Bologna Eşgüdüm Komisyonlarının Çalışmaları Prof. Dr. Oğuz ESEN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bozok Üniversitesi Bologna Süreci Uyum Çalışmaları
Advertisements

Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Prof.Dr.Erdal BEŞER ADÜ Tıp Fakültesi ADÜ SEM Müdürü
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
BOLOGNA SÜRECİ - EĞİTİM ÖĞRETİM GÜNCELLEME
Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS)
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ
Bilgi Paketi Çalışmaları
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
BOLOGNA SÜRECİ BİRİNCİ PAYLAŞIM TOPLANTISI
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ (UMYS) AÇISINDAN ECVETİN ÖNEMİ
İleri Düzey Eğitim Başbakanlık Çalışma Grubu Mart-2010.
BOLOGNA SÜRECCİNİN TÜKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ
Avrupa Kredi Toplama ve Transfer Sistemi (AKTS)
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus AB Yüksek Öğretim Programı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi.
Uluslararası Hareketlilik ve Finansman İzmir Ekonomi Üniversitesi Oturumu.
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL ZİYARET VE
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
BOLOGNA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ ( ) MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ.
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
Mustafa Kemal Üniversitesi
European Credit Transfer System (ECTS)
TTB-UDEK Çalışma Grupları Dr. Raşit Tükel TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu 30 Kasım 2007 / İstanbul.
Dr. Armağan Erdoğan KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ 11 OCAK 2011 Yükseköğretimin Uluslararası Boyutu.
Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı BOLOGNA SÜRECİ 2014 ve SONRASI DÖNEMİ (YAYILIM, UYGULAMA, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, TANINMA) 22.
Dış İ lişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 14 KASIM 2012.
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Bologna Süreci Uyum Çalışmaları “Bologna Süreci Uyum Çalışmaları” Prof. Dr. Oğuz Esen Rektör Yardımcısı Eskişehir, 19 Mart 2010.
BOLOGNA SÜRECİNDE ÖĞRENME ÇIKTILARINA DAYALI EĞİTİM
UÜ BOLOGNA SÜRECİ BİLGİ PAYLAŞIM TOPLANTISI-3 Prof. Dr. M. Ayberk KURT
BOLOGNA (BOLONYA) SÜRECİ ve KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ Neler yaptık ? Neler yapacağız ? KASIM, 2013 Kırklareli Kırklareli Üniversitesi Bologna Koordinatörlüğü.
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
İstanbul Ticaret Üniversitesi 15 Nisan 2011 Ankara
AKTS/DE ve TANINMA ÇALIŞTAYI -HEDEFLENEN ÖĞRENME ÇIKTILARI- Naci CANGÜL Çalıştaylara katılanlar; Program çıktıları, ders amaç ve hedefleri, öğrenme çıktıları,
BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIM PROJESİ 14 MAYIS 2010, ANTALYA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJESİ
AVRUPA KALİTE GÜVENCESİ REFERANS ÇERÇEVESİ VE KULLANILAN ARAÇLAR
Bologna Eşgüdüm Komisyonu Başkanları Toplantısı Turgut Özal Üniversitesi 20 Mayıs Mayıs 2011 A. Bülent Özgüler Bilkent Üniversitesi Mezunları ile.
5. Ulusal Meslek Yüksekokulları Müdürleri Toplantısı 1. Komisyon Raporu Meslek Yüksekokullarında İşyeri Eğitimi -İşyeri eğitiminin planlanması ve kredilendirilmesi.
5. ULUSAL MESLEKYÜKSEKOKULLARI MÜDÜRLERİ TOPLANTISI 2.KOMİSYON: BOLOGNA SÜRECİ VE MESLEK YÜKSEKOKULLARI MODERATÖRLEREŞ MODERATÖR Prof.Dr.Vecihi KIRDEMİRProf.Dr.
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Kasım 2006 Fırat Üniversitesi, Elazığ Nezih Güven- Bologna Rehberi.
ADEK BİŞKEK, Ana Görevler Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Raporunu (ADEK Raporu) yıllık hazırlayarak rektörlüğe sunmak (Takvim Yılı.
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
ÖĞRENCİ GÖZÜYLE BOLOGNA SÜRECİ 30 NİSAN 2012,İZMİR N.KÜRŞAD SOLAK AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ BAŞKANI.
DEÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜDEK BAŞVURUSU Bilgilendirme Sunuşu 2004.
BOLOGNA SÜRECİ İŞ PLANI
İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü
ADEK Bişkek TEMEL GÖREVLER  Kalite Yönetim Sistemi standartlarına göre kalite sistemini kurmak, uygulamak ve devamını sağlamak için tüm faaliyetleri.
Doç. Dr. İlhan Kaya 5 Kasım 2010 Muş Alpaslan Üniversitesi.
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
AKTS KOORDİNATÖRLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 13 Mayıs 2014.
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
T.C. Yükseköğretim Kurulu
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
Bologna Eşgüdüm Komisyonlarının
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
Sunum transkripti:

