YENİ TTK’NIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE YÖNETİCİLERİN SORUMLULUKLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
5766 SAYILI KANUN İLE 6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUN ÇEŞİTLİ MADDELERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE ANILAN KANUNA EKLENEN.
Advertisements

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 10 EKİM 2012.
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 26 EYLÜL 2012.
Trakya Ofisi Yeminli Mali Mü ş avir Yücel GENÇ.  14 Şubat 2011 Tarih ve sayılı resmi gazetede yayınlanan 6102 sayılı Yeni Türk ticaret kanunu 1535.
Trakya Ofisi Yeminli Mali Mü ş avir Yücel GENÇ.  14 Şubat 2011 Tarih ve sayılı resmi gazetede yayınlanan 6102 sayılı Yeni Türk ticaret kanunu 1535.
TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 29 KASIM
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 18 EYLÜL 2012.
İŞLETMELERİN HUKUKİ STATÜLERİ
ZÜBEYİR ÜLGER SMMM YENİ VERGİ KANUNLARININ
YENİ TTK’YA GÖRE ŞİRKETLERİN YAPMALARI GEREKEN SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ
ARTEV Management Platform ‘Intellectual Asset Management at Enterprises ARTEV Consortium Partners Entelektüel Varlık Yönetimi - Mevzuat Altyapısının Ekonomik.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU’NUN GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
Hazırlayan ve sunan: Yusuf ÜSTÜN Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi
6102 sayılı TÜRK TİCARET KANUNU
BANKA VE SERMAYE PİYASASI HUKUKU
Limited Şirketler Türk ekonomisinde sayı itibariyle en fazla olan şirket türü limitettir.Sanayi ve Ticaret Bakanlığının verilerine göre ülkemizde yaklaşık.
ERK İSG&İK –
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU HAKKINDA ÖZET BİLGİLENDİRME
TACİR Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
TEMMUZ 2012’DEKİ YENİ TİCARİ HAYATINIZA HAZIR MISINIZ? 1 TEMMUZ 2012 AV. İREM SOYMAN İzmir, 2011.
Muhasebe Meslek Mensubunun Gündemi: 6102 Sayılı TTK’nın Getirdikleri ve Yapılması Gerekenler Prof. Dr. Cemal İBİŞ Marmara Üniversitesi Adana, 17 Ocak 2012.
Yeni Türk Ticaret Kanunun Hedefleri
İÇ TİCARET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
TÜRK TİCARET KANUNU’NDA ŞİRKETLERİN YENİDEN YAPILANDIRMALARI
İşletme Adı, Unvan VE Marka
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
MARMARİS TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ
Zübeyir ÜLGER SMMM 1975 yılı Ankara doğumlu Zübeyir ÜLGER, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunudur yılından itibaren muhasebe ve vergi konularında.
KOLLEKTİF ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU’NUN GETİRDİĞİ YENİLİKLER Av. Yunus ÇELİKBİZ, Ticaret ve İş Hukuku / Mart 2013 Düzenleyen: FTSO.
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR
Ticari Defterler Tacirlerin Defter Tutma Yükümlülüğü (TTK md. 66)
HUKUKİ AÇIDAN FAİZ.
TİCARET HUKUKU DERSİ Ticaret Sicili.
Ticari İş ve Ticari Yargı
HİZMET ÜRETEN İŞLETMELER
KOMANDİT ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
ADİ ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
LİMİTED ŞİRKETLER (KURULUŞU)
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
TİCARİ İŞLETME HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
ANONİM ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
TİCARET SİCİLİ İŞLEMLERİ
12.DERS SERMAYE AZALTIM İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
ŞİRKETLER MUHASEBESİ.
K AYıTLı E LEKTRONIK P OSTA E LEKTRONIK TEBLIGAT YÖNETMELIĞI ( TR SY. RG ) KEP YÖNETMELIĞI ( TR SY. RG ) SMMM Güney.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
ŞİRKETLER VE YÖNETİCİLERİ İÇİN YENİ TÜRK TİCARET KANUNU ÖZET AÇIKLAMALAR SMMM DİNÇER BAYDAR Yeni TTK ‘nın Türk iş hayatına getirmiş olduğu yenilikleri.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Burhan ERAY SMMM. VI – Ticari işletme ile ilgili birleşme ve tür değiştirme MADDE 194- (1) Bir ticari işletme, bir ticaret şirketiyle, onun tarafından.
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
6102 SAYILI TTK’YA GÖRE ORTAKLARIN KİŞİSEL ALACAKLILARININ DURUMU. Yrd
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
İŞLETMELERİN KURULUŞU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FİNANSMANA ERİŞİMDE TEMİNAT OLARAK TAŞINIR REHNİ İMKANI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FİNANSMANA ERİŞİMDE TEMİNAT OLARAK TAŞINIR REHNİ İMKANI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ŞİRKETLER MUHASEBESİ. I. ÖZEL İŞLETMELERİN HUKUKSAL BİÇİMLERİ Özel işletmelerin hukuksal biçimlerinin neler olabileceği Türk Ticaret Kanununda gösterilmiştir.
Sunum transkripti:

YENİ TTK’NIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE YÖNETİCİLERİN SORUMLULUKLARI ZÜBEYİR ÜLGER SMMM

Mevcut TTK neden değiştirilme gereği duyuldu? Tek ortaklı şirket kurulabilecek mi? Şirket ortak ve yöneticilerine hapis cezası mı geliyor? Ticari faiz ve bileşik faizde ne gibi değişiklikler oldu? Ticaret unvanımız sadece bulunduğumuz il sınırlarında mı korunacak? Yeni şirket kuruluşu ve sermaye artırımı kolaylaşıyor mu zorlaşıyor mu? Kiracılık hakkı devredilirken mal sahibinin söz hakkı, rızası kaldırıl mı? Şirket birleşme,bölünme ve tür değiştirmelerinde ne değişti? Elektronik ortamda genel kurul ve yönetim kurulu toplantıları yapılabilecek mi? Elektronik ortamda tebligatlar ve hukuki sonuçları? Sorularına beraber cevap arayacağız.

6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNU’NUN GETİRDİĞİ YENİLİKLER 01.07.2012 tarihinde uygulamaya girecek olan TTK uluslar arası arenada Türk şirketlerinin önünü açmıştır. Yeni TTK ile uygulama çözümsüz kalan hukuki sorunlara çözüm yolları üretilmiştir. Ticaret hukuku Avrupa Birliği hukukuna uygun hale getirilmiştir. Tek kişilik şirket, şirketler topluluğu gibi modern hukuki kurumların oluşturulmasını sağlamıştır.

Ticaret siciline dair yenilik, yetki ve sorumluluklar yeniden düzenlenmiştir. Ticaret unvanının korunması yeniden düzenlenmiştir. Ayni sermayelerin tapu tescilinde ticaret siciline görevler yüklenmiştir. Ticaret sicil müdürü tarafından tescile davete aykırı davrananlara idari para cezası kesilebilecektir. Merkezde ve anasözleşmede yapılan değişiklikler şubelerin bulunduğu ticaret sicillerinde de mi tescil ve ilan edilecektir?

Ticari faizde ne gibi düzenlemeler yapılmıştır. Bileşik faiz yasaklandı mı? Bileşik faiz uygulamasında tüketicinin korunmasına yönelik hükümleri ihlal eden sözleşmeler yok hükmünde sayıldı. Borçlunun temerrüdünde yapılan düzenlemeler, Kefillere temerrüt faizinin işletilebilmesi için, kefile borcun ödenmediğinin bildirilmesi zorunlu tutuldu. Faiz oranlarının belirlenmesinde 3095 sayılı kanun dikkate alınacaktır.

