Avrupa Birliği Enerji Politikaları ve Türkiye

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’DE LOJİSTİK: MEVCUT DURUM VE STRATEJİLER Prof. Dr. Okan TUNA
Advertisements

Avrupa Birliği.
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
ENERJİ KAYNAKLARI.
AVRUPA BİRLİĞİ TÜKETİCİ POLİTİKASI
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
AVRUPA BİRLİĞİ SEVGİ BİLDİRİCİ Doç. Dr. CENGİZ HAKAN AYDIN SPOR YÖNETİCİLİĞİ.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
TARİHİ GELİŞİMİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN ÇIKMAZI
Türkiye’nin Ekonomik Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler
I. AVRUPA BİRLİĞİ 1) AB Nedir ve Kısa Tarihçe:
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
BORU HATTI TAŞIMACILIĞI
Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanlarında Çok Yönlü Çevresel Fayda Yaratan Entegre Yönetim Projesi.
KARADENİZ’dekİ gelİşmeler VE TÜRKİYE
UluslararasI Rekabet Gücü PolİtİkalarI
ENERJİ POLİTİKALARI 5.GRUP SUNUMU.
YAMAN ENERJİ TÜRKİYE ULUSAL ENERJİ FORUMU 2005 Elektrik Sektörü Altyapı Yatırımları Yaman AKAR Ekim 2005 İstanbul
SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ
Mardin’de Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Otel Temsilcileri Odak Grup Toplantısı No: Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
Rekabet Politikasının Artan Önemi Güven Sak TEPAV Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Ankara, 4 Mart 2005.
TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ STRATEJİSİ NASIL OLMALIDIR? H.Caner ÖZDEMİR Makine Yüksek Mühendisi TMMOB-MMO Enerji Komisyonu Üyesi /INGAS/İSTANBUL.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
AVRUPA BİRLİĞİNİN ORTAK POLİTİKALARI
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
TANITMA NEDİR Turizmde tanıtma; yurt içinde veya yurt dışında insanların ilgilerini bir ülkenin bölgenin ya da turistik bir yerin turistik ürünleri üzerine.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ SONRASINDA TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ENERJİ POLİTİKALARI 5. GRUP SUNUMU
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
FAALİYETLER 24 MAYIS 2013 – 15 KASIM 2013
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
Türkiye Bölgesinde ve Avrupa’da Enerji ve Enerji Politikaları
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
YONT221 KAMU YÖNETİMİNDE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ yerelleşme EKSENİNDE Avrupa BİRLİĞİ öğretim görevlİsİ: Mehmet necatİ cİzrelİoğullarI.
1)-Enerji Arz Güvenliği ve Talep Güvenliği - Anıl Köroğlu
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
ENERJİ SEKTÖRÜ.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı
Uluslararası Ukrayna ÇalıştayıSuriye’nin Yeniden Yapılandırılması: Devlet İnşası Çalıştayı II ETKİNLİKLER.
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ SENATO SUNUMU
Türkiye’de Meslekî Eğitim ve Öğretimdeki Yeni Yaklaşımlar
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“ A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
 Enerji Ekseninde Türkiye-AB İlişkileri Ali Arif AKTÜRK.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
DÜNYA PETROL REZERVLERİ
Avrupa Birliği Bütçe Reformları ve Trendleri Avrupa Birliği Bütçe Reformları ve Trendleri İçerik AB Bütçe Kalemlerine Genel Bir Bakış AB Bütçe Reformlarının.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Madde Bağımlılığı Politikası
Berlin Hür Üniversitesi Otto-Suhr Siyaset Bilimi Enstitüsü
Türkiye petrol ve doğalgaz rezervlerinin dörtte üçüne sahip bölge ülkeleriyle, Avrupa'daki tüketici pazarları arasında jeo-stratejik bir konuma sahiptir.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Avrupa Birliği Enerji Politikaları ve Türkiye Muhammet Ünal İletişim Bilimleri Fakültesi İletişim Bölümü Presentation Techniques (Sunuş Teknikleri) Doç. Dr. Cengiz Hakan Aydın