Bologna Eşgüdüm Komisyonlarının Çalışmaları Prof. Dr. Oğuz ESEN

Üç döneme ayırmak mümkündür.  İlk dönem Ulusal Yeterliliklerin Belirlenmesi  İkinci dönem Temel alan yeterliliklerin belirlenmesi  Üçüncü dönem 2011’de sürecin yasallaşması ile devam ediyor Türkiye’de Bologna Süreci

 Yüksek öğrenim kurumları Bologna araçlarına DE ve AKTS’ye uyuma hazırlanıyor.  Ulusal Rapor’a göre bu dönemde 78 üniversitenin 45’i DE ve AKTS uyguluyor.  Bu dönemde özellikle AKTS’nin yanlış ve mekanik kullanımı yaygın  Bu dönemin en önemli başarılarından biri Bologna Uzmanlar Takımının oluşturulması. İlk Dönem:

 İkinci dönem Ulusal yeterlilikler Çerçevesinin kabul edilmesiyle başlıyor.  2008 yılında BEK Çalışma İlkelerinin kabul edilmesi ve 2009 yılında yüksek öğrenim kurumlarında BEK’lerin oluşturulması İkinci Dönem:

 Temel Alan Yeterliliklerinin kabul edilmesi  6111 sayılı yasa ile Bologna sürecinin yasallaşması: Ulusal Yeterlilikler- Temel Alan Yeterlilikleri-Program Yeterlilikleri-Ders Programları-Ders Öğrenme Çıktıları Üçüncü Dönem: 2011-

İEÜ-BEK Temel İşlevleri  Planlama  Uygulama/Koordinasyon  Gözden geçirme İzmir Ekonomi Üniversitesi

Planlama 1.AKTS rehberinin ve YÖK belgelerinin incelenmesi 2.Dünyadaki ve Türkiye’deki farklı üniversitelerin deneyimlerinin incelenmesi 3.İEÜ Bologna Uyum Süreci Rehberinin Hazırlanması a)Program amaç ve yeterlilikleri, ders anlatım çizelgesi (syllabus) öğrenme çıktıları, vs. örnekleri b)Çalışma Takvimi Bologna Uyum Çalışmaları

Uygulama/Eşgüdüm 1.İEÜ Bologna Uyum Rehberinin öğretim elemanlarına ve idari birimlere dağıtılması 2.Ders programlarının öğrenci iş yüküne dayalı AKTS hesaplarına göre değiştirilmesi ya da yeniden yapılandırılması 3.Bölümlerin, program amaçları ve yeterliliklerini belirlemesi 4.Ders anlatım çizelgelerinin Bologna modeline göre yenilenmesi 5.Derslerin program yeterliliklerine katkı çizelgeleri, ders bazında ve program bazında Bologna Uyum Çalışmaları

Ders Tanıtım Bilgileri ÖrneğiDers Tanıtım Bilgileri ÖrneğiDers Tanıtım Bilgileri ÖrneğiDers Tanıtım Bilgileri Örneği Bologna Uyum Çalışmaları

Uygulama/Eşgüdüm Üç farklı zorunluluk 1.Bologna Zorunlulukları 2.YÖK Zorunlulukları 3.İEÜ Zorunlulukları Bologna Uyum Çalışmaları

Uygulama/Eşgüdüm Bologna Zorunlulukları Program yeterliliklerine uygun bir ders programı 30 AKTS30 AKTS EsneklikEsneklik İstihdam edilebilirlikİstihdam edilebilirlik Bologna Uyum Çalışmaları

Uygulama/Eşgüdüm YÖK Zorunlulukları TürkçeTürkçe Atatürk ilkeleri ve İnkılap TarihiAtatürk ilkeleri ve İnkılap Tarihi İngilizceİngilizce BilgisayarBilgisayar Yüksek Lisans programlarındaki asgari ders sayısı kısıtıYüksek Lisans programlarındaki asgari ders sayısı kısıtı Bologna Uyum Çalışmaları

