kullandığımız yabancı sözcükler konusunda farkındalık oluşturup farklı sınıf seviyelerindeki öğrencilerin.
ARGÜMANTASYON.
GRUP TARTIŞMASI YÖNTEMİ
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
Sunum transkripti:

DRAMA 11.HAFTA DRAMA YÖNTEMİYLE DERS İŞLEME MODELLERİ Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ

İlköğretimde eğitici drama yöntemiyle ders işlenirken farklı modellerden yararlanılabilir.Söz konusu modeller dramaya uygulama zenginliği sağlamaları açısından değer taşır.Bu modeller:

1.Drama Oyunu Tartışma (Soru-Cevap) Destekleyici etkinlikler (Yazı yazma, resim,kolaj vb.) Bu modelde çalışmaya drama oyunuyla başlanır.Çalışmaya böyle başlanması ile öğrencilerin dikkati daha dersin başında yüksek düzeyde çekilmiş olur.

1.Drama Oyunu Drama oyununun sona ermesiyle birlikte tartışma ya da soru cevap aşamasına geçilir. Soru cevap aşaması zihinsel ya da kavramsal öğrenmenin gerçekleşmesi açısından önemlidir.Destekleyici etkinlikler ise tartışma sorularını izler.Sade ve pratik olması nedeniyle en çok kullanılan modellerdendir.

2.Genel Tartışma Drama Oyunu Tartışma Destekleyici etkinlikler Çalışmaya hazırlık niteliğinde bir genel tartışma ile başlanır.Bu tartışma sayesinde konu hakkında öğrencilerin bilgi ve görüşleri ortaya çıkarılır. Merakları uyarılır.

2.Genel Tartışma Genel tartışmadaki soruların öğretmen tarafından sorulması söz konusu olabileceği gibi sorular öğrenciler tarafından da hazırlanabilir.Tartışmayı izleyen drama oyunu tartışmadan çıkan bilgiler, olasılıklar, olanaklar, çelişkiler üzerine kurulur.Destekleyici etkinlikler ise drama oyununun önemli noktalarına dayanan farklı öğretim teknikleridir.

3.Sunum Drama Oyunu Tartışma Destekleyici Etkinlikler Sunumla başlayan bu çalışma modeli başlangıçta oldukça durağan gibi görünebilir.Sunum öğretmen ya da birkaç öğrenci tarafından önceden hazırlanarak oluşturulmuş bir kavram, terim, nesne ya da konu olabilir.

3.Sunum Sunumun sonunda bir drama oyunu yer alır.Drama ile sunum arasında mutlaka bir ilişki olmalıdır.Dramadan sonra tartışma aşamasına geçilir.Tartışmadan sonra destekleyici etkinlikler yapılır.

4.Örnek Olay Sunumu Küçük gruplarda tartışma ve hazırlık Büyük grupta sözlü sunum ve tartışma Büyük grupta görüntülü yazılı sunum Öğretmen tarafından sunulan bir örnek olay ile başlanan bu model diğerlerine göre daha kapsamlı ve bundan dolayı daha uzun zaman gerektiren bir modeldir.

4.Örnek Olay Sunumu Örnek olay, her konuda ve durumla ilgili olabilir.Örnek olay sunumundan sonra küçük gruplara ayrılan öğrenciler bu gruplarda örnek olayı ele alıp geliştirmeye ya da çözüm oluşturmaya çalışırlar.

4.Örnek Olay Sunumu Her küçük grup oluşturduğu çözümü büyük gruba anlatır, drama örneği uygulayarak paylaşır ve varılan farklı noktalar nedeniyle bir tartışma ortamı yaratılır.En sonunda gruplarca varılan önemli sonuçlar büyük grupta yazılı ve görüntülü olarak sunulur.

5.Öğrenci Grubu Sunumu Tartışma Küçük gruplarda örnek olay yaratma Büyük grupta sunum Önce öğrenciler grup oluşturarak bir sunum hazırlar.Bu sunum öğretmen tarafından öğrencilere proje olarak da verilebilir.

5.Öğrenci Grubu Sunumu Sunumdan sonra konu ile ilgili tartışmaya geçilir. Daha sonra öğrenciler küçük gruplara ayrılır ve her grup kendi içinde bir örnek olay yaratır ve bunu drama oyunu haline getirir. Modelin son aşamasına geçildiğinde, küçük gruplarda oluşturulan örnek olay dramaları, büyük grubun dikkatine sunulur. Büyük gruptaki son aşama, o ana değin yapılan tüm çalışmaların bir özeti gibidir.

KAYNAK Önder, A. (2006). İlköğretimde Eğitici Drama, Morpa Kültür Yayınları, İstanbul.