Ultra Vires yasağı kaldırıldı mı? Şirketlerin birleşme, bölünme ve devralma işlemleri açıkça düzenlendi ve kuralları konuldu. Tasfiye halindeki şirket birleşmeye katılabilir mi? Sadece aynı türden şirketler mi birleşip bölünebilecek? Bir sermaye şirketi şahıs şirketine bölünebilir mi? Sermaye şirketi şahıs şirketine devredilebilir mi?

Şirket ortakları şirkete borçlanabilecek mi? Şirketin ortaklardan geçmişten gelen alacaklarında ödeme planı ve süresi yasaya konuldu. Kar payı avansı alınması ortağın şirkete borçlandığı anlamına mı gelir? Ortak şirkete borçlandığında hapis cezası mı alacak. Tersi durumun varlığında şirketin ortağa borçlanmasında düzenleme getirildi mi?

Yeni TTK Anonim şirketlerin kuruluşunu nasıl etkiledi? Tek ortaklı AŞ kurulabilecek veya ortak sayısı bire indirilebilecek. Yönetim kurulunda pay sahibi olmayan kişiler görev alabilecek mi? Üniversite mezunu kişilerin yönetim kuruluna alınma zorunluluğu getirildi. Kuruluş sermayesinde bir değişiklik oldu mu? Anonim şirket kendi paylarını devir alabilir mi?

Tüzel kişilerin yönetim kurulu üyesi olmasında değişiklikler yapıldı mı? Yönetim kurulunun kusurlarından dolayı hak ve yükümlülükleri nelerdir.? Yeni TTK yönetim kurullarına ilişkin yeni düzenlemeler getirdi mi? Denetim kurulu organı yeni kanunda yerini hangi müesseseye bıraktı?

Genel kurul elektronik ortamda yapılabilecek. Çağrısız genel kurul hakkında bir düzenleme var mı? Toplantı ve karar yeter sayısında bir değişikliğe gidiyor mu? Belediye ve Vakıflara ait şirketlerin genel kurulları ve yapılanmaları kolaylaştırıldı mı?

Limited şirketlerdeki asgari 2 ortak sayısı şartı kaldırıldı. Limited şirket asgari sermayesi ve kuruluşta taahhüdün peşin yerine getirilmesi olumlu bir yaklaşım mı? Limited şirketlerin esas sözleşmeleri yeni yasaya uygun olarak revize edilecek. Resen terkin edilmiş şirketler ticaret sicilinden silinecek mi? Limited şirketlerde hisse devrinde değişikliğe gidil mi?

Yeni TTK ile şeffaflık kapsamında getirilen ilke ve zorunluluklar var mı.? İnternet sitesi yapılması ve hangi bilgilerin açıklanacağı Kanunun 1524. Maddesinde açıklanmıştır. İnternet sitesindeki bilgilerin yayınlanma süresi ve deftere kaydedilmesi düzenlenmiştir. İnternet sitesi yaptırmayan veya yasanın öngördüğü bilgiler açıklamayan şirket yönetim kurulu ve müdürleri hapis cezası mı alacak? İnternet sitesindeki yayınlanan bilgiler ticari sırrın ifşası veya vergi mahremiyetini ihlal mi? Öyleyse VUK taslağında halen vergi mahremiyeti maddesi neden yeniden düzenlenmiyor?

Şirketlerde bağlılık ve rekabet etmeme yasağı ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Ticari hükümlerle yasaklanmış işlemler ile mal ve hizmet tedarikinde geç ödemenin sonuçları (md.1530) KOBİ büyük işletmelerden alacağını 30-60 gün içerinde alabilecektir. Tacirler arası bildirimler ve ispat işlevi düzenlenmiştir. (md.1525-1526) Tacirler arası satımlar ve 2 yenilik. Ayıplı malda zamanaşımı ve kısmi mal teslimlerinde düzenleme (YTTK md.23,YBK md.231) Fatura ve teyit mektubuna itiraz (YTTK md.21)