Uygulama/Eşgüdüm Üniversite Zorunlulukları Tüm programlarda yer alan zorunlu dersler:Tüm programlarda yer alan zorunlu dersler: Sosyal Bilimin İlkeleri-İki dönem Sosyal Bilimin İlkeleri-İki dönem Matematik/İstatistik-İki dönem Matematik/İstatistik-İki dönem İktisat-İki/tek dönem İktisat-İki/tek dönem İkinci yabancı diller-sekiz dönem İkinci yabancı diller-sekiz dönem Stajlar-iki dönem Stajlar-iki dönem Fakülte/Bölüm düzeyine gelmeden önce Bologna-YÖK-Üniversite düzeyindeki uyumun sağlanması gerekiyorduFakülte/Bölüm düzeyine gelmeden önce Bologna-YÖK-Üniversite düzeyindeki uyumun sağlanması gerekiyordu Bologna Uyum Çalışmaları

Uygulama/Eşgüdüm Program İlkeleri: Ders sayıları azaltıldıDers sayıları azaltıldı Bütün programlarda asgari 10 seçmeli dersBütün programlarda asgari 10 seçmeli ders Fakülte dışı seçmeli ders sayısının en az % 25 olması zorunluluğuFakülte dışı seçmeli ders sayısının en az % 25 olması zorunluluğu Tüm programlarda son sınıfta iki dönemlik uygulamalı atölye dersi- sektörle bağlantıTüm programlarda son sınıfta iki dönemlik uygulamalı atölye dersi- sektörle bağlantı Bologna Uyum Çalışmaları

Uygulama/Eşgüdüm Kalite mekanizmasının kurulmasıKalite mekanizmasının kurulması Program yeterlilikleri-öğrenme çıktıları arasındaki ilişkileri belirlenmesi/öğrenme çıktıları anketi/iş yükü anketi/memnuniyet anketleri Program yeterlilikleri-öğrenme çıktıları arasındaki ilişkileri belirlenmesi/öğrenme çıktıları anketi/iş yükü anketi/memnuniyet anketleri Temel alan yeterlilikleri-program yeterlilikleri ilişkisinin kurulmasıTemel alan yeterlilikleri-program yeterlilikleri ilişkisinin kurulması Bologna Uyum Çalışmaları

Gözden Geçirme İnce Ayar: Tüm sürecin kontrol edilmesiİnce Ayar: Tüm sürecin kontrol edilmesi Sistemin uygulanmasıSistemin uygulanması Uygulanan ilk dönemin ardından, bölümlerin kendi programlarını her dönem sonunda değerlendirmesiUygulanan ilk dönemin ardından, bölümlerin kendi programlarını her dönem sonunda değerlendirmesi Bologna Uyum Çalışmaları

Özdeğerlendirme Form ÖrneğiÖzdeğerlendirme Form ÖrneğiÖzdeğerlendirme Form ÖrneğiÖzdeğerlendirme Form Örneği

 BEK’ler eğitim komisyonu gibi çalışmalı. Yeni açılacak programlar ya da program/ders değişiklik önerileri Senato’da görüşülmeden önce program yeterliliklerinden başlayarak, ders anlatım çizelgelerine kadar BEK’lerde görüşülmesinin sağlanması.  Üniversitelerin bilgi-işlem/bilgi yönetim sistemi yöneticisinin BEK’lere dahil edilmesi  Bologna yorgunluğunun en aza indirilmesi. Öğretim üyelerinin tüm bilgi girişini bir defada yapmalarını sağlayacak altyapının kurulması. Öneriler

 Bologna süreci eğitimde kalite güvence sisteminin kurulması için iyi bir fırsat sunuyor.  İdari yapılanmanın buna uygun düzenlemesi: BEK’ler sürecin planlama-uygulanma-gözden geçirilmesini yapmalı. Sürecin süreklilik göstermesi nedeniyle öğrenci işleri daire başkanlıkları içinde süreci izleme konusunda yeni bir yapının oluşturulması.  Üst yönetimin kararlılığı– kurum içi direnç (Genel olarak Bologna Süreci’ne olumsuz yaklaşım ve var olan yapının değişmesini istemeyenler) Öneriler

TEŞEKKÜRLER!