Neden Enerji Politikası ? Ekonomik ve sosyal hayatımızın tüm alanlarında enerji kullanılmaktadır. Sürekli artan enerji ihtiyacı Dünya da en fazla enerji ithalatçısı olma konumunda bulunması Avrupa birliği enerjinin çok büyük öneme sahip olmasından dolayı enerji kaynaklarını en iyi şekilde yönetmek için bir çerçeve oluşturma ihtiyacı hissettiler.

Enerji politikasının temel hedefi nedir ? Ab Enerji politikasının temelinde birey bulunmaktadır. Tüketicilere daha ucuz enerji sağlanması. Enerji iç pazarının tamamlanması Arz güvenliğinin sağlanması Kömürün , Doğalgazın, Yenilenebilir enerji kaynakların payını korumak ve artırılmasını sağlamak

Avrupa Birliği’nin Enerji Politikası Geçmişten günümüze Avrupa Birliği enerji politikaları Arz Güvenliği’nin Sağlanması

Avrupa Birliği Enerji Politikalarının Oluşturulması Avrupa Kömür Çelik Topluluğu (AKÇT) Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu 1974 Avrupa Birliği Konseyi Yeni Enerji Politikası Stratejisi 1988 Avrupa Komisyonu’nun Enerji Politikası Üzerine Beyaz Kitabı 1997 Gaz Direktifi Avrupa Gaz Düzenleme Forumu 2009 Avrupa Komisyonu Düzenlemesi Sürekli olarak enerji politikası ekonomik bütünleşmeyle paralel olarak gelişmektedir.

Arz Güvenliğinin Oluşturulması 1996 Beyaz Kitap (White Book ) 1998 Stok Tutma Kurallarıyla ilgili Direktif Avrupa Enerji Şartı ve Transit Protokolü Rusya’ya Bağımlılığı Azaltacak Projeler : Nabucco doğalgaz boru hattı projesi Güney Avrupa Gaz Ringi Projesi LNG alınımının arttırılması

Nabucco Projesi

Güney Avrupa Gaz Ringi Projesi

Beyaz Kitap ( White Book ) Süreci 1973 İlk petrol bunalımı 1980 Yeni ilgi odağı Çevre 1990 Enerji piyasalarının serbestleşmesi yönünde ilerleme 1995 AB enerji iç pazarı için genel ilkeleri ve hedefleri koyan ‘’ Avrupa birliği için enerji politikası ‘’ Başlıklı - Beyaz Kitap oluşturulması

Beyaz Kitap ( White Book ) Enerji arzının güvenliği, çevrenin korunması ve genel rekabet gücü AB Enerji politikasının en önemli hedefleridir. Buna paralel, sosyal ve ekonomik kaynaşma, yaşam kalitesi, istihdam yaratılması ve bölgeler arasında dayanışmanın geliştirilmesi de dikkate alınmıştır.

İç Pazarın Kurulması Rekabet Gücünün Arttırılması Piyasaların küreselleşmesi ve giderek şiddetlenen uluslar arası rekabet karşısında Enerji iç pazarının tamamlanması, AB enerji politikası için bir görevdir. AB’nin başlangıcından beri kurucu antlaşmaların doğrudan uygulanması, kömür ve petrol ürünlerinin serbestçe kısıtlamasız dolaşabildikleri bir tek Pazar kurulmasını mümkün kılmıştır. Bunlardan yola çıkılarak Kömür, Petrolden sonra tüm enerji kaynaklarında iç pazar kurulmuştur. Böylece iç rekabet oluşturulmuş olup AB ülkeleri büyük bir gelişme içinde olmuştur.

Enerji Sunumu Güvenliği Enerji Kaynaklarının çeşitliliği sağlanarak arz güvenliğinde kesintiye uğramak istememektedirler. Ayrıca 3. Dünya ülkeleri ile Avrupa Enerji Şartı gibi antlaşmalar yapmaları herhangi bir kriz döneminde ( Körfez savaşı ) enerji sunumunun güvenliğini her daim korumak istenmiştir. Enerji Sunumu Güvenliği sağlamak için uygulanan diğer bir yöntem Trans-Avrupa Enerji Şebekeleri kurulmasıdır.

Avrupa’yı birbirine bağlamak Sürekli enerji sağlamak ve iç pazarın gelişmesini sağlamak amacıyla sınır ötesi doğal gaz ve elektrik şebekelerinin gelişmesine öncelik verilmiştir. Bunun için Bazı Akdeniz Ülkeleri orta ve doğu Avrupa ülkeleri ve Norveç ile bağlantılar yapılmıştır.

Stok Tutma Sistemleri Sunum güvenliği ve arz güvenliğini sağlamak amacıyla avrupa ülkelerinin asgari 90 günlük eşdeğer düzeyde petrol ürünleri stoklarda bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. 1970’deki Petrol bunalımından ders alınmıştır. Stok tutma yolunda en önemli adım Nükleer Enerji santrallerin kurulması ile olmuştur. Nükleer Enerji kullanıldığı taktirde diğer enerji kaynakları üretimi ve tüketimi kontrol altında tutulacak kolaylıkla stok edilecetir.

AB-Türkiye Enerji İş Birliği Coğrafi konum sebebi ile Türkiye enerji konusunda kilit bir rol oynamaktadır. Türkiye önemli bir hidroelektrik üreticisidir, fakat Orta Doğu’ya, Karadeniz’e Kafkaslara Orta Asya’ya ve körfez ülkelerine kapılarını açmaktadır.Türkiye’nin stratejik konumu ülkeyi Avrupa’ya petrol taşıması için transit ülke haline getirmektedir. Türkiye ve AB iş birliği için güçlü bir çerçeve oluşturmuştur.

Türkiye Enerji Politikası Türkiye Enerji Politikası Tamamen AB Enerji politikası ile uyumludur. Beraber hareket etmektedirler. AB birliği enerjinin çoğunluğunu Dış ülkelerden alması özellikle Rusya’dan almasından dolayı ve bunu azaltmak için Türkiye transit geçiş bölge konumunda olması birçok anlaşma yapılmasına olanak sağlamıştır.

Türkiye , AB Akdeniz Akdeniz politikası dahilinde iş birliği Türkiye, AB’nin on iki Akdenizli ortağından biridir. 1995 yılında, Barcelona Bildirgesi, Avrupa-Akdeniz Ortaklığı’nı kurmuştur. Türkiye ve AB, bu çerçevede sürekli diyalog içinde olmuş ve bölgesel çapta projeler geliştirme imkanını bulmuşlardır. 1997 yılında Triesta konferansı’nda Enerji bakanları Avrupa Yatırım Bankası’nın gözlemci olarak katılmasıyla 27 ortak ülkenin temsilcilerinden oluşan Avrupa –Akdeniz Enerji Forumu’nu kurmaya karar vermişlerdir.

Türkiye AB iş birliği Karadeniz Bölgesinde İş birliği Kafkas Cumhuriyetleri ve Orta Asya ile işbirliği Bu genişlemeler ve Türkiye ile olan iş birlikleri AB iç pazarına Enerji sektörüne yeni fırsatlar getirmiştir.

Dinlediğiniz için teşekkürler… Sonuç olarak AB Enerji politikası için bir çok anlaşmalar ve kendi içinde düzenlemeler yapmıştır. Bununla birlikte AB enerji bakımından dışa bağımlılığını azaltmış ve enerji bakımından global bir çevre oluşturarak çok büyük enerji kaynağı elde etmiştir. Dinlediğiniz için teşekkürler…