Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı"— Sunum transkripti:

1 Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
İLERİ TEKNOLOJİLER STRATEJİSİ Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı

2 Teknoloji Bilim ve teknikteki ilerlemeler
Önemli değişimlere neden olmaktadır. Toplumların sosyo-ekonomik yapılarında Uluslararası siyasi düzende

3 Gelişmiş ülke konumundadır
Teknolojinin önemini kavrayan ülkeler Gelişmiş ülke konumundadır Gerekli teknik atılımları gerçekleştiremeyen ülkeler -Ekonomik problemlerle mücadele etmekte -İleri teknolojilere odaklanan gelişmiş ülkelerin terk ettiği üretim sistemleriyle zaman kaybetmektedir.

4 19. YÜZYIL Buhar teknolojileri ve elektrik enerjisinin kullanımı Mal ve hizmet üretiminde muazzam gelişmeleri beraberinde getirmiş Uluslararası güç dengelerinde önemli rol oynamıştı. 20. YÜZYIL Enformasyon Devrimi ile Teknolojideki sıçramaların uluslararası ilişkiler üzerindeki tesirinin artık çok daha hızlı geliştiği görülmüştür.

5 Siyasi ve Ekonomik Faydalar
Mikroelektronik Sistemler Bilgisayar Ve Telekomünikasyon Teknolojileri Nükleer Enerji Teknolojileri Teknolojinin aktörleri geliştirme ve dönüştürme sürecinin Yakın gelecekte daha hızlı ve çarpıcı bir şekilde gerçekleşeceği beklenmektedir.

6 Hidrojen Teknolojileri Nükleer Enerji Teknolojileri
Bu nedenle, stratejik önemi ve katma değeri yüksek ileri teknolojili ürünler ülkeler arası rekabette temel bağımsız değişken olmaya devam edecektir. Nanoteknoloji Biyoteknoloji Hidrojen Teknolojileri Nükleer Enerji Teknolojileri

7 Nanoteknoloji Nanoteknolojinin üretim teknolojilerinde sağladığı katma değer, mikroelektronik ve bilgisayar teknolojileri gibi miktroteknolojilerin sağladığı katma değerin yaklaşık 100 katıdır. Yüksek katma değere sahip oluşundan dolayı nanoteknoloji yakın gelecekte pazar yarışına dönüşecek Uluslararası ticari dengeler üzerinde belirleyici olmaya başlayacaktır. 2015’te %18 Pazar payı

8 Biyoteknoloji Sağlık Tarım Gıda Tıpta, nanoparçacıkların ve nanotüplerin kullanılmaya başlanması nanobiyoteknoloji sahasının geleceğin tedavi yöntemlerine kaynaklık edeceğini göstermektedir.

9 Hidrojen Teknolojileri
Sürdürülebilir Çevre Dostu Verimli Bir Enerji Sistemi Dünyadaki fosil yakıt rezervlerinin azalmasıyla alternatif enerji kaynaklarına olan talebin artacağı ve gelecekte hidrojen enerjisinin yaygın biçimde kullanılacağı öngörülmektedir. Petrol Rafinerileri Metalürji Elektronik teknolojileri Hidrojen Kullanılmaktadır. Alanlarında

10 Nükleer Teknolojiler Nükleer teknolojilerde üstünlüğü elinde bulunduran ülkeler bugün aynı zamanda dünyadaki en güçlü ülkeler durumundadır. Türkiye gibi stratejik dengelerin çok hızlı değişebildiği bir bölgede bulunan bir ülke için nükleer teknolojiye sahip olmak zorunludur. Nükleer enerji teknolojisinde ilerleme aynı zamanda Türkiye’nin sahip olduğu uranyum ve toryum kaynaklarını değerlendirebilmesini mümkün kılabilecektir.

11 Türkiye İleri Teknolojiler Stratejisi
Nanoteknoloji Biyoteknoloji Hidrojen Teknolojileri Nükleer Teknoloji Dört kilit teknolojide ilerleme hedefi devlet politikası olarak sürdürülmelidir.

12


"Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları