Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Buluş yoluyla öğretim stratejisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Buluş yoluyla öğretim stratejisi"— Sunum transkripti:

1 Buluş yoluyla öğretim stratejisi

2 Buluş yoluyla öğretim stratejisi
Buluş yoluyla öğretim,sunuş yoluyla öğretime göre daha çok öğrenci etkinliğine dayanan ve öğrenmeye güdülemede etkili bir stratejidir. Buluşöğrenciyi soyutlamaya itme. Sunuşsoyut kavramaya yönelik örnekler verilir ve soyut kavrama yardım edilir.

3 Buluş yoluyla öğretim stratejisi
Bu strateji S.Bruner tarafından geliştirilmiştir. Öğrenme ve öğretim sürecini konu alan birçok kitap yazmıştır. Hepsi buluş yolunu savunmuştur.

4 BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM STRATEJİSİ
Buluş yönteminde tümevarım (özelden genele, parçadan bütüne) yöntemi kullanılır. Öğrenmeyi öğretmede etkilidir. Öğrenci etkinliğine dayandığı için güdüleyici bir sistemdir. Buluş yoluyla öğrenmede kendi gözlemlerine ve etkinliklerine bağlı olarak bilgi, kavram, ilke ve genellemeye ulaşması sağlanır. Verileri analiz etmede ve bu verilerde soyutlamalar yapmada öğrencilere uygulama olanağı sağlar. Öğrenci merkezli bir sistemi vardır.

5 Buluş yoluyla öğretim stratejisi
Her konunun öğretimine uygun değildir. Öğretmenin ders öncesi kapsamlı hazırlığı gerekir. Zaman alıcıdır. Öğrenciler istenen buluşa ulaşamayabilirler.

6 Buluş yoluyla öğretim stratejisinin planlanma aşamalarI
Hedef davranışlar belirlenir. Içerik belirlenir. Konuyla ilgili olan ve olmayan çok sayıda örnek hazırlanır. Öğrencinin merak ve motivasyonun nasıl sağlanacağı belirlenir. Fırsat öğretimi için gerekebilecek süre belirlenir.

7 buluş yoluyla öğretim stratejisinin uygulama aşamalarI
Öğretmen örnekleri sunar. Öğrenci örnekleri betimler. Öğretmen ek örnekleri sunar. Öğrenci ek örnekleri betimler ve öncekilerle karşılaştırır. Öğretmen ek örnekleri ve örnek olmayacak durumları sunar. Öğrenci örnekleri karşılaştırır; farklılıkları bulur, konuya ters düşen örnekleri belirler. Öğretmen öğrencilerin ilişkileri keşfetmesine yardımcı olur. Öğrenci örnek ve örnek olmayan durumlar arasında ilişki kurar. Öğrenci bilgiye/ilkeye ulaşır,istenen tanımı yapar. Öğretmen daha çok örnek ister ve öğrenci ek örnekler verir

8


"Buluş yoluyla öğretim stratejisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları